Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en
geheimen delen

Twee belangrijke signalen om een ​psycholoog te raadplegen

Er zijn tekenen waarvan het beter is om alle twijfels weg te nemen i.v.m. het wel of niet raadplegen van een geestelijke gezondheidsspecialist die u kunt vertrouwen.

In Oekraïne voorspelt het ministerie van Volksgezondheid dat 15 miljoen Oekraïners psychologische hulp nodig zullen hebben vanwege de oorlog. Tegelijkertijd zullen ongeveer 3-4 miljoen mensen een medicamenteuze behandeling moeten krijgen.

Dergelijke beoordelingen werden in de zomer van 2022 gemaakt door de Oekraïnse minister van Volksgezondheid Viktor Lyashko. En al eind oktober hebben volgens het ministerie van Volksgezondheid van Oekraïne 650.000 burgers zich sinds het begin van de oorlog tot psychologische specialisten gewend die in de geestelijke gezondheidszorg werken.

Dit zijn niet alleen “droge statistieken”, het is de psychologische toestand van Oekraïners, d.w.z. hun welzijn, werkvermogen, communicatie.

Dit is een nieuw probleem voor Oekraïne, een nieuw type ziekte, dat belangrijk is om te leren herkennen en overwinnen. Uit de laatste onderzoeken van de Gradus Research Company blijkt namelijk dat men denkt men dat psychologische hulp alleen voor geesteszieken is (49%) of dat je psychische problemen alleen kunt oplossen (44%). Tegelijkertijd voelde 50% van de respondenten angst of spanning, had 45% een slecht humeur, 41% had slaapstoornissen en 38% voelde irritatie en woede.

Dit zijn volgens psychologen allemaal tekenen die kunnen wijzen op de haalbaarheid van het raadplegen van een psycholoog.

Het negeren van dergelijke symptomen in de levensomstandigheden waarin Oekraïners vandaag gedwongen zijn te leven, kan namelijk tot problemen leiden. “Intolerantie voor onzekerheid kan zich bijvoorbeeld ontwikkelen tot angst. En angst is op zijn beurt een angststoornis. Een slecht humeur kan zich ontwikkelen tot depressie, en conflicten kunnen een crisis in relaties en huiselijk geweld veroorzaken”, benadrukt Artem Osypyan, coördinator van de psychologische dienst van veteraan Khabu, een expert van het project Mental Health for Oekraïne (MH4U).

De gevolgen van de oorlog geven niemand in Oekraïne een positief humeur en dwingen hen voortdurend (39%), met vrienden en familie te praten (31%) en films te kijken (29%). Maar, zoals de onderzoekers ontdekten, zoeken mensen tot nu toe niet vaak hulp bij een psycholoog, ook al zijn ze zich er duidelijk van bewust dat ze zo’n behoefte hebben.

De meest voorkomende redenen hiervoor zijn het niet erkennen van de eigen problemen als voldoende voor verwijzing, het vertrouwen dat men het zelf aankan en algemeen wantrouwen tegenover psychologen. Maar dat is niet alles. Want zelfs als iemand het moeilijk heeft, weet hij niet hoe hij onafhankelijk moet bepalen dat het probleem de moeite waard is om een ​​psycholoog te raadplegen, en hoe hij een specialist moet kiezen die zal helpen.

In dit artikel wordt het advies van een praktische psycholoog voor u verzameld – dat betekent een specialist die een psychologische basisopleiding heeft gevolgd en met mensen werkt, dat betekent, psychologische consulten geeft. Het is de praktijk die een praktijkpsycholoog onderscheidt van een onderzoekspsycholoog en van een medisch psycholoog met een andere specialisatie.

Een praktijkpsycholoog heeft naast een hogere opleiding en een aanvullende opleiding in een bepaalde begeleidingsmethode, bepaalde persoonlijke kwaliteiten die zijn gevormd op basis van zijn eigen ervaring met psychotherapie. Een praktijkpsycholoog kan niet anders dan zijn eigen psychotherapie hebben. Dit materiaal is een vertaling van een gesprek met psycholoog Artem Osypyan.

Hoe te bepalen dat het tijd is om een ​​psycholoog te raadplegen

Artem Osypyan adviseert: zelfs in het “gewone” leven zou het niemand kwaad doen om een ​​psycholoog te raadplegen. Ieder mens heeft namelijk ervaringen, dilemma’s, moeilijke levenssituaties en stress. En nu nog meer. De situatie in Oekraïne is erg moeilijk, en hoe langer de oorlog duurt, hoe langer de stress duurt en hoe meer mensen de hulp van een psycholoog nodig hebben.

Het is niet nodig om te wachten tot familieleden en vrienden u blijven adviseren om naar een specialist te gaan. Een psycholoog gaat niet over “afwijking” of “ziekte”. Een psycholoog en psychotherapeut gaat in de eerste plaats over persoonlijke ontwikkeling, volwassenheid en het vermogen om je eigen geluk op te bouwen, zonder het geluk van de mensen om je heen te ontnemen. Daarom is het de moeite waard om vandaag contact op te nemen met een psycholoog voor een vroege diagnose van je probleem. Of om zeker te zijn van de afwezigheid ervan.

Hoe langer de oorlog duurt, hoe meer mensen de hulp van een psycholoog nodig hebben

Maar er zijn natuurlijk tekenen, in de aanwezigheid waarvan het beter is om twijfels en vooroordelen opzij te zetten en de hulp van een psycholoog te vinden voor wie u zich kunt openstellen. Deze tekens zijn onder meer:

– het gevoel dat je leven slecht is, verstoken van geluk, of dat je ergens “verkeerd” naartoe gaat ;

— conflicten en gespannen relaties met familieleden en kennissen, ruzies en moeilijkheden om tot overeenstemming te komen, het gevoel dat “met iedereen iets mis is”, dat “niemand me begrijpt”;

— gezondheidsproblemen, vooral mentale, die zich kunnen uiten in prikkelbaarheid of angst, slaapproblemen of verslavingen (eten, alcohol, enz.).

Het is heel eenvoudig: als je het gevoel hebt dat het moeilijk of slecht voor je is om jezelf te zijn en je leven te leiden, of als anderen slecht of moeilijk voor je zijn, zelfs als je “ok” bent tegelijkertijd moet u een psycholoog zoeken.

Chronische stress en verslechterende levensomstandigheden.

Maar dat is niet alles. Tegenwoordig, wanneer we in staat van beleg leven, kan elke manifestatie van normale mentale ervaringen veranderen in een complexer proces waarvoor al de hulp van een specialist nodig is. Omdat dit precies is hoe onze psyche wordt beïnvloed door chronische stress en verslechterende levensomstandigheden.

Dus over het algemeen is het vrij moeilijk om zelf het stadium te bepalen waarin “er iets mis is”. Er zijn echter verschillende indicatoren die kunnen helpen om ” normale angst” te onderscheiden van “angststoornis”:

— intensiteit van ervaringen,

— conditieduur,

— kriticiteit van de eigen staat,

— geschiktheid van de context.

Ik zal een beetje uitleggen.

Intensiteit:

Alle ervaringen binnen de norm hebben geen directe invloed op het leven van een persoon, maar helpen integendeel om de hulpbron van de psyche te mobiliseren. Als een persoon bijvoorbeeld gezondheidsproblemen heeft, is het normaal om zich zorgen te maken. Deze angst moet echter worden opgevolgd, zoals een bezoek aan de dokter. In plaats daarvan zijn paniekaanvallen en obsessieve gedachten over je toestand een destructieve vorm van angst.

Duur van de aandoening:

Emoties en gevoelens die binnen het normale bereik vallen, komen en gaan, in plaats van maanden of jaren aan te houden. Het is bijvoorbeeld normaal en zelfs goed om soms verdrietig te zijn. Maar als een persoon maandenlang in een verwoeste toestand verkeert zonder een geschikte reden, kan het al een depressie of dysthymie zijn.

Kritiek:

Een belangrijk kenmerk van normale mentale processen is het vermogen om zich bewust te zijn van deze processen en er kritisch over te zijn. Namelijk, als emoties ons volledig vangen en onze acties en gedachten feitelijk beheersen, kunnen dergelijke emoties ons schaden.

Geschiktheid van context:

Elke emotie moet ontstaan ​​als gevolg van een geschikte oorzaak, stimulus – als reactie op een specifieke gebeurtenis of situatie. Verdrietig zijn – bij verlies, zorgen maken – vanwege de aanwezigheid van gevaar, boos zijn – bij een dreiging die moet worden afgeweerd.

Als iemand wekenlang diep verdrietig is vanwege een slechte grap van een collega op het werk, of paniekaanvallen krijgt vanwege het nieuws over de verspreiding van een ziekte in de stad, is dit een reden tot bezorgdheid: hoe precies deze intensiteit en de duur van de reactie komt overeen met de oorzaak van deze aandoening.

Natuurlijk is het identificeren van het probleem geen gemakkelijke taak. En in de eerste fase kan introspectie je helpen. Er is hier bijvoorbeeld een uitstekend formulier voor zelfanalyse, maar over het algemeen raad ik niet aan om zelf een diagnose te stellen, het is beter om dit met een specialist te doen.

Hoe vind je een goede psycholoog?

Dus, waar vind je een specialist die je jezelf of je kind kunt vertrouwen? Deze vraag wordt gecompliceerd door het feit dat de meeste Oekraïners nog geen eigen criteria hebben voor het kiezen van een psycholoog. En ook het feit dat het kan worden gebruikt door degenen die gemakkelijk winst willen maken, vooral tegenwoordig.

U zult zeker niet fout gaan als u een specialist zoekt op de websites van verenigingen, waar er open ledenlijsten zijn, of in particuliere centra voor psychologische hulp. Soms kan een huisarts een specialist adviseren. Onderschat ook niet de zoektocht naar een specialist op basis van aanbevelingen van vrienden en kennissen.

Een grote lijst van psychologen en psychotherapeuten is met name te vinden op de websites van de drie grootste verenigingen: de National Psychological Association, de Oekraïense Unie van Psychotherapeuten en de Oekraïense Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie.

Het zal volkomen normaal en zelfs correct zijn als u de persoon bij wie u psychologische hulp wilt zoeken, vraagt ​​naar:

— diploma hoger onderwijs,

— opleidingscertificaten,

— lidmaatschap van verenigingen en of er een ethische commissie is waar u een klacht kunt indienen bij onethisch gedrag.

Maar van hulp van een psycholoog moet je ook geen magie verwachten.

Ja, een psycholoog kan en mag niet alle problemen voor een persoon oplossen.

Hij kan ook niet “met iemand praten” op verzoek van de cliënt of iemand vertellen “wat hij moet doen”.

Een psycholoog kan niets ” genezen”, laat staan ​​genezen van oncologie, chronische ziekten, enz. De psycholoog maakt gebruik van niet-medicamenteuze methoden, gesprekstechnieken die niet gericht zijn op behandeling, maar op het voorkomen van de ontwikkeling van psychische stoornissen. Het behandelen van psychische stoornissen en borderline-aandoeningen is de verantwoordelijkheid van specialisten met een medische opleiding, namelijk psychotherapeuten en psychiaters.

Ten slotte kan een psycholoog zich niet bezighouden met ” familieonderzoeken ” of “vonnissen” uitspreken over familieleden, enz.

Zorg goed voor jezelf en je dierbaren. En verwaarloos de professionele hulp van psychologen niet. Als het op tijd wordt verstrekt, is het jouw weg naar innerlijke rust en een beter leven. Tenminste in je perceptie van wat je hebt.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

de National Psychological Association , 

de Oekraïense Unie van Psychotherapeuten  

de Oekraïense Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie 

uitstekend formulier voor zelfanalyse (Oekraïnse taal)

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter

alle artikels over Oekraïne

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees