De narcist controleert anderen door te vergelijken.

Tekenen van onnodige en ongepaste vergelijken tussen individuen of groepen door een narcist

De tabel van de mentale vaardigheden vergelijken

Hoewel veel culturen beweren egalitair te zijn, bestaat er een sociale rangorde. De meeste mensen hechten veel waarde aan waar ze in worden geplaatst. Een veel voorkomende manier waarop mensen zichzelf en anderen beoordelen, is om aspecten zoals fysieke verschijning te vergelijken.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Intelligentie, rijkdom, werkgelegenheid, vriendschappen en speciale vaardigheden worden als markeringen gezien van waar ze staan ​​in hun sociale netwerk.

Net zo, wanneer twee mensen met elkaar strijden of elkaar beconcurreren, zullen ze vaak overwegen hoe de ander scoort op deze eigenschappen. Er wordt dan onderzocht waar hun sterke punten en kwetsbaarheden liggen.

Omdat veel mensen een sterke gevoeligheid hebben voor waar ze staan ​​in hun sociale ranglijst, proberen narcistische emotionele misbruikers vaak om ranglijsten en vergelijkingen te gebruiken als een manier om mensen te controleren en te beïnvloeden

Hoe het eruit ziet.

“Al je vrienden denken dat je ongelijk hebt.”

“Je broer lijkt hier geen groot probleem mee te hebben.”

‘Als ik zo iemand had getrouwd (—-), zouden we dit gesprek nu niet voeren.’

“Je bent zo stom dat iedereen je uitlacht.

Hoe het voelt om vergeleken te worden.

Hoewel we proberen het te verbergen, doet het veel pijn om onszelf als minderwaardig aan anderen te beschouwen. Dus de simpele suggestie ervan – zelfs als we weten dat het onwaar is – geeft ons schaamte, angst. We kunnen merken dat we dingen doen die we niet willen doen om aan de pijnlijke woorden van het rankingproces te ontsnappen.

Hoe om te gaan met vergelijken?

De beste aanpak wanneer iemand de classificatie als een communicatiestijl introduceert, is om onmiddellijk het gesprek te beëindigen. Er is weinig te winnen als je daarop ingaat op dat niveau.

Wat je niet moet doen?

Word niet verdedigend of betwist de voor- en nadelen van de ranglijst die aan u wordt gepresenteerd.

Maak geen represaillemaatregelen met uw eigen rangschikkingscriteria.

Geloof niet automatisch dat de rangorde van iemand anders over jou juist is. Vertrouw op de feiten, maar niet op je gevoelens.

Houd het gesprek niet langer vol.

Wat moeten we doen?

Vergeet niet dat u niet wordt bepaald door de mening of woorden van iemand anders. Jij bent jij – en als iemand een negatieve mening over jou ontwikkelt dat is hun probleem – niet het jouwe.

Onthoud dat de rangorde van iemand anders niet over jou gaat. Het gaat meestal om de manier waarop de andere persoon de wereld voelt of ziet.

Blijf beleefd, kort en rustig. Weiger de rangorde of vergelijking te accepteren die wordt aangeboden. Herbevestig je eigen uniekheid en individualiteit. Bevestig je commitment om de beste JIJ te zijn die je kunt zijn.

Als het passend lijkt, dank de ander zonder drama voor zijn oprechtheid en verlaat het gesprek.

Krijg steun en bespreek uw zorgen met iemand die om u geeft en die persoonlijkheidsstoornissen begrijpt.

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen en te groeien in onoverwinnelijk worden! Als je het beu bent om je slachtoffer te voelen, dan is het vandaag een goede dag om helemaal onoverwinnelijk te worden.

Ik hoop dat deze post over onoverwinnelijk worden  je van dienst is! Als je het leuk vond, vergeet dan niet om het te delen.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel!

Out-reachers die hier zijn om je te helpen onoverwinnelijk worden en je interne  blokkades te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

Echt bruikbare suggesties.

Gefeliciteerd met je echtscheiding in 7 stappen weer stralen. Paperback.

Vier vragen die je leven veranderen. E-BOOK. Loving What Is.

Meer tijd voor jezelf. De kunst om weer baas te worden over je kostbare tijd. Paperback.

Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen. Paperback.

Wie wij zijn. E-BOOK tussen verstand en verlangen

In “Wie wij zijn” belicht Frank Koerselman actuele thema’s zoals identiteit, levensbeschouwing en zingeving vanuit een bijzondere hoek: hij laat zien hoe de keuzes die we op die terreinen maken, worden bepaald door psychologische behoeften die van nature strijdig zijn.

Zo kun je immers moeilijk zowel vrij en onafhankelijk zijn als je veilig en geborgen weten. Hoe meer je voor het ene kiest, hoe onbereikbaarder het andere wordt. Mensen volgen strategieën om daarmee om te gaan. Die zijn nogal verschillend en niet altijd even succesvol. Daarom maken samenlevingen zulke keuzes ook collectief.

Die bestempelen ze dan tot normen en waarden, maar niet iedereen vaart wel bij de ‘correcte’ keuze. Want hoe je man of vrouw, zwart of wit, jong of oud zou moeten zijn, sluit soms niet aan op jouw behoeften. Volg je tot elke prijs een zelfstandige koers of houd je je vast aan een stuurman?

Verlaat je het schip als de zee je te ruw wordt? Of kun je – ook bij tegenwind – een richting vinden die jouw leven zin geeft? Frank Koerselman is emeritus hoogleraar psychiatrie en psychotherapie.

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!