Passief-agressief gedrag: wanneer defensie een aanval wordt.
Wanneer wrok en minachting op de loer liggen onder het oppervlak van een disfunctionele relatie, is passief-agressief gedrag als een residu dat naar de top stijgt.
Alles wat je wil weten over passief-agressief gedrag van de narcist!
Het is een gedragsvorm waarbij boosheid niet openlijk wordt uitgedrukt. Passief-agressief gedrag komt naar voor op subtiele manieren die rechtstreekse confrontatie vermijden.
Het is gebruikelijk voor iemand die zich in een positie van relatieve machteloosheid voelt om zijn woede uit te drukken tegen de krachtiger persoon door passief-agressief gedrag.
Waarom narcisten passief-agressief gedrag kunnen gebruiken?
Narcisten kunnen zich minderwaardig voelen. Ook kunnen ze bang zijn voor de persoon tegen wie ze boos zijn. Immers, deze persoon kan ook een gezagsdrager zijn zoals een ouder, oudere broer of zus, werkgever of leraar.
Ook als de persoon tegen wie de narcist boos is een verwant is zoals een partner, broer, zus of vriend die de leidende positie in de relatie domineert of aanneemt, zal de narcist passief-agressief gedrag gebruiken om subtiel te beïnvloeden.
Even belangrijk is het om te vermelden dat passief-agressief gedrag een veel voorkomend kenmerk van relaties tussen mensen met persoonlijkheidsstoornissen en personen zonder persoonlijkheidsstoornis.
Mensen met persoonlijkheidsstoornissen voelen vaak veel pijn over hun eigen situatie.
Vanwege de manier waarop hun emoties hun verstandige denken kunnen overweldigen, zijn ze vatbaar voor destructief gedrag. Bovendien kunnen narcisten onvoorspelbaar lijden aan emotionele uitbarstingen. Bovendien maken ze slechte keuzes.
Je moet zeker onthouden dat ze gevoelens van zelfhaat, machteloosheid en ontevredenheid hebben.
Ze hebben een heel grote behoefte aan wat zij ‘liefde’ noemen, en vinden dat zij daar recht op hebben. Op één of andere manier is de andere altijd een potentiële prooi.
Daarmee geconfronteerd is het gebruikelijk dat ze op zoek gaan naar een persoon die bereid is hun persoonlijke last te delen, de rommel op te ruimen en hen te helpen zich beter te voelen over zichzelf.
Ze vinden trouwens dat met die drang om liefde te ontvangen niets mis méé is, ook al voelen ze weinig positieve gevoelens voor een persoon.
Narcisten trekken diegenen aan die op zoek zijn om liefde te kunnen geven.
Diegenen die zich leeg voelen als ze niets voor een ander kunnen doen, zijn uitstekende kandidaten voor de narcist.
Het is een kwestie van hoe zeer ze elkaar in balans houden.
Een gever -2 past goed bij een verkrijger +2. Een gever -5 past goed bij een verkrijger +5. Maar een gever -5 past minder bij een verkrijger +2. Net als een gever -2 niet echt past bij een verkrijger +5. Alleen als ze in balans zijn heb je een match.
Naarmate de waarden sterker uit elkaar liggen hoe minder passief-agressief gedrag nodig is voor de narcist. Met minder subtiliteit kan hij ook zijn doel bereiken.

Gevers willen een positief verschil maken in het leven.
Helaas denken ze dat te vinden door zich voor zichzelf te schamen, zichzelf te verwaarlozen en alles te geven aan iemand die heel veel wilt ontvangen.
In principe heeft iedereen een zingeving als hij of zij een verschil kan maken in het leven van iemand anders. Maar als die persoon weinig eigen liefde heeft, dan is die een absoluut geschikte persoon voor de narcist.
Familieleden, echtgenoten, partners en vrienden zijn de voornaamste kandidaten voor deze rol — een rol die ze soms vrijwillig accepteren. Ze hopen een positief verschil te maken in het leven van hun geliefde.
Partners en vrienden worden precies daarom gekozen en de relatie voelt aan als zielsverwanten in het begin.
De niet narcist kan echter te optimistische verwachtingen koesteren over de mate waarin ze ‘hen kunnen helpen veranderen’.
Velen zijn ervan overtuigd dat liefde alles kan veranderen. Een persoon extra liefde geven met de bedoeling het tekort dat die persoon heeft aan te vullen, zodat hij of zij weer normaal kan functioneren. Maar zo werkt het niet! En al zeker niet bij een persoon met een persoonlijkheidsstoornis, wat niet wil zeggen dat een therapeut geen invloed kan hebben. Daarvoor is hij of zij ook therapeut!

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren