Hoe moet het verder als ouder met kinderen met een narcistische ouder? Deel 1

Op deze vragen dien je de antwoorden te kennen!

Nu je in een situatie bent dat de ouder van je kinderen al de kenmerken van een narcist(e) heeft, dien je jezelf af te vragen: Wat zal ik nu met mijn gezin doen? Hoe ga ik verder mijn kinderen opvoeden als ouder met kinderen met een narcistische ouder?

Geschatte leestijd: 12 minuten

Hoe zal ik me nu verder gedragen tegen de ouder van mijn kinderen?

Wat verlang ik van nieuwe relaties?

Wat verlang ik van nieuwe vriendschappen?

Op welke manier ga ik nu mijn tijd doorbrengen met mijn kinderen?

Hoe ga ik gelukkig zijn?

Hoe zal ik de tijd doorbrengen wanneer mijn kinderen niet bij mij zijn?

Wat kan er voor zorgen dat ik gelukkig ben?

Je moet op die vragen de antwoorden kennen.

Je moet jezelf enkele serieuze vragen stellen.

En de werkelijke antwoorden weten.

Klaarheid scheppen!

Je gaat daar een visie moeten over ontwikkelen en daar ‘klaar’ over worden. Als je daar bent gekomen moet je alle redenen “waarom”  bedenken en opschrijven, zodat je enthousiast wordt. Zodat je besluit wat het volgende is wat je gaat doen, omdat dat is wat je wilt, want met twijfel ga je er niet komen.

Het kan zijn dat je gedroomd hebt over een gelukkig gezin, je hebt er vele uren over gedacht en met anderen over gesproken.

Weet je dat als je op een gelukkig gezin focust, of als een belangrijke prioriteit gaat zien dat er iets onverwachts gaat gebeuren?

Je krijgt nieuwe inzichten. Daarbij denk je terug op gesprekken en houdingen van vroeger. Bovendien hoor je een stem die je niet zou gehoord hebben, indien je niet voor het resultaat zou staan ondanks dat je zo je best hebt gedaan om het te bekomen.

Je gaat een specifieke vaardigheid moeten ontwikkelen om met de narcistische ouder om te gaan en om te zorgen dat je kinderen hebben wat ze nodig hebben. Dat is onvoorwaardelijke liefde.

Heb je wel die communicatievaardigheid? Heb je wel dat zelfvertrouwen dat nodig is om onmiddellijk een fantastische alleenstaande ouder te zijn?

Maar je kunt ook andere vaardigheden hebben waarin je goed bent die een anker zijn om een band te ontwikkelen met je kinderen.

Dan moet je daarvoor gaan.

Stel je bent een architect. Je houdt van mooie gebouwen. Sommige gebouwen zijn spectaculair. Vanaf een bepaalde leeftijd zullen kinderen ook kunnen hoge gebouwen bewonderen, constructies van bruggen kunnen zien, boven op hoge torens kunnen komen.

Houd er rekening mee dat deze reeks niet is bedoeld om te worden gebruikt op een prescriptieve manier of om een behandeling te vervangen.

Je kunt nog steeds met me een brainstormsessie hebben over je specifieke situatie waarin ik je als ervaringsdeskundige enkele tips kan geven. Raadpleeg toch een gekwalificeerde geestelijke gezondheidszorgdeskundige voor specifiek advies over wat u in uw eigen situatie kunt doen mocht je dat nodig vinden.

Deze artikelreeks bied ik je aan in de hoop dat je als ouder van kinderen met een narcistische ouder het zal lezen en een stukje situatie herkennen. Ook ontdekken dat je niet alleen bent. Dat er effectieve manieren kunnen geleerd worden om het hoofd te bieden aan een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, specifiek als dat de ouder van je kinderen is.

Het zal een specifiek gevoel geven de manier hoe je in deze relatie bent met iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

De specifieke situatie of als de ouder van je kinderen van jou gescheiden leeft of als ze een nieuwe relatie heeft, zal ook onder andere enkele gevoelens bepalen.

Afhankelijk van de complexiteit van de situatie bijvoorbeeld dat een ouder van je kinderen een lesbische-homo – relatie begon, of een relatie zijn met een veel jongere of oudere man enz. zijn er veelgemaakte fouten die mensen maken bij het omgaan met een familielid of partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Ik hoop ook dat je met deze reeks artikelen de antwoorden op persoonlijkheid gerelateerd gedrag zult leren kennen dat voor sommigen van ons met ervaring in dit gebied goed gewerkt heeft en dat ik over het algemeen wel aanbeveel.

Hoe zeer je ook van je kinderen houdt en hoe groot ook je passie mag zijn voor opvoeding, het belangrijkste is dat je er goed in wordt.

Iedereen heeft wel een passie voor iets. Maar het zijn vooral de inspanningen die je doet die zullen helpen.  In het geval van de opvoeding voor de kinderen is je positieve aanwezigheid zeer belangrijk voor de tijd dat je kinderen bij jou zijn en niet bij de andere narcistische ouder.

Het is niet zo belangrijk dat je een grote passie krijgt voor Lego of voor knutselen. Dat je een inspanning doet om dat ook samen te spelen wat ze graag doen en dan je creativiteit gebruiken dat is belangrijk. Bijvoorbeeld hen vragen waarom ze iets op een bepaalde manier doen.

Je moet niet denken dat je plots alles zult weten over narcisme en hoe er mee om te gaan, omdat je enkele artikels hebt gelezen.

Het is uiteraard belangrijk dat je een grote nieuwsgierigheid hebt, ook een grote motivatie om van je situatie de beste mogelijke te maken. Maar als je niet veel tijd spendeert aan leren over narcisme, leren over opvoeding en het toe te passen ga je niet de resultaten behalen dat je kunt behalen. Je hoeft niet eerst zoveel mogelijk te leren om dat iets toe te passen. Andersom werkt beter.

Nieuwsgierigheid en leergierigheid is fantastisch. Verder willen leren en nieuwe methodes leren vinden leidt tot het vinden van je weg.

Je weet immers nog niet wat je nog niet weet en er gaat een nieuwe horizon voor je open gaan.

Als je niet leergierig bent zal het moeilijk zijn om oplossingen te vinden. Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen reageren niet op situaties en op je activiteiten zoals je kunt verwachten van uit een gewone mensenkennis.

Hoe moet het nu verder met de ouder met kinderen van een narcistische ouder narcisme.blog
klik op de foto

Je gaat dienen een emotionele investering te doen in de kennis over hoe om te gaan met een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Als je dat met tegenzin doet, als je daar niet de nodige leergierigheid aan de dag legt en als je er niet van houdt om deze vaardigheden aan te leren dan is er veel kans dat je zult mislukken om je kinderen gelukkig te zien. Toch is de voornaamste investering die wat je doet in jezelf, de pijn verschuiven en zelfliefde ontwikkelen. Kinderen voelen ook goed aan hoe goed je je voelt in je vel.

Niet dat ik je 100% slaagkans geef, want natuurlijk is daar de narcistische ouder die ook zijn invloed heeft, maar dan kun je minstens hopen dat de zaden die je hebt gezaaid ook zullen groeien.

Je kunt echter gegarandeerd zeker zijn als je bij de opvoeding van je kinderen en de omgang met de narcistische ouder niet goed weet wat je moet gaan doen, je er onzeker in voelt en er niet blijft van houden om kleine resultaten stap voor stap te zien in hun groei dat je gaat mislukken.

Je leven zal veel beter voelen en ook rijker als je deze kennis hebt geassimileerd en een doel en visie hebt hoe je de toekomst kunt aanpakken.

Als je een doel hebt zoals “de tijd dat je met je kinderen doorbrengt op de meest kwalitatieve manier doorbrengen om hun groei te bevorderen in de staat zoals ze zijn”, als je dat doel hebt, ga je hier en daar en nu en dan een succes zien. Er komt een goed gevoel over de band die je ontwikkelt en dat zal je zelfvertrouwen een boost geven.

Je krijgt deze boost in zelfvertrouwen tijdens de toepassing van wat je hier geleerd hebt. Niet dat je alles eerst moet grondig leren en dan pas toepassen, nee in het blijvend studeren en leergierig zijn zowel naar de theorie als naar de praktijk ligt de sleutel van je schatkamer.

Je kunt niet eerst alles leren en dan pas in de situatie ingrijpen. Je bent ondertussen de ouder, in de staat waarin je bent, en je gaat van daar uit zoveel mogelijk ervaring opdoen en dan vergelijken met wat je leert.

Wat je ook doet dat bij je kinderen een goed resultaat heeft, het zal je zelfvertrouwen in de nieuwe rol dat je krijgt in je ouderschap doen toenemen.

Onafhankelijk van wat je naast de opvoeding van je kinderen ook doet, je toegenomen zelfvertrouwen zal ook daarin groeien. Het is goed om ook te groeien in de tijd dat je kinderen niet bij je zijn.

Wat het ook mag zijn dat je doet, een instrument bespelen, fietsen, boksen, pottenbakken enz., het is altijd beter dan niets te doen of je tijd te verkwanselen met televisie te bekijken.

Tijdens de periodes dat je de kinderen niet hebt, heb je mogelijkheden om heel nieuwe dingen te leren, en kun je je daarop volledig concentreren.

Je hebt dan geen verplichtingen zoals in de week dat de kinderen bij je zijn. Gebruik dan ook die tijd zo goed mogelijk, om risico’s te nemen die kunnen helpen om de mogelijkheden voor je  familie te doen groeien. Je staat er nu feitelijk alleen voor, want van de narcistische ouder kun je alleen maar last verwachten die je het ook financieel niet gemakkelijker zal maken.

Je moet wel zeker zijn dat het geen complete terugslag is als je bijvoorbeeld een zaak zou starten die dan niet wordt wat je ervan verwacht, want dat zou dan ook voor je kinderen kunnen een nieuw probleem betekenen.

Maar je hebt natuurlijk nieuwe mogelijkheden sinds de narcist veel minder invloed op je leven heeft want je woont niet meer samen.

Nu is ook de tijd om te doen wat je verlangt voor jezelf voordat je een nieuwe relatie zou beginnen. Ik zie mannen die in een orkest gaan, een nieuw instrument leren, maar eveneens mensen die leren zeilen, of in wandelclubs gaan om hun fysieke conditie te verbeteren.

Eens je een nieuwe relatie hebt, zal je weer nieuwe verplichtingen hebben. Dus moedig ik je wel aan om nu één en ander uit te proberen dat enigszins wel gedurfd is.

Als je meer controle wilt hebben over je toekomst, ga je er zelf moeten aan werken, want van de narcist kun je verwachten dat deze verder zal proberen om je te vernietigen. Dat is hoe de narcist werkt.

Ik probeer hier jou te inspireren die op het punt gekomen bent dat je potentieel een nieuw geloof hebt in jezelf sinds de narcist uit jouw leven is verdwenen, hoezeer je je ook zorgen maakt over de kinderen.

Je hebt nu de kans. Ga er voor. Er is niets beter dan in de mogelijkheid te zijn om vroeg op te staan in de morgen en te kunnen doen wat je graag zou doen.

Als je dat enkele jaren kunt doen zal je leven er geheel anders uitzien. Daardoor heb je de kans om je leven beter te maken en als je dat doet, zal het ook beter worden.

Waarvan je kinderen bovendien zullen genieten. De narcist zal blijven problemen ontwikkelen in zijn omgeving. En dan hebben je kinderen een rots in de branding en een voorbeeld.

Dus je wenst te werken aan jezelf. Je wenst artikels te lezen over narcisme en hoe om te gaan met ouderverstoting. Artikels en getuigenissen die je zullen inspireren en je motiveren om toe te passen wat je weet dat een invloed op je leven en dat van je kinderen zal hebben.

Je zult willen om deze artikels opnieuw te lezen want je wilt dat de informatie inzinkt in je onderbewustzijn zodat je de ervaring bezit als het nodig is.

Ik suggereer dat je de eerste 20 minuten dat je wakker wordt, luistert naar een audio die je zelfvertrouwen stimuleert. Je wil de spirit van die dag zelf controleren.

Wanneer je pas opstaat in de morgen dan opereert je brein aan 10.5 golven per seconde. Dat is precies de golflengte waar het onderbewustzijn het meest beïnvloedbaar is.

Wat je ook het eerst hoort in de eerste 20 minuten van een dag wanneer je wakker wordt, zal je geest gedurende de gehele dag beïnvloeden.

Als je het beste wilt halen uit je dag, en je droom wilt waar maken, zowel om te leven op een hoger niveau nu je niet meer het slaafje bent van de narcist(e), evenals de invloed wil krijgen die voor je kinderen zal betekenen dat jij hun rots wordt dan ga je er moeten voor zorgen dat je echt gefocust bent.

Je gaat hier een voorsprong moeten opbouwen in kennis van communicatie, in energie en in empathie om de narcist voor te blijven. Je gaat moeten gefocust blijven op je visie waar je naartoe wilt in de huidige situatie.

Helaas, is er geen andere manier dan focus op je visie.

Als je ondanks de narcist resultaten wilt behalen in je leven zal je het proces om persoonlijke groei  bij jezelf moeten geobsedeerd worden.

Je kunt niet langer de realiteit onvoorbereid aanpakken. Je kunt niet langer de kop in het zand steken. Je kunt je niet blijven de put in duwen met gedachten om alles te verlaten. Je kunt niet langer emotioneel afhankelijk blijven. Je kunt niet langer tijd verliezen met het angst hebben, met concentratie op je mislukkingen, met negatieve gedachten, met opgeef gedachten en twijfels.

Je kunt echter contact met me opnemen, zodat je steun krijgt van je mentor. Het is niet wegens het voorval met de narcist(e) dat je plots je massaal potentieel zou, kwijt zijn. Daarom dat vanaf het moment dat je in de morgen je ogen open doet dan kan je je gedachten richten om het beste uit jezelf te halen voor deze nieuwe dag.

Dat noem ik pas winnen.

Winnen op deze specifieke morgen kan je het fantastisch gevoel geven dat je met een winnaarsmentaliteit op je werk verschijnt. Het maakt niet uit dat de persoon aan de linkerkant van je pessimistisch is, of de persoon aan de rechterkant er nog niet met zijn gedachten bij is.

Je kunt alleen bezorgd zijn dat je aangesloten blijft met jezelf, zodat als je ’s avonds thuis komt je verder kunt voorbereiden aan het algemeen doel dat je wilt bereiken. Want je weigert dat de aura van je werk of het verkeer invloed heeft op je mentale ruimte.

Je bent zo’n speciaal persoon. Dank u om je tijd te nemen om dit te lezen.
We houden ervan als je regelmatig terugkomt, omdat dan de kennis kan gebruikt worden in je leven. Als schrijvers houden we er ook van als we horen wat je het meeste raakte.
Ik ben nieuwsgierig om te horen wat je nog zou willen toevoegen.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees