Categorieën
Nederland België Nederlandstalig Recent trauma zelfgenezing

Tekenen van posttraumatische groei PTG

Posttraumatische groei (PTG) werd voor het eerst bedacht door Tedeschi et al., in de jaren 90. Deze leidende theorie heeft een vlucht genomen over van wat er met ons kan gebeuren als we een ernstig of chronisch trauma hebben meegemaakt.

Kinderen die opgroeiden in een omgeving vol met misbruik en verwaarlozing, kunnen uiteindelijk intergenerationele trauma’s herhalen – herbeleven wat ze in hun kindertijd hebben meegemaakt… OF, het trauma kan hun eigen innerlijke groei aanwakkeren.

Al vroeg in mijn volwassen leven zat ik vast aan herhalen van gedrag. Ik herhaalde wat ‘comfortabel’, ‘vertrouwd’ of alles was wat ik waard was. Dit is een veelvoorkomend patroon voor iedereen die een traumatische of ernstig gewelddadige jeugd heeft meegemaakt.

Als ons onze waarde niet wordt geleerd, groeien we op en kiezen we situaties die ons gebrek aan zelfliefde weerspiegelen, terwijl we situaties vermijden die kwetsbaarheid zouden veroorzaken.

Enkele jaren later ervoer ik een situatie die mijn PTG – posttraumatische groei daadwerkelijk triggerde.

Eén ding dat ik heb geleerd door herhalingsdwang in het begin van mijn leven als “comfortabel” te hebben herhaald, en door er later in mijn leven vanaf te zijn gekomen, is dat ons hart, onze emotionele volwassenheid en volledige kwetsbaarheid op het spel moeten staan om PTG – posttraumatische groei te ervaren.

“Als we nog steeds in overlevingsmodus leven, zal onze verdediging ons “beschermen” tegen groei – en ons vast houden.”

Hoewel de situatie op veel niveaus traumatisch was, zie ik het niet als een verlies. Ik zie het als erkennen dat sommige situaties/mensen anderen zullen verraden om zichzelf te redden. En ik zie het zoals ik de kans kreeg om te stoppen met leven in zelfverraad, en om te gaan bloeien in eigenliefde.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren