Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Is jouw man een narcist? +video

Vergelijkbare denkpatronen, gedragspatronen en systemen van een narcistische man.

Vanuit mijn ervaring met zowel een narcistische vrouw als een narcistische man zie ik vergelijkbare patronen in beide geslachten. Er zijn verschillende combinaties van eigenschappen in narcisten. In veel gevallen zullen de kenmerken subtieler en indirecter bij vrouwen zijn en minder direct in fysiek geweld.

Word je narcistische echtgenoot niet door al deze eigenschappen gekenmerkt, maar alleen door een paar?  Of is het een systeem in wording? Dan is hij of zij een gematigde narcist.

Deze paar eigenschappen zijn nog altijd erg gevaarlijk en kunnen niet worden verontschuldigd of getolereerd. Dit is wat ik heb ervaren vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik ben wel geen professional in psychologie of medicijnen.

Deze presentatie bevat afbeeldingen die zijn gebruikt onder een Creatieve Commons-licentie.

Het leven dat je leeft, is het volledige laten varen van jezelf als een mens, met rechten en behoeften, en een persoonlijkheid die je uniek maakt.

Als vrouw van een narcist word je neergezet en ontslagen van je talenten en interesses te gebruiken. Gedaan er mee. En je kinderen lijden eveneens onder de situatie.

De narcistische man ontdoet je van je anonimiteit. Je wordt publiekelijk in verlegenheid gebracht door hem of haar, expres.

Je vrienden worden tegen je gekeerd, of je schema gemanipuleerd, dus als vrouw van een narcist raak je de verbinding met hen kwijt.

De narcistische echtgenoot isoleert en marginaliseert je, allemaal om de eer te halen voor je voortdurende prestaties.

De groeiperiode van inzicht in de narcistische echtgenoot.

En toch, het zal je een lange tijd duren en studies psychologie om je te realiseren hoe gestoord je relatie was.

Het heeft me 2 jaar gekost om mezelf te verzamelen en het vertrekproces te beginnen. Je bouwt jouw hele leven op rond een idee.  Ontdekt dat het allemaal een leugen is. Dat is niet iets wat je op één dag kunt absorberen.

Ik heb nog steeds momenten waarop ik verdwaasd ben, niet echt zeker weet of ik die gek was of hij.

Je hebt nog steeds momenten waarop zijn of haar wreedheid je in stukken scheurt door er aan te worden herinnerd. Ook al verwacht je het nu.

Ik kan me nu voorstellen hoeveel erger het is voor een vrouw van een narcist die ook fysiek wordt mishandeld. Maar ik wil dit allemaal volgen, het is niet te laat.

Als vrouw van een narcist kunnen nog steeds een goed, gelukkig leven leiden, alleen of in een nieuwe goede relatie.

Je wilt nog zelfs altijd liefde vinden. Geluk blijft onze voornaamste drijfveer. Een echt authentieke huwelijk krijgen waarvan we droomden toen we onze eerste bruiloft planden is nog altijd mogelijk. Maar eerst compleet rouwen.

We waren in de val gelokt door het vermomde kwaad van een narcistische echtgenoot, in de val  gelopen om met iemand te trouwen die ons gebruikte. Maar nu weten we beter.

Nu kunnen we ze zien en we weten dat een man een narcist is. Ze bestaan, een narcistische man die een openlijke of in het verborgene narcist is.

narcistische man
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Zolang we behoedzaam zijn en aan onze genezing werken, zal het niet opnieuw gebeuren.

We moeten leren hoe we op eigen benen kunnen staan, leren hoe we onszelf kunnen schragen, leren hoe we onze grenzen kunnen bepalen en handhaven.

Het goed is om te zeggen dat narcistisch gedrag niet goed is.

We hoeven niet alles zelf te doen.

Je bent belangrijk als vrouw van een narcist.

Ook met gebreken en ongemakken. Bovendien is dat OK om te knoeien. Een redelijk persoon zul je je niet kruisigen voor een eenvoudige fout.

We moeten opnieuw leren vertrouwen, zowel onszelf als een ander vertrouwen.

Als je man een narcist is, dien je te leren om iemand te identificeren die ons vertrouwen waard is eventueel met een goede vriendin, een coach en/of een therapeut.

Je kan nu ook tot rust komen door meer te mediteren.

Als je deze lijst hebt gelezen en je relatie hier definieert, begin dan met alles wat je als vrouw van een narcist kunt vinden over narcisme te lezen.

Reageer niet te vroeg op een narcistische man.

Een narcistische echtgenoot is een verschrikkelijke vijand en als je niet weet waar je mee te maken hebt, kun je jezelf niet verdedigen. Maak niet de fout om te denken dat weggaan een kwestie is van doen.

Je bereidt dat goed voor of je hebt veel verloren. Wil je juridisch verdedigen wat van jou is?

Ik zal hier blijven adviseren, middelen aanbieden, en hopelijk kunnen je binnenkort vrij zijn en niet meer getrouwd met een narcistische man.

Laten we de gemeenschappelijke gedragingen van narcisten bekijken.

Als je vijf of meer van deze kenmerken in je echtgenoot ziet, kan hij in aanmerking komen voor een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De kenmerken die we hier noemen, zijn in de DSM.

We geven ze hier op om gedrag te identificeren, maar gebruiken ze niet als een diagnose werktuig.

Hier is de deal – als je man een narcist is, ga je hem niet veranderen.

Vergeet niet dat iemand met NPD een echte persoonlijkheidsstoornis heeft. Het beste wat je kunt doen, als je man een narcist is, is het hoofd bieden aan de situatie.

Ondertussen doe je veel aan zelfzorg tot je voorbereiding voor de volgende stap klaar is, ook voor de kinderen.

Relatietherapeut met ervaring in narcisme.

Een manier om steun te krijgen als vrouw van een narcist is door samen te werken met een relatietherapeut. Hij of zij moet ervaring hebben met narcisten, traumaverwerking, en de problemen van echtgenoten waarvan de echtgenoten narcisten zijn die eventueel (samen) kinderen hebben.

Een narcistische man is niet in staat om een betrokken relatie aan te gaan. Ze bedriegen hun partner of vriendin vanwege de behoefte aan voortdurende triangulatie en bewondering.

Als je je afvraagt of een therapeut je narcistische man kan “repareren”, is het onmisbaar dat je weet dat het therapeutische proces lang en uitdagend is. Nogmaals – dit is een persoonlijkheidsstoornis.

Per definitie betekent dit dat het een langdurig en diepgewortelde moeilijkheid is. Zeker als vrouw van een narcist kun je weinig toevoegen aan het groeiproces van een narcistische man.

Onderzoek suggereert dat de persoon met NPD met een goede uitleg moet zijn om deel te nemen aan de therapie. Dat is een vraagstuk om aan te vangen in de context van de kenmerken die ik hier deel.

Veel echtgenoten beslissen uiteindelijk dat ze niet in staat zijn om in een verhouding met een narcist te blijven.

Als gevolg daarvan proberen ze hun eenzijdige liefdesverhouding af te bouwen. Later vragen ze dan om een echtscheiding. Om in staat te zijn om in een relatie te blijven, is het logisch om rekening te houden met de emotionele pijn die als onderdeel van het huwelijk de echtgenote verdraagt.

Je bespreekt ook best de gezondheidsrisico’s met de vrouw van de narcist. Verlaten is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan voor de meesten echtgenotes van een narcist, omdat het moeilijk is los te komen van een illusie.

Als je een scheiding met je narcistische man overweegt en denkt dat hij een narcist is, moedigen we je aan om een exemplaar van het boek op te halen”, splitsen door Eddy en Randi Kreger”. In dat boek vind je waardevolle informatie over wat je kan verwachten als je besluit om ermee op te houden.

Je moet weten dat narcisten negatief reageren, zelfs razend op zelfs de geringste hint van echtscheiding, omdat ze het een grote klap voor hun ego vinden. Daarom moet je de veiligheid van jezelf en de kinderen altijd op de eerste plaats stellen. Dit boek kan helpen om inzicht te bieden, zodat de komende moeilijkheden kunnen verzacht worden.

Vanzelfsprekend moet het vermijden van een liefdesrelatie en terug aanknopen met een narcistische man, je eerste doel zijn.

Een ander middel om te overwegen is het boek, “Waarom gaat het altijd over jou?” geschreven door Wendy Behary.

Dit specifieke boek onderzoekt de zeven hoofdzonden van het narcisme en is geschikt voor iedereen die met een narcist uitgaat. Een deel van het materiaal in het boek is zelfs nuttig met narcistische schoonfamilie, collega’s en vrienden.

Als je denkt dat je een narcistische echtgenoot hebt, zou je echt met een vertrouw volle persoon moeten praten over wat je doormaakt.

Omdat echtgenoten van narcisten worden gecontroleerd, is isolatie een redelijk gevolg.

Wat weet je van zijn jeugd? Is hij misbruikt? Verwaarloosd? Verwend met afgelegen ouders?

Heeft hij verschillende partners tegelijk gehad? Wat weet je over zijn relaties uit het verleden? Beweert hij dat zijn exen gek waren? Kun je je op een andere manier vergelijken met hen alsof ze op een of andere manier beter waren dan jij?

Pathologisch narcisme is gedetailleerd in DSM 4 of DSM 5, afhankelijk van het land van herkomst.

Het is eenvoudig genoeg om een kopie te krijgen van de sectie over persoonlijkheidsstoornissen, van hieruit kun je lezen over Narcistische persoonlijkheidsstoornissen.

Enkele van de definitieve richtlijnen zijn: een opgeblazen gevoel van eigendunk, een overdreven bewondering en aandacht nodig hebben, gebrek aan zelfreflectie en een gebrek aan empathie voor anderen.

Mijn narcistische vrouw hield van alcohol en zou ups en downs hebben met seksuele verslaving toen zij een echte domper had, maar was er trots op dat zij geen gokster was. Terwijl was ze wel allerlei berekeningen aan het maken gedurende dagen om te winnen op de lotto.

Hier nog een ander verhaal van een vrouw van een narcist.

Haar narcistische echtgenoot hield zichzelf voor de gek, omdat hij een verslaving had aan plaatsing van biedingen op objecten van eBay. Het betrof objecten die de narcistische man zelf niet meer wilde, ervan overtuigd dat hij uiteindelijk de biedprijs zou opdrijven en dat iemand hem zou overboden voordat de veiling zou eindigen.

Maar hij eindigde met zoveel onnodige onderwerpen, zoals jassen, fietsen, laarzen, enz. Maar hij overtrof zijn goksysteem toen hij de hoogste bieder was op een auto, die dat gezin niet nodig had. Vervolgens besteedde hij geld aan het financieel herstel en verloor hij geld bij de wederverkoop.

Dus, ik breng enkele van de mogelijke tekenen naar voren om te overwegen en als dit enkele alarmbellen voor je triggert, kijk dan verder in NPD DSM 5.

Maar, ga niet zelf diagnosticeren en hem labelen dat zal de communicatie niet bevorderen, alleen herkennen dat als hij de meeste vakjes aankruist, je zeker een probleem hebt met je relatie als vrouw van een narcist.

Als de narcistische man bereid is om met jou naar een psycholoog of psychiater te gaan en jouw problemen te bespreken, dan is dat geweldig. Maar vaker is dit moeilijk te bereiken. Het is moeilijk te bereiken om je narcistische echtgenoot te overtuigen om hem formeel te diagnosticeren.

Houd er rekening mee dat narcisten bijna resistent zijn tegen therapie.

Een diagnose wordt dikwijls afgewezen. Veel therapeuten zijn niet bereid om met hen samen te werken, omdat het moeilijk is om verandering teweeg te brengen. Ze haken snel af of betalen niet.

De verandering zal alleen plaatsvinden met een zelfbewuste narcist die voor zijn gezin zorgt. Een gebrek aan empathie maakt dit problematisch.

Uiteindelijk komt het bij de vrouw van de narcist terug, als hij de diagnose NPD heeft of als je ervan overtuigd bent dat hij veel eigenschappen van NPD vertoont. Kan je accepteren dat je hem niet kunt veranderen in jouw situatie?

Geen enkele hoeveelheid communicatie, logica of rede zal je helpen als je daar niet meer de nodige energie en tijd voor hebt. De vrouw van de narcist staat er tenslotte meestal alleen voor.

Is jouw man een gematigde narcist?

Misschien is het narcisme bij je man gematigd, kun je hem alsnog zijn onderontwikkelde empathie stimuleren en de gevolgen van een bepaald gedrag tegenover jou duidelijk maken. Een narcistische man heeft het namelijk moeilijk om beslissingen te nemen die rekening houden met de gevoelens van zijn partner.

Diagnose kan een narcistische man de munitie geven om het verhaal om te draaien en op een later tijdstip naar je te schieten.

Je moet beslissen. “Kan ik zo leven, met iemand die ik ken, die worstelt met ‘echt’ zijn of moet ik weglopen?”

Dat is helaas alleen jouw beslissing. Probeer de narcistische man niet te repareren, eerder zijn groeiproces!

Laat me weten wat je doet in je groeiproces.

Als je meer fans van jou naar dit artikel wilt brengen, like het en deel het. Velen vragen zich namelijk ook af of hun man een narcist is.

Tot slot, alvast bedankt. Zoals altijd wees aardig en creatief in jouw commentaar.

Volg deze site. Delen is zorgzaam.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees