Excuses hebben alles te maken met vermijden verantwoordelijkheid.

excuses verantwoordelijkheid

Pas op voor de excuses uit de mond van een narcist wanneer ze in een hoek worden geduwd of op het punt staan ​​ontdekt te worden voor iets dat ze hebben gedaan. Dit zijn “redenen” om zijn of haar gedrag te verontschuldigen.

Vaak hebben deze “redenen” betrekking op “projectie”, wat betekent dat je de schuld krijgt van wat ze hebben gedaan. Dit kunnen dingen zijn als: “Ik deed dit omdat je me boos maakt. Ik wilde dat je voelde hoe het is om zo behandeld te worden” of “Ik had een affaire omdat je seksueel zo koud tegen me bent” of “Maar ik hebben dat wel of niet gezegd ”… (terwijl ze dat nooit deden).

Excuses hebben alles te maken met het vermijden van verantwoordelijkheid.

Maar ook met het vermijden van spijt en het herstellen van de schade. Wanneer een narcist excuses gebruikt, is de boodschap in wezen: “Ik zal hen geen verantwoording geven, omdat ik niets verkeerd heb gedaan.”

Dit minimaliseert volledig jouw ervaring van misbruik, bedrogof verraad door de narcist die weigert het toe te geven. Heb je gemerkt dat dit door de narcist op jou werd gebruikt?

Mijn hart gaat naar je uit als je je momenteel in deze situatie bevindt. Het kan op zijn best geestverruimende gasverlichting zijn. En je denkt dat je gek bent en je vraagt ​​je af waarom ze geen empathie hebben als een normaal mens.

Met een narcist gaat dit gewoon niet gebeuren. Mijn teksten op narcismeblog helpen je te begrijpen welke dynamiek er speelt bij narcisten en hoe je kunt genezen van narcistisch misbruik. Gebruik de zoekfunctie op herstel. Stop de waanzin en krijg weer gezond verstand, vrede en vreugde in je leven.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!