De onvoorspelbare triggers en triggeren situaties bij de narcist.

Reading Time: 4 minutes

 

 

Dag vriend, hoe gaat het?

Johan hier vanuit mijn huis in België met de audio van deze blogpost. Vooreerst ben ik hier om je er aan te herinneren dat je krachtig en sterk bent. En vandaag kun je beginnen met te doen wat je wilt door goed te luisteren en één tip toe te passen in je leven en dan opnieuw te luisteren en de volgende stap te zetten.

Triggeren en Overreactie.

Triggeren is een kleine, onbelangrijke of kleine acties, verklaringen of gebeurtenissen die een dramatische of ongepaste reactie(s) produceren.

Beschrijving van triggeren en overreacties.

Mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen zijn vaak geneigd tot overreageren of getriggerd worden tot een dramatische emotionele reactie door kleine, schijnbaar niet van toepassing zijnde of willekeurige gebeurtenissen of situaties. De aard van de triggers wordt niet nodig vooraf gecommuniceerd of zijn niet altijd in overeenstemming met gedrag uit het verleden.

Voorbeelden van triggers en overreacties:

Een man wordt verbaal grof wanneer zijn kind per ongeluk een voorwerp breekt. Een vrouw beschuldigt haar echtgenoot van een affaire als hij vijf minuten te laat thuiskomt. Een moeder verwerpt haar dochter omdat ze na het ontvangen van een verjaardagscadeau niet bevalt.

Een broer wordt gewelddadig tegenover zijn zuster wanneer zij het oneens zijn over de tv-zender.

Er bestaat ook een speciale reeks triggers die meestal voorkomen tijdens vakanties, verjaardagen en wanneer bepaalde herinneringen worden opgeroepen.

Activerende en overreacties van mensen met persoonlijkheidsstoornissen zijn vaak zo onvoorspelbaar omdat hun stemmingswisselingen zo dramatisch en onvoorspelbaar zijn. Bovendien beschouwen ze hun gevoelens vaak als feiten.

Als de persoon met een persoonlijkheidsstoornis zich geweldig voelt, dan zullen ze misschien geloven dat de wereld een prachtige plek is.  Net zo zullen ze anderen vaak zo behandelen.

Echter, als de persoon met de persoonlijkheidsstoornis een angst voor verlating voelt, dan kunnen hun gevoelens als feiten worden aanvaard. Zij kunnen geloven dat anderen niet van hen houden. In gelijke verhouding met hun gevoel hen haten of misbruik van hen maken. Door deze gevoelens als feiten te accepteren, kunnen ze extremen in gedrag aan zichzelf rechtvaardigen.

Hoe het voelt te worden getriggerd en overstelpt met overreacties:

 

Episoden van triggeren leiden vaak tot angst en vermijding. Opnieuw  laten ze slachtoffers met een gevoel van “op eieren lopen”  achter. Zo kunnen slachtoffers blijven gissen waar ze mogelijk verkeerd zijn gegaan. Het slachtoffer voelt zich vaak hatelijk en boos. Tegelijkertijd voelt het slachtoffer zich machteloos om de situatie te veranderen.

Verlangend om zichzelf te beschermen tegen toekomstige schade, kan het slachtoffer waakzaam worden en proberen dingen over zichzelf te veranderen waarvan ze vermoeden dat het de dader heeft kunnen beïnvloeden. Dit kan leiden tot extra ontberingen voor het slachtoffer, die mogelijk niet effectief zijn bij het oplossen van het probleem.

Omgaan met triggeren:

Denk aan de 3 van de niet-narcist:

–  niet alleen heb je het niet veroorzaakt,

– je hebt het niet onder controle en

– je kunt het niet genezen.

Omdat triggers niet gebaseerd zijn op je eigen gedrag en zich voordoen met een willekeur die je niet kunt voorspellen of beheersen, kun je het beste zelf aan de slag met gezond leven.

Als de persoon met de persoonlijkheidsstoornis met je wil meedoen aan je gezonde levensstijl, is dat geweldig. Zo niet, dan is dat ook hun keuze. Hoe dan ook, probeer gezonde keuzes te maken, ongeacht hoe ze reageren. Dit betekent dat het OK is om gezonde relaties na te streven. Vandaar geniet van gezonde recreatieve activiteiten.

Zo ook is werken in een betaalde baan heel belangrijk om isolement te voorkomen. Even belangrijk is de zorg voor mensen en dingen die belangrijk voor je zijn. Vanzelfsprekend voer je die acties uit ongeacht de potentiële reactie van de persoon met een persoonlijkheidsstoornis in je leven.

Wat je niet moet doen met triggeren en overreacties:

Geef jezelf niet de schuld of neem geen verantwoordelijkheid voor andermans slechte gedrag. Beoordeel jezelf door je eigen gedrag.

Probeer jezelf niet te veranderen als een manier om het gedrag van iemand anders te reguleren of te beheersen.

Stop niet met dingen die gezond en goed voor je zijn, alleen maar omdat iemand met een persoonlijkheidsstoornis het niet goedkeurt.

Sta jezelf niet toe om geïsoleerd te worden zonder vrienden, zonder steun en zonder onafhankelijkheid.

Wat moeten we doen met triggeren en overreacties:

Verwijder jezelf snel en rustig van elke gewelddadige of verbaal destructieve situatie.

Lees meer over persoonlijkheidsstoornissen, zodat u begrijpt dat triggeren een symptoom is.

Zoek uit wat goed voor je is, wat goed is voor je kinderen en uiteindelijk goed voor de persoon met de persoonlijkheidsstoornis. Doe dat dan consequent.

Omring jezelf met ondersteunende mensen die persoonlijkheidsstoornissen begrijpen en weten wat je doormaakt.

Handhaaf je zelfbeheersing. Dit is hoe je je kracht behoudt en je zult niet zo gemanipuleerd worden.

Sommige teksten en video’s  zijn heel speciaal.

Door ze herhaaldelijk te lezen, en velen doen dat al gedurende 15 min per dag word je meer effectief en kun je beter omgaan met narcisme. Het mooie van het verhaal is dat het gratis is, maar sluit je ook aan bij onze fijne gemeenschap.

Liefs xx

Johan & Annemie Persyn Declercq.

We zijn digitale out-reachers die hier zijn om je te helpen onoverwinnelijk te worden en je interne BS en blokkades te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

We schrijven  over persoonlijke ontwikkeling, manifesteren & meer voor slachtoffers van narcisme.

PS: Schrijf hier in voor de nieuwsbrief en krijg het gratis 21-daagse programma: Leren leven met narcisme. Bekijk het nieuwe programma van Melanie Tonia Evans.

Echt bruikbare suggesties om nu te doen.

Als je naar beneden scrolt, is er een plek om je beste e-mail te plaatsen, en we willen je goede informatie geven die je gaat helpen je leven op een nieuwe manier op te bouwen, toch? Alleen al het nemen van deze ene doorbraak van gewoon loslaten van je dwangmatige behoefte aan een relatie zal je meer geluk brengen dan je je kunt voorstellen als je de dingen op de juiste manier doet.

Dus, op dit moment, ga je naar de zijkant van onze blog, zet je beste e-mail erin. Klik op de knop met de tekst ‘Schrijf me in‘ en we zullen van je misschien ook op Facebook horen omdat we je elke dag waarde gaan aanbieden en je leven helpen veranderen.

Download ook de audio en pdf versie van deze tekst om alles goed te laten inzinken zodat je net als anderen resultaat bereikt.

Je kunt mijn  MP3 steeds opnieuw beluisteren om de boodschap van dit artikel te versterken. Je kunt het uitprinten, downloaden of per e-mail versturen naar iemand. Ik kijk ernaar uit je weer te zien.

Mijn naam is Johan Persyn en ik geloof in jou!

Dank je wel. Veel succes !

van kwetsuur naar littekenVan kwetsuur naar litteken. Hulpverlening aan kinderen met complex trauma. Paperback.</ h5>