Waarom zou je niet kunnen netwerken in wat je al goed in bent?

Elke dag wacht je van te creëren onder het voorwendsel dat je “leert”. Denk je soms dat je niet moet creëren en netwerken?

Je moet nog zoveel video’s bekijken of de zoveelste aflevering van Cat Fish. Je hebt nog zoveel artikelen te lezen over narcisme voordat je emotionele onafhankelijkheid kunt ervaren. Klopt dat? Zou netwerken je kunnen helpen?

Heb je wel gelijk als het zou betekenen dat je datzelfde artikel dat je zo raakte nog eens leest? Grondig en met aandacht. Zo zou je niet alleen op de hoogte zijn, maar zou je een stap zetten in de richting van bekwaamheid. Daardoor alleen ga je kunnen netwerken met andere gelijkgezinden.

Een vaardigheid leren, zodat je kunt weerstand bieden, of transformeren, of gewoon emotioneel kunnen zeggen ‘Fuck it’ is veel waardevoller dat van veel artikelen op de hoogte te zijn. Want je leest beter 10 teksten 5 maal dan 50 teksten 1 maal. Wat je in je vingers hebt dat kun je toepassen. Jouw ervaringen van het toepassen van een vaardigheid kun je communiceren met je netwerk.

En dan heb je het volgende excuus: ik kan er niet aan weerstaan om toch naar die aflevering te kijken.

Of om ’s avonds op internet te gaan en wat lukraak te chatten uit verveling. Dat is niet netwerken.  Mijn wil is nog niet sterk genoeg om daaraan te weerstaan. Je bent nog niet gemotiveerd genoeg om een vaardigheid aan te leren.

Is het een vaardigheid om je leven te leiden op je eigen termen? Je kunt netwerken met alleenstaande vrouwen of mannen die hun moeilijkheden met narcisme hebben overwonnen of met mensen die erin geslaagd zijn om een nieuw gezin op te bouwen.

Al was het maar grondig EFT leren, zodat je het efficiënt kunt toepassen. Dat gewoon doen, of beginnen te schrijven in je dagboek, of je agenda opstellen van de komende weken, wat het ook is dat je zou doen, het zou zoveel waardevoller zijn dan rond te hangen en je tijd verspillen.

Dan is er dat ander excuus dat je eerst een doel moet vinden.

… zoveel artikelen… en ik word alleen van dat gekozen onderwerp op de hoogte gebracht. Ik word er niet door bekwaam.

Ik weet dat die vaardigheid waardevoller is, maar mijn wil is nog niet sterk genoeg om het gewoon te doen, wat het ook is. Hopelijk zal ik het snel doorbreken want ik kan niet beslissen. Ik moet gewoon het doel vinden.

Maar er is niets nieuws onder te zon. Velen die ik ken hebben excuses, hetzij dat ze nog moeten werken aan hun motivatie voor hun doel, of dat ze nog niet weten of ze het juiste doel hebben.

Maar het voornaamste is dat ze zelf blijven fantaseren dat het gemakkelijk is om te herstellen van het misbruik van narcisme. Of dat je in één twee drie van C-PTSS afgeraakt. Je kunt niet zomaar door te wachten je emotionele onafhankelijkheid vinden.

Of over-generaliseren dat het nog te moeilijk is en je de kracht er niet voor hebt om te doen wat de volgende stap is. Ben je je bewust van wat je over het algemeen tegen jezelf zegt? Is dat positieve of negatieve zelfgesprek?

over emotionele onafhankelijkheid en netwerken
klik voor meer info

Maar fantaseren is gemakkelijk over kennis, netwerken en toepassen.

Ze denken dat ze eerst een drive moeten vinden en dat die drive er zal komen van het aantal artikels dat ze lezen, het aantal films dat ze beluisteren, of dat ze hun positieve mentaliteit zullen verhogen door dat ze uren en uren naar muziek luisteren in hun eentje.

Maar waarom zou een slachtoffer van narcisme vinden dat het nodig is dat hij of zij eerst een sterke wil heeft, voordat  hij of zij  werkt aan zijn emotionele onafhankelijkheid?

Denk je bijvoorbeeld: ik ben te oud om nog een nieuwe relatie te beginnen. Dan hopen ze dat hun vrouw zal terugkomen nadat ze voor de zoveelste keer werden verlaten.

Dan zijn ze angstig, omdat ze niet weten hoelang dat nog zal duren. Maar ze hebben de wil nog niet om iets te doen aan hun eigen leven.

Ze denken dat als ze in dezelfde emotionele toestand blijven zoals de laatste jaren waar het een hel was dat als hun ex-vrouw haar verstand terugkrijgt dat ze zal inzien wat een goede vent het wel niet is.

Dat is natuurlijk een goede vent of dame die dit artikel hier leest. Maar  wachten om iets te veranderen, omdat je hoopt dat je ex zal veranderen is tijdverspilling.

Je zou iets kleins en creatiefs kunnen veranderen.

Bijvoorbeeld een interessanter profiel op Facebook maken. Om te beginnen zou je dan interessante activiteiten kunnen doen en daar een foto van nemen en plaatsen.

Als vrienden of kennissen kijken naar wat ze graag doen, kunnen ze dat activeren en opbouwend werken zoals een body-builder of een lange afstandsloper zijn conditie opbouwt gedurende jaren trainingen elke dag.

Door het dan in de sociale media te plaatsen ben je gestart om te netwerken. Maar verwijder eerst al die onbetrouwbare vrienden.

Rome is niet gebouwd in één dag.

Je hebt geduld nodig om te kunnen groeien in gelijke welke vaardigheid (daten, huishouden doen, muziekmaken, netwerken enz.). Al was het maar in een essentiële vaardigheid om innerlijke rust te hebben en die angst te laten verdwijnen.

Je hebt daar yoga, mindfulness, autogene training, zelfhypnose en nog zoveel andere technieken, die je kunt gaan leren om die rust te brengen.

Maar in plaats van één techniek honderden keren toepassen, praat je er liever over dat je zo onrustig bent en niet kunt slapen, en zeker niet na een emotionele film met ieder die het wilt horen.

Trouwens waarom kijk je naar heftige programma’s op Netflix over zelfmoord? Denk je dat je het op die manier zal verwerken? Je zult meer leren met het vinden van deskundigen die daarover gepubliceerd hebben dan het bekijken van Netflix series daarover. Nadat je het grondig heb begrepen dan zal het een illustratie zijn en zal je kennis verdiepen.

In plaats van geduld speelt je geest een spelletje met je.

Je dient altijd, maar meer informatie te hebben om het moment uit te stellen om tot werkelijke actie over te gaan.

Diegenen die een muur bouwen doen dat door steen per steen op elkaar te metsen en niet door bij het zand neer te zitten, zo bouw je geen vaardigheid op, zo bouw je ook geen netwerk.

Je kunt uren luisteren naar gesprekken wat je moet doen en niet moet doen als slachtoffer van narcisten.

Je kunt uren en uren luisteren naar de beste meditatie techniek, of de beste dating techniek. Het is zoals met wat je wil bereiken. Je hebt een paar moeilijkheden waar je oplossingen voor moet vinden.

Wel zoek informatie van experten daarover, niet te veel maar ook niet te weinig en doe onmiddellijk de actie.

Je hoeft niet alles te absorberen wat over een vraag op het internet over narcisme te vinden is, of wat vrienden daarover denken. Zal je jezelf moeten forceren om iets te doen? Of denk je dat het voldoende zal zijn om te wachten dat het probleem vanzelf zal wegwaaien?

Mensen lezen zoveel over narcisme, ook mijn teksten zonder het nemen van actie.

En toch weet iedereen dat het zo belangrijk is om ergens te beginnen met actie te ondernemen. Inderdaad het aandachtig lezen is een actie. Maar het is één actie die oproept tot het ondernemen van iets in de fysieke wereld.

Al was het maar het huis opruimen en de issues van het verleden in dozen in de garage zetten. Zodat je voor jezelf een nieuwe ruimte schept met een lege plaats, in plaats van een kamer vol herinneringen.

Ik betwijfel of je wel zoveel wilskracht nodig hebt.

Lees dan een artikel aandachtig, en onderneem dan actie binnen de 12 uur. Het enige waar je controle over hebt om te veranderen is jezelf. Als het een artikel is die duidelijk maakt dat jij het slachtoffer bent en niet de schuldige, overtuig je er dan van, zodat je schuldgevoelens verminderen.

Maar ’t is niet de bedoeling dat je dan een groot zelfmedelijden hebt en een gevoel van naïviteit dat je toch niet zou kunnen veranderen.

Kan dat een klein beetje wilskracht om na het lezen van een artikel, je gedachten op te schrijven? Een gedachte 100 keren te herhalen hardop en/of schriftelijk. Of een audio te maken met de korte inhoud.

Of een meditatie te doen over de grondgedachte of een meditatie te zoeken op YouTube die over die grondgedachte handelt zoals het belang van innerlijke rust, gedurende 15 min toepassen dat is een stap vooruit 

Wellicht zal je ook tegen enkele gedachten “delete” of “stop” moeten zeggen. Telkens opnieuw.

Of een NLP switch patroon toepassen. Je moet de negativiteit wegsnijden. En er aan werken. Het huis mooi maken, herschilderen, de tuin her aanleggen, niet alleen bezig zijn, maar creatief uiten wat bij je droom past.

Hier is ook een simpele gedachte dat als je na het lezen van een artikel, of het bekijken van een video vindt dat je iets moet doen, dan heb je iets geleerd. Als je vindt dat je veel moet doen, dan heb je veel geleerd.

Als een bepaald gesprek niet tot actie leidde, dan betekent het niets anders dan dat je iets onbruikbaars hebt geleerd, of wellicht niet aandachtig genoeg was om iets bruikbaars te leren.

Weet dan dat je vooral massale actie nodig hebt vooral als je grote resultaten wilt zien.

Ik weet niet wie je bang gemaakt heeft om iets te doen. Ik denk dat het de narcist is. Jouw apathie heeft hem of haar een soort levensverzekering. Dat apathisch gevoel is zo ver van het nemen van actie.

Er is daar een kloof. Maar er kan een moment komen dat de kloof veel kleiner is, dan moet je het doen wat je volgende stap is. Zo’n kloof dicht je niet door lang op te blijven, of door drugs of alcohol te nemen. Die kloof dicht je door een frisse wandeling, een frisse douche te nemen enz.

Werken aan je toekomst is werken hé. Hosselen.

Daarbij kun je wel wat denken gebruiken om creatief te doen, maar dat kan ook vanuit je hart komen. Bedenk wat het belangrijkste is dat je nodig hebt? Bedenk wat het belangrijkste is wat je kinderen nodig hebben? Kijk hoe je met je verstand een oplossing kunt vinden voor die behoefte.

De vakantie of jouw verlof staat voor de deur. Een reisje is altijd verfrissend, bekijk waar je naartoe kunt. Zoek het op. Leg opties voor en beslis samen. Stel een doel.

En als je de kinderen niet hebt, stel dat doel voor jezelf. Een nieuwe omgeving, er tussen uit dat doet deugd. Je gaat jezelf of anderen moeten voeden.

Dan ga je terugkrijgen op een manier waarvoor er geen woorden zijn. Je kunt er zelfs al dankbaar voor zijn dat je die mogelijkheid hebt.

Helaas zijn er die denken dat ze ondertussen persoonlijk groeien naar een magische missie.

Maar in de praktijk verliezen ze tijd en ook geld. Ze kopen boeken en Cd’s, maar geen enkel daarvan lezen ze grondig. Ze gaan naar cursussen, seminars en workshop altijd, maar opnieuw. Ze proberen de verschillen te vinden tussen de  mogelijkheden.

Moeten ze nu mindfulness doen of Yoga, of moeten ze een “start to run” beginnen, en ze informeren zich, maar. Denk je dat ze het nodig hebben om een rustpauze te hebben, door zich over te informeren over wat ze allemaal zouden kunnen doen?

Als je 80 jaar bent, dan moet je je  daarover zorgen maken wat wel prioritair is, maar niet als je 60, 50, 40 of 30 bent.

Als je wilt leren om 5 km te lopen, dan heb je een tijdspanne van 10 trainingen nodig, maar niet als je gezondheidsproblemen hebt. Je leven is niet afgelopen na die 10 trainingen, dan kun je zien of je daarmee verder doet, of als je mindfulness moet proberen.

Dan volg je daarover een 10 tal sessies en als dat je niet bevalt dan kun je een muziek klas volgen, of een tuinclub frequenteren, er zijn ontzettend veel mogelijkheden zowel online als offline.

Wat ik hoop met dit artikel is dat je je gewoonte om bij de pakken te blijven zitten of gewoon, maar wat rond te hangen zal veranderen en meer zal doen.

Dat je je zult focussen op 1 of 2 dingen, en niet op 10 tallen tegelijk. Ik weet zeker dat als je die focus krijgt dat je grote vooruitgang zult maken, minder momenten van geen kracht.

Vanzelfsprekend om die focus te hebben op het doen van activiteit in plaats van informeren of piekeren zal je je angst om niet goed genoeg te zijn moet laten gaan. Ondanks alles wat in je leven is gebeurd of niet gebeurd ben je goed genoeg om jezelf diep graag te zien en nieuwe activiteiten uit te proberen. Voor je over-klein kinderen welke erfenis wil je nalaten?

Schrijf enkele zaken op die je interesseren.

Maak dan een plan, waar, wanneer, zoek de adressen op, het begin van de activiteit. Bekijk dan waarmee je het eerst kunt starten. Heb je daar een prioritaire keuze legt het dan vast in je agenda.

En dan de volgende activiteit voor een paar maand later. Kijk wat je gaat doen met de vakanties. Onderzoek je budget. Bekijk naar wat dringend onderhoud vereist enz.

Je gaat moeten snoeien in de zaken die je 100% wilt doen en diegenen van minder betekenis. Jij bent daarover in controle. Het zijn kleine keuzes die moeten gemaakt worden door jou alleen.

Als je voor activiteiten gaat en je begint te werken daaraan dan is het toch duidelijk dat je dan elke dag nieuwe kennis zal leren. Dan gaat je beter en beter worden. Je zult beginnen met te dupliceren van de successen van anderen. Je moet de beste kiezen om van te leren.

Hoe meer mogelijkheden je vindt om creatief te zijn wat je gaat doen hoe meer plezier je eraan zult beleven. Het is zo dat hoe creatiever je ermee omgaat hoe minder het zelfs geld kost.

Basisactiviteiten moet je eenmaal zelf leren.

Stel je beslist om op reis te vertrekken. Je hebt een budget dat het mogelijk maakt om met een caravan of camper te gaan. Neem geen kokkin mee hé. Je gaat daar zelf wat ideeën moeten sprokkelen om in een kleine keuken toch gezond te eten en de kinderen daarbij te betrekken wil het leuk worden.

Wat denk je dat de professionele caravan clubs doen? Biedt het een voordeel om je daarbij aan te sluiten? Het zijn allemaal babystapjes die je doet op welk gebied je ook denkt dat je vooruit moet.

Als je wilt deel hebben aan een betere relatie met de kinderen, een betere gezondheid, een beter werk, een betere liefdesrelatie, een comfortabeler huis, een aangename vakantie, belangrijk is dat als je daar een onderwerp kiest, want wellicht wil je het allemaal, belangrijk is dat je er één kiest en het speelt geen zo’n rol wat je kiest.

Belangrijk is dat je kiest en er aan begint.

Pas op, als je het zo moeilijk hebt op dit moment kan de keuze om naar een therapeut te gaan de juiste zijn om te doen.

Voor diegenen die zeggen dat ze willen schrijven over hun ervaringen. Je moet daar niet over blijven denken en strategieën vinden. In het begin zal het geen al te grote kwaliteit zijn, maar op den duur al naargelang je achtergrond zal je er goed in worden.

Maak eens elke dag een zo goed mogelijke foto en plaats die op Instagram, wees zeker na 90 dagen kun je al heel wat volgers hebben. Hetzelfde met je teksten of video’s op Facebook.

Belangrijk daarbij is dat je eerlijk bent.

Je dient goed te weten dat in het begin je er nog niet veel van kent. Er is een grote opportuniteit in het eerlijk zijn. Denk ij nog altijd in de termen van ‘fake it till you make it’?

Maar er wordt zoveel vals gespeeld dat je al snel door de mand valt. Je hebt een eerlijk proces nodig om je vaardigheid op te bouwen en die eerlijkheid dien je te delen met anderen. Dat alleen maakt dat je echt bent. Mensen zijn die verkooppraatjes beu.

Mensen in je netwerk beginnen te geloven in jou.

Als je open bent over waar je staat tegenover de deskundigen waarmee je je omringt, de groepsleider van het vakantieclubje, de therapeut, de chef-kok waar je op cursus bent, de yoga-guru, de mindfulness lesgever, de trainer van de sportclub, de coach, de outreacher enz., is dat de beste manier waarin mensen in jou beginnen te geloven.

Als je vanaf het begin zo eerlijk bent, als mensen je als eerlijk beschouwen dan zullen ze je volgen van in het begin ook al ben je later een bekende artist. Het zijn die originele fans vanaf het prille begin die het verschil maken. En de eerste fan van jezelf dat ben jezelf.

Dat er zovelen zijn die zich terughoudend gedragen is, omdat jij bij jezelf voelt, je hebt gelijk, maar ik zal geen commentaar geven, geen like, ik zal toch het artikel niet delen.

Misschien heb je wel een echt uitzonderlijk probleem. Maar je schrijft het niet neer. Dus krijg je geen terugkoppeling. En wie weet dat het antwoord daar wel door iemand die je commentaar gelezen heeft kan gegeven worden.

Die eerste stap tot contact leggen, is een heel belangrijke.

netwerken
klik voor meer info

Je kunt zelfs een vaardigheid hebben, zoals Italiaans koken, of Mexicaans, of vegetarisch.

Je kunt daar al jaren mee bezig zijn. En nu ben je alleen, je wilt een nieuwe vriendenkring opbouwen, want je ex-narcist heeft er wat in gerommeld.

Is het niet mogelijk om een workshop te starten in jouw huis, waar gewoon allen de kosten delen, en ondertussen vind je gelijkgezinde mensen, al is het met slecht 5 mensen.

Je zet dat op Facebook, met de juiste hashtags en de plaats en zegt dat je nog 5 plaatsen hebt. En baam. Jezelf daarin niet tegenhouden is prioritair hé. Je vraagt hen je een persoonlijke boodschap te zenden.

Immers je hebt ook van die thuispartij firma’s (homeparty). Dat werkt wel, om de banden te verstevigen, maar zeker als jezelf zo een creatieve expertise hebt.

Omdat je toch alleen maar de kosten deelt, kan het best dat je ook van de ervaringen van anderen leert. Je moet geen bang hebben en je kan eerlijk zijn over hoeveel gerechten je al in die trant hebt gemaakt.

Als je wilt vooruitgang maken dan moet je aanvallen op die kleine stap om je netwerk op te bouwen.

Maak eerst een kleine video die je plaatst als je een activiteit uitvoert waar je mensen wilt naartoe vragen, om je netwerk uit te bouwen. Het zal andere mensen motiveren als ze ook in een isolement gekomen zijn.

Je kunt mensen een persoonlijke boodschap sturen via Messenger. Je kunt een artikel schrijven en het plaatsen. Er zijn zoveel mogelijkheden om uit je situatie te komen, maar als je niet de eerste zinnetjes schrijft dan komt het er niet van.

Er zijn mogelijkheden om voor andere mensen hun huisdieren te zorgen, zowel in hun huis als bij jou thuis als het vakantie is. Die behoeften van anderen zijn er.

Je gaat er één moeten kiezen en doen.

Reduceer de tijdverspilling en begin met het focussen op het doen van de volgende stap.

Laat het me ook weten wat je hebt ondernomen vandaag en waar je bent beland binnen 30 dagen. Maak een plan vandaag. Doe het werk en maak dan een nieuw plan en begin dan het werk ook.

En als je een groots plan hebt (bijvoorbeeld de voorbereiding om je narcist te verlaten) dan heb je geld nodig, denk dan op de mogelijkheid van crowd funding, kickstarter, go fund me. Dat doe ik immers ook, om bewustzijn rond narcisme te kunnen brengen.

Maar blijf jezelf, want als je niet echt waarheid vertelt dan zien je lezers dat heel snel. Als je niet echt bent met je Facebook vrienden zullen ze snel doorhebben dat je doet alsof. Maar als je de waarheid vertelt en vertelt over jouw ervaring en strijd tegen iemand die te vertrouwen is zullen mensen een diepere connectie maken.

Dat wil ook niet zeggen dat je een woordenvloed moet ontwikkelen.

Het is een wederzijdse handeling. Het is luisteren, bevestigen en spreken en bevestiging krijgen van wat je gezegd hebt. Geen ellenlange monoloog, dan kun je beter een artikel schrijven. En al zeker niet de woordsalade van de narcist.

Je moet de kans bieden dat iemand je leert kennen op het thema dat die persoon wilt. Het is niet, omdat jij over een onderwerp vol passie bent dat je hem of haar ongevraagd van advies moet geven.

Uiteraard als gevraagd wordt naar je passie, of naar je droom of wat je wenst te bereiken dan zullen mensen met empathie zich daardoor gevoed worden. Ze zullen erdoor vuur vatten.

Enthousiasme en opwinding is aanstekelijk. Dan zullen ze ook opwinding tonen over hun eigen situatie. Bijvoorbeeld de liefde die ze ondervinden van hun kinderen.

photo of a person leaning on wooden window, emotionele onafhankelijkheid, netwerken
Photo by Dương Nhân

Het zorgt ervoor dat mensen je willen aanmoedigen, omdat het moeilijk is om eerlijk te zijn en de waarheid te delen.

Dus wanneer je jezelf buitensluit waar mensen te bang voor zijn en zo niet emotioneel onafhankelijkheid bewerkstelligen, willen mensen je natuurlijk aanmoedigen en zien dat je succesvol bent in je kleine stap dat je vooruit zet.

Het is daarom belangrijk een connectie te maken met andere slachtoffers van narcisten, want diep van binnen willen ze dat ook voor zichzelf. Ze willen dat je een succes wordt, dus je reis kan hen bewijzen dat ZIJ het ook kunnen.

Dus over je eigen waarheid vertellen maakt dat anderen kippenvel krijgen. Het klinkt ook logisch en niet verwarrend als je de waarheid vertelt. De meesten mensen weten dat de ruwe werkelijkheid het voor iemand 100% duidelijk maakt, hoe slecht die werkelijkheid ook is.

De mensen zullen het voelen en opwinding en enthousiasme ondervinden als ze je leren kennen. Die connectie met nieuwe mensen brengt je op een volgend niveau, zolang je actief blijft.

Soms zegt een beeld meer dan een tekst. Daarom is op Instagram plaatsen wat betekenis heeft aan je leven, en voor een jongeren generatie Snapchat een goede outreaching.

Als je een eerlijke conversatie hebt gestart zullen anderen erop inhaken en vanzelf extra en sublieme inhoud maken. Er zijn zoveel goede dingen te zeggen als je een kleine gedurfde stap zet na misbruik door een narcist.

Hoewel je je verleden en de manier waarop de narcisten je hebben behandeld  niet kunt veranderen, kun je deze informatie op zijn minst gebruiken om je zelfrespect en zelfvertrouwen te herstellen en je leven te herbouwen. Laat me weten hoe dat je dat gaat doen of hebt gedaan. Sharen is liken.

Annemie Persyn Declercq.
Orthopedagoge

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze prive Support group VKoN. Lees eerst de info vooraleer uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Geef een reactie, vraag of antwoord.