Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en
groeitaken

Wat zijn de Tekenen van posttraumatische groei PTG?

Posttraumatische groei (PTG) werd voor het eerst bedacht door Tedeschi et al., in de jaren 90. Deze leidende theorie heeft een vlucht genomen over van wat er met ons kan gebeuren als we een ernstig of chronisch trauma hebben meegemaakt.

Kinderen die opgroeiden in een omgeving vol met misbruik en verwaarlozing, kunnen uiteindelijk intergenerationele trauma’s herhalen – herbeleven wat ze in hun kindertijd hebben meegemaakt… OF, het trauma kan hun eigen innerlijke groei aanwakkeren.

Al vroeg in mijn volwassen leven zat ik vast aan herhalen van gedrag. Ik herhaalde wat ‘comfortabel’, ‘vertrouwd’ of alles was wat ik waard was. Dit is een veelvoorkomend patroon voor iedereen die een traumatische of ernstig gewelddadige jeugd heeft meegemaakt.

Als ons onze waarde niet wordt geleerd, groeien we op en kiezen we situaties die ons gebrek aan zelfliefde weerspiegelen, terwijl we situaties vermijden die kwetsbaarheid zouden veroorzaken.

Enkele jaren later ervoer ik een situatie die mijn PTG – posttraumatische groei daadwerkelijk triggerde.

Eén ding dat ik heb geleerd door herhalingsdwang in het begin van mijn leven als “comfortabel” te hebben herhaald, en door er later in mijn leven vanaf te zijn gekomen, is dat ons hart, onze emotionele volwassenheid en volledige kwetsbaarheid op het spel moeten staan om PTG – posttraumatische groei te ervaren.

“Als we nog steeds in overlevingsmodus leven, zal onze verdediging ons “beschermen” tegen groei – en ons vast houden.”

Hoewel de situatie op veel niveaus traumatisch was, zie ik het niet als een verlies. Ik zie het als erkennen dat sommige situaties/mensen anderen zullen verraden om zichzelf te redden. En ik zie het zoals ik de kans kreeg om te stoppen met leven in zelfverraad, en om te gaan bloeien in eigenliefde.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees