Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Emotionele afhankelijkheid stoppen is voorbereiding op een scheiding! Deel 1

Deze tekst laat je de mogelijkheden zien als je dat wilt om je emotionele afhankelijkheid te doorbreken, zodat je je stap per stap kunt voorbereiden op een scheiding van een narcist. Ik denk dat dat voor jou is.

Van soulmate tot celmaten door emotionele afhankelijkheid aan te wakkeren.

Wanneer je voor het eerst jouw narcist(e) zag was je waarschijnlijk voldaan want hij of zij verscheen als een majesteit die je de sleutels kon geven van zijn sprookjesachtige koninkrijk. Hij noemde je dan ook zijn prinsesje.

Zijn charme, humor en charismatische persoonlijkheid had je volledig in zijn of haar ban.

Je had immers nooit gedacht dat je een vieze kikker kon omtoveren, en eindelijk kon je de droomprins redden.

Omgekeerd, je had het nodig een droomprins te ontmoeten, want daar had je van liggen dromen, en dat was precies wat hem tot je aangetrokken heeft.

Het gaf de narcist de gelegenheid om zijn narcistische fantasieën van zichzelf te bevestigen.

Jij hielp hem zijn fantasie over zichzelf dat de narcist(e) inderdaad een sprookjes prins is en geen vieze kikker bevestigen.

Toen later bleek dat hij tientallen ex- en had, en tientallen fuck-buddies dat het een ordinaire hoerenjager was, geïnteresseerd in seks met allerlei personen met alle denkbare seks – karakteristieken, bleek de narcist(e) meer een larve te zijn dan een prins.

Maar eens dat je getrouwd was of samenwoonde of wanneer zijn morbide kalender in vervulling zou kunnen gaan,  veranderde je droomprins in wat jouw vrienden zouden een monster noemen, en zijn eens magisch koninkrijk is nu een onontkoombaar kooi.

Twee dingen kunnen gebeuren tussen jou en de narcist.

Je verblijft in het huwelijk en doorstaat ​​vele jaren van verschrikkelijk misbruik, tot het punt waar je een laag zelfbeeld vertelt dat er voor je geen andere opties meer zijn.

Of vindt dat je er genoeg van hebt en besluit om van hem te scheiden.

Een derde ding kan gebeuren:

De narcist wil zijn vrijheid terug en zegt dat jij de schuld bent van zijn gedrag, omdat je hem niet de nodige opwindende seks bezorgt waarin de narcist(e) meer geïnteresseerd is dan in zijn kinderen of een andere verantwoordelijkheid zoals jouw kinderen of een bijdrage in de kosten.

Als je van hem wenst te scheiden kan dat de eerste keer in je leven zijn waar je grenzen stelt. Het is best mogelijk dat de drang naar vrijheid van de narcist plots tempert wanneer hij zijn valiezen moet pakken.

emotionele afhankelijkheid
Hoe afstand nemen van de narcistische ouder?

Je trok de conclusie dat je beter verdient en je weigert om slecht gedrag te tolereren.

Maar deze zegevierende daad van grenzen trekken is wat er voor zorgt dat je een potentieel gruwelijke echtscheiding tegemoet gaat. Beter dus minder zegevierend te profileren tot na de scheiding.

Er zijn weinig slachtoffers die goed voorbereid zijn. Hun gebrek aan voorbereiding kan ze duizenden euro’s kosten in advocaatkosten, waardoor ze  emotioneel  en financieel uitgeput worden.

Maar het ergste is natuurlijk dat dat een enorm tijdverlies kan betekenen of zelf een opgave en een terugkeer naar een vroegere situatie.

Soms zal de programmering dat je “het alleen niet aankunt” en dat “je nooit nog zo’n vent zult vinden” een trigger zijn om impulsief te worden.

Ook de viezigheid dat je voelt als jouw narcist naar pornografie zit te kijken kan een impulsieve reactie teweeg brengen door de ondraaglijkheid daarvan.

Om van jouw narcist te scheiden, moet je je goed voorbereiden beter dan een gemiddelde scheiding tussen twee mensen met onoverbrugbare verschillen.

Wat agressie triggert bij een narcist is dat ze een enorme verlatingsangst hebben.

De essentie van de triggers is, zijn diepste angst die een bedreiging is voor zijn eigenwaarde. Feitelijk hebben zij veel meer de neiging tot emotionele afhankelijkheid, maar ze kunnen dit bijzonder goed verbergen.

Woede – razernij – agressie van de narcist is een poging om die verwondingen te maskeren.

Als het letsel optreedt dan vloeit daar uit narcistische woede voort dat vervolgens wordt uitgescheiden in het gehele scheidingsproces. Dan kunnen jouw kinderen daar levenslang onder lijden.

Al hun woede, haat en verachting, die op hen werd gepleegd in hun jeugd, wordt dan op jou geprojecteerd als je er tegen vecht op een manier die hun eigenwaarde nog meer krenkt.

Wanneer je grenzen vastlegt zeg je figuurlijk tegen de narcist dat ze iets niet kunnen doen. Zij ervaren dat als een woede en haat die veel verder gaat dan ze ooit hebben meegemaakt.

Ze zijn immers gewoon altijd hun gedacht te krijgen, en zeker van iemand die zij als minderwaardig beschouwen.

Wanneer je de eerste keer jouw wens voor een echtscheiding kenbaar maakt aan jouw narcist, kan hij voor het eerst sinds jaren zich lijken coöperatief op te stellen.

Huwelijkstherapie.

Hij kan zelfs huwelijkstherapie suggereren ondanks de vele keren dat je gedurende jaren daarvoor tevergeefs hebt gebedeld, omdat het nu zijn idee is, is hij het er plots mee eens dat het zou kunnen helpen.

Hij kan rustig de scheiding bespreken, zodat je suggesties doet voor een nieuwe woonsituatie. Maar zijn vriendelijke openhartigheid is allemaal gewoon een truc om je binnen zijn macht te houden.

Met die truc is de narcist(e) in de hoop dat jouw schuldgevoel de over hand krijgt en jouw domme “kortstondige wegvallen van jouw verstand” verdwijnt. Dat je dus de status quo behoudt.

Maar als je de scheiding doordrukt, is het game over. De narcist(e) zal je dat betaald zetten.

Dus voordat je op de “go” knop drukt moet je voorbereid zijn:

Een advocaat zoeken die geen narcist is:

Hoe weet je dat? Narcisten hebben weinig empathie voor mensen die het slachtoffer zijn, vooral in een huwelijk. Als jouw advocaat apathisch lijkt voor jouw problemen, en je ondervindt dat ze jouw echtgenoot meer verdedigen dan dat ze je steunen, dan is dat een rode vlag dat deze advocaat je uiteindelijk zielig vindt en weinig zal vechten voor jouw belangen.

Beveilig je eigen bankrekening:

Als je dit nog niet hebt gedaan, maak een account met genoeg geld op, zodat je de advocaatkosten en andere echtscheidingskosten kunt betalen.

Wanneer het scheidingsproces begint, wees voorbereid dat jouw narcist zal proberen om de geldkraan dicht te draaien, zodat jij je dagelijkse en maandelijkse kosten niet meer kan betalen.

Het kan best dat de narcist(e) nog enkele leningen laat beginnen, zodat je ook nog kunt instaan voor de terugbetaling. Hou dus zeer goed de post in de gaten.

Word je eigen forensische analist:

Verkrijg kopieën van verleden bankafschriften, leg elk bankrekeningnummer vast dat je hebt.

Maak een kopie van vroeger belastingaangiften. Je kunt deze gemakkelijk online vinden.

Onderzoek online transacties, gsm rekeningen enz. Beveilig de spaarrekening en andere van jouw kinderen.

Geef aan wat “winnen” voor je betekent in die scheiding:

vechten om de activa in een echtscheiding kan een zware strijd worden die nooit gewonnen wordt.

Het behouden van de woonst kan een zware financiële tol met zich meebrengen, waarvan je later vindt dat het je teveel doet herinneren aan vroeger.

Een narcist kan bereid zijn volledig failliet te gaan om jou te vernietigen.

Je blijft best objectief kijken los van jouw emoties wat op lange termijn voor jou het beste is.

Als je zich zijn gezichtspunt van zijn narcistische verwonding in gedachten houdt – zijn verlatingsangst en bedreiging van zijn eigenwaarde – dan ben je goed voorbereid op de komende strijd.

De sleutel is om niet emotioneel te reageren en je daardoor te laten uitputten.

Je observeert hun gedrag als een stoornis, en ziet dit niet als een letterlijke of persoonlijke aanval op jou.

Je hebt er geen belang bij om zijn narcistische woede te richten op jou, omdat je weet dat hij jou, je kinderen of familie kan vernietigen letterlijk. Dus het diplomatisch aanpakken maakt dat je meer kans op slagen hebt.

Doe eerder wat verveeld over de situatie dan hatelijk te zijn. Laat alle communicatie verlopen via mail, zonder enig verwijt of via jouw advocaat.

Je kunt verwachten dat er een orkaan op komst is, die een ramp kan veroorzaken en als je je daar op beveiligt zijn er minder slachtoffers.

Belangrijk daarbij is ook in te zien dat je emotionele afhankelijkheid van de narcist in het verleden, dat dit nog een tijd zal nazinderen.

En dat je daardoor danspartners bent geweest. Jij was de gevende, tot offers bereid en dat komt perfect overeen met de veeleisende en op zichzelf gerichte narcisten. Dit noemen we co-dependentie.

Zo’n koppel lijkt altijd hun dansroutes te volgen, wat te verwachten is, omdat ze hun hele leven dit hebben beoefend.

De cyclus ziet er zo uit:

Op agressie volgt grote spijt, het goed maken meestal met seks, met een korte tussenpauze tot de volgende agressie.

Alhoewel ongelukkig, blijven de co-dependenten in deze oneerlijk instabiele en pijnlijke verwaarloosde relatie (en) door hun angst voor diep pijnlijke eenzaamheid opgedaan in hun jeugd door emotionele en/of fysieke verwaarlozing.

Daarom, wat begon als perfecte gelukzaligheid of een soulmate-ervaring, gaat voorspelbaar in een cel-mate-nachtmerrie, maar niet als je werk maakt van je persoonlijke ontwikkeling.

Vernietig in alle geval nooit je bewijsmaterialen.

in tegendeel zorg dat ze nooit kunnen gestolen worden.

Om los te komen van een narcist zal dat niet gemakkelijk zijn. Om jouw probleem van emotionele afhankelijkheid op te lossen is het geen optie te denken dat is niet zo erg.

Dat is gemakkelijk op te lossen.

Het leven dat je hebt met een narcist is hard. Het is hard om zo te leven.

Wanneer je 40 bent en je hebt een chronische ziekte waarvoor er alleen maar onbetaalbare medicamenten bestaan is dat hard.

Wanneer je 50 bent en je verliest je werk dan is dat niet gemakkelijk. Zeker niet als je er al 21 jaar werkt. Je hebt dan het gevoel dat je leven beëindigd is.

Dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Het is hard als je gehuwd bent en je hebt verschillende kruipende kinderen die je moet opvoeden en je echtgenoot komt onverwacht te sterven.

Om al die tragedies die bijna in elk gezin bestaan te overkomen is het hard.

Wanneer je aan iets gewerkt hebt en je hebt er al je energie in gestoken en het blijkt dan niet te werken is het moeilijk om dat te verwerken.

Informatie leren zoals over narcisme hier kan situaties veranderen. Evenals contact leggen met de juiste personen. Echter, de pijn verdwijnt daardoor niet.

Ook inzicht verandert de pijn niet die in jouw lichaam is opgeslagen door kwetsuren en trauma. Daarvoor heb je een specifieke werkwijze nodig dat we het innerlijk proces noemen en je in het Engelstalige NARP programma vindt.

Figuurlijk het wiel van narcisme uitvinden.

Het is beter een boek te kopen en te lezen over wat je aanbelangt en daarover een eigen mening over te vormen dan figuurlijk zelf het wiel uit te vinden.

Wanneer je hebt nagedacht over dat boek kun je sneller toepassen wat je wilt en kun je je doel groot instellen.

Als je niet de juiste informatie hebt, zal het veel moeilijker zijn en trager verlopen om je te verlossen van emotionele afhankelijkheid.

Als je weet hoe je huizen moet bouwen is het niet zo erg als je huis afbrandt.

Hoe weet ik dat? Omdat ik weet hoe je het kunt herbouwen.  Net zoals ik weet hoe je je leven een nieuwe start kunt geven. Je hebt immers dan een denkkader hoe je dat doet.

Je kunt van iemand al zijn geld wegnemen van de bank, maar je kunt niet al de kennis en vaardigheden uit iemands hoofd wegnemen.

Zo ook kun je als je weet wat het probleem is, een oplossing vinden.

Leren stap per stap jezelf te ontwikkelen.

Als je een gebrek aan eigenwaarde hebt, weinig zelfvertrouwen, weinig eigenliefde, een laag zelfbeeld, weinig zelfrespect en geen grenzen kun je leren om dat stap voor stap aan te pakken.

Als je afschuwelijke ervaringen hebt gehad met narcisten kun je blijven tegen jezelf zeggen dat je gebroken bent en dat je niets waard bent.

Waarom heb je wel liefde in jezelf?

Hoe heb je wel jouw talenten gebruikt tot nu toe? Waarom ben je wel waardevol?

Niet, omdat je zoveel kennis hebt.

Niet, omdat je zoveel geld hebt.

Maar, omdat niemand kan bewijzen dat je niets waard bent, omdat je niets hebt.

Waarom is het een leugen dat je niets waard bent als je iets niets hebt? Bijvoorbeeld om dat je geen ouders hebt.

Het zijn niet de omstandigheden die maken dat je waardevol bent, want iemand die alles heeft, heeft misschien geen karakter en kan dus nooit geen verschil maken.

Wat wezen hebben kunnen bereiken?

  • Marilyn Monroe. …
  • John Lennon. …
  • Babe Ruth: “The Great Bambino.” …
  • Steve Jobs. …
  • Simon Bolivar. …
  • Eleanor Roosevelt. …
  • Malcolm X. …
  • Edgar Allan Poe

De ontgoocheling drijft je om iets te vinden binnen in jezelf die heel belangrijk is.

Als je niet krijgt wat je wilt, brengt dat je er toe om naar nieuwe aspecten van je leven te kijken. Bijvoorbeeld een spiritueel aspect, een familie aspect, een fysisch aspect.

Als je zou kunnen geloven dat het leven niet zomaar tegen jou gebeurt, maar voor jou gebeurt, dan kun je in elke moeilijk situatie een voordeel zien. Zo’n inzicht kan je leven op een hoger niveau brengen.

Ervaringsdeskundige

Iedereen die zich weet los te rukken van een narcist en zijn leven weet te transformeren is een ervaringsdeskundige om anderen te helpen die emotioneel – psychisch – fysisch misbruik hebben ondergaan.  Maar eerst is het pijnlijk om inzicht en aanvaarding te krijgen.

Je hebt niet de schuld aan de daden van de narcist, maar je bent wel verantwoordelijk voor je eigen probleem nl. je eigenwaarde te laten afhangen van de goedkeuring van iemand anders en voor het volledig wegcijferen van jezelf, voor je gebrek aan zelfrespect en grenzen en voor het onvoldoende hebben van controleposten.

Niemand heeft je verteld dat oplichters bestaan waarschijnlijk, of je hebt er geen aandacht aan besteedt.

Als je niet bewust bent van de daden van iemand is het gevaarlijk om af te gaan op de woorden van iemand.

In verschillende artikelen van mij vind je de signalen die narcisten uitzenden die bij jou een rode vlag zouden moeten doen verschijnen. Of een stoplicht. Die kennis kun je nu krijgen.

Maar als je onvoldoende liefde voor jezelf hebt, mag je nog zoveel kennis hebben.

Je bent een kwetsbare prooi voor een narcist, net zoals een gazelle een gemakkelijke prooi is voor een leeuw.

Eens je werkt aan je mensenkennis en kennis over jezelf verbetert — Dat kun je door narcisten en emotioneel afhankelijk mensen te observeren.

Dan kun je de conclusie trekt om te werken aan je eigenwaarde en grenzen en controleposten heb je meer weerbaarheid verworven.

Dit wil niet zeggen dat je enige schuld treft, maar wel medeverantwoordelijkheid in een cultuur dat narcistisch is, en de volgers kweekt die niet opkomen voor zichzelf en anderen. Dit veranderen doe je echter door radicale verantwoordelijkheid op te nemen voor jezelf.

Dat is het eerste dat je moet doen: werken aan jezelf. Jezelf opvullen met goede modellen en informatie en daar dagelijks voor zorgen dat je gevuld blijft.

Monitor jezelf om een schaal van 0 tot 10 op de vraag “Waarom je waardevol bent?”

10 is je vindt jezelf heel waardevol.

Je kunt je beslissingen die je neemt om meer kennis te hebben over narcisme en over jezelf als co-dependent  “accountable” maken bij iemand die je echt vertrouwt.

Je kunt daarvoor ook bij mij terecht als je regelmatig mijn artikelen liked, deelt of commentaar geeft en als je een verzoek indient tot vriendschap op Facebook. Alle links vind je in het menu.

Zend mij een persoonlijke boodschap en volg narcisme.blog. Ik ga je persoonlijke ondersteuning bieden als je mijn artikels dagelijks leest en deze blog volgt.

Zul je de beslissingen die je neemt ook toepassen? Massaal toepassen ! Zul je de daad bij het woord voegen? Of zul je het pappen en nathouden?

Neem een beslissing!

Schrijf deze beslissing neer! Met elke actie die je zult ondernemen om deze beslissing in realiteit om te zetten. Ga je daar aandacht aan besteden en luisteren naar ons advies.

Anders is het zinloos dat  je coach krijgt.

Iedereen van ons, zal in ons leven nog situaties meemaken die aanvoelen als een totaal trauma, alsof er iets van ons is weggenomen. Zoals gedumpt worden in een relatie met een narcist. Zoals partnergeweld meemaken.

De grote vraag is dan: Wat kan je daarmee doen?

Je kunt je dan terug herinneren dat je in je studententijd gefaald hebt op een test.

Je kunt je herinneren dat je een ontgoocheling toebracht aan je moeder of tegenover je vader.

Misschien heb je het college of een studie niet beëindigd waar je aan was begonnen.

Misschien had je al eerder een echtscheiding achter de rug.

Het feit dat je je al dikwijls een mislukkeling(e) hebt gevoeld.

Je hebt toen ook echt geprobeerd om de rest van je leven, het beste van je leven te maken.

Verschillende mensen hebben zich tegenover gedragen alsof je een mislukking bent.

Vergeet opnieuw het verleden, in die zin dat het verleden je toekomst niet zal bepalen.

Na iedere mislukking, kun je doorgaan met de rest van je leven, het beste van je leven te maken als je de pijn uit je lichaam verschuift met narp technieken.

Het is nodig om te praten met mensen die kennis hebben van narcisten en co-dependentie.

Je kunt hier informatie zoeken en vragen stellen.

zoals Wie ben je nu werkelijk?

Je kunt een kleine kring van vrienden opbouwen die te vertrouwen zijn.

Je kunt vragen hoe een overlevende er in geslaagd is om gelukkig te zijn na misbruik.

Wat is dan nodig om te doen om te zijn wie je bent en gelukkig te zijn?

Hoe moet ik mezelf ontwikkelen? Wat zijn de middelen die ik nodig heb om dat te bereiken om het in de realiteit toe te passen?

Misschien ben je in een figuurlijke en letterlijke hel.

Geloof en vertrouw me. We kunnen blijven waar we staan of we kunnen de shit uit onze gedachten kloppen en lief zijn tegen onszelf en de symptomen van PTSS.

We kunnen blijven waar we zijn of de richting volgen van onze droom die we al lang in ons hart hebben doen zwijgen.

Richting duister of richting licht.

Je kunt uit de hel kruipen door niet op te geven, stap per stap.

Als je naar me luistert, zul je je leven nooit meer hetzelfde zijn.

Alle mislukkingen, alle fouten, alles wat jou gekwetst heeft, is voorbij.

Heb aandacht en wees bewust, bewust dat de macht van de narcist voorbij is.

Elk gebrek is voorbij. Elk tekort is voorbij.

Je kunt leven op een hoger niveau van overvloed in plaats van op emotionele afhankelijkheid.

Je bent begonnen met nieuwe creatieve zaken te starten in je leven.

En daardoor ga je succes zien.

Hoe meer actie je onderneemt hoe meer succes je zult zien.

Je hebt alleen de keuze tussen opgeven en blijven doorgaan, maar wel met de wijsheid die je hebt verworven door je nieuwe mensenkennis en zelfkennis.

Opgeven of recht staan?

Wanneer je een terugval had, of je plan is niet geslaagd, probeer opnieuw op een andere manier.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees