Narcistische cognitieve ontwikkelingsproces is niet zo goed ontwikkeld.

Definitie gestopte emotionele groei:

In essentie is het een moeilijkheid, tegenzin of onvermogen om te leren van fouten, werken aan zelfverbetering of het ontwikkelen van effectievere copingstrategieën en dus te werken aan emotionele groei.

Vast te zitten op onvolwassen manieren.

Het is gebruikelijk dat mensen met persoonlijkheidsstoornissen worden beschreven als “kinderachtig” of “onvolwassen” door degenen die met hen leven en ermee werken.

Dit komt omdat het cognitieve ontwikkelingsproces dat de meeste mensen gebruiken om betere strategieën te leren voor het oplossen van problemen en voor besluitvorming, vaak niet zo goed is ontwikkeld als gevolg van de effecten van de narcistische stoornis.

Oorzaak van gestopte emotionele groei bij de narcist.

Mensen met persoonlijkheidsstoornissen hebben een sterke verbinding tussen de besluitvormende delen van hun hersenen en hun emoties of gevoelens. Dit is  in tegenstelling tot degenen die niet zo getroffen zijn, die over het algemeen een sterkere verbinding hebben tussen de logische risico / beloningsdelen van hun hersenen en hun besluitvorming.

Als gevolg hiervan worden persoonlijkheidsstoornissen soms als reactionair, te emotioneel, onvolwassen en onbetrouwbaar gezien door degenen die een meer logische basis hebben voor hun besluitvorming.

Ze lijken misschien “nooit te leren”. Dit komt omdat zij vaak hun beslissingen nemen op basis van hun gevoelens in plaats van een empirisch of logisch begrip van de waarheid of feiten, en dit kan ze minder volwassen lijken.

groeitaken, emotionele groei
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Hoe het voelt een gestopte emotionele groei te ervaren bij de narcist?

Het is heel frustrerend om te leven met iemand die onvolwassen lijkt te zijn of die dezelfde fouten herhaalt. Veel ouders van tieners drukken dezelfde frustraties uit als met hun kinderen als ze over hun geliefden vertellen.

Er zijn overeenkomsten, omdat jonge mensen ook nog niet alle verbindingen in hun hersenen hebben ontwikkeld naar de frontale cortex, het berekende risico / beloningsgebied van de hersenen.

Het resultaat in beide gevallen voor de meer logische partij is vaak woede, ergernis en frustratie die kunnen leiden tot slechte besluitvorming door de niet narcist als ze niet voorzichtig zijn.

Hoe om te gaan met een gestopte emotionele groei bij de narcist? 

Het is belangrijk om te begrijpen en te accepteren dat het brein van mensen die aan persoonlijkheidsstoornissen lijden anders is bedraad – ze kunnen niet zomaar “er uitkomen”, “bij het programma komen” of veranderen hoe ze denken in een oogwenk.

Dit betekent dat veel voorkomende non  tactieken zoals ruzie, schuldgevoelens en redeneren vaak niet effectief zijn. Het is belangrijk om te leren wat wel en niet kan worden veranderd om frustratie voor jezelf en voor de persoon met de persoonlijkheidsstoornis te voorkomen.

Dit kan ook verklaren waarom je niet begrijpt waarom een narcist doet wat hij doet.

Wat je niet moet doen als reactie op de gestopte emotionele groei? 

Geef jezelf de schuld niet dat je een persoon die aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt niet kan overtuigen om van manier te veranderen.

Gebruik geen tactieken zoals schaamteschuldgevoelensbedreigingen, ultimatums etc. om iemand anders te laten veranderen of te doen “opgroeien”. Je frustreert ze alleen en ook jezelf.

Maak geen morele kwestie van wat een psychische aandoening is.

Mensen met persoonlijkheidsstoornissen kiezen er niet voor om met die stoornissen  geboren te worden. Het kan inhumaan zijn om ze als kwaadaardig of waardeloos te karakteriseren. Probeer daarom te focussen op wat acceptabel of onaanvaardbaar gedrag is. Je komt geen stap vooruit met te focussen op wie acceptabel of onaanvaardbaar is als individu.

Leg niet al je eieren in de mand van iemand anders die je wil veranderen. Persoonlijkheidsstoornissen hebben hun wortels in de neurologische paden van de hersenen. Zelfs als je expertise hebt in hersenchirurgie, kun je dat niet veranderen.

Wat kan je doen in reactie op gestopte emotionele groei bij de narcist? 

Leer over persoonlijkheidsstoornissen, zodat je de patronen zult herkennen. Immers door te studeren zul je je beter weten hoe je ermee om moet gaan.

Maak jezelf los van afhankelijk te zijn van andermans geestelijke gezondheidstoestand voor je eigen gezondheid, expertise en ondersteuning.

Focus op gedrag en niet op  persoonlijkheid. Ontwikkel grenzen voor jezelf, zodat je weet welk gedrag je bereid bent te accepteren. Door je grens te kennen zul je weten wat je zult doen om jezelf te beschermen als die grenzen worden overschreden.

Bescherm uzelf tegen elk gevaarlijk, bedreigend of grof gedrag.

in het bijzonder is het belangrijk om ondersteuning te krijgen van mensen die begrijpen hoe het is om te leven met iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

Welke ondersteuning heb jij gekregen? Ben je een mantelzorger? Laat het ons weten. Vragen? We antwoorden graag.

Lees of kijk meer.

Split DVD

Secret Window DVD

The Tourist DVD

Frank, een vriendelijke Amerikaan op vakantie in Venetië, raakt bevriend met Elise. Zij is een adembenemende mooie vrouw. Elise heeft echter een mysterieus geheim. Als snel verandert de romance in een dodelijk web. Interpol zit hetstel achterna. Ook de Italiaanse politie en Russische huurmoordenaars komen tussen.

Identity Thief

Melissa McCarthy (Bridesmaids) en Jason Bateman (Horrible Bosses) vertolken de hoofdrollen in deze hilarische comedy over identiteitsdiefstal.
Ergens in de buurt van Orlando laat Diana de centen ongegeneerd rollen. Helaas is de onuitputtelijke geldbron waarmee ze haar blitse levensstijl financiert niet van haar. Het is Sandy Patterson (Bateman), een doodbrave burger wiens identiteit ze gestolen heeft die daar voor zorgt. De argeloze huisvader woont aan de andere kant van het land. Hij heeft alleen maar één week de tijd om haar op te sporen voor zijn eigen leven als een kaartenhuisje in elkaar stort…

Verlos ons van emotioneel misbruik door een narcist(e).

Hoe te stoppen met te vallen voor narcisten?

Gratis bronnen narcisme – traumaherstel

Hoe doe je het werk voor zelfgenezing: boek Dr Nicole Lepera video

Bonding de emotionele band met je baby

Probeer niet te zoeken naar een logische reden voor een narcistische daad.

Wat doe je met Zelf-Sabotage? Is dat niet de demon van je leven? Deel 2


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees