Een stap voorwaarts, twee stappen achterwaarts met trekken en duwen!

Een stap voorwaarts, twee stappen achterwaarts met trekken en duwen!

Wat is de definitie van narcistisch trekken en duwen in een relatie?

Trekken en duwen. Dat is een chronisch patroon van saboteren en herstel van nabijheid in een relatie zonder de juiste oorzaak of reden te kennen. Dat veroorzaakt een emotionele boemerang van narcistisch trekken en duwen in een relatie.

Trekken en duwen beschrijft het gevoel dat velen van ons ervaren die in een relatie zijn met iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Soms trekken ze ons dichter bij, andere keren duwen ze ons weg. Ze kunnen dit openlijk of door gedragingen doen die ons verdrijven.

Omdat mensen met persoonlijkheidsstoornissen een innerlijke wereld hebben waar sterke en steeds veranderende gevoelens de feiten scheppen, behandelen ze mensen met wie ze in contact komen op de manier waarop ze zichzelf voelen. Hoe die behandeling is, of die goed of slecht is, het maakt niet uit wat die persoon echt verdient!

Hoe voelt dat voor de ontvanger van narcistisch trekken en duwen in een relatie?

Wat de persoon aan de ontvangende kant van de trek en duw behandeling verwart, is dat ze duidelijk inconsistenties zien in de cyclische argumenten en het gedrag waarmee ze te maken hebben. Toch kan de persoon met de persoonlijkheidsstoornis volledig blind zijn voor de tegenstrijdigheden.

Dit verschil in waarneming van de werkelijkheid kan leiden tot circulaire argumenten tussen de persoon met een persoonlijkheidsstoornis en diegene zonder een persoonlijkheidsstoornis, die over het algemeen alleen maar meer brandstof werpen op het disfunctionele vuur.

Het kan moeilijk zijn om aan je gevoel van eigenwaarde niet te laten raken.

Als je van dag tot dag probeert te raden naar wat voor soort stemming je NPD zal zijn wanneer je wakker wordt, is het vrij lastig. Als je elke dag je dient af te vragen of wanneer je laat aankomt van het werk welke discussie je nu terug zult hebben, wordt het zeer belastend.

Of wanneer je naar een sociale bijeenkomst gaat en achteraf is het ruzie dan is het moeilijk om zelf een stabiel gemoed te houden en nog te genieten.

Sommige narcisten dreigen hun vrouw op straat te zetten als ze gaan douchen na zo’n sociale bijeenkomst. Dan moeten ze smeken en wordt ze alsnog verkracht.

Het is volkomen normaal dat mensen patronen proberen te vinden in het gedrag van een persoon.  Zo’n patroon bestaat uit een redenering zoals “De laatste keer dat ik zei dat xyz het echt leuk vond”, of: “Elke keer dat ik het probeer <—> doet hij altijd <—->”.

Wanneer het gedrag echter wordt aangedreven door de gevoelens van een persoon met een stoornis, produceren dezelfde acties niet altijd hetzelfde resultaat.

Praktijkvoorbeelden van narcistisch duwen en trekken in een relatie.

Terwijl een vrouw fietst vertelt ze ondertussen aan haar man dat ze wil scheiden. Ze smeekt hem om haar niet te verlaten.
Een man slaat zijn vriendin. Hij vertelt haar dat ze de wereld voor hem betekent.

Een moeder vertelt haar zoon dat hij het slimste kind van de wereld is. Terwijl zegt ze tegen zijn broers en zussen zegt dat hij stom is.
Een vader besteedt herhaaldelijk het boodschappengeld aan entertainment. Daarna smeekt hij vervolgens zijn familie om vergeving.

Wat je niet moet doen als je geconfronteerd wordt met narcistisch duwen en trekken?

Zoek geen logica want die is er niet.  Probeer niet te zoeken naar een logische reden voor elke onlogische gedachte, woord of daad van een persoon met een persoonlijkheidsstoornis.

Probeer het gokspel niet te spelen, waarbij je probeert je eigen gedrag te veranderen in een poging om de reacties van een ander te beheersen. De narcist is onvoorspelbaar.

Ga er niet van uit dat het slechte gedrag van iemand anders is gebaseerd op iets wat je hebt gezegd of gedaan. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag.

Probeer niet emotioneel te reageren in woede of wraak als je niet krijgt wat je wilt of verdient.

Wat moeten we doen wanneer we geconfronteerd worden met het narcistisch trekken en duwen in een relatie? 

Leer alles wat je kunt over de persoonlijkheidsstoornis waar je geliefde last van heeft. Leer hoe die stoornis waarschijnlijk hun gedrag, hun gedachten en hun humeur zal beïnvloeden.

Ontwikkel een noodplan voor elk scenario dat geweld of misbruik kan bevatten, gericht op jou of je kinderen.

Ontdek manieren om te krijgen wat je nodig hebt of wilt. Dit dienen manieren te zijn die niet alleen afhankelijk zijn van je geliefde. Daarbij mag het niet afhangen van het feit of die een “goede dag” heeft of niet.

Zoek meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen. Zoek ook wat de invloed is op je geliefde.

Sommige situaties kunnen veel minder bedreigend zijn als je begrijpt wat er aan de hand is. Maar zeker ook als je weet wat je eraan kunt doen.

Wat voor noodplan denk je van nodig te hebben in je situatie? Laat het me weten. Heb je vragen, ik antwoord graag.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

8 emotioneel afhankelijke eigenschappen om een narcist aan te trekken!

Beste manier om pijn van narcistische mishandeling te stoppen.

Dark Triad trekken gevonden volgens 3 onderzoeken

Is het zinvol om een narcist te confronteren met zijn gedrag? -dl1


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees