Uitgelicht

Hoe doe je het werk voor zelfgenezing: boek Dr Nicole Lepera video

Het baanbrekende ‘How to do the work’ – “Hoe doe je het werk voor zelfgenezing” van psycholoog dr. Nicole LePera laat zien hoe mentale, fysieke en spirituele gezondheid bij elkaar horen, en hoe je zo goed mogelijk gelukkig wordt. Dit baanbrekende boek dat wereldwijd een bestseller is, laat zien dat mentale, fysieke en spirituele gezondheid bij elkaar horen.

Nicole LePera en ikzelf nodigen je uit om deze holistische benadering van de psychologie iedere dag toe te passen.

Het resultaat is een vitaal, authentiek en vreugdevol leven waarin je je eigen gedrag echt onder ogen ziet en jezelf blijvend heelt. Met dit boek ontdek je waarom je niet zo goed mogelijk gelukkig bent en hoe je dat wordt. Je krijgt de methode en tools om je stap voor stap te herstellen en bloeien in je leven.

Je krijgt het antwoord op hoe doe je het werk voor zelfgenezing! Natuurlijk is het waarom dat je dat werk wilt doen ook belangrijk. Je 100% motivatie is absoluut nodig om daarin samenhangend te slagen.

Je motivatie dient in lijn te liggen met je waarden en de werkelijkheid.

De bekrachtigende en levensveranderende methode van LePera is beter dan therapie. Vol van wetenschappelijke en met holistische inzichten.

Als klinisch psycholoog was dr. Nicole LePera gefrustreerd door de beperkingen van traditionele psychotherapie. Omdat ze meer wilde voor haar patiënten- en voor zichzelf – begon ze een reis om een ​​verenigde filosofie van mentale, fysieke en spirituele gezondheid te ontwikkelen die mensen uitrust met de interdisciplinaire instrumenten die nodig zijn om zichzelf te genezen.
Nadat ze zelf de levensveranderende resultaten had ervaren, begon ze wat ze had geleerd met anderen te delen. 

Al snel werd “The Holistic Psychologist” geboren met specifieke antwoorden op de vraag hoe doe je het werk voor zelfgenezing!

Nu is dr. LePera klaar om haar veelgevraagde protocol met de wereld te delen.
In “How to Do the Work” biedt ze een manifest voor zelfgenezing en een onmisbare gids voor het scheppen van een levendiger, authentieker en vreugdevoller leven.

Met het nieuwste onderzoek uit verschillende wetenschappelijke gebieden en genezingsmodaliteiten, helpt dr. LePera ons te herkennen hoe negatieve ervaringen en trauma’s in de kindertijd in ons leven komen.

Dit trauma leidt tot disfunctie van het hele lichaam. Het activeert schadelijke stressreacties die ons vasthouden. Deze stressreacties betrekken ons in patronen van wederzijdse afhankelijkheid, emotionele onvolwassenheid en traumabanden.

Maar niet als er iets aan wordt gedaan. Maar dan dien je het antwoord te weten op de vraag “Hoe doe je het werk voor zelfgenezing?”

Dan kunnen deze zelfsaboterende gedragingen snel cyclisch worden, waardoor mensen zich ongelukkig, onvervuld en onwel voelen.

In “How to Do the Work” biedt dr. LePera haar lezers de ondersteuning en hulpmiddelen die hen in staat zullen stellen zich te bevrijden van destructief gedrag om hun leven terug te winnen en opnieuw op te bouwen.
Niets minder dan een paradigmaverschuiving, dit is een feest van empowerment die voor altijd zal veranderen hoe we geestelijke gezondheid en zelfzorg benaderen.

EBOOK Nederlands 

EBOOK English  

EBOOK Spanish 

Deutschs EBOOK.

Hardcover English

Listen English

Audiolibro Espanyol

Paperback Nederlands 

Paperback English

Tapa blanda Espanyol

De grote leugen dat de narcist van zijn nieuwe vlam houdt!

Lijkt het, onder niet mis te verstane bewoordingen, dat de narcist meer van zijn nieuwe vlam houdt dan van jou? Ben je volledig van de kaart door de schijnbare omwenteling die er wordt gemaakt met de nieuwe vlam van de narcist, waardoor je in een depressie bent geraakt die zo diep is dat je nauwelijks de dag door kunt komen?

Van de vele angsten waarmee afgedankte partners van narcisten worden geconfronteerd, is het zielsverpletterende geloof dat de narcist beter zal zijn voor – en diep verliefd op – zijn nieuwe vlam de ergste.

Ondanks dat ze weten dat de narcist een pathologische leugenaar is en consequent onstabiel, zijn zijn afgedankte slachtoffers er vaak 100% zeker van dat de narcist op wonderbaarlijke wijze in de rij is gaan staan ​​voor zijn nieuwe lieverd.

Het nieuwe vlam wonder dat plots is gebeurd!

De narcist is veranderd! Hun gewonde voormalige slachtoffer ziet het op Facebook en Instagram, hoort het van de narcist zelf. Zij/hij wordt door hun gedeelde vriendenkring geïnformeerd dat de narcist nog nooit zo gelukkig is geweest.

De vrienden en familie van de narcist kunnen hun eigen ogen nauwelijks geloven. Zelfs de buren lopen met open mond rond en vragen zich af wat het is met de nieuwe vlam van de narcist die heeft aangezet tot zo’n goddelijke tussenkomst.

Als ze zo drastisch zijn veranderd voor de nieuwe partner, dan……dan moet het betekenen dat er iets mis was met jou – hun voormalige partner, toch?

Werd de narcist omdat er iets mis is met jou gedwongen om ergens anders de liefde te vinden? En omdat de liefde van de nieuwe vlam van de narcist zo hemels is en de diepte van hun toewijding zo onthutsend, houdt de narcist meer van zijn nieuwe vlam.

Ze zijn echt veranderd  en ze houden meer van de nieuwe vlam van de narcist dan ze ooit van jou hadden kunnen houden.

Laten we even pauzeren voor een moment van bezinning.

Niemand kan zeggen dat het niet kan gebeuren. De kans dat het gebeurt is echter nihil.

Met andere woorden, ik kan niet garanderen dat de narcist nooit zijn ware liefde zal plaatsvinden, maar ik zou grote sommen geld verwedden dat het niet kan en zal gebeuren.

De kans dat er wordt overgestapt op de nieuwe vlam van de narcist– en tegelijkertijd halsoverkop verliefd wordt dat deze gebeurtenis is gezegend door Eros en Aphrodite zelf – is ongeveer hetzelfde als dat ik president van Europa zal worden.

De narcist is een bekwaam en overtuigend acteur.

Ze hebben je tenslotte voor de gek gehouden door je te laten geloven dat je de liefde van hun leven was, misschien zelfs hun vorige levens.

Hoe lang konden ze de poppenkast volhouden? Maanden? Mogelijk jaren?

Toen hun masker begon af te glijden, verwachtten ze waarschijnlijk dat je de schijn voor iedereen zou ophouden. Maar toch, toen je hun leugens, online datingprofielen en ontrouw ontdekte, overtuigden ze je ervan dat ze redelijke rechtvaardigingen hadden voor dit bedrog.

Misschien wilden ze je, ondanks hun liefdesbedrog, op de een of andere manier nog steeds en waren ze verliefd op je.

En zo zal het ook zijn met de nieuwe vlam van de narcist. Dat is een kwestie van dagen, weken, maanden of jaren.

Zie je, ze moeten je nu niet alleen overtuigen dat ze hun zielsverwant en nieuwe vriend hebben gevonden in de nieuwe vlam. Ze moeten ook alle anderen aan boord krijgen.

Het is essentieel namelijk dat je twijfelt aan je herinneringen. Bovendien is het voor hen belangrijk dat jij gaat wantrouwen dat wat ze je hebben aangedaan toch zo erg was. De narcist moet  jou en iedereen binnen een straal van 100 km doen geloven dat je alles hebt overdreven. Ze willen anderen doen geloven dat je lijdt aan waanvoorstellingen en onstabiel bent.

Met andere woorden, dat de narcist geen kwaad heeft gedaan. Ze willen dat anderen geloven dat ze gewoon een onschuldig mens zijn die echte liefde probeert te vinden.

Wat is een betere manier om dat te doen dan een nieuwe vlam in hun web van bedrog te vangen en die nieuwe vlam zo ver te brengen dat ze de Kool-Aid drinken?

Zo begint een nieuwe ronde van liefdesbombardementen, compleet met vakanties, kerk, met de kinderen en een verlovingsring. Ze willen dat de nieuwe voorraad van de narcist zo ver gaat in haar engagement dat ze snel bereid is om voor hem te sterven.

Deze kruistocht is er een die ze voor een periode kunnen uitvoeren.

Het is belangrijk dat je dit niet internaliseert, omdat het betekent dat de nieuwe vlam van de narcist beter is dan jij of de speciale soort liefde bezit die je niet zou kunnen geven.

De narcist wil niet verdacht worden van wandaden, noch van verantwoordelijkheid accepteren voor hun acties, dus de leugen “Ik ben veranderd voor de nieuwe persoon” is een sprookje.

Wat is de waarheid over dat de narcist meer van nieuw vlam houdt!

Is de narcist verliefd geworden op de nieuwe vlam?

De narcist lijkt misschien gelukkiger in de nieuwe relatie, en daar is een heel eenvoudige reden voor. De nieuwe partner kent de narcist gewoon niet zoals jij.

De narcist heeft de zaden van een overtuigend en prikkelend scenario in de geest van de nieuwe persoon geplant. Op zijn beurt weerspiegelt de nieuwe voorraad precies wat de narcist nodig heeft om zich de beste partner en minnaar te voelen die iemand ooit in zijn leven zou kunnen hebben.

In het begin zal de narcist moeite doen om deze poppenkast gaande te houden, omdat het de eeuwige leegte vult die de narcist voelt.

Echter, naarmate de tijd verstrijkt, zal al het acteren en toekomstvervalsing de narcist vervelen, aangezien de nieuwe partner of vriend zichzelf onthult als een gewoon mens, hetzelfde als iedereen. Bij die onthulling is de narcist teleurgesteld net als alle anderen hem of haar heeft teleurgesteld.

Trouwens dat acteren kost hem/haar teveel energie die hij/zij onvoldoende van zijn nieuwe vlam krijgt, omdat hij of zij zijn nieuwe vlam ook naïef, dom en minderwaardig vindt gezien zij of hij zijn bedrog gelooft.

Elke nieuwe relatie is een epische mislukking voor narcisten omdat hun verwachtingen niet levensvatbaar zijn.

Ze verwachten dat de andere persoon perfect is, en door associatie hen perfect zou kunnen maken.

Als dit niet gebeurt, voelen ze zich opgelicht, in de steek gelaten en verraden.

Het is onvermijdelijk dat de nieuwe vlam zichzelf als onvolmaakt zal openbaren door een menselijke fout te bezitten. Natuurlijk heeft de nieuwe vlam emotionele behoeften . Ook zal de nieuwe vlam van de narcist lerendat de narcist ni et perfect is. Dit zijn allemaal verboden zonden in het handboek van de narcist. Je bent immers geen prins of prinses.

Hoe weet je of een narcist klaar is met jou?

Er zijn enkele narcisten die een relatie verlaten en er wordt nooit meer iets van vernomen. Maar dit is niet het meest voorkomende scenario.

In veel gevallen ben je er absoluut zeker van dat de narcist voorgoed verdwenen is. Maar dan komt de narcist terug op het toneel alsof het een oude vriend is die toevallig in de stad was of een oude foto van jou zag en zij “oprecht” wil weten hoe het met je gaat. 

Soms gebeurt dit vijf of tien jaar later.

Dit is waarom je absoluut je kostbare tijd niet moet verspillen om erachter te komen of de narcist klaar is met jou. Het heeft geen zin om te willen achterhalen of dat de narcist meer van nieuwe voorraad houdt.

Jij bent het die moet beslissen dat je klaar bent met hen. Waarom?

Narcisten veranderen niet met het verstrijken van de tijd. 

Narcisten waarderen niets. Het lijkt alsof ze waardering geven maar dat is echter een act. Verwar dit gedrag niet met dat je geen waarde hebt.

Narcisten houden van niemand, verwar dit niet met dat je niet geliefd bent.

Narcisten kunnen de waardigheid en schoonheid van het leven niet waarderen. Verwar dit niet met onwaardig zijn of niet mooi zijn!

Het is normaal menselijk gedrag om te verwachten dat een emotionele band wordt hersteld.

Het is normaal om harder te blijven proberen om deze terug te krijgen. Bovendien is het niet logisch dat jouw input niet beantwoord wordt. Weet je,  je hebt te maken met een persoon wiens interne werking je je niet kunt voorstellen.

Narcisten zijn losgekoppeld van het leven. Ze hebben geen kennis, ervaring of herinnering aan liefde of zorgzaamheid. Daarbij kunnen ze schoonheid niet waarderen. Ze kunnen zichzelf niet vervullen met blijdschap of dankbaarheid. Bovendien hebben ze geen interne middelen en zijn overgeleverd aan andere mensen die ze geven wat ze nodig hebben.

Zodra ze de ene persoon hebben opgebruikt, gaan ze naar de volgende.

Als je wat energie hebt teruggewonnen die de moeite waard is, komen ze terug.

Ze weten dat ze uit de samenleving zullen worden verbannen als mensen weten dat ze niet in staat zijn om emotioneel contact te maken. Dat is de reden waarom ze op andere gebieden ontwikkelen om zichzelf aantrekkelijk te maken.  

Ze ontwikkelen zich in charme en charisma. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat elke ademhaling die je besteedt om met hen te communiceren verspild is. Ze begrijpen je niet en ze  kunnen normale emoties niet begrijpen. 

Narcisten zullen emotionele woorden kopiëren. Weet je, ze hebben opgemerkt dat dit de beste manier is om te krijgen wat ze willen. Maar er is geen inhoud voor deze woorden. Het is niet hun schuld, maar je moet geen sympathie voor ze hebben, want ze zullen deze woorden gebruiken.

Het is een no-win situatie.

Daarom moet je je volledig loskoppelen van deze mensen. Narcisten lijden aan een constante, martelende, lege verveling die niet kan worden genezen.

Ze kunnen niet gelukkig zijn. Ze kunnen ook niet verdrietig zijn. Boven zijn ze leeg. Ze kunnen alleen tijdelijk worden opgevuld door aanbidding, maar ze zitten vol gaten en het lekt heel snel uit.

Narcisten hebben niet het vermogen om contact met je te maken. Ze hebben niet het vermogen om wroeging te voelen ook al voelt het in het begin vaak zo! In plaats daarvan zal het na verloop van tijd voelen alsof je geest langzaam ziek wordt. Dit is de reden waarom relaties met narcisten vaak “zielsverkrachting” worden genoemd.

Als je weet dat je de gruwelijke verslaving en verwoestende emotionele en spirituele besmetting van een narcist moet zuiveren, overweeg dan alsjeblieft ademwerk. Zorg ervoor dat je egowerk, innerlijk kind werk en traumaherstel doet.

Genezing is een proces dat een aantal werkelijk transformerende onthullingen en kansen kan openen. Maar dan moeten we onszelf de kans geven om te herstellen en te bloeien.

U kunt meer informatie vinden over onze groeitaken voor traumaverwerking in het menu van #narcismeblog.

Ik kijk ernaar uit om jouw opmerkingen en vragen hieronder te beantwoorden.

Depressie overwinnen met inzichten uit de neurowetenschap!

de opwaartse spiraal

De opwaartse spiraal. Stap voor stap je depressie overwinnen met inzichten uit de neurowetenschap

Breek uit de neerwaartse spiraal van depressie!
Soms voelt alles zwaar en zinloos. Dat gevoel hebben we allemaal wel eens. Het is een natuurlijk bijproduct van de complexe bedrading in onze hersenen.

Voor de meeste mensen is het alleen maar een vluchtig gevoel, maar door subtiele verschillen in neurobiologie blijven sommigen erin hangen. Zij vinden niets meer de moeite, laat staan leuk, hebben nauwelijks energie en slapen slecht. Ze voelen zich steeds verdoofd, leger, hopelozer en hulpelozer. Zij zijn in een neerwaartse spiraal beland.

Uit recent neurowetenschappelijke onderzoek blijkt dat we deze neerwaartse spiraal kunnen keren.

Alex Korb laat zien dat positieve veranderingen in je leven, positieve neurale veranderingen teweegbrengen – in de elektrische activiteit in de hersenen, in de chemische samenstelling ervan en zelfs in het vermogen van de hersenen om nieuwe neuronen aan te maken.

In het eerste deel van De opwaartse spiraal legt Korb uit hoe het brein vast komt te zitten in een neerwaartse spiraal. Aan de hand van informatie over de werking van het brein, geeft hij inzicht in wat je kunt veranderen en hoe je kunt accepteren wat je niet kunt veranderen.

Depressie beïnvloeden.

In het tweede gedeelte laat Alex Korb zien hoe je het verloop van een depressie kunt beïnvloeden. Door acht veranderingen in je leven kun je de activiteit in verschillende hersencircuits positief veranderen: lichaamsbeweging, beslissingen nemen, slaap, gewoontes, biofeedback, dankbaarheid, sociale steun en professionele hulp.

In heldere taal, met veel informatie en humor, wijst Alex Korb je de weg naar een opwaartse spiraal waarin je meer energie hebt, beter slaapt, minder piekert en je weer gelukkiger voelt.

Alex Korb.

is neurowetenschapper en doet al meer dan vijftien jaar onderzoek naar de hersenen. Hij haalde zijn bachelor aan Brown Universiteit en zijn PhD aan de University of California, Los Angeles. Op dit moment is hij als postdoctoraal neurowetenschappelijk onderzoeker verbonden aan vakgroep Psychiatrie van de UCLA.

 

mindfulness en bevrijding van depressie

Mindfulness en bevrijding van depressie. Voorbij chronische ongelukkigheid.

 

‘Een revolutionaire behandelwijze. Voor wie lijdt aan depressie is dit echt een nuttige gids om emotioneel evenwicht te bereiken. Voor professionals in de psychische gezondheidszorg zou het verplichte literatuur moeten zijn. Ik beveel dit boek ten zeerste aan.’
– Daniel Goleman, auteur van Emotionele intelligentie

Ken je het wanhopige gevoel dat je niets voorstelt, mislukt bent dat het leven geen zin heeft of dat er iets diepgaand mis is met je? Heb je ooit een depressie meegemaakt? Het goede nieuws is dat er misschien helemaal niets mis met je is. Misschien doe je wel iets verkeerd. Dappere pogingen om onszelf uit een depressie te trekken, houden ons vaak opgesloten in het leed dat we proberen te ontvluchten.

Mindfulness en bevrijding van depressie legt de verborgen psychische mechanismen van depressie bloot, laat zien hoe je weerbaarder kunt worden bij de tegenslagen van het leven en helpt tot wanhoop leidende denkpatronen te doorbreken. Het bevat een bewezen werkend en gemakkelijk toepasbaar zelfhulpprogramma om terugkerende chronische ongelukkigheid te verminderen.

Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal

zijn hoogleraar psychologie aan de universiteiten van respectievelijk Oxford, Cambridge en Toronto. Eerder schreven zij Aandachtgerichte cognitieve therapie bij depressie, een baanbrekend boek voor professionals. Jon Kabat-Zinn is emeritus hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Massachusetts en bestsellerauteur over mindfulness.

Herwaardering van de connectie hoofd en lichaam

Psycholoog Anne Marsman promoveerde afgelopen jaar op het onderwerp connectie tussen hoofd en lichaam aan Maastricht University. Ze kwam in haar onderzoek tot de conclusie dat er meer aandacht nodig is voor het lichamelijke in de psychiatrie en psychologie. Het lijf moet gezien worden als iets wat bij je hoort. Het lichaam is iets om naar te luisteren, om serieus te nemen als manier om stress te verwerken. Als je niet lekker in je vel zit, moet je toch vooral je gedachten veranderen, is de heersende opvatting.

Haar eigen ervaring met hoe het lichaam trauma’s verwerkt, inspireerde haar tot een serie experimenten voor haar promotie-onderzoek met twee groepen proefpersonen: een groep met een geschiedenis van ingrijpende ervaringen in hun jeugd, variërend van het verlies van een ouder tot misbruik, en een groep zonder dat soort jeugdtrauma’s.

Door het toedienen van kunstmatige, milde pijnprikkels met een elektrode onderzocht ze bij de proefpersonen hoeveel spierspanning te meten viel in de monnikskapspier. Dat is een spier in de schouders waarvan bekend is dat die reageert op stress.

Wat bleek: hoe meer ingrijpende jeugdervaringen, hoe groter de spierspanning.

Ook trad bij mensen met ingrijpende jeugdervaringen minder gewenning op ten opzichte van nieuwe pijnprikkels dan bij mensen zonder zulke jeugdervaringen. Getraumatiseerde mensen reageren lichamelijk dus meetbaar heftiger op stress en pijn – en houden ook langer lichamelijk last.

Haar conclusie: het lichaam slaat stress en traumatische ervaringen op. Het lijf speelt vervolgens een cruciale rol bij hoe iemand met nieuwe stress-situaties omgaat. Volgens haar is het leren luisteren naar de subtiele signalen van het lichaam essentieel om beter om te kunnen gaan met trauma en psychische problemen. Veel van dat onderzoek richt zich op de verwerking van trauma’s. Ook psychisch gezonde mensen kunnen wat aan deze inzichten hebben, denken veel onderzoekers.

Het werk van Anne Marsman sluit aan bij een snel groeiend onderzoeksveld naar het belang van het lichaam voor geestelijke gezondheid. Dit noemen we interoceptie: het vermogen van mensen om de signalen van het lichaam te herkennen.

Interoceptie, in populair-wetenschappelijke boeken en artikelen ook wel het ‘zesde zintuig’ genoemd.

Het is het waarnemen van allerlei lichaamsprocessen, van hartslag tot spierverkrampingen. Een groot deel van die verwerking vindt onbewust plaats, maar je kunt er ook bewust de aandacht op richten.

De laatste jaren blijkt uit diverse onderzoeken dat hoe gevoelig mensen zijn voor hun eigen interoceptieve signalen, mede bepaalt hoe goed ze emoties reguleren. Het werkt ook andersom. Mensen die minder goed kunnen benoemen wat ze in hun lijf voelen, hebben vaker last van mentale problemen zoals angststoornissen en depressies.

Sommige mensen krijgen van nature sterkere en preciezere signalen van hun lichaam.

Volgens Manos Tsakiris, hoogleraar psychologie aan de University of London en schrijver van meerdere boeken over interoceptie verschilt het enorm van persoon tot persoon hoe goed je in staat bent om te benoemen hoe snel je hart klopt bijvoorbeeld. Hoe beter je je bewust bent van die signalen, hoe makkelijker het is om de juiste actie te ondernemen.

Als je moeite hebt met het decoderen van lichamelijk ongemak, onderneem je sneller verkéérde acties. En ga je bijvoorbeeld eten als je gestresst bent, omdat je een spanningsgevoel verwart met honger. Dan denken mensen dat ze door te snacken hun ongemak verhelpen, wat meestal niet zo is.

Wie beter voelt dat zijn lichaam stress ervaart, kan die stress beter aanpakken. Als jij ergens aan je lichaam merkt dat je gestresst, bang of moe bent, is dat een alarmsignaal. Als je daar desondanks niet naar luistert, of als je niet eens dóórhebt dat je lijf je iets vertelt, dan gaat het sneller fout met je mentale welzijn.

Samen met anderen connectie tussen hoofd en lichaam beleven

Meerdere onderzoekers in dit veld hameren erop dat het verwerken van spanning en emoties met het lijf vooral sámen met andere mensen goed werkt.

Niet in je eentje in een kamer, maar door in groepen te leren bewegen kun je spanning verwerken. Ook door erover te praten, ook in therapeutische setting met anderen kun je spanning verwerken.

Alleen al af en toe met elkaar dansen, sporten, knuffelen, samenkomen helpt om spanning te verwerken. Dat brengt je meer in contact met je eigen lichaam via het lichaam van anderen. Er zijn mensen die twee jaar amper zijn aangeraakt gedurende de pandemie, dat is gewoon echt heel ongezond.

Individuele technieken als mindfulness en meditatie voor connectie hoofd en lichaam

Manos Tsakiris kijkt ook sceptisch naar trends zoals mindfulness en meditatie, technieken die individuen wel meer in contact met hun lichaam kunnen brengen.

Maar dat gebeurt vaak heel solistisch. Een belangrijk deel van ons emotionele leven draait niet om onszelf. Ons emotionele leven draait om de interactie met het hele systeem om ons heen. Het gaat er niet alleen om, om zelf weer contact te maken met je eigen lijf, maar ook dat je lichaam in gezond contact staat met ánderen.

Voor psychisch welzijn is wat er onder je nek gebeurt minstens net zo belangrijk als wat er zich daarboven afspeelt. Geestelijke gezondheid houdt niet op in je hoofd. Geestelijke gezondheid is nauw verbonden met je lichaam, en via dat lichaam ook met andere mensen om je heen.

Het klinkt zo logisch, en toch ben ik het zelf de laatste tijd blijkbaar behoorlijk vergeten.