Hoe blijf je kalm tijdens de oorlog? Hoe kinderen te helpen en de kracht van volwassenen te ondersteunen? Expert van GS “Osvitoria” en psychotherapeut Iryna Pleshakova verzamelden eenvoudige praktische tips. Je kunt ze overal gebruiken – in een schuilkelder, onderweg, bij een evacuatie, bij PTSD. Ik heb ze hier verder opgelijst.
Voor Kinderen: simpele dingen om te onthouden, zodat je kalm blijft in uiterste situaties.
- Drink veel water en geef kinderen water: beetje bij beetje, maar vaak want dat verwijdert de bedwelming.
2. Minder broodjes, minder snoep, minder junkfood. De alvleesklier houdt niet van stress en het kan veel energie kosten. Warme soep is wat je nu nodig hebt. Let op de kwaliteit van je eten.
3. Spring 60-100 keer met het kind op zijn plaats. Dit geeft de mogelijkheid om de weerstand te voelen, om wat fysieke spanning los te laten. Wanneer de hielen de grond raken, ontvangt het parasympathische systeem een ondersteuningssignaal, het geeft kracht en helpt adrenaline vrij te maken.
4. Houd kinderhanden vast.
5. Leg je handpalm op de rug van het kind in het gebied van de schouderbladen. Het geeft een gevoel van thuis, wieg zelfs 16-jarige kinderen in slaap, knuffel ze in slaap.
6. Probeer kalm te blijven. Vertel de kinderen vaak, wat er nu nodig is en kan worden gedaan. Doe het vaak rustig aan.
7. Als kinderen kieskeurig zijn is dat goed, prijs jezelf dan. Het betekent dat ze beter zijn. Omdat niemand prikkelbaar is als hij bang is.
Kalm blijven
8. Laat je tranen toe, iedereen mag huilen.
9. Samen schudden van handen, voeten, het hele lichaam.
10. Veel knuffelen, op schoot zitten, inpakken, samen slapen.
11. Slaap bij elke gelegenheid.

12. Adem lucht in en diep uit! Ga elk uur, als mogelijk, naar buiten en adem.
13. Belangrijk: kijk nu niet naar foto’s of video’s van je huis en leuke gezinsvakanties, blijf er niet inhangen. Dat is later, niet nu.
14. Als er angst ontstaat, ga dan iets nuttigs doen voor dierbaren, een kind, gewoon een persoon naast je, iets voor het dagelijks leven.
15. Elk huishoudelijk probleem is belangrijk. Het is normaal om nu aan het dagelijks leven te denken en het op te lossen. Elk huishouden is erg belangrijk: warmte, soep, hete thee, slaap, lucht.
Het huishouden opzetten, ondersteuning – dit is je taak. Heel belangrijk werk!
Veel knuffelen, het maakt niet uit met wie, knuffel gewoon stevig!
Volwassenen: hoe mensen in de buurt te helpen?
In een situatie met een crisisachtergrond of een instabiele wereld zijn er drie kritiekste dagen: 5, 12, 21.
Deze dagen zijn keerpunten voor de psyche. Binnenkort is het de 12e dag (7 maart) en dan de 21e (16 maart).
Daarna bereik je een nieuw niveau van stressvaardigheden.
Activiteit en planning zorgen voor een gevoel van stabiliteit en kalmte in uiterste situaties.
Het is belangrijk om regelmatig iets te doen of dezelfde handeling te doen: bidden, mediteren, sporten, een kopje koffie drinken, het appartement schoonmaken of een boek lezen etc. Elke handeling voor jezelf die je kunt doen, gezien de tijd, plaats en omstandigheden waarin je bent is belangrijk om kalm te blijven in uiterste situaties.
Het lichaam: hoe reageert het op stress?
Het hele lichaam, al zijn systemen voeren nu de taak van overleven uit. Maar sommige systemen, namelijk het cardiovasculaire systeem, zijn overbelast en moeten worden gecontroleerd en onderhouden.
Luister naar je lichaam, forceer jezelf niet, doe niets met geweld of omdat het “zo hoort het te zijn”.
Stel dat je niet wil of kan eten, eet alleen wat je kunt drinken, oplossen, bouillon, snoep, babypuree, jam in water, compotes. De hersenen zijn niet de beste assistent in stressvolle situaties. Het lichaam zelf zal helpen om de psyche weer in evenwicht te brengen.
Hoe zal het lichaam helpen?
- Als je kunt, houd je lichaam dan warm: ons lichaam ziet kou als stress.
2. Zoek overdag de tijd om alle ledematen, het hele lichaam, te schudden.
3. Klop het vervolgens meerdere keren van boven naar beneden.
4. Streel je hele lichaam met de handpalmen met maximale tederheid en liefde ervoor.
5. Drink in slokjes, maar vaak: de maag, alle slijmvliezen moeten zoveel mogelijk met water worden gewassen. Een droge mond is onaanvaardbaar.
6. Als er geen speeksel is, is kauwgom of wat zuigtabletten heel geschikt.
7. Het is tijd om stimulerende middelen te gaan beperken: koffie – geen emmers, maar gedoseerde, sterke theesoorten – ook energiedrankjes zijn taboe!
8. Als je constant geneesmiddelen gebruikt – vraag jezelf dan af “Heb ik het ingenomen?” Schrijf of teken een streep op je hand, steek een briefje in je telefoon of zeg gewoon hardop als je drinkt: “Ik heb het medicijn ingenomen, tot volgende avond / morgen.”
9. Let op je ademhaling, vraag jezelf af: “Hoe adem ik?” Zodra je voelt dat er onnodige spieren betrokken zijn bij het ademen zoals de sleutelbeenderen, of als de schouders omhoog gaan, als de nek en kaken spannen – breng je de adem over naar de buik. De buik moet ademen, niet de borst.
Al onze emoties zitten in de gezichtsspieren. Sta jezelf toe een kind te zijn:
10. Trek gezichten voor de spiegel of in het gezelschap van het gezin, met de maximale betrokkenheid van alle gezichtsspieren. Tot uitputting, tot oncontroleerbaar lachen.
Hersenen, psyche: wat is normaal?
Als het eng is, is het normaal en goed. Het is goed.
Je voelt een lichte derealisatie, depersonalisatie, duizeligheid. Dit kan de snelheid van denken remmen. Dit is ook normaal.
Over het algemeen is alles normaal: zelfs een reactie van gevoelloosheid, remming, slechte concentratie.
Het lichaam heeft een pauze nodig. Het is goed dat het zo werkt en zichzelf reguleert. Je moet het lichaam dus helpen door meer water en slaap geven, wanneer mogelijk natuurlijk.
11. Controleer jezelf op derealisatie en tunnelvisie: vraag jezelf af “wat ik nu zie”, lijst de zaken beter hardop op. Draai je hoofd, kijk van links naar rechts, van boven naar beneden. Als je merkt dat je “hangt” – herstart.
12. Bedek je ogen tien seconden met je handpalmen en knipper daar snel in het donker. Ze openden en controleerden het gezichtsveld opnieuw, keken in alle richtingen.
Gewone huishoudelijke taken geven rust:
Schoonmaken, wassen, koken. Zorg goed voor jezelf ‘s ochtends, overdag, voordat je naar bed gaat.
13. Neem bij de eerste gelegenheid een douche, trek andere kleren aan.
14. Praat over je gevoelens!
15. Zeg vaker dank je wel, knuffel, vraag hoe het met je familie en vrienden gaat.
Zorg ervoor dat je jezelf de tijd geeft om het aan iemand in je omgeving te vertellen, die nu veilig is. Je kunt vertellen wat er met je is, wat je gedachten zijn, waar maak je je zorgen over vandaag, vertel wat er in je omgaat.
Niet schamen en kalm blijven
Geloof me, dit gevoel van eenheid is nu bij ons voor altijd. Schaam je niet omdat je gevlucht bent, of niet aan het front bent. Schaam je niet dat je nog leeft en dat lief kind niet meer.
16. Doe veel voor solidariteit met je geliefden, maar neem ook op tijd rust.
17. Beantwoord niet alle vragen van veel vrienden uit verschillende landen in detail als het je kracht wegneemt. En het kan kracht vergen.
18. Iets met je handen doen, veel fijne motoriek, uiteindelijk de cornflakes pakken en sorteren.
19. Speel met kinderen en dieren! Knuffel ze!
Is het je opgevallen dat je meer geneigd bent om naar het toilet te gaan? Je mag ook vloeken, het is goed voor de gezondheid!
En vooral: onthoud: De Oekraïners zullen winnen. WE ZULLEN WINNEN!
Ze verdedigen hun land en wij onze vrijheden en levenswijze. De waarheid staat aan onze kant! Eer aan Oekraïne! Glorie aan de strijdkrachten van Oekraïne.
Ondersteun elkaar in de commentaren!
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.
Lees meer

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren