Begrippenlijst Narcisme O – R

Begrippenlijst Narcisme O – R

Objectconstantie

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijden aan een gebrek aan objectconstantie, een begrip dat veel gebruikt wordt als we het over iemand met NPD hebben. Dit is het vermogen om in realtime een bewustzijn te behouden van algemene positieve gevoelens en positieve ervaringen uit het verleden met mensen in hun leven wanneer ze op de een of andere manier teleurgesteld of gekwetst door hen zijn.

Wanneer geactiveerd, stort de continuïteit van perceptie van de narcist in de reactieve emotie van het huidige moment. Wanneer zijn kind een taak vergeet, kan de narcistische vader woedend worden en haar straffen, waarbij hij haar gedrag als hatelijk of onverantwoordelijk beschouwt, zelfs als ze normaal gesproken weloverwogen is.

Objectconstantie is een stoornis die de meeste kinderen niet hebben tot ze twee of drie zijn. Het kost tijd en ervaring met de belangrijkste mensen in hun leven om te voelen dat als mama de kamer uitgaat, ze nog steeds ergens is en weer zal verschijnen.

Als je iemand anders ziet die misbruikt en verwaarloosd wordt, dien je het te melden

Lees Meer

Objectificatie.

Definitie:

Objectivering – De praktijk van het behandelen van een persoon of een groep mensen als een object.

Lees Meer

Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPD).

Invoering

Obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPD) wordt gekenmerkt door een inflexibele naleving van regels of systemen of een affiniteit voor netheid en ordelijke structuur.

OCPD wordt soms Anankastic Personality Disorder genoemd.

Lees meer.

OCPD-behandeling.

Meestal wordt de behandeling van OCPD gebaseerd op een combinatie van psychotherapie en gedragstherapie. Depressie en angst zijn vaak secundaire symptomen die met antidepressiva worden behandeld. Op de pagina over behandeling van persoonlijkheidsstoornissen vindt u meer informatie over deze aandoeningen.

Ontkenning.

Een psychologisch afweermechanisme, vaak in dienst van narcisten. Ontkenning is de assertie dat een verklaring of bewering niet waar is. “Dat is niet gebeurd.” “Ik heb dat nooit gezegd.”

Het is alleen maar ontkenning als het evenement eigenlijk gebeurd is en de narcist ontkent het.

Een persoon in ontkenning gelooft wetens en willens of beweert dat de traumatische gebeurtenissen of de omstandigheden niet bestaan of niet gebeurden, vaak zelfs wanneer ze gepresenteerd worden met bewijs van het tegendeel.

Parentificatie.

is de verwachting dat een kind moet zorgen voor zijn of haar ouders, broers en zussen, en huishouden als een surrogaat ouder.

Dit zorgt ervoor dat het kind een normale jeugd verliest.

Lees meer.

Paniekaanvallen.

Definitie:

Paniekaanvallen – Korte intense perioden van angst of angst, vaak gepaard gaand met lichamelijke symptomen, zoals hyperventilatie, schudden, zweten en rillingen.

Lees meer.

Perfectionisme.

Definitie:

Perfectionisme – De onaangepaste praktijk om zichzelf of anderen vast te houden aan een onrealistische, onbereikbare of onhoudbare standaard van organisatie, orde of prestatie op een bepaald gebied van leven, terwijl soms gemeenschappelijke normen van organisatie, orde of prestatie op andere gebieden van het leven worden verwaarloosd.

Lees meer.

Persoonlijkheidsstoornis.

Een persoonlijkheidsstoornis is een mentale stoornis. Er zijn verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen. Dus voordat we dieper ingaan op een bepaalde persoonlijkheidsstoornis, moeten we eerst over geestelijke stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen praten.

Ik verwijs naar de Diagnostische en Statistische Handleiding V van de “American Psychiatric Association”. Dit is de Bijbel van geestelijke gezondheidswerkers in veel delen van de wereld.

DSM-V gebruiken ook verzekeringsmaatschappijen en in de rechtbanken om geestesziekte te identificeren. Het is een gids voor diagnose, behandeling en onderzoek.

De DSM V is een dik boek dat verschillende eisen bevat die moeten worden voldaan om een diagnose van een specifieke psychische ziekte te kunnen maken. Kortom, als je in dat boek zit, heb je een mentale stoornis, en als je dat niet hebt, heb je er geen.

Een groot deel van de DSM V beschrijft persoonlijkheidsstoornissen. Een persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door een stijf en ongezond patroon van denken, voelen en zich gedragen tegenover anderen.

Het patroon is langdurig, beginnend in adolescentie of jonge volwassenheid, en heeft een breed scala van persoonlijke en sociale situaties.

Omdat het langdurig en doordringend is, zijn persoonlijkheidsstoornissen niet gemakkelijk te “genezen“. Hoewel de patronen van denken, gevoel en gedrag zeer verschillend zijn van wat de cultuur van hen nodig heeft om goed met anderen te kunnen functioneren, kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis zich niet bewust zijn van hun ziekte omdat hun patronen normaal voor hen lijken.

PTSS.

Als u denkt dat u te maken hebt met een narcist dan gaat u om met iemand die niet alleen egoïstisch is en zelf gecentreerd.

Het gaat veel verder dan dat.

Een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, ontbreekt per definitie empathie.

Dit betekent dat ze niet veel van die emoties hebben die je hebt.

Ze hebben geen aandacht voor anderen. Narcistische mensen hebben geen schuldgevoel, wroeging of schaamte over alles wat ze jou aan doen. NPD’s zijn niet in staat tot liefde. Ze zouden je wel eens PTSS kunnen bezorgen op lange termijn.

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die in het handboek voor de psychiaters, het DSM-IV is ingedeeld bij de angststoornissen.

De aandoening ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties.

De symptomen van PTSS vallen onder te verdelen in drie categorieën.

herbeleving (flashbacks, nachtmerries, uitputting)

vermijding (het vermijden van mensen en situaties, matheid, hopeloosheid)

arousal – opwinding (continu spanning die zich uit in snel geïrriteerd raken, moeite met concentreren, slapeloosheid, hyper-alertheid etc.)

De kern van PTSS is de gewaarwording dat je nog steeds midden in die oorlog zit, en dat het nog steeds niet voorbij is. Zelfs als je je fysiek aan het land van de duisternis hebt weten te onttrekken, kun je er innerlijk nog middenin zitten.

Ouderlijke vervreemding en ouderverstotingssyndroom.

Definitie:

Ouderverstotingssyndroom – Wanneer een gescheiden ouder zijn kind overtuigt dat de andere ouder slecht, slecht of waardeloos is.

Lees meer.

Passief-agressief gedrag.

Negatieve gevoelens op een niet-assertieve, passieve manier uiten.

Wanneer defensie een aanval is.

Lees meer

Projectie.

Een van de favoriete afweermechanismen van de narcist samen met de ontkenning. Projectie is de handeling of techniek om zich te verdedigen tegen onaangename impulsen door het ontkennen van hun bestaan op zichzelf, terwijl het gebeuren wordt toegeschreven aan anderen of een ander.

Lees meer

Parentificatie.

Definitie:

Parentificatie – Een vorm van rolomkering, waarbij een kind ten onrechte de rol krijgt om te voldoen aan de emotionele of fysieke behoeften van de ouder of de andere kinderen van het gezin.

Lees meer.

Proxy werving – handlangers zoeken.

Een manier om een ​​ander persoon te beheersen of te misbruiken door andere mensen te manipuleren en ongewild een back-up te maken van “het vuile werk doen”.

Lees Meer

Rationalisatie.

Een rationalisatie is het excuus dat een agressor probeert te bieden voor de uitoefening van een ongepaste of schadelijke gedrag.

Het kan een effectieve tactiek zijn, vooral wanneer de verklaring of rechtvaardiging die de agressor biedt, wordt gemaakt met net genoeg verstand en op dat moment voelt dat hij of zij juist is met zijn of haar act.

Als de aanvaller u kan overtuigen dat hij terecht doet wat hij doet, dan is hij vrij om zijn doelen na te streven, zonder inmenging

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

meer info

Reacties

Eén reactie op “Begrippenlijst Narcisme O – R”

  1. S avatar
    S

    Dankjewel! Steun!

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees