Niet doen een narcist wil veranderen! Diagnose narcisme.

Niet doen een narcist wil veranderen! Diagnose narcisme.

Proberen iemand van zijn diagnose narcisme te overtuigen

Een amateursdiagnostiek is wanneer een niet-gekwalificeerde persoon iemand confronteert met wie zij vermoeden dat hij lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en deze overtuiging met hen deelt, meestal in de hoop dat deze openbaring zal helpen om de relatie of de situatie te verbeteren.

Behalve een psychiater is er eigenlijk niemand gekwalificeerd om een officiële diagnose te stellen. In de meester gevallen werkt een psychiater in een team, en zal hij of zij zelfs een tweede opinie vragen.

Zoals je weet ben ik ook niet bevoegd om een diagnose uit te spreken, maar het is niet verboden om een vermoeden uit te spreken.

27 psychiaters geven aan

de diagnose van narcist, maar ondertussen is hij al meer dan een jaar president van USA. Het is ook niet verboden om zoveel als mogelijk kennis te verspreiden over narcisme.

Wat ik volledig afkeur, en daarom dit artikel is om jouw vermoeden van narcisme bij de dader uit te spreken. Het is niet nodig om met je kennis van narcisme tegenover een narcist te pronken, die voelt zich toch al superieur.

Wellicht vat hij het nog op als een plus-punt. Daarmee maak je natuurlijk ook duidelijk dat je jezelf aan het versterken en informeren bent. Dit kan alleen maar leiden tot het opdrijven van zijn misbruikende activiteiten. Wat je echter wel kunt doen is je in stilte voorbereiden.

Opluchting: diagnose narcisme?

Het komt vaak voor dat mensen die om iemand geven die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt, eerst over persoonlijkheidsstoornissen leren en het vreemde en angstaanjagende gedrag beginnen te begrijpen op een betere manier. Daardoor kunnen ze veel opluchting  ervaren.

Dit wordt ook wel het “gloeilamp moment” genoemd. Dit wordt soms gevolgd door de wens om deze nieuw gevonden kennis te delen met de persoon die lijdt aan de persoonlijkheidsstoornis.

De Non-PD (persoon met geen persoonlijkheidsstoornis) mag hopen dat de persoon met persoonlijkheidsstoornis ziet dat de diagnose accuraat is en aan zijn herstel begint te werken.

Dit kan goed worden ontvangen als de andere partij u heeft benaderd om hulp te vragen of zich al zorgen maakt over de gevolgen van de keuzes die zij maken.

Dan hebben ze mogelijks een venster geopend waar het op een open manier kan worden besproken, zelfs al was het maar tijdelijk in een moment van helderheid.

Maar toch raad ik aan dat dit door een therapeut wordt verteld, wanneer het slachtoffer van plan is de relatie verder te zetten.

Defensie diagnose narcisme.

Het is echter vaak het geval dat een narcist defensief wordt wanneer iemand anders suggereert dat ze een narcistische persoonlijkheidsstoornis of andere psychische aandoening kunnen hebben.

Dikwijls zijn narcisten ook meer bereidt om in therapie te gaan als ze  een depressie of een ander probleem hebben.

Het komt ook vaak voor dat ze het omdraaien en zeggen dat het het slachtoffer is die het probleem heeft of om een lijst met excuses voor hun gedrag creëren.

Dit leidt meestal tot circulaire gesprekken die tot verdere conflicten kunnen leiden.

Een ander veel voorkomend resultaat is dat de narcist instemt om hulp te krijgen. Dit maakt het onmiddellijke conflict onschadelijk, maar de follow-up kan van korte duur zijn want dat kan een truc zijn, omdat je de narcist niet zou verlaten.

Ingaan op hulp leidt vaak tot een misbruik cyclus en laat je achter met een teleurstelling.

Ondanks deze uitdagingen kan de drang om iets te zeggen overweldigend zijn en is het nog steeds gebruikelijk dat mensen dit proberen – vaak in het heetst van een conflict of als een laatste inspanning wanneer ze voelen dat ze niets te verliezen hebben.

Wat kun je doen na het lezen van dit artikel over niet-gekwalificeerde diagnose?

Heb je een vraag, opmerking of een sprankelende kaart om mijn kant op te sturen?

Daar zou ik heel blij mij zijn.

Ik lees elk bericht en doe mijn  best om binnen 48 uren te reageren. Als u niets van mij hoort, betekent dit dat ik uw notitie niet heb ontvangen, dus stuur het alstublieft opnieuw.

Hoewel ik dankbaar ben voor je vrijgevigheid, hou ik zo min mogelijk van fysieke spullen.

Handgeschreven kaarten en notities worden zeer sterk op prijs gesteld. Ik lees ze allemaal. Maar ik accepteer geen fysieke geschenken of producten.

Nadat je dit artikel hebt gelezen zou ik graag van je horen. Wat was het grootste inzicht dat u mee nam van dit artikel?

In welke omstandigheden ben jij overgegaan om een diagnose te stellen? Is er een inzicht uit dit artikel dat u nu kunt omzetten naar actie?

Als je meer dan één hebt, fantastisch. Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten. Of als je het liever discreter hebt, zend me een persoonlijke bericht op messenger – facebook. Link in het menu.

Onthoud, deel zoveel mogelijk details in uw antwoord. Honderden ongelooflijke zielen komen hier elke dag voor inzicht en inspiratie en uw observatie kan iemand anders helpen om een zinvolle doorbraak te bewerkstelligen.

Zelfzorg is niet zomaar een luchtig  genotzuchtig concept.

Het is een kerncomponent om je meest vrolijke, creatieve en effectieve zelf te worden. Om nog maar te zwijgen, je zult ook enorm veel geduldiger en meer aanwezig zijn met vrienden.

Als je verder aan zelfzorg doet, ga je beter in staat zijn om er voor te zorgen dat je dat doet rond waarom je geboren bent.

Zoals altijd — bedankt voor het lezen, kijken en delen.

De persoonlijke gesprekken zijn een ware voeding voor onze artikels en voor onze ziel.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees