Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Waarom kun je netwerken in wat je goed bent? Deel 1

Elke dag wacht je van te creëren onder het voorwendsel dat je “leert”. Denk je soms dat je niet moet creëren en netwerken?

Je moet nog zoveel video’s bekijken of de zoveelste aflevering van Cat Fish. Je hebt nog zoveel artikelen te lezen over narcisme voordat je emotionele onafhankelijkheid kunt ervaren. Klopt dat? Zou netwerken je kunnen helpen?

Heb je wel gelijk als het zou betekenen dat je datzelfde artikel dat je zo raakte nog eens leest? Grondig en met aandacht. Zo zou je niet alleen op de hoogte zijn, maar zou je een stap zetten in de richting van bekwaamheid. Daardoor alleen ga je kunnen netwerken met andere gelijkgezinden.

Een vaardigheid leren, zodat je kunt weerstand bieden, of transformeren, of gewoon emotioneel kunnen zeggen ‘Fuck it’ is veel waardevoller dat van veel artikelen op de hoogte te zijn. Want je leest beter 10 teksten 5 maal dan 50 teksten 1 maal. Wat je in je vingers hebt dat kun je toepassen. Jouw ervaringen van het toepassen van een vaardigheid kun je communiceren met je netwerk.

En dan heb je het volgende excuus: ik kan er niet aan weerstaan om toch naar die aflevering te kijken.

Of om ’s avonds op internet te gaan en wat lukraak te chatten uit verveling. Dat is niet netwerken.  Mijn wil is nog niet sterk genoeg om daaraan te weerstaan. Je bent nog niet gemotiveerd genoeg om een vaardigheid aan te leren.

Is het een vaardigheid om je leven te leiden op je eigen termen? Je kunt netwerken met alleenstaande personen die hun moeilijkheden met narcisme hebben overwonnen of met mensen die erin geslaagd zijn om een nieuw gezin op te bouwen.

Al was het maar grondig EFT leren, zodat je het efficiënt kunt toepassen. Dat gewoon doen, of beginnen te schrijven in je dagboek, of je agenda opstellen van de komende weken, wat het ook is dat je zou doen, het zou zoveel waardevoller zijn dan rond te hangen en je tijd verspillen.

Dan is er dat ander excuus dat je eerst een doel moet vinden.

… zoveel artikelen… en ik word alleen van dat gekozen onderwerp op de hoogte gebracht. Ik word er niet door bekwaam.

Ik weet dat die vaardigheid waardevoller is, maar mijn wil is nog niet sterk genoeg om het gewoon te doen, wat het ook is. Hopelijk zal ik het snel doorbreken want ik kan niet beslissen. Ik moet gewoon het doel vinden.

Maar er is niets nieuws onder de zon. Velen die ik ken hebben excuses, hetzij dat ze nog moeten werken aan hun motivatie voor hun doel, of dat ze nog niet weten of ze het juiste doel hebben.

Maar het voornaamste is dat ze zelf blijven fantaseren dat het gemakkelijk is om te herstellen van het misbruik van narcisme. Of dat je in één twee drie van C-PTSS afgeraakt. Je kunt niet zomaar door te wachten je emotionele onafhankelijkheid vinden.

Of over-generaliseren dat het nog te moeilijk is en je de kracht er niet voor hebt om te doen wat de volgende stap is. Ben je je bewust van wat je over het algemeen tegen jezelf zegt? Is dat positieve of negatieve zelfgesprek?

netwerken
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Maar fantaseren is gemakkelijk over kennis, netwerken en toepassen.

Ze denken dat ze eerst een drive moeten vinden en dat die drive er zal komen van het aantal artikels dat ze lezen, het aantal films dat ze beluisteren, of dat ze hun positieve mentaliteit zullen verhogen door dat ze uren en uren naar muziek luisteren in hun eentje.

Maar waarom zou een slachtoffer van narcisme vinden dat het nodig is dat hij of zij eerst een sterke wil heeft, voordat  hij of zij  werkt aan zijn emotionele onafhankelijkheid?

Denk je bijvoorbeeld: ik ben te oud om nog een nieuwe relatie te beginnen. Dan hopen ze dat hun vrouw zal terugkomen nadat ze voor de zoveelste keer werden verlaten.

Dan zijn ze angstig, omdat ze niet weten hoelang dat nog zal duren. Maar ze hebben de wil nog niet om iets te doen aan hun eigen leven.

Ze denken dat als ze in dezelfde emotionele toestand blijven zoals de laatste jaren waar het een hel was dat als hun ex-vrouw haar verstand terugkrijgt dat ze zal inzien wat een goede vent het wel niet is.

Dat is natuurlijk een goede vent of dame die dit artikel hier leest. Maar  wachten om iets te veranderen, omdat je hoopt dat je ex zal veranderen is tijdverspilling.

Je zou iets kleins en creatiefs kunnen veranderen.

Bijvoorbeeld een interessanter profiel op Facebook maken. Om te beginnen zou je dan interessante activiteiten kunnen doen en daar een foto van nemen en plaatsen.

Als vrienden of kennissen kijken naar wat ze graag doen, kunnen ze dat activeren en opbouwend werken zoals een bodybuilder of een lange afstandsloper zijn conditie opbouwt gedurende jaren trainingen elke dag.

Door het dan in de sociale media te plaatsen ben je gestart om te netwerken. Maar verwijder eerst al die onbetrouwbare vrienden.

Rome is niet gebouwd in één dag.

Je hebt geduld nodig om te kunnen groeien in gelijke welke vaardigheid (daten, huishouden doen, muziekmaken, netwerken enz.). Al was het maar in een essentiële vaardigheid om innerlijke rust te hebben en die angst te laten verdwijnen.

Je hebt daar yoga, mindfulness, autogene training, zelfhypnose en nog zoveel andere technieken, die je kunt gaan leren om die rust te brengen.

Maar in plaats van één techniek honderden keren toepassen, praat je er liever over dat je zo onrustig bent en niet kunt slapen, en zeker niet na een emotionele film met ieder die het wilt horen.

Trouwens waarom kijk je naar heftige programma’s op Netflix over zelfmoord? Denk je dat je het op die manier zal verwerken? Je zult meer leren met het vinden van deskundigen die daarover gepubliceerd hebben dan het bekijken van Netflixseries daarover. Nadat je het grondig heb begrepen dan zal het een illustratie zijn en zal je kennis verdiepen.

In plaats van geduld speelt je geest een spelletje met je.

Je dient altijd, maar meer informatie te hebben om het moment uit te stellen om tot werkelijke actie over te gaan.

Diegenen die een muur bouwen doen dat door steen per steen op elkaar te metsen en niet door bij het zand neer te zitten, zo bouw je geen vaardigheid op, zo bouw je ook geen netwerk.

Je kunt uren luisteren naar gesprekken wat je moet doen en niet moet doen als slachtoffer van narcisten.

Je kunt uren en uren luisteren naar de beste meditatie techniek, of de beste dating techniek. Het is zoals met wat je wil bereiken. Je hebt een paar moeilijkheden waar je oplossingen voor moet vinden.

Wel zoek informatie van experten daarover, niet te veel, maar ook niet te weinig en doe onmiddellijk de actie.

Je hoeft niet alles te absorberen wat over een vraag op het internet over narcisme te vinden is, of wat vrienden daarover denken. Zul je jezelf moeten forceren om iets te doen? Of denk je dat het voldoende zal zijn om te wachten dat het probleem vanzelf zal wegwaaien?

Mensen lezen zoveel over narcisme, ook mijn teksten zonder het ondernemen van actie.

En toch weet iedereen dat het zo belangrijk is om ergens te beginnen met actie te ondernemen. Inderdaad het aandachtig lezen is een actie. Maar het is één actie die oproept tot het ondernemen van iets in de fysieke wereld.

Al was het maar het huis opruimen en de issues van het verleden in dozen in de garage zetten. Zodat je voor jezelf een nieuwe ruimte schept met een lege plaats, in plaats van een kamer vol herinneringen.

Ik betwijfel of je wel zoveel wilskracht nodig hebt.

Lees dan een artikel aandachtig, en onderneem dan actie binnen de 12 uur. Het enige waar je controle over hebt om te veranderen is jezelf. Als het een artikel is die duidelijk maakt dat jij het slachtoffer bent en niet de schuldige, overtuig je er dan van, zodat je schuldgevoelens verminderen.

Maar ’t is niet de bedoeling dat je dan een groot zelfmedelijden hebt en een gevoel van naïviteit dat je toch niet zou kunnen veranderen.

Kan dat een klein beetje wilskracht om na het lezen van een artikel, je gedachten op te schrijven? Een gedachte 100 keren te herhalen hardop en/of schriftelijk. Of een audio te maken met de korte inhoud.

Of een meditatie te doen over de grondgedachte of een meditatie te zoeken op YouTube die over die grondgedachte handelt zoals het belang van innerlijke rust, gedurende 15 min toepassen dat is een stap vooruit 

Misschien zal je ook tegen enkele gedachten “delete” of “stop” moeten zeggen. Telkens opnieuw.

Of een NLP switch patroon toepassen. Je moet de negativiteit wegsnijden. En er aan werken. Het huis mooi maken, herschilderen, de tuin her aanleggen, niet alleen bezig zijn, maar creatief uiten wat bij je droom past.

Hier is ook een simpele gedachte dat als je na het lezen van een artikel, of het bekijken van een video vindt dat je iets moet doen, dan heb je iets geleerd. Als je vindt dat je veel moet doen, dan heb je veel geleerd.

Als een bepaald gesprek niet tot actie leidde, dan betekent het niets anders dan dat je iets onbruikbaars hebt geleerd, of misschien niet aandachtig genoeg was om iets bruikbaars te leren.

Weet dan dat je vooral massale actie nodig hebt vooral als je grote resultaten wilt zien.

Ik weet niet wie je bang gemaakt heeft om iets te doen. Ik denk dat het de narcist is. Jouw apathie heeft hem of haar een soort levensverzekering. Dat apathisch gevoel is zo ver van het ondernemen van actie.

Er is daar een kloof. Maar er kan een moment komen dat de kloof veel kleiner is, dan moet je het doen wat je volgende stap is. Zo’n kloof dicht je niet door lang op te blijven, of door drugs of alcohol te nemen. Die kloof dicht je door een frisse wandeling, een frisse douche te nemen enz.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees