Beschrijvingen van persoonlijkheidsstoornis kenmerken. Deel 2

Proxy Recruitment.

Een manier om een ​​ander persoon te beheersen of te misbruiken door andere mensen te manipuleren en ongewild een back-up te maken van “het vuile werk doen” is een symptoom van een persoonlijkheidsstoornis.

Ga naar deel 1

Geschatte leestijd: 6 minuten

Push-Pull trekken en duwen.

Een chronisch patroon van saboteren en herstel van nabijheid in een relatie zonder de juiste oorzaak of reden.

Rangschikken en vergelijken.

Tekenen van onnodige en ongepaste vergelijkingen tussen individuen of groepen.

Selectief geheugen en selectieve geheugenverlies.

Het gebruik van geheugen, of een gebrek aan geheugen dat selectief is om een ​​vooroordeel, overtuiging of gewenste uitkomst te versterken.

Sabotage.

De spontane verstoring van rust of status quo om een ​​persoonlijk belang te dienen, een conflict op te roepen of de aandacht te trekken.

Selectieve competentie.

Verschillende niveaus van intelligentie, geheugen, vindingrijkheid, kracht of competentie demonstreren, afhankelijk van de situatie of omgeving.

Splitsen.

Het oefenen van mensen en situaties beschouwen als volledig “goed” of volledig “slecht”

Gedachte controle Policing.

Elk proces van proberen de gedachten of gevoelens van iemand anders in vraag te stellen, te beheersen of op ongepaste manier te beïnvloeden.

Triggeren.

Kleine, onbeduidende of kleine acties, verklaringen of gebeurtenissen die een dramatische of ongepaste reactie produceren.

Tunnelvisie.

De gewoonte of de neiging om alleen één prioriteit te zien of te focussen terwijl men andere belangrijke prioriteiten verwaarloost of negeert.

Preoccupatie.

met details, regels, lijsten, volgorde, organisatie of schema’s voor zover het belangrijkste punt van de activiteit verloren gaat.

Perfectionisme.

Dit belemmert de afronding van de taak bijv. Kan een project niet voltooien, omdat aan zijn of haar eigen, te strenge normen niet wordt voldaan.

Buitensporige toewijding.

aan werk en productiviteit met uitsluiting van vrijetijdsactiviteiten en vriendschappen. Die buitensporige toewijding wordt niet verklaard door duidelijke economische noodzaak.

Te gewetensvol,

nauwgezet en onbuigzaam zijn over zaken van ethiek of waarden. Dit te gewetensvol zijn wordt niet verklaard door culturele of religieuze identificatie.
Onvermogen om versleten of waardeloze objecten weg te gooien, zelfs als ze geen sentimentele waarde hebben.

Tegenzin om taken te delegeren.

of om met anderen samen te werken, maar niet als ze zich onderwerpen aan zijn of haar manier van doen.
Een vrekkige bestedingsstijl kiezen voor zowel zichzelf als anderen. Men ziet geld als iets wat men oppikt voor toekomstige catastrofes.
Toont stijfheid en koppigheid.

ocpd tyranny escaping cover book

Heb je ervaring met personen met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis? Ik antwoord graag op uw vragen. Suggesties?

Lees Meer.

Another’s Ocpd Tyranny! The Ultimate Survival Guide for the Ocpd Besieged.

cover book leven met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

Van A tot ggZ — Leven met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis.ocpd

Van A tot ggZ — Leven met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis 1e druk is een boek van E. Berretty uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031338771

Eén procent van alle mensen heeft een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Zo iemand is (te) plichtsgetrouw, perfectionistisch, prestatiegericht, precies en punctueel. Toch is een persoonlijkheidsstoornis niet hetzelfde als een kwaal, maar maakt iemand wel kwetsbaar. Ongeveer net zo als ongezond leven de kans op ziekte vergroot.

In Leven met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis gaat Sandra op zoek naar zichzelf. Ze krijgt daarbij hulp van familie en bekenden. Zo ontdekt ze stapje voor stapje wat er met haar aan de hand is en wat ze daar aan kan doen. Ga mee op ontdekkingsreis!

Leven met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis (ocpd) verschijnt in de reeks Van A tot GGZ. Bovendien zijn de boeken uit deze reeks zowel voor de professional als voor de cliënt uiterst bruikbaar om meer inzicht in diverse stoornissen te krijgen.

leven met een afhankelijkheid persoonlijkheidsstoornis

Van A tot ggZ — Leven met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Van A tot ggZ — Leven met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis 1e druk is een boek van E. Berretty uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031345816

In dit zelfhulpboek beschrijft auteur Ed Berretty in romanvorm het verhaal van Anne Bloem (48). Naast mevrouw Bloem spelen daarin haar man, haar inwonende dochter van 22 en haar psychotherapeut een belangrijke rol. Aan het einde van elk hoofdstuk reiken ze de kennis aan in overzichtelijke punten die ze op een rij zetten, en aanvullen met bruikbare tips.

De lezer krijgt door dit verhaal inzicht in de symptomen van de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis en de mogelijkheden om daar iets aan te doen.

Mevrouw Bloem kiest in overleg met haar therapeut voor een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Daarbij maakt cognitieve therapie je bewust van negatieve basisgedachten, zodat je deze kunt veranderen in neutrale of positieve basisideeën.


De levensechte beschrijving van de gesprekken van mevrouw Bloem met haar therapeut en de heldere opdrachten die zij mee naar huis krijgt, zullen voor sommige mensen al voldoende zijn om op eigen kracht van hun persoonlijke afhankelijkheidsstoornis af te komen.

Voor anderen kan dit boek de drempel wegnemen om bij de professionele hulpverlening aan te kloppen

Van A tot ggZ — Leven met een piekerstoornis.

Van A tot ggZ 5 — Leven met een sociale fobie.

Bipolaire stoornis diagnostiek en behandeling voor de professional.

Manisch-depressief gids voor patiënten, familie en hulpverleners

Manisch-depressief.  Gids voor patiënten, familie en hulpverleners.

Een manisch-depressieve stoornis komt vaak voor.

Het kent een langdurig verloop. Recent onderzoek opent nieuwe perspectieven voor mensen met een bipolaire stoornis, onder meer dankzij een beter afgestemde behandeling waarin een psychotherapeutische begeleiding en geneesmiddelen hand in hand gaan.

In dit boek nemen een psychiater en een ervaringsdeskundige beurtelings het woord.

Het resultaat is een bijzonder informatief boek over de jongste stand van het onderzoek, gekoppeld aan een beklijvend verhaal. Manisch-depressief biedt een antwoord op de belangrijkste vragen van patiënten, familie en hulpverleners. Hoe is het om manisch-depressief te zijn?

Wat kun je doen als iemand uit je omgeving aan een bipolaire stoornis lijdt? Welke geneesmiddelen en welke soorten psychotherapie zijn er beschikbaar? En kun je helemaal genezen van een bipolaire stoornis?

Voeg hieronder een reactie toe!

%d bloggers liken dit: