Liefde, mensenrechten, democratie en zelfbeschikking voor Oekraïne

Deze winter, toen de Russen Oekraïners tot de dood wilden bevriezen, is voorbij. Toch blijft Oekraïne overeind. De steun en liefde voor Oekraïne, hun wil voor toepassing van mensenrechten en zelfbeschikking blijft wereldwijd bestaan.

Dat heeft vooral te maken met hun eigen moed, doorzettingsvermogen en onderlinge massale solidariteit. De weg die ze kiezen voor hun kinderen: internationaal recht, mensenrechten en democratie is veel belovend, want daar is in Rusland totaal geen sprake van.

Er is een genocide bezig van Rusland t.o.v. het Oekraïnse volk.

Ik vind het gepast dat Europa en elke mens van goede wil hen ondersteunt met de middelen waarom ze smeken.
Waar zouden we staan mochten de geallieerden (waaronder veel gevluchte Polen) België niet hadden bevrijd?

Daarom wil ik dat Oekraïne nu wint en niet na jaren bezet geweest te zijn waarbij gemoord is op minderheden, burgers (waaronder veel kinderen)verkracht, gedeporteerd en gefolterd geweest zijn.

Dat de invasie door Rusland de Nato zal versterken is het gevolg van het Kremlin dat laat inzien hoe belangrijk het is om een sterke defensie te hebben die door veel Europese landen de afgelopen decennia werd verwaarloosd.

Trouwens de steun aan Oekraïne voor zelfbeschikking (en de terugtrekking van Rusland uit Oekraïne) werd bevestigd in de V.N. door 141 landen, en tegengestemd door alleen maar 7 landen.

Naast Rusland stemden alleen zes landen tegen: Wit-Rusland, Noord-Korea, Eritrea, Mali, Nicaragua en Syrië.
Als je die regimes bekijkt naast de anderen 32 landen die zich hebben onthouden weet je dat het gewone volk van die landen daar niet bij te winnen hebben. Hier zitten enkele klassiekers in het genre. Denk aan landen als China die in dit soort zaken nooit echt een standpunt voor of tegen innemen.
China roept Rusland en Oekraïne op tot dialoog en verwerpt gebruik van kernwapens, maar hoe neutraal is Peking echt? Dat zullen we in de komende weken zien.

Business as usual

Daarnaast zijn er opvallend veel Afrikaanse landen die zich onthouden en dat eigenlijk deels door China doen. China heeft grote economische belangen in veel Afrikaanse landen en die willen Peking niet voor de borst stoten. “Ze nemen een afwachtende houding aan, omdat ze bepaalde handelsconnecties niet willen verliezen.”
Business zoals meestal, maar daar hebben we geen belang bij, want wie is het volgende land dat Rusland zal aanvallen, als het Oekraïne op de knieën krijgt?


Poetin en zijn kliek zal niet stoppen, als hij niet gestopt wordt, net als Hitler en Stalin niet gestopt hebben zonder hem met wapens te stoppen en dit ondanks het memorandum van Boedapest. (garanties op de grenzen ; mits ze hun nucleaire wapens vernietigen)

Poetin heeft veel macht door zijn propaganda machine, en doordat hij de macht heeft in de industrie, justitie en de Douma en dit sinds 26 maart 2000. Hij is dus waarschijnlijk nog gevaarlijker dan Hitler. Maar laten we ons niet bang maken of de kop in het zand steken. Wie anders dan de Nato dient de veiligheid en defensie in de toekomst voor Oekraïne te verzekeren? Een Europese defensie? De V.N.

Liefde is uiteindelijk altijd sterker dan macht, maar alleen als ze gegrond is in een strijd voor rechtvaardigheid, in de Universele Rechten van de Mens en een eerlijke verdeling van de rijkdom.

Net als onder Hitler en Stalin is dat onbestaande in alle gebieden waar Poetin de plak zwaait. Hoe langer we dus wachten om Poetin en zijn kliek te stoppen, hoe meer Oekraïne te lijden heeft, hoe groter de trauma’s, hoe moeilijker de heropbouw en hoe sterker het imperialisme van Rusland wordt. Laten we niet vergeten dat Oekraïne vecht voor wereldwijde vrijheid, inclusief de vrijheid van de Russen zelf.

Het is dan ongelofelijk laf te beweren dat de aanhoudende oorlog in het belang is van het industrieel-militaire complex van de NAVO, dat de behoefte aan nieuwe wapens gebruikt om crises te vermijden en nieuwe winsten te behalen, is hun ware boodschap aan Oekraïne: oké, jullie zijn het slachtoffer van een meedogenloze strijd, agressie, maar reken niet op onze wapens want zo speel je het industrieel-militaire complex in de kaart.

Het ware doelwit van de oorlog door Poetin en het Kremlin is de ontmanteling van de Europese eenheid die niet alleen wordt bepleit door de Amerikaanse conservatieven en Rusland, maar ook door extreemrechts en extreemlinks in Europa. Deze lafaards willen niet vechten tegen het globale kapitalisme en de globale opwarming alsof dit alleen beperkt is tot het Westen.

Er zijn voor Europa maar twee manieren om hier uit te stappen: door het spel van neutraliteit te spelen zoals de lafaards bepleiten – een kortere weg naar een catastrofe – of door een onafhankelijke agent te worden. Bedenk eens hoe de situatie kan veranderen als Trump de volgende Amerikaanse verkiezingen wint.

Oekraïne kan wel de oorlog winnen tegen Rusland

Degenen die pleiten voor minder steun aan Oekraïne en meer druk op het land om te onderhandelen, inclusief het accepteren van pijnlijke territoriale afstanden, herhalen graag dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland simpelweg niet kan winnen. Klopt, maar ik zie hier precies de grootsheid van het Oekraïense verzet in: ze riskeerden het onmogelijke, tartten pragmatische berekeningen, en het minste wat we ze verschuldigd zijn is volledige steun, en om dit te doen hebben we een sterkere NAVO nodig – maar niet als een verlenging van de Amerikaanse politiek.

We hebben er alle belang bij Poetin te stoppen!

Het strategische plan van Rusland is om te profiteren van de opwarming van de aarde: controle over ‘s werelds belangrijkste transportroute (de controle van de Arctische passage), plus ontwikkeling van Siberië en controle over Oekraïne. Door de enorme ontwikkeling van China, Japan en Zuid-Korea zal de belangrijkste transportroute ten noorden van Rusland en Scandinavië lopen.

Op deze manier zal Rusland zoveel voedselproductie domineren dat het de hele wereld kan chanteren. Dit is de ultieme economische realiteit onder de imperiale droom van Poetin.

Het is niet langer nodig om tussen de regels van de politieke droom door te lezen wanneer Poetin zichzelf vergelijkt met Peter de Grote: “Op het eerste gezicht was hij in oorlog met Zweden om er iets van af te nemen … Hij nam niets af, hij keerde terug … Hij keerde terug en versterkte, dat is wat hij deed … Het was duidelijk dat het aan ons lot was om terug te keren en ook te versterken.

Als je opkomt voor het leven van elke mens

De reden waarom deze ambities van Poetin onvoorwaardelijk moeten worden afgewezen, is dat we in de huidige globale wereld waarin we allemaal worden achtervolgd door dezelfde catastrofes, allemaal met elkaar verbonden zijn.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Laat ons ook de gevluchte bevolking steunen in ons land, en hen helpen bij hun traumaverwerking. (zie links in het menu)Niet alleen kunnen de artikels over traumaherstel en zelfgenezing je daarbij helpen, maar ook de solidariteit door je met hen te verbinden.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

alle artikels over Oekraïne

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees