Geheugenverlies bij Misbruik. Wat veranderen na misbruik?

Heb je moeite om te bepalen waar de grens lag?

Misbruik amnesie (geheugenverlies bij misbruik) is een vorm van cognitieve onderdrukking, waar het misbruikte slachtoffer moeite heeft om te bepalen waar hun grenzen zijn geschonden.

Dit is één van de voorkomendste reacties op het gedrag van een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis dat veel slachtoffers instinctief proberen opnieuw een relatie aan te knopen, soms steeds weer opnieuw, omdat er een misbruik geheugenverlies optreedt.

In de meeste gevallen is vergeten wat er is gebeurd niet effectief geweest om hun levenskwaliteit te helpen verbeteren en ook niet de kwaliteit van het leven van degenen die de persoonlijkheidsstoornis hebben.

Dat is dus absoluut iets wat je als slachtoffer niet moet doen willen vergeten. Integendeel je wilt de vergeten pijn terugvinden om dit te genezen.

Amnesie vooral bij chronisch misbruik.

“Misbruik geheugenverlies” is een vreemde gebeurtenis omdat die vaak voorkomt bij mensen die chronisch zijn misbruikt. (C-PTSS)

Wanneer een chronisch misbruikte persoon wordt geïnterviewd of gevraagd over hoe ze worden behandeld door de persoon die hen misbruikt zullen ze vaak generaliseren en toch een positieve reactie nalaten.

Deze positieve reactie kan worden geïnterpreteerd als ontkenning, maar het is ook waarschijnlijk dat het misbruikte slachtoffer gewoon niet alle dingen die ze hebben meegemaakt kan herinneren.

Voorkeur aan bevestiging.

Misbruik amnesie is een natuurlijk resultaat van voorkeur te geven aan bevestiging, waar de informatie die in tegenspraak is met wat een persoon (slachtoffer) wil geloven geen aandacht krijgt of snel vergeten en informatie die het geloof bevestigd, wordt versterkt en waaraan aandacht wordt aanbesteed.

Zoals het geloof dat iedereen een goede bedoeling heeft. Toch nog iets goeds in een persoon willen zien ondanks alle disloyaliteit.

Wanneer slachtoffers geconfronteerd worden met nieuwe informatie, letten ze alleen maar op het eigen gevoel en zoeken ze naar wat ze al geloven of willen geloven.

Dit betekent dat ze zich meer zullen richten op informatie die eerder bestaande overtuigingen versterkt en die alles wat deze overtuigingen uitdaagt, kan onderdrukken of negeren.

Geheugenverlies bij Misbruik
Handbook Narcissism Recovery

Het bevestigingseffect in de relatie tussen slachtoffer en dader.

Wanneer we mensen beschrijven als “het glas halfvol zien” of “het glas half leeg zien”, beschrijven we een bevestigingseffect. Het bevestigingseffect is van invloed op iedereen, inclusief mensen met persoonlijkheidsstoornissen en de mensen in de buurt.

Relaties tussen mensen met persoonlijkheidsstoornissen en mensen zonder zijn vaak sterk emotioneel geladen. Wat elke persoon gelooft over de ander en hoe zij elkaars gedrag interpreteren, kan worden beïnvloed door een vooroordeel van de bevestigingseffect.

Inzicht in hoe deze “blinde vlek” — neiging het menselijk gedrag beïnvloedt, kan helpen verklaren hoe sommige disfunctionele relaties op die manier blijven.

Het menselijk brein is ongelooflijk bedreven in patroonherkenning.

Dit geeft ons de mogelijkheid om snel veel complexe, tegenstrijdige informatie te reduceren tot eenvoudige “zwart-wit” beslissingen en ideeën.

Onze waardestelsels bieden ons een raamwerk dat ons helpt patronen snel te herkennen, gegevens te verwerken en beslissingen te nemen die ons in staat stellen razendsnelle reacties te maken op gebeurtenissen om ons heen.

Ditzelfde vermogen om beslissingen van een fractie van een seconde te nemen kan echter soms tot fouten leiden.

Door selectieve perceptie kan een persoon proberen zichzelf te beschermen tegen ongemakkelijke feiten, zoals het gezin dat standvastig ontkennend blijft over kindermishandeling.

Door alleen te kijken naar de gebeurtenissen die zij kiezen, of om openbaarmaking als louter “lastig” te beschouwen, kan een persoon nalaten te valideren en zijn eigen geloof rechtvaardigen dat “er niets mis is”.

Voorbeelden van bevestigingseffect.

Een ouder die één favoriet kind verafgoodt of selectief alle gezinsproblemen toewijst aan een kind en dit kind als zondebok de schuld geeft.

Een baas of collega die een collega op de zwarte lijst plaatst vanwege een kleine overtreding of karakterfout.

Een hypochonder die kleine kwalen interpreteert als bewijs van ernstige gezondheidsproblemen.

Een strijdende echtgenoot die alle fouten van zijn partner in detail onthoudt en hun deugden negeert.

Een lid van een religieuze sekte die voorbeelden van beantwoordde gebeden en vervulde profetieën onthoudt en tegenvoorbeelden vergeet.

Hoe voelt dat “voorkeur van bevestiging”?

Als je in een relatie bent met een persoon die wordt beïnvloed door een voorkeur voor bevestiging, kun je gefrustreerd raken over het vermogen om het bewijsmateriaal over het misbruik volledig te negeren.

Ze kunnen koppig, onbuigzaam of compromisloos lijken.

Ze lijken 99% van het bewijs dat zegt dat ze ongelijk hebben te negeren en klampen zich vast aan de 1% van het bewijs dat hun positie ondersteunt.

Je voelt je misschien gefrustreerd en denkt dat ze dit expres doen. Als u als persoon zonder persoonlijkheidsstoornis wordt bestuurd door een voorkeur voor bevestiging, is de kans groot dat er een sterke emotionele component aan de beslissingen of omstandigheden is verbonden.

Je hebt misschien het gevoel dat er veel op het spel staat. Daardoor zie je liever alleen die dingen die jouw gewenste uitkomst ondersteunen. Je voelt misschien een ‘oorlogsspanning tussen je hart en je hoofd.

Meestal geldt hoe hoger de inzet, hoe sterker je emotionele vooringenomenheid zal zijn.

Wat NIET TE DOEN als iemand een bevestigingseffect heeft?

Als iemand anders een voorkeur voor bevestiging heeft: neem niet aan dat ze weten dat ze het mis hebben.

Ze denken dat ze gelijk hebben, omdat het goed voelt, zelfs als het niet logisch goed is.

Raak niet in een ruzie of een circulair gesprek. Als ze beslissingen nemen met hun gevoelens, is het onwaarschijnlijk dat ze van gedachten veranderen totdat hun gevoelens veranderen.

Geef jezelf niet de schuld of zoek naar een reden waarom mensen onlogische dingen geloven. Probeer geen ondervragingstechnieken of probeer iemand te dwingen na te denken zoals jij doet.

Het is prima om iemand anders in staat te stellen iets onnauwkeurig te blijven geloven, zolang niemand hierdoor wordt mishandeld.

Wat kun je doen als het slachtoffer van narcisme een voorkeursbevestigingseffect heeft?

Verwijder jezelf uit elke situatie waarin je emotioneel wordt mishandeld of fysiek wordt mishandeld. Probeer jezelf los te maken en jezelf in een positie te plaatsen waarin het er niet toe doet wat de ander kiest om te denken of te geloven. Omring jezelf met ondersteunende mensen die jouw kant van het verhaal zullen geloven en je gevoelens zullen bevestigen. Praat met vertrouwde vrienden, familie en professionals die u kunnen helpen met het uitwerken ervan.

Het slachtoffer klampt zich vast aan misbruik amnesie.

Misbruik amnesie is gebruikelijk in situaties waarin een persoon nog steeds investeert in het succes van de misbruikrelatie. In deze situatie zal het slachtoffer alles doen omdat de dader toch zou veranderen. Misbruik amnesie wordt dan toegepast omdat de situatie nog kan verbeteren. De relatie zou zo kunnen slagen.

Het is gebruikelijk wanneer een misbruik slachtoffer de gelegenheid heeft uitgebreid te praten over hun ervaringen in een bevestigende omgeving dat ze beginnen de traumatische gebeurtenissen die zij eerder hadden vergeten zich kunnen herinneren.

Werken aan jouw herstel.

We zullen jou een ton aan verbazingwekkende middelen aanreiken die u zullen helpen u door elke fase van herstel van misbruik door een narcist. Iedereen wenst uiteindelijk te bouwen aan een warme gezellige thuis.

Wil je  ons niet te contacteren als je geen inlevingsvermogen hebt.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelfdiagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor leerzame doeleinden. Mijn doel is om de lezer te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden. De standpunten van ons zijn niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk America en Europa.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Eigenwaarde bevestiging: Wat is de beste manier om die te hebben? video

Schrijf in jouw dagboek – Journaling om veerkracht te ontwikkelen.

Wat is achteruit projectie van het slachtoffer tegenover de narcist?

Trauma en traumazorg in Europa

Een vuurtoren van zelfzorg en solidariteit

Magisch Denken Hulpeloos en Machteloosheid verminderen bij narcisme.

Misbruik amnesie & minimalisering van fysiek geweld bij slachtoffer narcisme.

Selectief geheugen en selectieve amnesie bij een narcist. video

Je moet verder met je leven!?

Een gevoel van eigenwaarde alsof je achterlijk bent. Deel 1


Reacties

2 reacties op “Geheugenverlies bij Misbruik. Wat veranderen na misbruik?”

  1. waar gaat het naar toe avatar
    waar gaat het naar toe

    mijn evaring met geheugen verlies en zwarte gaten (empty memories) was een hel. Ik had 8 weken non stop 24/7 flashback’s herbelevingen. De zwarrte gaten werden ingevuld na herkenning. Dit was na een zeer extreme depressiie die bijna mijn leven heeft gekost. Toen ik de symptonen zag van mijn depressie en verder las, kwam ik op angst amygdale gevolgen en herstel. er speelde een film van zelf meegemaakte gebeurenissen. En op laatst stond bij erkennen van dee symptonen een lezen van dat blad is het herstel proces begonnen. De 2 eergste symptonen waren direct verdwenen. die waren ….. niet meer wakker willen worden….. en gedachte van zelfmoord….. De visuele cirkel was verbroken……. De shock die er ontstond was zeer heftig….. Herbelevingen woedeuitbarstingen komen nog steeds voor nu 6 maanden later. En heel de zorg kan er niks mee. daarin tegen proberen ze mij in de psychiatrie te krijgen …. en de dader die mijn dochtertje nu aan het misbruiken is zien ze als zielige slachtoffer……. BAH BAH dus mensen allemaal als psychopaat dan word je als vol beschouwd met een verstand van een kind van 5. Het gaat de goede kant uit met Nederland

  2. johanpersyn avatar
    johanpersyn

    Geef het niet op ! Eens je door deze nacht bent ben je niet meer te stoppen. Sterkte en dank je wel voor je reactie. Johan

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees