De zondebok van het gezin krijgt de projecties van de narcisten!

In veel gevallen is het de narcistische ouder die de aanstoker is om één van de kinderen tot zondebok te maken.

Ze stookt dan de broers en zusters op om zoveel mogelijk dit ene kind te vernederen, te saboteren en fysieke en psychische pijn te veroorzaken zodat dit kind de zondebok van het gezin wordt.

De narcistische ouder zal alles in het werk zetten, omdat het zondebokkind, een tweederangs kind zou worden. Ze zal het minder laten spelen. Ze zal moeten helpen. Het zondebok kind zal ze minder kansen krijgen om te studeren, ze zal moeten werken.

Ze zal minder vrienden en vriendinnen toelaten voor het zondebokkind. De narcistische moeder zal haar goedkeuring en afkeuring geven als dit kind een partner zoekt.

Ook zal de zondebok van het gezin gesaboteerd worden in al haar pogingen om onafhankelijk te worden, vooral, omdat dan een belangrijke financiële bron wegvalt.

Wanneer mogelijk zal de narcistische moeder een partner opdringen die uiteraard past bij de persoonlijkheid van de moeder dit betekent dat ze een narcist zal zoeken.

de zondebok van het gezin
De macht van de zondebok in de narcistische familie.

Samen projecteren ze dan hun agressie op de zondebok van het gezin.

Immers het zwarte schaap heeft een mankement, dikwijls ook als gevolg van de verwaarlozing.

Echter, er zijn veel van deze zondebok kinderen die overleven doordat ze al heel vroeg een intuïtie hebben ontwikkeld en omdat ze een grote liefde voelen voor kinderen. Ze willen in alle geval kinderen de liefde geven die ze zelf steeds hebben moeten ontberen.

Er zijn natuurlijk ook zondebok kinderen die zich gaan opsluiten in hun eigen huis.

De narcistische ouder met zijn of haar trawanten proberen immers volledig de controle over te nemen van dat gezin.

Meestal worden de zondebok van het gezin volledig aan hun lot overgelaten als er niet meer van hen kan geprofiteerd worden.

Ze krijgen geen bescherming van de ouders. In tegendeel, die narcistische ouders maken er een horror huis van. Er is drankmisbruik, intimidatie, fysiek geweld, verbaal misbruik, zodat de kinderen voortdurend op eieren moeten lopen.

Velen vertrekken al vroeg om daaraan te ontsnappen, en omdat ze het psychologisch niet meer kunnen verdragen. Ze lopen weg van de wrede spelletjes, de constante druk, de permanente kritiek en angst voor de fysieke intimidatie en geweld.

Hoe vroeger het zondebokkind in ziet dat de narcist nooit zal veranderen ondanks dat ze alle mogelijke inspanningen doen, opofferingen, vriendelijkheid, wensen en hoop, hoe minder de schade aan hun fysieke en geestelijke gezondheid. Daardoor kunnen ze sneller hun eigen leven opbouwen.

Deze kinderen verliezen mogelijkheden wanneer ze blijven hun energie stoppen in deze éénzijdige relatie.

Diegenen die zich kunnen bevrijden bouwen hun leven op ondanks hun verleden met deze ouders. Het is een grote uitdaging om de goede modellen te vinden om hun gebrekkige opvoeding zelf in handen te nemen. Het veronderstelt een groot uithoudingsvermogen. Ze dienen zich te focussen op hun eigen roeping en doelstellingen.

Je bent niet zoals de narcistische ouder.

Het feit dat je een deel van hun DNA deelt, betekent niet dat je geen uniek menselijk wezen bent met een grote waarde. Het is niet jouw fout dat je narcistische ouder een stoornis heeft.

Ook is het niet jouw fout dat ze jouw persoonlijk leven storen, onderbreken en proberen te vernietigen.

Diegene die zich hebben bevrijdt hebben vrienden gevonden die ze kunnen vertrouwen.

Een andere weg die velen die zich hebben bevrijd volgen is het opzoeken van stilte in de vorm van meditatie, yoga en spiritualiteit.

Als je regelmatig een vorm van verstillen van de geest beoefend, kun je communiceren met delen van jezelf. Daardoor gaat ons systeem verstevigen en een verhoogde focus mogelijk maken.

Sommige van mijn kennissen hebben voordeel en genezing gevonden uit kwaliteitsvolle psychotherapie dankzij een therapeut die de context van een slachtoffer van een narcist begrijpt.

Het vergt een continue praktijk, maar het is zeker de moeite waard om innerlijke vrede en aanvaarding te bereiken.

Wanneer we hebben geleerd om ons af te scheiden van onze oorspronkelijke familie, dan beginnen we onszelf te leren kennen zoals we zijn. Bovendien schrijven we dan onze eigen geschiedenis.

Onszelf opbouwen is een werk dat een levenslang proces is.

Elke dag hebben we een nieuwe kans om authentiek te worden. Bovendien hebben we de mogelijkheid om onze talenten ten dienste te stellen van anderen. Dan kunnen we om onze mogelijkheden ontwikkelen, om te leren geven en liefde en affectie te ontvangen.

Heb je behoefte aan een gesprek? Contacteer me dan op Facebook. De links vind je in het menu.

Anderen zochten mogelijkheden in zelfgenezingstechnieken zoals in onze werkwijze en deze van Melanie.

Heb je vragen commentaren of suggesties, we zullen je graag antwoorden!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Groeitaken voor traumaherstel

Groeitaak om los te komen aan je verslaving aan de narcist

Waarom we een vals gevoel van veiligheid creëren?

Evolutie weg van narcisme is maatschappelijk nodig.

Identiteit vervalsen: narcisme, compassie en zelfliefde.

De bevriezingstrauma response en kruiperigheid! video

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees