Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Magisch Denken en Machteloosheid bij narcisme.

Machteloosheid is zo’n kernervaring voor slachtoffers van narcistisch misbruik dat we vaak niet eens merken dat het er is. Het wordt duidelijk op de manier waarop we omgaan met mensen en de wereld.

Het is de schaduw geworpen door de zon, in plaats van het zonlicht zelf. Diezelfde schade wordt geworpen op ons denken. Soms kunnen we wel nog logisch denken over het leven van een ander slachtoffer, maar hebben we een magisch denken over ons eigen situatie.

magisch denken
denken

Definitie magisch denken

Op zoek naar bovennatuurlijke verbanden tussen externe gebeurtenissen en je eigen gedachten, woorden en acties.

Niet-zo-Super Bijgelovig.

Magisch denken is gebruikelijk bij alle soorten mensen, van mensen met religieuze overtuigingen tot diegenen die op zoek zijn naar ‘voortekenen’ in gemeenschappelijke gebeurtenissen.

Kinderen doorlopen gewoonlijk een magisch denkstadium van peuter tot jongvolwassenheid. Dan zien  zij een samenloop van omstandigheden tussen hun eigen acties en gebeurtenissen om hen heen die ze waarnemen. Dat doet hen geloven dat er een bovennatuurlijke band bestaat.

Volwassenen doen vaak hetzelfde. Ze vormen een verband in hun gedachten tussen dingen die ze kunnen zeggen, dragen, eten of doen en externe gebeurtenissen.

Deze gedachten kunnen uiteindelijk bijgeloof worden. Zoals ‘mijn gelukkige T-shirt’, ‘mijn geluksgetallen’ of ‘zwarte katten zijn altijd een slecht teken’.

Magisch denken is niet alleen een gedrag dat is beperkt tot mensen met persoonlijkheidsstoornissen.

In het algemeen komt het vaak voor dat geliefden van mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen zich tot magisch denken keren. Dit is  een manier om zichzelf ervan te overtuigen dat ze enige controle hebben over een situatie. In feite hebben ze in werkelijkheid weinig of geen controle over die situatie.

Magisch denken is heel gebruikelijk in situaties waarin mensen weinig controle hebben over hun omstandigheden, omdat het gevoelens van angst, hulpeloosheid en machteloosheid lijkt te verminderen.

Omdat mensen met persoonlijkheidsstoornissen vaak weinig controle hebben over hun eigen interne gevoelens en gemoedstoestanden zijn ze vaak bereid om hun eigen kennis van objectieve feiten in te perken. Dit is een poging om deze gevoelens te verzachten of te verzoenen.

Op die manier kunnen magisch denken, bijgeloof en in heel hoge mate religieus fundamentalisme een sterke invloed hebben op hoe zij de wereld begrijpen en ermee omgaan.

magisch denken
denken

Hoe het eruit ziet als je aan magisch denken doet?

Een atleet denkt dat het dragen van een bepaald kledingstuk de overwinning zal verzekeren.

Een vrouw gelooft dat wandelen aan een bepaalde kant van de straat persoonlijk ongeluk zal brengen.

Een man gelooft dat zijn dromen de toekomst voorspellen of hem inzicht geven in de bedoelingen van anderen.

Een persoon gelooft dat zijn persoonlijk welbevinden of geluk wordt toegeschreven aan een religieuze viering.

Een moeder gelooft dat hun kind ziek zal worden als ze geen specifiek bedtijdritueel uitvoeren.

Hoe het voelt om te leven met iemand met magisch denken?

Maar niet als je hun bijgeloof of overtuigingen deelt, kan het samenleven met iemand die zich bezighoudt met magisch denken je gefrustreerd en machteloos laten voelen. Het is bijna onmogelijk om te concurreren met een onzichtbare kracht of godheid die niet te rechtvaardigen is, maar die je verlaat om de gevolgen van hun ‘acties’ aan te pakken.

Leren omgaan met een magische denker.

In het algemeen  is prima om een ​​compromis te sluiten om in harmonie te leven met iemand die een iets andere reeks overtuigingen deelt dan jij. We moeten allemaal leven en laten leven.

Ook echter het ook belangrijk om de 51% – regel in gedachten te houden. Om een hoog energieniveau te behouden ga je ervoor te zorgen dat aan uw fysieke, emotionele en spirituele behoeften wordt voldaan. Wat zijn de consequenties als die op het altaar van een ander worden geofferd?

Wat je niet moet doen in confrontatie met een magisch denkende narcist?

Probeer geen logische argumenten te gebruiken of te argumenteren.

Verwaarloos jouw eigen behoeften en overtuigingen niet of compromis uw eigen uitgangspunten.

Blijf niet in een onveilige situatie.

Probeer niet de overtuigingen van de ander te beheersen.

Wat moeten we doen als reactie op het magisch denken?

Wees eerlijk tegen jezelf en eer je eigen overtuigingen.

Neem een ​​inventaris op van je eigen fysieke, emotionele en spirituele behoeften en ontwikkel een praktisch plan om te zien dat ze worden vervuld.

Maak de balans op van de behoeften, behoeften van de ander en beslis vooraf wat u bereid bent te doen en wat niet.

Breng tijd door met verstandige en vriendelijke mensen die je aanmoedigen en koesteren.

Leer wat je kunt over persoonlijkheidsstoornissen en ontdek welke aanpassingsstrategieën werken en welke niet. Bekijk het menu.

Hoe reageer jij op magisch denken? Laat het ons weten in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

steun narcismeblog
begrippen narcisme

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees