Hoe te reageren op een paniekaanval?

Definitie van een paniekaanval

Paniekaanvallen zijn korte intense perioden van angst. Die periodes gaan gepaard met lichamelijke symptomen, zoals hyperventilatie, schudden, zweten en rillingen.

Wanneer terreur regeert.

Paniekaanvallen zijn korte momenten. Op zo’n moment neemt het angstige deel van de gedachten van een persoon tijdelijke controle over hun fysieke en intellectuele capaciteiten.

Naarmate de mensheid de afgelopen millennia is geëvolueerd, is de paniekaanval een overlevingsvaardigheid die we hebben ontwikkeld om te helpen met overleven in het wild. Die is nu niet meer van tel. 

Een instinctieve reactie op gevaar die nuttig was om een ​​sabeltandtijger in de prehistorische Savannah te vermijden, is echter vaak minder behulpzaam bij het omgaan met de typische huishoudelijke problemen van het leven van de 21e eeuw.

Emotionele Lawine.

Emotionele Lawine is het cognitieve proces waarbij het meer primitieve, emotionele deel van de hersenen tijdelijk de controle over het meer bewuste, doordachte, logische deel van de hersenen overneemt.

Wanneer een persoon een kortstondig verlies van rede ervaart voor ongebreidelde moed, liefde of angst, komt dit vaak, omdat ze een emotionele lawine ervaren.

Gedurende deze tijd is de zuurstoftoevoer naar de frontale cortex beperkt en wordt deze in een adrenaline opgeladen piek omgeleid naar de amygdala — het emotionele, impulsieve gebied van de hersenen.

Hoe ziet een paniekaanval eruit?

Een man reageert niet. Hij weigert te communiceren in het licht van slecht nieuws. Een jonge vrouw begint ongecontroleerd te trillen. Daarna huivert ze als ze zich een moeilijke situatie herinnert. Een jonge man begint plots heftig te hakkelen. Dit wanneer hem een specifieke vraag wordt gesteld.

DSM-V-TR Diagnostische normen voor paniekaanval.

De American Psychiatric Association heeft enkele manifestaties van paniekaanvallen als volgt geïdentificeerd:

Een afzonderlijke periode van intense angst of ongemak, waarbij vier (of meer) van de volgende symptomen abrupt ontstonden en binnen 10 minuten een piek bereikten:

Symptomen.

Hartkloppingen, bonzend hart of versnelde hartslag. Daarnaast kan het slachtoffer ook zweten. Bovendien kunnen ze sterk trillen of beven. Gevoelens van kortademigheid of verstikking komen ook voor. Het slachtoffer kan ook een gevoel van stikken krijgen.

Pijn op de borst of ongemak komt ook zeer veel voor.  Maar ook misselijkheid of buikpijn. Duizelig, onvast, licht in het hoofd of zwak voelen.

Nog enkele veel voorkomende symptomen bij een paniekaanval.

Niet alleen de realisatie (gevoelens van onwerkelijkheid) ook de depersonalisatie (afstand nemen van zichzelf) kan het gevolg zijn van een paniekaanval. Op dezelfde manier zal er een angst zijn om de controle te verliezen of gek te worden. Daarom dat angst om te sterven vrij frequent voorkomt.  Om dezelfde redenen kunnen paresthesieën, gevoelloosheid, tintelingen, rillingen of opvliegers zich uiten tijdens een paniekaanval.  

We denken dat het overdreven, irrationeel en gevaarlijk is. 

Voor de omstander is een paniekaanval alleen zinvol als ze voelen dat ze hetzelfde dreigingsniveau kunnen ervaren als de paniekaanvaller. De meeste moderne dreigingen zijn echter niet onmiddellijk zichtbaar voor het oog van de omstander.

Daarom zien de meesten de fysieke en emotionele reactie van iemand die een paniekaanval krijgt als overdreven. Zo’n paniekaanval kan erg  irrationeel, contraproductief en zelfs gevaarlijk lijken.

Hoe om te gaan met een paniekaanval?

Wanneer iemand een emotionele lawine ervaart, schakelen ze tijdelijk hun denkvermogen uit. Het is een tijd om jezelf, kwetsbare omstanders en de familie uit de voeten te maken. 

De meeste paniekaanvallen duren slechts een paar minuten. De meeste verdwijnen in minder dan een uur. Veel mensen die een paniekaanval ervaren, voelen zich uitgeput. Ze kunnen kalm worden. Daarom dat ze moeten in de directe nasleep dutten of slapen.

Wat je niet moet doen bij een paniekaanval!

Zoals gezegd maak geen ruzie of bijkomende ruzie omwille van de paniekaanval. Bovendien is ondervragen of onderbreken van de paniekaanval van iemand anders niet productief.  Het is absoluut nodig dat je niet in een gevaarlijke omgeving blijft.

Wat moeten we doen als er een paniekaanval ontstaat?

Breng vooreerst uzelf, uw kinderen op een veilige plaats. Daarna kunt u uw waardevolle spullen naar een veilige plaats brengen.  Normaal gezien ga je een veilige plek zoeken waar je kunt denken of wordt die door de hulpdiensten aangewezen.  Om te beginnen kun je praten met een vriend die objectief over je situatie kan spreken.

Verwante persoonlijkheidsstoornissen.

Paranoïde, Borderline, Histrionisch, afhankelijk, Obsessief-Dwangmatig

Meld onmiddellijk alle gewelddaden, bedreigingen met geweld of zelfbeschadiging onmiddellijk aan de autoriteiten. In de tussentijd, doe iets gezonds en productiefs voor jezelf.

Heb je nog enkele tips om een paniekaanval te vermijden?

PS Bekijk het nieuwe herstelprogramma van Melanie, het Quantum Healing Starter Pack,  The Empowered Self Course  en het programma Transforming Family of Origin Wounds.

Emotionele Afhankelijkheid en aantrekkingskracht syndroom

Een gevaarlijke relatie doet aan stille behandeling.

Hypervigilantie als overlevingsstrategie van het kind

Narcisten zijn gevaarlijk zowel altruïstische, verborgen of gematigd.

Redderssyndroom ongeschikt voor een conflictoplossing! Deel 2 video

Eenzaamheid na complex trauma: hoe te ontsnappen! Deel 2


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees