De kinderen terugwinnen van een narcist(e)? Deel 1 +audio

De kinderen terugwinnen van een narcist(e)? Deel 1 +audio

Het weerstaan van je verlangen om je eigen pijn, wrok en woede te uiten is nodig om de communicatie en vertrouwen met je kinderen, die letterlijk vast zitten in het midden van een scheiding te onderhouden. Als je die communicatie kunt onderhouden is er meer kans dat je de kinderen kunt terug winnen van een narcist.

Naarmate uw kinderen ouder worden, kunt u opener over dingen praten en misschien informatie en hulpmiddelen met hen delen over narcistische persoonlijkheidsstoornissen.

Als je werkt aan jezelf om je energie, je moed, communicatievaardigheid, onvoorwaardelijke liefde en beheersing hoog te houden kan je de kinderen terugwinnen van een narcist(e).

We verliezen elke dag één dag, één dag minder van onze toekomst en één dag meer voor ons verleden wanneer de narcist(e) ons leven bepaalt.

Wat ga je doen met de tijd dat je over hebt? Ga je die spenderen zoals de laatste 5 jaar?

Ik zeg dat als je niet een nieuwe positie in neemt dan kun je de beste tijd in je seizoen van je leven terug vergooien aan een illusie.

De narcist(e) schept namelijk illusies.

We dienen de manier ‘hoe we denken’  te veranderen om verlost te worden van de narcist(e).

We dienen de manier ‘hoe we functioneren’  te veranderen om ons onafhankelijk te kunnen opstellen.

We dienen de manier te veranderen ‘hoe we omgaan met problemen’ om geluk te ondervinden in ons leven.

De reden waarom je een nieuwe positie dient in te nemen over hoe je gaat denken, functioneren en voelen is, omdat we verschillende malen vastzitten door een beperkt denken en wereldbeeld.

We zitten vast door beperkte mensen, beperkte ideeën en beperkte filosofieën die de laatste jaren in ons werden geprogrammeerd met de kwetsbaarheden die je had, door de narcist(e) om je te kunnen uitbuiten.

Maar er is binnen in je iets creatiefs dat zegt dat je 100% voor het leven moet gaan.

Je moet wegtrekken uit een situatie waarin je vast zit. Weg ga je trekken waarin je opgesloten en gevangen bent om je te kunnen ontwikkelen, om gezond te blijven en de relatie te hebben die je liefde en steun geeft.

Het is nodig dat er in je leven licht is en komt. Er kan genezing komen van alle pijn uit geheel je verleden.

Ook kan je artikels vinden en lezen die je kunnen helpen om je richting te vinden, zoals dit hier als je goed en herhaaldelijk leest.

Er kan verandering komen in je vriendenkring.

Je hebt 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 verschillende dingen geprobeerd om je leven te veranderen.

Is het de eerste keer dat je breekt met de narcist(e)?

Misschien duurde de vorige scheiding 3 maanden. Daarna ben je de moed verloren en teruggegaan.

Want het werkte niet om je leven onafhankelijk op te bouwen.  Je bezweek voor de druk, voor het isolement. Je slaagde er niet in om de innerlijke stem te doen zwijgen die zei dat je niet zonder je misbruiker kan.

Hij of zij gaf je tenminste nog het gevoel dat je het beste van jezelf kon weggeven. Dat had je zo nodig om jezelf waardevol te vinden. Je had het tenslotte als kind ook zo gedaan. Je kunt echter leren om jezelf waardevol te vinden zonder jezelf volledig weg te geven.

Maar hoe kan je een gelukkig leven leiden als dat afhankelijk is van wat je moet geven aan een ander en je het alleen maar 90 dagen hebt uitgetest wat het is om je eigen leven te leiden?

Het kon niet werken, omdat:

 • je het niet lang genoeg hebt volgehouden.
 • je niet hard genoeg hebt gevochten.
 • het leven is een strijd en geen rozentuin.

Je deed niet wat je moet doen om je leven terug te winnen van een narcist(e). In plaats van het correct te doen en het juist te krijgen gaf je het op. Je probeerde opnieuw samen te leven met de mooipratende narcist(e) en het werd nog een grotere hel.

En voor de laatste 10 tot 15 jaren in je leven ben je gaan vluchten voor jezelf en je behoeften. Je hebt daar geen “schuld” aan, want zo werd het je voorgedaan en geleerd.

En stelde je tevreden met heel oppervlakkige contacten met de narcistische entourage om ervoor te zorgen dat je leven toch zou werken. Stop daar mee. Sta stil.

Je moet de moed hebben te leven met de druk van verandering.  Ook de druk van de familie, de druk van het verleden en de kritiek en de leugens die je hebt binnengelaten. Dat gaat veranderen.

Als jij verandert dan gaan de narcistische poppen aan het dansen.

Een groot deel mensen in je vriendenkring zien dat ze niet meer kunnen profiteren van jou. En daarom ga je hard moeten zijn.

Om in staat te zijn om de druk te weerstaan van alles wat er bijkomt te kijken om een einde te maken aan een relatie met een narcist(e) ga je moeten hard zijn.

Het is niet gemakkelijk. Ook hard om je kinderen te bemoedigen wanneer jezelf voortdurend wordt beledigd en vernederd, bedrogen en belogen.

Dat je zelfs schrik hebt voor fysiek en seksueel geweld. Je hebt schrik voor je gezondheid en om je werk niet meer te kunnen doen door de vermoeidheid.

Hoeveel uren slapeloze nachten heb je in het afgelopen jaar meegemaakt?

Het is hard als je op je eigen verjaardagsfeestje beledigd wordt en eventueel erger.

Bovendien is het voor jou moeilijk als je op elk feest vergeten wordt.

Het is penibel als door de uitspattingen van de narcist(e) je niet weet hoe de rekeningen verder zullen betaald worden. Als je de kleren voor je kinderen niet kunt kopen die je wilt kopen.

Meer dan vervelend is het als je moet besparen op alles om in staat te zijn om de studies van je kinderen te betalen. En de reden is, omdat de narcist(e) weigert de alimentatie te betalen die hem is opgelegd.

Maar wat ga je doen met deze toestanden? Zul je die gewoon aanvaarden? In de volgende jaren hetzelfde doen? Wachtend tot de volgende ruzies zullen ontstaan? Zoals junkies wachten tot ze de volgende shot kunnen zetten?

Nu kan die vent je wel op een of andere manier je gebonden hebben aan hem.

Begrijp dat dat geen liefde is.

Binding bijvoorbeeld, omdat je samen een kind hebt.

Binding, omdat je samen een paar reizen gemaakt hebt.

Maar er kan meer in je leven dan een binding met een persoon waardoor je in de nacht wakker ligt, terwijl hij het beest uithangt. Of niet soms?

Binding is goed met een kleine vertrouwde groep van vrienden die je wederkerig steunen.

Binding is goed als dat er voor zorgt dat je je doelen bereikt.

Maar een verslavende binding met een narcist(e) die geen enkel voordeel biedt, is een binding die je terroriseert en uitbuit.

Als er weer zo’n moment van vernedering is, ga je dan een sigaret roken en zeggen dat is het?

Zijn die momenten van spanning zo verslavend dat we niet in staat zijn de betekenis ervan in te zien?

Zo’n moment kun je strategisch gebruiken om je leven te verbeteren.

Je moet niet aanvaarden dat de narcist(e) er zich steeds goed kan uitpraten, terwijl hij of zij zijn pleziertjes had en jij op de zijlijn mocht staan, terwijl je geen bevrediging en vervulling hebt van je behoefte aan onvoorwaardelijke liefde, geborgenheid en intimiteit.

Ergens binnen in je is er genoeg creativiteit waardoor het kan om uit de gevangenis te breken van de verslaving aan een narcist(e). Hoe mooi ook geacteerd op bepaalde momenten!

Je moet weg uit de doos en beperkingen waarin je werd geduwd, zodat er iets kan gebeuren in je leven.

Je kunt het nu dag per dag nemen. En wanneer je op het eind van de dag komt kunnen zeggen dat je alles wat je verondersteld werd om te doen voor die dag goed hebt gedaan, dan kun je tevreden zijn over die dag.

Je bent nu in staat om te dingen te doen op een manier waar je nog nooit toe in staat was.

Dankzij de negatieve ervaring met de narcist(e) begrijp je nu meer dan ooit wat onvoorwaardelijke liefde is.

Je kunt gaan sporten, je kunt gaan wandelen met een vriendin zonder bijbedoelingen.

Je hebt nog niet je;

 • beste maal gekookt dat je kon.
 • mooiste tekening gemaakt dat je kon maken.
 • beste artikel geschreven dat je kan schrijven.
 • beste idee uitgewerkt dat je ooit hebt gehad.
 • mooiste lach getoond dat je kunt hebben.
 • beste dag van je leven gehad. Die is ergens nog binnenin jou.

Je bent een mirakel uitkijkend naar een plaats waar het kan.

Om met de verschillende kwaliteiten in je die uit het oog verloren waren naar voor te komen. Je wensen kunnen naar buiten te komen, sinds je gebroken hebt met de narcist.

Het is nu de tijd daarvoor. De ruimte is gecreëerd.

Iets zeer speciaals kan nu gebeuren in je leven.

Dat niemand vertelt dat je te jong, te oud bent, of dat het gedaan is met je.

Als je nu ’s morgens gaat ontwaken zul je je bewust zeggen dat het mooiste nog moet komen.

Dit is jouw moment van vrijheid, om die vrijheid te leven.

Ben je klaar voor een fantastische episode in je leven?

Wat ga je doen met de situatie waarin je je bevindt?

Met de tijd dat je hebt om er iets van te maken zonder de narcist(e)?

Als je lang genoeg geleefd hebt, is er de vaststelling dat van je jeugdig idealisme weinig terecht is gekomen omwille van de harde realiteit.

Wanneer je een teenager was dacht je wellicht dat je alles al wist. Maar als je het probeerde om te zetten in de praktijk heb je moeten inzien dat het niet zo gemakkelijk was als je had gedacht dat het was.

De narcist(e) heeft je er toegebracht om je mond te houden.

De narcist(e) en zijn handlangers hebben je terneergeslagen, uitgezogen.

Iedereen die lang genoeg leeft, gaat door een periode dat hij overweldigd wordt, en dat is zeker het geval als je geleefd hebt met de narcist. De ene chaotische gebeurtenis, volgt het andere drama op.

De ene belediging volgt de andere bedriegerij op. Je loopt op eieren, bovendien heb je het gevoel dat je machteloos staat.

Soms denk je dat als er nog één iets verkeerd loopt dan kan je het volledig niet meer aan.

Je voelt je onzeker. Misschien heb je schrik van wat er nog komen kan.

Eventueel heb je schrik van de post die kan toekomen. Stel je vragen bij de technologie? Al de voordelen van een smartphone kun je appreciëren, maar als je de narcist(e) ziet sms- en dan heb je zin om dat ding te vervloeken.

Je durft in je eigen huis niet naar beneden gaan, omdat je schrik hebt de porno te zien waar je narcist(e) naar kijkt, terwijl hij zich aan het bevredigen is. Waarom dan grootbeeldtelevisie in huis?

De meeste mensen die mijn artikels lezen hebben een bepaalde mate aan “vat verloren” over hun realiteit.

Ze worden in snelheid genomen door de narcist(e) waarmee ze een binding hebben.

Ze hadden nooit gedacht dat  hij of zij in staat was zoveel pijn te veroorzaken.

De momenten dat je overweldigd voelt in je leven door mensen kunnen je tot stilstand brengen. De acties en woorden van de narcist(e) en zijn handlangers brengen je tot stilstand. Jouw eigen familie en vrienden, je eigen problemen en dingen die je fout gedaan hebt, of tekortkomingen in je jeugd of opvoeding, kunnen je tot stilstand brengen.

Het duurt niet lang voordat je overweldigd wordt en je niet meer weet wat je moet doen.

Wat is de realiteit voor jou aan het verbergen dat je nog niet hebt gezien waardoor je de kinderen terug kunt winnen van een narcist?

Welk aspect van jezelf is verborgen? Welke sterkte is het dat je te weinig hebt gebruikt? En dat je een zwakte laat naar voorkomen.

Hoelang zul je leven zonder te weten wat je mogelijkheden zijn, en zonder te weten wie je bent?

Als je weet wie je bent dan weet je wie je niet bent.

Als je niet weet wie je bent dan kan gelijk wie een identiteit op je plakken en je zult dan doen wat ze zeggen. Dat is wat er gebeurt met een heel deel van mensen die slachtoffer zijn van een narcist(e) in hun leven of een volger zijn van een cultleider.

Ze voelen zich:

 • slecht, omdat ze schuldgevoelens werden aangepraat.
 • minder dan een ander, omdat ze voortdurend werden beledigd.
 • waardeloos, omdat ze voortdurend werden vergeleken met anderen.

Emotionele afhankelijkheid.

Sommigen hebben 10 tot 20 verschillende mensen waar ze afhankelijk van zijn om te kunnen doen wat ze moeten doen want ze weten niet wie ze zijn. En ze zorgen ervoor dat wij worden zoals de narcist(e) en zijn handlangers willen dat we zo zijn.

Ze zijn afhankelijk van de narcist(e) om te kunnen slapen want hij of zij kan ’s nachts het huis op stelten zetten. Dus als we oververmoeid worden dan is dat, omdat wij dat toestaan dat onze slaap van hem afhankelijk is.

Zo zijn er verschillende aspecten in ons leven afhankelijk van de narcist(e), meestal probeert hij of zij om volledige controle over ons te krijgen. Het bezit van een auto kan daar één aspect van zijn.

Wanneer de narcist(e) ons verlaat dan zijn we verward, omdat we nergens naartoe kunnen.

We hebben geen goed begrip van onze situatie. In het algemeen hebben we geen begrip van de emotionele afhankelijkheid die bij ons is binnengedrongen.

Bovendien denken we dat het leven naar ons toekomt in oorzaken, maar dat is niet zo in de realiteit. Soms hebben we 10 problemen en ze kunnen ons allemaal treffen op hetzelfde moment, in hetzelfde weekeind.

Misschien houd je van wat je moet meemaken. Je kunt depressief zijn, gestresseerd zijn, een burn-out hebben als gevolg van de afgelopen jaren of maanden met de narcist(e).

Het zal niet comfortabel zijn als de narcist(e) weggaat.

Wie weet wat deze toxische persoon allemaal meeneemt. Je zult het niet meer gewoon zijn om alleen te zitten aan de tafel waaraan je samen zat. De droom die je zoveel jaren gekoesterd hebt, is ondanks je inzet niet waar geworden.

Maar denk niet dat je het niet aankunt. Je hebt al het nodige in jezelf om uit deze situatie te groeien.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden doe dan iets. Vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Hoe jezelf volledig te veranderen nadat je slachtoffer was van een narcist?

Het creëren van een volledig “nieuw” leven kan ongelooflijk uitdagend zijn. Maar als je voelt dat je je potentieel niet waarmaakt wat dan?  Wat als je denkt dat je leven nu op het verkeerde pad zit wat moet je dan doen?

Een drastische hoeveelheid positieve verandering elke dag toepassen natuurlijk. Elke dag een wijziging aan de richting kan binnen 5 jaar een groot verschil maken.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

alle artikels over narp-systeem, narps-programma, narcissistic abuse recovery programma, narcistisch misbruik herstelprogramma
audio van deze blog op narcisme.blog