Begrippenlijst Narcisme van T tot Z Deel 1

Testen in de context van narcisme en narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Definitie van testen:

Het herhaaldelijk dwingen van een ander om hun liefde of toewijding aan een relatie te tonen of te bewijzen door iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Lees meer

Triangulatie – Een voordeel behalen ten opzichte van waargenomen rivalen door ze te manipuleren in conflicten met elkaar.

Sommige mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen, in het bijzonder de Cluster B-stoornissen Narcistische persoonlijkheidsstoornis, antisociale persoonlijkheidsstoornis, histrionische persoonlijkheidsstoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis hebben de neiging om zichzelf te zien of te beoordelen in termen van hoe zij zichzelf zien in competitie met anderen.

Lees meer

Magisch Denken.

Definitie van magisch denken:

Op zoek naar bovennatuurlijke verbanden tussen externe gebeurtenissen en je eigen gedachten, woorden en acties.

Niet-zo-Super Bijgeloof.

Magisch denken is gebruikelijk bij alle soorten mensen, van mensen met religieuze overtuigingen tot diegenen die op zoek zijn naar ‘voortekenen’ in gemeenschappelijke gebeurtenissen.

Kinderen doorlopen gewoonlijk een magisch denkstadium van peuter tot jongvolwassenheid, waar zij een samenloop van omstandigheden tussen hun eigen acties en gebeurtenissen om hen heen waarnemen en doen geloven dat er een bovennatuurlijke band bestaat.

Volwassenen doen vaak hetzelfde, vormen een verband in hun gedachten tussen dingen die ze kunnen zeggen, dragen, eten of doen en externe gebeurtenissen, en deze kunnen uiteindelijk bijgeloof worden, zoals ‘mijn gelukkige T-shirt’, ‘mijn geluksgetallen’ of ‘zwarte katten zijn altijd een slecht teken’.

Magisch denken is niet alleen een gedrag dat is beperkt tot mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Het komt ook vaak voor dat geliefden van mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen zich tot magisch denken keren als een manier om zichzelf ervan te overtuigen dat ze enige controle hebben over een situatie die ze in werkelijkheid weinig of geen controle over hebben.

Magisch denken is heel gebruikelijk in situaties waarin mensen weinig controle hebben over hun omstandigheden, omdat het gevoelens van angst, hulpeloosheid en machteloosheid lijkt te verminderen.

Omdat mensen met persoonlijkheidsstoornissen vaak weinig controle hebben over hun eigen interne gevoelens en gemoedstoestanden en vaak bereid zijn om hun eigen kennis van objectieve feiten in te perken in een poging om deze gevoelens te verzachten of te verzoenen, kunnen magisch denken, bijgeloof en buitengewoon religieus fundamentalisme soms worden een sterke invloed hebben op hoe zij de wereld begrijpen en ermee omgaan.

Hoe het eruit ziet als je aan magisch denken doet?

Een atleet denkt dat het dragen van een bepaald kledingstuk de overwinning zal verzekeren.

Een vrouw gelooft dat wandelen aan een bepaalde kant van de straat persoonlijk ongeluk zal brengen.

Een man gelooft dat zijn dromen de toekomst voorspellen of hem inzicht geven in de bedoelingen van anderen.

Een persoon gelooft dat zijn persoonlijk welbevinden of geluk wordt toegeschreven aan een religieuze viering.

Een moeder gelooft dat hun kind ziek zal worden als ze geen specifiek badtijdritueel uitvoeren.

Hoe het voelt om te leven met iemand met magisch denken?

Maar niet als je hun bijgeloof of overtuigingen deelt, kan het samenleven met iemand die zich bezighoudt met magisch denken je gefrustreerd en machteloos laten voelen.

Het is bijna onmogelijk om te concurreren met een onzichtbare kracht of godheid die niet te rechtvaardigen is, maar die je verlaat om de gevolgen van hun ‘acties’ aan te pakken.

Leren omgaan met een magische denker.

Het is prima om een ​​compromis te sluiten om in harmonie te leven met iemand die een iets andere reeks overtuigingen deelt dan jij. We moeten allemaal leven en laten leven.

Het is echter ook belangrijk om de 51% — regel in gedachten te houden en ervoor te zorgen dat aan uw fysieke, emotionele en spirituele behoeften wordt voldaan en niet op het altaar van een ander wordt geofferd.

Wat je niet moet doen in confrontatie met een magisch denkende narcist?

Probeer geen logische argumenten te gebruiken of te argumenteren.

Verwaarloos uw eigen behoeften en overtuigingen niet of compromis uw eigen uitgangspunten.

Blijf niet in een onveilige situatie.

Probeer niet de overtuigingen van de ander te beheersen.

Wat moeten we doen als reactie op het magisch denken?

Wees eerlijk tegen jezelf en eer je eigen overtuigingen.

Neem een ​​inventaris op van je eigen fysieke, emotionele en spirituele behoeften en ontwikkel een concreet plan om te zien dat ze worden vervuld.

Maak de balans op van de behoeften en behoeften van de ander en beslis van tevoren wat u bereid bent te compromitteren en wat u niet bent.

Breng tijd door met verstandige en vriendelijke mensen die je aanmoedigen en koesteren.

Leer wat je kunt over persoonlijkheidsstoornissen en ontdek welke aanpassingsstrategieën werken en welke niet

Triggering en overreactie.

Definitie  triggering en overreacties:

Triggering: Kleine, onbelangrijke of kleine acties, verklaringen of gebeurtenissen die een dramatische of ongepaste reactie produceren.

Beschrijving van triggering en overreacties.

Mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen zijn vaak geneigd tot overreageren of getriggerd worden tot een dramatische emotionele reactie door kleine, schijnbaar willekeurige gebeurtenissen of situaties.

De aard van de triggers wordt niet nodig vooraf gecommuniceerd of in overeenstemming met gedrag uit het verleden.

Voorbeelden van triggers en overreacties:

Een man wordt verbaal grof wanneer zijn kind per ongeluk een voorwerp breekt.

Een vrouw beschuldigt haar echtgenoot van een affaire als hij vijf minuten te laat thuiskomt.

Een moeder verwerpt haar dochter, omdat ze na het ontvangen van een verjaardagscadeau niet bevalt.

Een broer wordt gewelddadig tegenover zijn zuster wanneer zij het oneens zijn over de tv-zender.

Er bestaat ook een speciale reeks triggers die meestal voorkomen tijdens vakanties, verjaardagen en wanneer bepaalde herinneringen worden opgeroepen.

Activerende en overreacties van mensen met persoonlijkheidsstoornissen zijn vaak zo onvoorspelbaar, omdat hun stemmingswisselingen zo dramatisch en onvoorspelbaar zijn en ze hun gevoelens vaak als feiten accepteren.

Als de persoon met een persoonlijkheidsstoornis zich geweldig voelt, dan zullen ze misschien geloven dat de wereld een prachtige plek is en zullen ze anderen vaak net zo behandelen.

Echter, als de persoon met de persoonlijkheidsstoornis een angst voor verlating voelt, dan kunnen hun gevoelens als feiten worden aanvaard. Zij kunnen geloven dat anderen niet van hen houden, hen haten of misbruik van hen maken. Door deze gevoelens als feiten te accepteren, kunnen ze extremen in gedrag aan zichzelf rechtvaardigen.

Hoe het voelt te worden getriggerd en overstelpt met overreacties:

Episoden van triggering leiden vaak tot angst en vermijding en laten slachtoffers met een gevoel van “Walking on Eggshells” of het tweede gissen waar ze mogelijk verkeerd zijn gegaan. Het slachtoffer voelt zich vaak hatig en boos en tegelijkertijd machteloos om de situatie te veranderen.

Verlangend om zichzelf te beschermen tegen toekomstige schade, kan het slachtoffer waakzaam worden en proberen dingen over zichzelf te veranderen waarvan ze vermoeden dat het de dader zo heeft kunnen gedragen. Dit kan leiden tot extra ontberingen voor het slachtoffer, die mogelijk niet effectief zijn bij het oplossen van het probleem.

Omgaan met triggeren:

Denk aan de 3 C’s van non-PD zijn — je hebt het niet veroorzaakt, je hebt het niet onder controle en je kunt het niet genezen. Omdat triggers niet gebaseerd zijn op je eigen gedrag en zich voordoen met een willekeur die je niet kunt voorspellen of beheersen, kun je het beste zelf aan de slag met gezond leven. Als de persoon met de persoonlijkheidsstoornis met je wil meedoen aan je gezonde levensstijl, is dat geweldig.

Zo niet, dan is dat ook hun keuze. Hoe dan ook, probeer gezonde keuzes te maken, ongeacht hoe ze reageren. Dit betekent dat het OK is om gezonde relaties na te streven, geniet van gezonde recreatieve activiteiten, werk in een betaalde baan en zorg voor mensen en dingen die belangrijk voor je zijn, ongeacht de potentiële reactie van de persoon met een persoonlijkheidsstoornis in je leven

Wat je niet moet doen met triggering en overreacties

Geef jezelf niet de schuld of neem geen verantwoordelijkheid voor andermans slechte gedrag. Beoordeel jezelf door je eigen gedrag.

Probeer jezelf niet te veranderen als een manier om het gedrag van iemand anders te reguleren of te beheersen.

Stop niet met dingen die gezond en goed voor je zijn, alleen maar omdat iemand met een persoonlijkheidsstoornis het niet goedkeurt.

Sta jezelf niet toe om geïsoleerd te worden zonder vrienden, zonder steun en zonder onafhankelijkheid.

Wat moeten we doen met triggering en overreacties:

Verwijder jezelf snel en rustig van elke gewelddadige of verbaal destructieve situatie.

Lees meer over persoonlijkheidsstoornissen, zodat u begrijpt dat triggeren een symptoom is.

Zoek uit wat goed voor je is, wat goed is voor je kinderen en uiteindelijk goed voor de persoon met de persoonlijkheidsstoornis. Doe dat dan consequent.

Omring jezelf met ondersteunende mensen die persoonlijkheidsstoornissen begrijpen en weten wat je doormaakt.

Handhaaf uw zelfbeheersing. Dit is hoe je je kracht behoudt en laat zien dat je niet zo gemanipuleerd gaat worden.

Triangulatie / verdeel en heers.

Definitie:

Triangulatie – Een voordeel behalen ten opzichte van waargenomen rivalen door ze te manipuleren in conflicten met elkaar.

Lees meer

Zondebok.

De narcistische vliegende apen werden getraind om de narcist zijn valse zelf te ondersteunen.

Dat valse zelf is de eerste lijn verdediging van de narcist tegen de vreselijke waarheid dat de narcist zelf gebreken heeft.

Wie een fout bloot legt bij de narcist dreigt te worden gestraft.

De onthuller wordt de zondebok van de narcist en zijn vliegende apen.

Een belangrijke rol van de vliegende aap is de lelijke mythes over de zondebok bestendigen.

Hun desinformatie kan er voor zorgen dat het onmogelijk is voor de zondebok in de groep waar de narcist zich in bevindt te blijven.

Desinformatie.

De verspreiding van mythen intensiveert de narcistische woede tegen de zondebok en fungeert als een ritueel dat binding en valse loyaliteit tussen de narcist en zijn of haar vliegende apen moet bewerkstelligen.

De afzonderlijke vermelding van een individu, meestal een kind in het gezin, voor onverdiende negatieve behandeling of schuld.

Het wordt gekozen door de narcist als hoofddoelwit voor misbruik.  De zondebok is verantwoordelijk voor de familie problemen en voor het misbruik van de “ingeschakelden” en de vliegende apen.

Soms heeft de narcist meer dan één zondebok, of hij kan op een gegeven moment verschillende zondebokken selecteren.

De zondebok is meestal het sterkste, meest uitgesproken kind, degene die tegen de narcist opstaat en het systeem van de familie in vraag stelt.

In tegenstelling tot het gouden kind, wordt in de zondebok minst geïnvesteerd in het systeem van de familie steun, zodat hij of zij van het minst profiteert.

Een zondebok  is een kind (of kinderen) dat oneerlijk is uitgekozen wegens ongunstige behandeling in de narcistische familie. Zondebokken worden meestal verantwoordelijk gehouden voor familieproblemen, gedisciplineerd of gestraft onevenredig, belast met overmatige klusjes en verantwoordelijkheden en onderworpen aan een onverdiende negatieve behandeling.

Ga naar een therapeut die Narcisme kan uitleggen, en kan je helpen je eigenwaarde op te bouwen en technieken te ontwikkelen om ermee om te gaan.

Hij / zij zou nooit echt van de echte ik kunnen houden.”

Lees meer

Definitie van zelfhaat: 

Self-Loathing: Een buitengewone haat tegen het eigen zelf, acties of iemands etnische of demografische achtergrond.

Hun eigen slechtste criticus

Zelfhaat, ook bekend als ‘autofobie’ of ‘zelfhaat’, is een gedachtepatroon waarbij mensen geloven dat ze inferieur, slecht, waardeloos, onbemiddeld of incompetent zijn.

Self-Loathing is een van de centrale kenmerken van mensen die lijden aan een vermijdende persoonlijkheidsstoornis en is ook een veel voorkomend verschijnsel bij andere persoonlijkheidsstoornissen – vooral borderline persoonlijkheidsstoornis. Het is ook soms gekoppeld aan zelfbeschadiging en zelfmoordgedrag.

Soms wordt deze manier van denken ook in minder strenge termen beschreven als een “gebrek aan zelfrespect” of “stinkende denken”.

Er zijn twee veel voorkomende categorieën van zelfhaat.

Haat tegen het eigen zelf, acties en kenmerken; en
afwijzing van iemands demografische oorsprong – zoals etnische afkomst, religieuze geaardheid, nationaliteit, geslacht of seksuele geaardheid.

Deze destructieve vorm van zelfperceptie komt niet alleen veel voor bij bepaalde persoonlijkheidsstoornissen, het komt ook veel voor bij mensen die zijn opgegroeid in een niet-ondersteunende gezinsomgeving en kindermishandeling, verwaarlozing, emotionele trauma’s of chronische kritiek hebben doorstaan.

Symptomen van zelfhaat zijn chemische afhankelijkheid, alcohol- en drugsmisbruik, zelfbeschadiging, zelfdestructieve promiscuïteit, woedeaanvallen en dissociatie.

Het gevoel kan met tussenpozen optreden en het kan plotseling worden veroorzaakt door teleurstellingen, worstelingen, pijnlijke herinneringen of angst voor de toekomst.

Deze triggers kunnen een overweldigende stroom van gevoelens van hopeloosheid, waardeloosheid en machteloosheid creëren die kunnen leiden tot zelfdestructief gedrag, emotionele terugtrekking of agressief gedrag jegens geliefden en familieleden.

Hoe zelfhaat eruit ziet.

  • “Niemand houdt van mij”
  • “Dingen zullen nooit beter worden.”
  • “Ik ben waardeloos. Ik verpest alles altijd. “
  • “Hij / zij zou nooit echt van de echte ik kunnen houden.”

Zelf-Slachtofferschap.

Definitie van zelf-slachtofferschap:

Zelfslachtofferschap: zichzelf in de rol van slachtoffer zien.

Zichzelf aan de sporen binden.

We hebben allemaal een klein kind het zien doen – huilende krokodillentranen, pruilend of mokkend wanneer ze niet precies krijgen wat ze willen, wanneer ze het willen. Sommigen groeien echter nooit uit het gebruik van de “poor me” strategie.

Een deel van de overgang naar een gezonde volwassenheid is leren verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen situaties en onze eigen fouten. Die verantwoordelijkheid bestaat er ook in om te leren anderen niet de schuld te geven van dingen die niet hun schuld zijn. We leren ook dat de meeste mensen onoprechte pogingen kunnen zien om hun emoties te manipuleren.

Sommige mensen met persoonlijkheidsstoornissen bereiken dit niveau van zelfverantwoordelijkheid echter niet. Daarom gaan ze door met overdreven, zelfs schaamteloos oneerlijke campagnes om de sympathie van anderen op te wekken. Zo’n overdreven reacties kan zelfs tot het punt dat ze belachelijk lijken voor waarnemers om hen heen.

Soms blijven deze campagnes hen krijgen wat ze willen, omdat geïrriteerde familieleden met zwakke grenzen proberen hen te sussen in de hoop dat ze het gewoon even uitrusten.

Dit is vergelijkbaar met verwende kinderen, die leren krijgen wat ze willen van ouders met slechte grenzen door driftbuien te krijgen, te zeuren, te zeuren of ultimatums te stellen en bedreigingen te maken.

In sommige gevallen wordt het slachtoffer ook strategisch gebruikt door misbruikers om de aandacht af te leiden van hun eigen gedrag en verantwoordelijkheid te leggen voor eventuele fouten in het slachtoffer, de overheid of een andere zondebok.

Dit is bijvoorbeeld een redelijk veel voorkomende verdedigingsstrategie voor aanranding en moordpogingen.

knop meer info

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees