Categorieën
Afkicken van de narcist huiselijk geweld Recent

Hoe te reageren op een paniekaanval?

Wat je niet moet doen bij een paniekaanval! Wat je wel moet doen als er een paniekaanval ontstaat!

Definitie van een paniekaanval

Paniekaanvallen zijn korte intense perioden van angst. Die periodes gaan gepaard met lichamelijke symptomen, zoals hyperventilatie, schudden, zweten en rillingen.

Wanneer terreur regeert.

Paniekaanvallen zijn korte momenten.  Op zo’n moment neemt het angstige deel van de gedachten van een persoon tijdelijke controle over hun fysieke en intellectuele capaciteiten.

Paniek is het instinctieve laatste redmiddel  om iets te veranderen. Er moet iets veranderen in het licht van een anderszins zekere dood.

Naarmate de mensheid de afgelopen millennia is geëvolueerd, is de paniekaanval een overlevingsvaardigheid die we hebben ontwikkeld om te helpen met overleven in het wild. Die is nu niet meer van tel. 

Een instinctieve reactie op gevaar die nuttig was om een ​​sabeltandtijger in de prehistorische Savannah te vermijden, is echter vaak minder behulpzaam bij het omgaan met de typische huishoudelijke problemen van het leven van de 21e eeuw

klik op de foto

Emotionele Lawine.

Emotionele Lawine is het cognitieve proces waarbij het meer primitieve, emotionele deel van de hersenen tijdelijk de controle over het meer bewuste, doordachte, logische deel van de hersenen overneemt.

Wanneer een persoon een kortstondig verlies van rede ervaart voor ongebreidelde moed, liefde of angst, komt dit vaak, omdat ze een emotionele lawine ervaren.

Gedurende deze tijd is de zuurstoftoevoer naar de frontale cortex beperkt en wordt deze in een adrenaline opgeladen piek omgeleid naar de amygdala — het emotionele, impulsieve gebied van de hersenen.

Hoe ziet een paniekaanval eruit?

 Een man reageert niet. Hij weigert te communiceren in het licht van slecht nieuws.

Een jonge vrouw begint ongecontroleerd te trillen. Daarna huivert ze als ze zich een moeilijke situatie herinnert.

Een jonge man begint plots heftig te hakkelen. Dit wanneer hem een specifieke vraag wordt gesteld.

DSM-V-TR Diagnostische normen voor paniekaanval.

De American Psychiatric Association heeft enkele manifestaties van paniekaanvallen als volgt geïdentificeerd:

Een afzonderlijke periode van intense angst of ongemak, waarbij vier (of meer) van de volgende symptomen abrupt ontstonden en binnen 10 minuten een piek bereikten:

Symptomen.

Hartkloppingen, bonzend hart of versnelde hartslag.

Daarnaast kan het slachtoffer ook zweten.

Bovendien kunnen ze sterk trillen of beven.

Gevoelens van kortademigheid of verstikking komen ook voor.

Het slachtoffer kan ook een gevoel van stikken krijgen.

Pijn op de borst of ongemak komt ook zeer veel voor. 

Maar ook misselijkheid of buikpijn.

Duizelig, onvast, licht in het hoofd of zwak voelen.

Nog enkele veel voorkomende symptomen bij een paniekaanval.

Niet alleen de realisatie (gevoelens van onwerkelijkheid)  ook de depersonalisatie (afstand nemen van zichzelf) kan het gevolg zijn van een paniekaanval.

Op dezelfde manier zal er een angst zijn om de controle te verliezen of gek te worden.

Daarom dat angst om te sterven vrij frequent voorkomt. 

Om dezelfde redenen  kunnen paresthesieën, gevoelloosheid, tintelingen, rillingen of opvliegers zijn uiten tijdens een paniekaanval.  

We denken dat het overdreven, irrationeel en gevaarlijk is. 

Voor de omstander is een paniekaanval alleen zinvol als ze voelen dat ze hetzelfde dreigingsniveau kunnen ervaren als de paniekaanvaller. De meeste moderne dreigingen zijn echter niet onmiddellijk zichtbaar zijn voor het oog van de omstander.

Daarom zien de meesten de fysieke en emotionele reactie van iemand die een paniekaanval krijgt als overdreven. Zo’n paniekaanval kan erg  irrationeel, contraproductief en zelfs gevaarlijk lijken.

Hoe om te gaan met een paniekaanval?

Wanneer iemand een emotionele lawine ervaart, schakelen ze tijdelijk hun denkvermogen uit. Het is een tijd om jezelf, kwetsbare omstanders en de familie uit de voeten te maken. 

De meeste paniekaanvallen duren slechts een paar minuten. De meeste verdwijnen in minder dan een uur. Veel mensen die een paniekaanval ervaren, voelen zich uitgeput. Ze  kunnen kalm worden. Vandaar dat ze moeten in de directe nasleep dutten of slapen.

Wat je niet moet doen bij een paniekaanval!

Zoals gezegd maak geen ruzie bijkomende ruzie omwille van de paniekaanval. Bovendien is ondervragen of onderbreken van de paniekaanval van iemand anders niet productief. 

Het is absoluut nodig dat je niet in een gevaarlijke omgeving blijft.

Wat moeten we doen als er een paniekaanval ontstaat?

Breng vooreerst uzelf, uw kinderen op een veilige plaats. Daarna kunt u uw waardevolle spullen naar een veilige plaats brengen. 

Normaal gezien ga je een veilige plek zoeken waar je kunt denken of wordt die door de hulpdiensten aangewezen. 

Om te beginnen kun je praten met een vriend die objectief over je situatie kan spreken.

Verwante persoonlijkheidsstoornissen.

Paranoïde, Borderline, Histrionisch, afhankelijk, Obsessief-Dwangmatig

Meld onmiddellijk alle gewelddaden, bedreigingen met geweld of zelfbeschadiging onmiddellijk aan de autoriteiten.

In de tussentijd doe iets gezonds en productiefs voor jezelf.

Heb je nog enkele tips om een paniekaanval te vermijden?

PS Bekijk het nieuwe herstelprogramma van Melanie, het Quantum Healing Starter Pack,  The Empowered Self Course  en het programma Transforming Family of Origin Wounds.

Lees meer.

Behandelgids angst en paniek.

Nog Steeds Geen Paniek doorgrondelijke wijsheden van Herman Brusselmans

Geen paniek

December is verschrikkelijk! Als je in díé maand een fout maakt kost het je cadeaus. Bram zit in de PENARIE. De school is beklad met groene smurrie en hij is verdachte nummer 1. Terwijl Bram er helemaal NIETS mee te maken heeft. Nou ja, een soort van niets dan… Geen paniek!

De familie Botermans raakt ingesneeuwd. Toch is Bram er niet gerust op want zodra de sneeuw gaat smelten wil de politie hem natuurlijk spreken. Maar wat is eigenlijk erger: ingesneeuwd met je familie of de politie op je dak?

Angst beheersen met mindfulness hoe aandacht en compassie je kunnen bevrijden van angst en panie

Angst beheersen met mindfulness 1e druk is een boek van J. Brantley uitgegeven bij Nieuwezijds B.V. ISBN 9789057124259

Dit boek verscheen eerder onder de titel Angst beheersen met aandacht – tweede editie.

Dit praktische en toegankelijke boek is bedoeld voor iedereen die minder te lijden wil hebben onder angst, stress, piekeren, fobieën of paniek. Het biedt een programma waarmee je je angst- en paniekgevoelens onder controle krijgt, rust en kalmte vindt, en bewust het hier en nu kunt beleven zonder direct te oordelen.

De oefeningen voor meditatie, aanvaarding, stressvermindering en ontspanning zijn gebaseerd op mindfulness. Het idee is dat je je angstgevoelens niet zozeer uitschakelt, maar ermee vertrouwd raakt door je ervan bewust te worden. De oefeningen zijn gemakkelijk te leren en kunnen onderdeel zijn van andere therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie.

Angst beheersen met mindfulness geeft effectieve aanwijzingen om de balans in je leven te herstellen. Of je nu met grote of kleine angsten, zorgen of spanningen te kampen hebt, je hoeft je er niet door te laten afremmen.

Dr. Jeffrey Brantley is verbonden aan Duke Universiteit in North Carolina, waar hij het Mindfulness-Based Stress Reduction Program heeft opgezet

Weg met het angstduiveltje werkboek voor jongeren die wel eens last hebben van angst, piekeren of paniek.

Pieker je veel? Ben je regelmatig zo angstig dat je beverig, duizelig of misselijk wordt en bijna niet kunt ademen? Vermijd je situaties of dingen waar je bang voor bent? Probeer je angstige gedachten te verdrijven met bepaalde rituelen, zoals iets meerdere keren controleren?

Het angstduiveltje wil één ding: zich voeden met jouw angst. Hoe meer angsten jij hebt, hoe sterker hij wordt. De enige manier om hem te stoppen is zijn favoriete eten — jouw angst — bij hem weg te houden. Dan zal hij krimpen en uiteindelijk verdwijnen.

Dit werkboek is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en staat vol met activiteiten, oefeningen en praktijkvoorbeelden. Het leert kinderen van 10 jaar en ouder waarom ze bang worden en hoe ze hun angst kunnen herkennen en onder controle kunnen krijgen.

Jongeren kunnen met dit boek zelfstandig of onder begeleiding aan de slag om hun angst, paniek, fobie of dwang te overwinnen.
Kate Collins-Donnelly is zelfstandig gevestigd psycholoog en therapeut in Sheffield, Engeland. In 2014 won Weg met het angstduiveltje de publieksprijs van de Britse schoolbibliotheken voor het beste informatieve boek.

Uit je angst, in je kracht EBOOK praktische tips om je angst en paniek los te laten

Psycholoog en psychotherapeut Carien Karsten geeft in Uit je angst, in je kracht praktische en creatieve tips om je angst te overwinnen en niet in paniek te blijven steken.

Angst komt veel voor, maar hoe we ermee om moeten gaan, weten we vaak niet. Angst laat zich niet wegredeneren. Of het nu gaat om een fobie, een piekerstoornis of chronische angst na een trauma: van alle psychische klachten werkt angst het meest ziekmakend in je leven en werk.

Dit boek helpt je om jezelf van angst te bevrijden. De aanpak in dit boek is onder meer gebaseerd op de succesvolle en effectieve traumabehandeling EMDR en cognitieve gedragstherapie, maar ook op de nieuwste neurobiologische inzichten. Een succesvolle aanpak die werkt bij onder andere paniekaanvallen, podiumangst en faalangst.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren