Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Woordenlijst met uitleg narcisme van G – N

Hierna volgt één woordenlijst met uitleg narcisme. Via categorie zoekfunctie vind je de andere begrippen.

Grey Rock Grijze steen.

Meer over communicatie met de narcist woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

“Grijze rots” gaan is een strategie voor het stellen van grenzen en het vermijden van conflicten die effectief kan zijn in het omgaan met narcisten.

Het betekent simpelweg dat je jezelf saai en niet-reactief maakt, zoals een kleurloze, onbeweeglijke rots.

In de grijswitte modus speel je minimaal in met de narcist(e) en zijn of haar circus van enablers of vliegende apen.

Je toont of deelt je gedachten of gevoelens niet.

Je reageert niet op antagonisme en manipulatie.

Kortom, je maakt jezelf van weinig belang voor de narcist(e).

Hoovering. Narcistisch stofzuigen.

Meer over Hoovering woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

Door de acties van narcisten zoals het leven van mensen zuur maken en om hen heen lopen gaan veel mensen de narcist(e) uit de weg. Om te zorgen dat de narcist(e) niet zonder voorraad blijft probeert de narcist(e)

Stofzuigen.

Omdat narcisten van nature pathologisch egocentrisch en vaak verbluffend wreed zijn, maken ze uiteindelijk de mensen om hen heen ongelukkig, zo niet ellendig, en drijven uiteindelijk veel mensen weg.

Als mensen wegtrekken of proberen om geen contact te maken, kunnen narcisten proberen om ze zoals in vacuümzuiger in hun rijk van controle terug stofzuigen.

Ze proberen op allerlei manieren te stofzuigen, van beloven om hun gedrag te hervormen, tot ongewoon handelen, tot het ‘voorhouden van wortels’ zoals geschenken of geld. Als ze echter vervangende bronnen van levering vinden, lopen ze misschien gewoon weg van hun oude objecten.

GERICHTE HUMOR, SPOT EN SARCASME. 

Definitie gerichte humor, spot en sarcasme:

Gerichte humor, spot en sarcasme: Een aanhoudend patroon van grapjes, sarcasme of spot, die ontworpen zijn om de reputatie van een ander in eigen ogen of in de ogen van anderen te verminderen.

De Punchlijnen.

Gerichte humor is een passief-agressieve benadering van klagen over een persoon, en een die vaak wordt beoefend door mensen met persoonlijkheidsstoornissen.

Praktijkvoorbeelden van gerichte narcistische spot.

Sarcasme – “Mijn man is een echte genie”

Spottende – “Ha – kijk naar jou – idioot!”

Put-Down Jokes (vernederende grappen)  – “Ik zou de hond gaan uitlaten, maar ze wast nog steeds de afwas.”

Je belachelijk maken of beledigen dan beweren dat het een grap was en / of dat je geen gevoel voor humor hebt als je je beledigd voelt.

Je overtuigingen, religie, ras, erfgoed – of die van je familie of vrienden – onder het mom van een grap neerzetten.

Hoe narcistische spot voelt als je die ontvangt? 

Aan de ontvangende kant zijn van “Gerichte Humor” is vernederend en vernietigt voor het zelfrespect. Er is niets leuks aan en er komen geen goede gevoelens uit voort.

Leren omgaan met narcistische humor? 

De enige succesvolle benadering om met “Gerichte Humor” om te gaan is om een ​​duidelijke grens te hebben dat je het niet zult tolereren.

Wat je niet moet doen als reactie op de narcistische humor? 

  • Lach niet om de grap om de schijn op te houden.
  • Blijf niet in dezelfde kamer als iemand die Gerichte Humor gebruikt.
  • Oordeel niet over jezelf of geloof niet dat je het verdient.
  • Neem niet het aas en ga in discussie over wat er is gezegd.

Wat je kunt doen als je geconfronteerd wordt met narcistische humor?

  • Verlaat het gesprek.
  • Snel, kalm en zonder drama, verlaat de kamer, het huis, het gezelschap van iedereen die je onderwerpt aan Gerichte Humor zodra het veilig is om dat te doen.
  • Leg zo nodig uit dat je het niet leuk vindt om op die manier behandeld te worden.
  • Bied, als mogelijk aan om het gesprek opnieuw aan te gaan wanneer de ongepaste humor wordt gestopt.
  • Krijg steun en bespreek uw zorgen met iemand die om u geeft en die persoonlijkheidsstoornissen begrijpt

Hypervigilantie.

Meer over hypervigilantie woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

Om het hoofd te bieden aan een chaotische en vaak psychologisch en fysiek gewelddadige omgeving, passen mensen in de buurt van narcisten zich aan door hypervigilant te worden voor bedreiging of aanvallen.

woordenlijst met uitleg narcisme
Klik op de foto

Ze zijn altijd op hun hoede en proberen te vooruitlopen op en mogelijk te voorkomen dat ze zich in de vuurlinie bevinden.

Hypervigilantie is emotioneel en fysiologisch verzwakkend, omdat het het natuurlijke afweersysteem van het lichaam vermindert door het voortdurend te overbelasten. Hypervigilantie leidt vaak tot complexe posttraumatische stressstoornis (C-PTSS) en ziekte.

Narcisten zelf zijn hypervigilant voor alles wat hun narcistische schade zou kunnen veroorzaken.

Hypervigilantie is een verhoogde staat van sensorische gevoeligheid die gepaard gaat met een overdreven intensiteit van gedrag, waarvan het doel is activiteit te detecteren. Hypervigilantie kan een toestand van toegenomen angst veroorzaken die uitputting kan veroorzaken.

Andere symptomen zijn: abnormaal verhoogde opwinding, een hoge gevoeligheid voor stimuli en een constante scan van de omgeving.

Bij hypervigilantie is er een voortdurende scan van de omgeving om te zoeken naar beelden, geluiden, mensen, gedragingen, geuren of iets anders dat doet denken aan activiteit, dreiging of trauma.

Het individu wordt op scherp gezet om er zeker van te zijn dat er geen gevaar is. Hypervigilantie kan leiden tot een verscheidenheid aan obsessieve gedragspatronen, maar ook tot problemen met sociale interactie en relaties.

Hypervigilantie kan een symptoom zijn van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en verschillende soorten angststoornissen.

Het onderscheidt zich van paranoia. Paranoïde diagnoses, zoals die bij schizofrenie, kunnen oppervlakkig vergelijkbaar lijken, maar zijn karakteristiek anders.

Hypervigilantie onderscheidt zich van dysfore hyperarousalie doordat de persoon overtuigend blijft en zich bewust is van zijn omgeving.

Bij dysfore hyperarousalisme kan het PTSS-slachtoffer het contact met de realiteit verliezen en de traumatische gebeurtenis letterlijk herbeleven. Waar er meerdere trauma’s zijn geweest, kan een persoon hypervigilant worden en lijden aan ernstige angstaanvallen die intens genoeg zijn om een waantoestand te veroorzaken waarbij de effecten van gerelateerde trauma’s elkaar overlappen.

Narcistische Idealisering.

Meer over idealisering woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

Meer over narcistische idealisering woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

Als voorbeeld voor idealisering is de uitdrukking “Gevoelens maken feiten” – wanneer voor een persoon met een persoonlijkheidsstoornis, hun gevoelens voorrang nemen op wat de feiten daadwerkelijk te vertellen.

Als zij een stemmingswissel ervaren en plotseling goed of slecht over een bepaalde persoon of situatie voelen, kunnen ze hun meningen, herinneringen of attitudes samenhangend aanpassen aan die gevoelens.

Dit gebeurt en het maakt niet uit dat er schijnbare tegenstrijdigheden zijn.

Idealisering is een mentaal mechanisme waarin de narcist(e) zijn of haar attributen overdreven positieve kwaliteiten toedicht naar de andere. Idealiseren doet de narcist(e) wanneer de narcist(e) zich bijzonder goed over die persoon voelt.

Narcisten zien de wereld en anderen in binaire termen – goed of slecht, zwart of wit.

Ze hebben de neiging om anderen te idealiseren of te devalueren.

Narcistische ouders idealiseren vaak één gouden kind en devalueren, of “zondebokken“, anderen.

Hun romantische relaties worden gekenmerkt door een patroon van idealisering gevolgd door devaluatie en vaak weggooien. Wanneer narcisten een potentiële partner identificeren, zien ze hen in eerste instantie als perfect.

Wanneer de valse belofte van perfectie begint af te brokkelen, kunnen ze hun partner niet realistisch zien. Iemand is altijd als een combinatie van goede en gebrekkige eigenschappen. In plaats daarvan volgt bittere en straffende ontnuchtering.

Narcistische lastercampagne.

Meer over laster of smaadcampagne woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

Narcisten houden zich bezig met lastercampagnes om anderen in diskrediet te brengen in hun familie- of sociale sfeer.

Narcisten kunnen een andere persoon besmeuren, omdat die persoon door hun masker heen kijkt.

Ze proberen vooraf hun eigen misbruik van die persoon te verhullen. Bovendien kunnen ze wraak nemen, omdat de persoon hen beledigd of afgewezen heeft.

Narcisten kunnen om minder goede redenen een lastercampagne voeren, zoals jaloezie of wrok.

Ze kunnen nogal berekenend zijn in hun proces van in diskrediet brengen en sociaal isoleren van hun doelwit. Ze doen dit met toespelingen, roddel en regelrechte leugens aan familie, vrienden, buren en leden van de gemeenschap.

Narcisten zullen niet aarzelen om een ex-partner tegenover hun kinderen te besmeuren, een zondebok aan vrienden en familie, of een collega aan andere collega’s.

De lastercampagne gebeurt meestal achter de rug van het slachtoffer, vaak met de hulp van handlangers of vliegende apen van de narcist(e).

Liefdesbombardement en devaluatie.

Meer over liefdesbombardement woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie. Giftige mensen brengen je in een idealisatiefase tot dat je voldoende verslaafd bent en geïnvesteerd. Ze doen dat in het begin van een vriendschap of een relatie met jou.

Vervolgens beginnen ze je te devalueren, terwijl ze de dingen die ze bewonderden in de eerste plaats beledigen.

Een andere variatie hiervan is wanneer een giftig individu je op een voetstuk plaatst. Ondertussen devalueert hij iemand agressie of valt hij iemand anders aanvalt die zijn gevoel van superioriteit bedreigt.

Narcistische misbruikers doen dit de hele tijd. Ze devalueren hun exen tegenover hun nieuwe partners. Echter, de narcist geeft uiteindelijk de nieuwe partner dezelfde soort mishandeling als de ex-partner van de narcist(e).

Wat uiteindelijk zal gebeuren, is dat je ook aan het eind van hetzelfde misbruik op dezelfde plaats bent.

Je zult op een dag de ex-partner worden die ze degraderen tot hun nieuwe bron van bevoorrading.

Je weet het gewoon nog niet. Daarom is het belangrijk om je bewust te blijven van de techniek van liefdesbombardementen wanneer je getuige bent van gedrag dat niet in lijn is met de zoetheid van de sacharine waaraan een narcist(e) je blootstelt.

Afremmen is het advies bij vermoeden van een liefdesbombardement.

Het advies in een dergelijke relatie is het vertragen van de dingen met mensen waarvan je vermoedt dat ze giftig kunnen zijn. Dat is een belangrijke manier om de techniek van het bombarderen van de liefde te bestrijden.

Wees op uw hoede voor het feit dat een persoon die over iemand anders praat of spreekt dat dit zich mogelijk kan vertalen in de manier waarop hij u in de toekomst zal behandelen.

LEUGENS, LEUGENAARS EN LIEGEN.

Meer over liegen woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

“O wat een verward web we weven, wanneer we eerst oefenen om te misleiden!”

Sir Walter Scott

Leugens en leugenaars zijn er in allerlei vormen. Ze bestaan in de kleuren wit, grijs en zwart. Wat de meer buitengewone vormen van liegen onderscheidt, is de mate van schade die ze veroorzaken. Ook de mate waarin het gedrag gewoon of onbeheersbaar wordt is een belangrijke indicator.

Witte leugens.

Zogenaamde ‘leugentjes’ betekent in het algemeen opzettelijke leugens die geen slachtoffer of geen bedoeld slachtoffer hebben.

Bijvoorbeeld:

Je kinderen vertellen over de Kerstman of de tandenfee.

klik op de foto

Vertel je kinderen dat ze het geweldig hebben gedaan de eerste keer dat ze zich probeerden aan te kleden.

Je vriendin vertellen dat die spijkerbroek haar er niet dik laat uitzien.

Je gastheer vertellen dat ze een heerlijk gehaktbrood serveerde – terwijl dat niet het geval was.

“Het is altijd het beste beleid om de waarheid te spreken, maar niet als je natuurlijk een uitzonderlijk goede leugenaar bent.”

– Jerome K. Jerome.

Zelfbedienende leugens.

Dit is je basis, ouderwetse leugen. De voorkomendste vorm van liegen is zelfzuchtig en zeldzaam. Dit soort liegen wordt door bijna iedereen gedaan. Meestal wordt dat onderbouwd door een verlangen om iets te krijgen wat je wilt. Toch ook in bepaalde omstandigheden om uit iets te bekomen wat je niet wilt.

Kinderen leren instinctief te liegen vanaf ongeveer de leeftijd van 4 of 5. Ze leren dat wanneer ze geladen vragen worden gesteld zoals “Heb je al je handen gewassen?” “Heb je dat koekje gegeten?” of “Heb je je broer geslagen?”

De meesten van ons ontwikkelen de vaardigheid om in de volwassenheid te liegen. We doen het niet minder – we worden er gewoon beter in om het te verbergen.

“Een leugenaar moet een goed geheugen hebben”

– Seneca

Liegende dissociatie en dissociatieve leugenaars.

Dissociatie is een psychologische term die wordt gebruikt om een ​​mentale afwijking van de werkelijkheid te beschrijven.

Mensen die dissociëren geloven – tenminste gedeeltelijk – dat wat ze zeggen dat dat waar is.

Dissociatieve leugenaars kunnen worden gezien als mensen die zichzelf ook bedriegen wanneer ze leugens vertellen. Terwijl ze spreken, zijn ze zich misschien niet volledig bewust van het feit dat wat ze zeggen in tegenspraak kan zijn met objectieve waarheden.

Ze zien niet dat er verifieerbare feiten of verklaringen zijn die ze in het verleden hebben afgelegd.

“Een leugen kan halverwege de wereld reizen, terwijl de waarheid zijn schoenen aantrekt”

– Mark Twain

Dwangmatige leugen en dwangmatig liegen.

Dwangmatig liegen is een term die wordt gebruikt om vaak liegen uit gewoonte te beschrijven. Bij dwangmatig liegen wordt er niet zo veel aandacht voor de gevolgen voor anderen besteedt.

Bovendien is het een vorm van liegen zonder een duidelijk motief om te liegen. Een dwangmatige leugenaar is iemand die gewoonlijk liegt.

Een dwangmatige leugenaar is iemand die verslaafd is aan liegen.

Dwangmatige leugenaars zijn mensen voor wie liegen als een emotionele veilige grond voelt in vergelijking met het vertellen van de waarheid. Dwangmatig liegen is minder egocentrisch of manipulatief van aard dan andere soorten liegen.

Dwangmatig liegen is niet zo gericht op het dienen van iemands lange termijn eigenbelang als het doen wat goed voelt op het moment. Dwangmatige leugenaars kunnen leugens vertellen, overdrijven, de waarheid verdraaien of de waarheid veranderen op een manier die zichzelf en anderen in onnodige problemen brengt.

“Een vaak vertelde leugen wordt de waarheid.”

– Vladimir Lenin

Enkele beroemde presidentiële leugens:

“De Britse regering heeft vernomen dat Saddam Hussein kortgeleden aanzienlijke hoeveelheden uranium uit Afrika zocht.” – George W. Bush

‘Ik had geen seksuele relatie met die vrouw, Miss Lewinsky.’ – Bill Clinton

“We hebben niet – herhalen, niet – wapens of iets anders verhandeld voor gijzelaars, noch zullen wij” – Ronald Reagan

“Ik kan categorisch zeggen dat zijn onderzoek aangeeft dat niemand in de staf van het Witte Huis, niemand in deze administratie, die nu in dienst is, betrokken was bij dit zeer bizarre gebeurtenis.”  – Richard Nixon, sprekend over de gebeurtenis met Watergate.

“Het Noord-Vietnamese regime had verder opzettelijke aanvallen uitgevoerd tegen Amerikaanse marineschepen die in internationale wateren opereerden” – Lyndon B. Johnson

“Ik heb het eerder gezegd, en ik herhaal het nu dat de Verenigde Staten geen militair ingrijpen willen in Cuba.” –  John F. Kennedy

“De wereld zal opmerken dat de eerste atoombom op Hiroshima was gevallen, een militaire basis. We hebben bij deze eerste aanval willen voorkomen dat, voor zover mogelijk, burgers werden gedood.” – Harry S. Truman

“The world will note that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base. That was because we wished in this first attack to avoid, insofar as possible, the killing of civilians.” – Harry S. Truman

Narcistisch Lokaas en geveinsde onschuld.

Toxische individuen lokken je in een vals gevoel van veiligheid, simpelweg om een platform te hebben om hun wreedheid te demonstreren.

Je in een dwaze, chaotische ruzie lokken kan al snel tot een confrontatie verergeren met iemand die de betekenis van respect niet kent.

Een eenvoudig meningsverschil kan u ertoe aanzetten in eerste instantie beleefd te reageren. Echter, als het duidelijk wordt dat de persoon een kwaadaardig motief heeft om u neer te halen, dan stop je met beleefd reageren. Narcisten “lokken” je met een ogenschijnlijk onschadelijke opmerking die als een verstandige opmerking is vermomd. Op die manier kunnen ze beginnen met jou te spelen.

Narcisten kennen jouw kwetsbaarheden.

Denk eraan: narcistische misbruikers hebben geleerd over je onzekerheden. Ze kennen de verontrustende zinnetjes die je zelfvertrouwen neerhalen. Als ze de verontrustende onderwerpen die je wonden verdiepen weten gebruiken ze deze kennis met kwaadaardigheid om je te provoceren.

Nadat je ervoor bent gevallen, en aan zijn haak hangt, zullen ze onschuldig vragen of je “oké” bent. Meestal zeggen ze daarna dat ze niet “bedoelden” om je te kwetsen.

Deze geveinsde onschuld werkt om je te beschermen. Dat werkt om je te doen geloven dat ze je niet willen pijn doen. Maar het gebeurt zo vaak dat je de realiteit van hun boosaardigheid niet langer kunt ontkennen.

Het helpt je te beseffen wanneer je wordt weggemaaid, zodat je jou helemaal kunt losmaken. Provocerende uitspraken, scheldpartijen, kwetsende beschuldigingen of niet ondersteunde generalisaties (veralgemeningen) zijn veelvoorkomende lokmiddel tactieken.

Je buikgevoel kan je ook vertellen wanneer je wordt weggemaaid. Wanneer je het gevoel hebt dat je een bepaalde opmerking niet wilt horen en dit ook zo kunt blijven voelen nadat het is uitgewerkt, is dat een teken dat je mogelijk enige ruimte moet geven. Die ruimte zorgt ervoor om opnieuw de situatie te beoordelen voordat de antwoorden.

Mascotte.

Dit kind speelt de leuke of grappige “nar” – rol en verspreidt gezinsspanningen zonder eisen te stellen.

woordenlijst met uitleg narcisme

Narcisme verliefd op een vals zelf.

Narcisme in de volkstaal typische iemand die verliefd is op zichzelf.

Eigenlijk, zijn narcisten vol zelfhaat en het is deze zelfhaat die enkele van hun wanhopigste en bizarre gedragingen schept als ze proberen om de leegte in zichzelf of hun ware zelf te dekken door het oprichten van een vals zelf.

Narcisme wordt typisch gekenmerkt door een groot aantal gedragingen, maar die niet beperkt zijn tot een patroon van grootheidswaan, egocentrische focus, behoefte aan bewondering, egoïstische houding en een gebrek aan empathie of rekening houden met anderen

Narcistische letsels

Individuen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) lijden doorgaans aan een onmiddellijke en invaliderende emotionele verwonding tijdens hun vroege jaren die de gezonde ontwikkeling van een stabiele identiteit en gevoel van eigenwaarde verstoort heeft en verstoort.

Een gebrek aan afstemming met zorgverleners vanwege verlies, afwijzing, misbruik, verwaarlozing of overmatige verwennerij of een rommelige mix van die dingen en een mogelijke genetische aanleg wordt verondersteld de oorzaak te zijn van narcistische schade.

Die schade die de narcist(e) heeft geleden leidde tot fundamentele gevoelens van waardeloosheid.

Voorbeelden zijn een kind met een moeder die sterft tijdens zijn geboorte en een vader die hem de schuld geeft voor haar dood. Een ander voorbeeld is een kind dat wordt genegeerd door één ouder en gewoonlijk wordt geprezen door de andere ouder, het maakt niet uit wat haar inspanningen of echte successen zijn. Dat zijn echt oorspronkelijke familiewonden die later worden getriggerd door de narcist.

Klik op de foto

Narcistische Slachtoffer Syndroom. (NSS) (NVS)

Meer over syndroom woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

In dit syndroom zijn een reeks symptomen gebundeld, die werden veroorzaakt door narcistische mishandeling. Het NVS is geen officiële diagnose. Diverse therapeuten proberen meer bekendheid te geven aan NVS, omdat het nodig is dat NVS herkend wordt. Mensen met NVS moeten een eigen behandeling krijgen

Narcistische – ondersteuning – levering

Meer over narcistische voorraad en narcistische levering woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

Definitie van het psychologisch begrip narcistische ondersteuning – narcistische levering

Wat dan ook, of wie dan ook, die het ego van de narcist(e) voedt heeft narcistische ondersteuning.  Iemand die het ego kunstmatig opgepompt houdt met de aandacht, bewondering en / of respect van anderen heeft narcistische ondersteuning. Dit kan komen in de vorm van bewondering, waardering, interpersoonlijke ondersteuning of emotionele levensonderhoud. Deze term wordt meestal gebruikt in negatieve zin, het beschrijven van een pathologische of overmatige behoefte aan aandacht en bewondering die geen rekening houdt met het gevoel, meningen of voorkeuren van andere mensen.

Zoals een chronisch drugsverslaafde verslaafd is aan dagelijkse toediening van drugs, zo is de narcist(e) verslaafd aan wat men noemt narcistische levering.

Onder narcistische ondersteuning wordt verstaan alle reacties van de medemens, waaruit de narcist(e) afleidt dat op hem (dus op zijn ego) gereageerd wordt.

Daaruit concludeert de narcist(e) met genoegen dat hij het slachtoffer in zijn macht heeft. Hij concludeert dat hij het gedrag van de medemens op enigerlei manier kan beïnvloeden. Of deze invloed op die medemens ondervonden negatieve of positieve uitwerking heeft of niet is van geen tel. Dat is voor de narcist(e) niet belangrijk.

Als je een ander pest en plaagt en je ziet dat die ander daaronder heeft te lijden, dan ervaart een narcist(e) dat als reactie op zijn gedrag. Met elke reactie ziet de narcist(e) daarmee zijn eigen ego bevestigt, m.a.w. een narcist(e) ontleent daaraan een machtsgevoel.

Dat de narcist(e) hier een heel slechte naam aan overhoudt deert een narcist(e)niet, want, befaamd en berucht zijn is hetzelfde als populariteit en beroemd zijn. In beide gevallen is er een heftige aandacht voor het ego van de persoon die het betreft.

Pesten, plagen en treiteren is hier een meest tot de verbeelding sprekend voorbeeld van.

Ik zie het antwoord van een ander op mijn negatief tot hem gerichte gedrag.  Dus een ander reageert op mijn ego en dat geeft mij narcistische levering.  Immers zijn reactie, bevestigt me dat ik met mijn (zwakke) ego het gedrag van een ander kan beïnvloeden. De narcist(e) beseft dat hij of zij de psyche van een ander weet te raken, daarmee verkrijgt zijn of haar ego een machtsgevoel.

Dit is de kernverklaring waarom een gefrustreerde narcist(e) zoveel negatief gedrag aan de dag legt. Zelfs door negatief gedrag krijgt hij tenminste nog aandacht (ego-voeding) welke aandacht de narcist(e) anders waarschijnlijk niet zou hebben gehad. Eigenlijk blijkt hieruit zijn eenzaamheid.

Voor een pathologische narcist (psychopaat) geldt dat het eigen ego almachtig is. Daarbij is al het andere daaraan ondergeschikt en minderwaardig. Dit lijkt op emotioneel infantilisme. Bovendien blijken de emoties van een psychopaat te functioneren op gelijk niveau als dat van een kleuter.

Preventieve verdediging of vooraf verdedigen door een narcist(e).

Geen solide basis voor vertrouwen.

Wanneer iemand benadrukt dat ze een “aardige vent” of een meisje zijn dat je ze meteen moet “vertrouwen” of hun geloofwaardigheid benadrukt zonder enige provocatie van jou, wees dan voorzichtig.

Giftige en beledigende mensen overdrijven hun vermogen om vriendelijk en meelevend te zijn. Ze vertellen je vaak dat je ze moet ‘vertrouwen’ zonder eerst een solide basis van vertrouwen te hebben opgebouwd.

Ze kunnen een hoge mate van sympathie en empathie “aan het begin van je relatie” uitvoeren om je te bedriegen, om later hun valse masker te onthullen. (lovebombing tot devaluatie)

Misbruik cyclus.

Meer over misbruik woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

Wanneer je ziet dat hun valse masker periodiek begint te slippen tijdens de devaluatiefase van de misbruikcyclus, wordt onthuld dat het ware zelf angstaanjagend, koud, gevoelloos en minachtend is.

Echt aardige mensen hoeven zelden aanhoudend hun positieve kwaliteiten te laten zien.

Ze ademen meer warmte uit dan dat ze erover praten. Bovendien weten ze dat acties meer zeggen dan alleen woorden.

Ze weten dat vertrouwen en respect een tweerichtingsverkeer is dat wederkerigheid vereist, niet alleen herhaling.

Om een preventieve verdediging tegen te gaan, evalueer je opnieuw waarom iemand zijn goede eigenschappen benadrukt. Is het, omdat ze denken dat je ze niet vertrouwt, of omdat ze weten dat je dat niet zou moeten doen? Vertrouw acties meer dan lege woorden. Zie hoe iemands acties communiceren wie ze zijn, niet wie ze zeggen dat ze zijn.

Narcistische aanbod.

Meer over narcistische aanbod woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

is een term voor de manier waarop een narcist(e) er voor zorgt dat hij aandacht krijgt. De beste soorten van aandacht zijn goedkeuring, bewondering, aanbidding, maar ook andere bronnen van aandacht – zoals angst – zijn bij een narcist(e) aanvaardbaar.

Kinderen, en kleinkinderen van narcisten worden gebruikt als een voortdurende bron voor deze aandacht.

De narcist(e) is afhankelijk van anderen voor vitaliteit daarom leeft hij als een parasiet.

Ze voedt haar valse zelf ten koste van anderen door te beweren dat ze superioriteit over hen heeft en/of door het manipuleren van hen in het dienen van haar behoeften. Zonder gebruik te maken van de energie, geld, materialen, tijd van anderen is ze een droge lege schil.

Iedereen kan ze manipuleren. Zowel een partner, kind of familielid, werknemer of “vriend” is een potentiële bron van manipulatie grondstof. Als een bron van grondstoffen weg trekt, zal ze proberen hen terug te winnen. De narcist gaat telkens opnieuw op zoek naar andere bronnen.

Narcistische attachment  – hechting.

is de overtuiging dat het kind van een narcist(e) alleen bestaat  in het voordeel van de ouder, zoals een bepaalde status.

Narcistische controle.

Het belangrijkste is dat giftige misbruikers graag de controle behouden op wat voor manier dan ook.

Ze isoleren je, houden de controle over je financiën en sociale netwerken en micromanagen (uitpluizen) elk facet van je leven.

Maar het krachtigste mechanisme dat ze hebben voor controle is spelen met je emoties. Dat is de reden waarom beledigende narcisten en sociopaten situaties van conflicten uit de lucht produceren om je uit jouw evenwicht te brengen.

Meningsverschillen over niet van toepassing zijnde zaken.

Dat is de reden waarom ze zich chronisch bezighouden met meningsverschillen over niet van toepassing zijnde zaken en woede over vermeende minpunten.

Waarom ze zich emotioneel terugtrekken? dat doen ze alleen om je opnieuw te idealiseren als ze de controle beginnen te verliezen.

Ze aarzelen tussen hun valse zelf en hun ware zelf. Op die manier heb je nooit een gevoel van psychologische veiligheid of zekerheid over wie je partner echt is.

Hoe meer macht ze hebben over je emoties, hoe minder waarschijnlijk het is dat je je eigen realiteit en de waarheid vertrouwt over het misbruik dat je doormaakt.

Het kennen van de manipulatieve tactieken en hoe ze werken om je zelfgevoel te ondermijnen, kan je wapenen met de kennis van wat je te wachten staat en op zijn minst een plan ontwikkelen om de controle over je eigen leven en weg van giftige mensen terug te krijgen.

Narcistisch letsel.

Personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) worden gevormd door een plotselinge emotionele schade tijdens hun zeer vroeg “narcistische” ontwikkelingsfase (leeftijden twee tot drie of vier jaar oud).

klik op de foto

Een traumatische ervaring zoals verlies, ontbering of schaamte over de belangrijkste verzorger (meestal de moeder) wordt beschouwd als in de hoofdoorzaak van een narcistisch letsel.

Een voorbeeld zou een kind kunnen zijn waarvan de moeder tijdens zijn geboorte sterft.  De reactie van de vader is dat hij het kind verlaat. Dit kind ervaart daardoor een verschrikkelijke schuld en onveiligheid. In reactie ontwikkelt hij of zij een grandioze overcompensatie voor diepgaande gevoelens van waardeloosheid.

Narcistische woede – razernij.

Meer over narcistische woede woordenlijst met uitleg narcisme vind je via de zoekfunctie.

De narcistische persoonlijkheid reageert met woede als de pijnlijke gevoelens van zijn oorspronkelijke letsel worden geactiveerd, of als zijn verzonnen “perfecte” zelf een of andere manier wordt bedreigd.

Narcistische woede is angstaanjagend, soms fysiek geweld, en een ver daarbuiten van een normale woede. Zo’n woede volgt bijna altijd na een narcistische blessure.

Narcistische persoonlijkheden reageren vaak met woede als hun narcistische blessure wordt geactiveerd.

Ze nemen zelfs het kleinste beetje dat de meeste mensen gemakkelijk zouden wegpoetsen, als intense vernedering en / of afwijzing. Wanneer dit gebeurt, worden hun verzonnen “perfecte” zelf en overdreven gevoelens van rechtvaardigheid bedreigd. Daardoor komt er dan een woedeaanval op gang.

Narcistische woede is angstaanjagend, soms fysiek gewelddadig en ver voorbij normale woede. Het is emotioneel en fysiek traumatiserend voor degenen aan de ontvangende kant, vooral voor kinderen, die zichzelf natuurlijk de schuld geven van de reacties van volwassenen.

Ik hoop zo dat dit artikel heeft geholpen.

Nu, als je weet dat het tijd is om te groeien, sta op en word krachtig. Ik ben hier om je te helpen. Laten we dit samen laten gebeuren.

Klikt deze informatie over narcisten of toxische personen met u? Ben je enthousiast over het persoonlijk groeien en deze nieuwe kracht aan te nemen om een ​​narcist te bestrijden die je pest of onderuithaalt?

Ik hoor dit graag in opmerkingen en vragen hieronder. Je kunt extra informatie inwinnen door het kernwoord dat je wenst, te plaatsen in de zoekfunctie.

Zorgen als compensatie: compulsief helpen.

De narcistische vlucht is buitengewoon vervuilend voor het klimaat!

Is je pleegkind verliezen een deel van je job als pleegouder?

Er wordt veel over Klimaatopwarming gepraat, maar veel te weinig gedaan!

begrippen

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees