Jij wilt meer weten over het bedriegen van de narcist, nietwaar? deel 1

Narcistische minnaars en partners zijn echt zo simpel als ingewikkeld. We besteden heel veel tijd aan het proberen erachter te komen waarom ze doen wat ze doen en zeggen wat ze zeggen. We kwellen onze hersenen over hun bereidheid om vals te spelen en hoe ze er zo gemakkelijk over kunnen liegen. Daarom wilt ieder meer weten over het bedriegen van de narcist.

 

Klaar voor de volgende stap? Om meer te weten over het bedriegen van een narcist.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis bestaat in een spectrum waarvan de meest ernstige pool sociopathie is of ook psychopathisch narcisme genoemd.

Sociopathie is één van de meer populaire en meest voorkomende diagnoses die Donald Trump wordt toegeschreven.  Ook professionals in de geestelijke gezondheidszorg in de VS  en door anderen die zijn gedrag zowel vóór als tijdens zijn presidentschap hebben waargenomen.

We hebben nu een bestseller boek getiteld “The Dangerous Case of Donald Trump” bestellen kun je hier. Dit boek beschrijft en analyseert de veronderstelde psychiatrische toestand van president Trump.

Het boek is een verzamelijk van 27 essays van vooraanstaande psychiaters, psychologen en andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Bijdragen zijn onder meer van psychiater Robert Jay Lifton en Stanford psycholoog Philip Zimbardo.

In dit boek gaat het niet over depressies, middelenmisbruik, borderline persoonlijkheid en fobieën. Bijzonder is dat de verschillende specifieke psychopathologieën die collectief worden geciteerd door de auteurs van dit boek en andere betrokken clinici zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis, antisociale persoonlijkheidsstoornis, waanstoornis, dementie, enz. We dienen wel te melden dat dit niet door een persoonlijk gesprek was dat ze tot die diagnose kwamen.

De heer Trump had voldoende steun en populariteit om het presidentschap te winnen.

Niettemin werden toch een aantal trucs gebruikt die deze verkiezingen in 2016 hebben beïnvloed zoals het software programma Cambridge Analytica. Ook honderden trollen waren aan het werk om misinformatie te verspreiden maar daar zou Poetin mee te maken hebben. Zelf verspreidde hij ook een pak fakenews.

Hoe speculatief is de diagnose van 27 psychiaters bij afwezigheid in vergelijking met een grondige face-to-face evaluatie door een doorgewinterde diagnosticus? Toch een beetje. Maar dat Trump meer dan liegen en bedriegen doet daar is iedereen van overtuigd.

Toch blijft de vraag bij velen hangen “Wat maakt de narcistische persoonlijkheid zo onweerstaanbaar aantrekkelijk voor bepaalde mensen?

Wat maakt dat sommige individuen bijzonder vatbaar zijn voor de aanzienlijke charmes van de narcist? En waarom ondersteunen degenen die onder de betovering van de narcist vallen wat hij of zij zegt of doet  zonder twijfel?”

Dat is nu net de vraag waarover veel slachtoffers van narcisme zich schuldig over voelen.

Ben ik naïef geweest? Heb ikzelf een stoornis? Ben ik opgelicht? Hoe heb ik zo dom geweest? Waarom heb ik bij mijn keuze niet het risico juist in geschat? enzovoort.

De narcist kan soms een aantal vrouwen tegelijk gedurende lange periodes in zijn bed krijgen. Uitdagend is zelfs dat hij sommige vrouwen meeneemt naar hetzelfde chique restaurant.

Hij slaagt daarin om dit geheim te houden gedurende 6 jaar. De narcist blijkt wel hoogbegaafd te zijn en blijkbaar veel bewegingsvrijheid te hebben. Hij was ongehuwd in dit voorbeeld.

Maar miljoenen kiezers, duizenden enthousiaste fans, en honderden aanbidders voor Trump dat is ongezien.

Pathologisch of kwaadaardig narcisme is iets dat zich in verschillende mate manifesteert. Dat gaat van het relatief onschuldige narcisme waar de narcist vooral geabsorbeerd wordt door zichzelf naar zelfverheerlijking.

Verder kan kwaadaardig narcisme zich manifesteren als het extreem giftige narcisme van de roofzuchtige psychopathische narcist.

Dit zijn narcisten, die niet anders doen dan wat psychopaten of sociopaten doen. Ze  weten hoe ze mensen effectief kunnen manipuleren door vleierij, liegen, bedriegen en bedrog, kunnen legendarisch charmant zijn, waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn om anderen te aanbidden.

Narcisten hebben zo’n bewondering van anderen nodig.

Bovendien doen ze er alles aan om die aanbidding te krijgen. Onophoudelijk gaan ze op naar nieuwe prooien.

Blijkbaar hebben degenen die ze actief aanbidden ook zin om de onverzadigbare honger naar aandacht en bewondering van de narcist te vervullen en te voeden. Die aanbidders hebben de narcist evenveel nodig als de narcist hen nodig heeft. Het is een symbiotische relatie.

Ze zijn met elkaar in een dans.

Het slachtoffer is dan ook meestal emotioneel verslaafd en vindt het maanden na de breuk nog heel pijnlijk. Sommige slachtoffers ondergaan het misbruik een leven lang. Anderen gaan tot 7 ja zelfs 8 keer bij de dader terug.

Hier en daar blijken narcisten hun weg te vinden naar de partij.

Nu betreft dit alleen een fenomeen Trump? Hebben we iets gelijkaardigs met De Wever en Francken?  Toch niet in dergelijke mate. Maar hier en daar blijken dergelijke kenmerken hun weg te vinden naar de partij.

Maar wie zijn deze aanbidders van Trump?

In een ander artikel heb ik het politieke marketing fenomeen besproken van de autoritaire doelgroep.      In een ander artikel had ik het meer over de specifieke Amerikaanse situatie waar dit afglijden van de democratische waarden en ‘orde’ op de eerste plaats zetten reeds tientallen jaren aan de gang is, ongeacht de politieke strekking van dat moment.

Feitelijk dient politiek met politiek bestreden te worden maar toch kunnen we niet buiten de karaktertrekken van onze leiders te bespreken.

Was jij ooit een fanatieke volger van een narcist?

Dergelijke fanatieke volgers lijden aan een diepgaand gevoel van inferioriteit, frustratie, leegte, zinloosheid en machteloosheid. Ze voelen zich klein en onbeduidend.

Het betreft hier niet marginale persoonlijkheden. Personen vanuit alle sociale rangen, van elke hoeveelheid intelligentie, en met elke soort aan opvoeding kunnen worden opgelicht door een narcist.

Persoonlijk ken ik iemand die ettelijke paarden is kwijtgeraakt, en 100.000 euro’s spaargeld en nochtans een doctorandus is aan een belangrijke universiteit in de USA.

Dat diepgaand inferioriteitsgevoel kan verborgen zijn voor de persoon zelf.

Ze kunnen sociale en intellectuele vaardigheden hebben die eerder boven het gemiddelde liggen maar die nog niet aanbod zijn kunnen komen ten gevolge van een narcistische familiestructuur.

Slachtoffers kunnen een hooggevoeligheid hebben, artistieke talenten, bijzonder empathisch zijn, zeer communicatief. Onder de slachtoffers bevinden zich voornamelijk ook veel mensen uit de hulpverlening. Psychologen, therapeuten en psychiaters kunnen ook slachtoffer worden van een psychopaat, maar kunnen eveneens dader zijn.

Tot het succes, de beroemdheid en de grootsheid van de narcistische persoonlijkheid voelen de slachtoffers van narcisten zich aangetrokken omdat ze precies het tegenovergestelde zijn van deze negatieve gevoelens over zichzelf.

De narcist drukt die diepe zelfzekerheid uit, die communicatieve vaardigheid, die charme die zijn toekomstige partner mist.  Hij weet dat waanbeeld een tijdlang te belichamen.

Natuurlijk gebruikt de narcist communicatieve en non-communicatieve middelen om zijn doel te bereiken.

Hij kan erg gefocust zijn.

Bovendien heeft hij alle kennis van de donkere kant van de mensheid en bezit jaren ervaring en motivatie om te manipuleren met verschillende technieken die hij/zij heeft geperfectioneerd.

De toekomstige partner heeft de narcist wanhopig nodig om de narcist op een troon te plaatsen, te bewonderen en te aanbidden. De narcist weet dat en dat is nu juist wat hij met zijn slachtoffer doet in de lovebombing fase.

Hij doet precies datgene waar het slachtoffer zo’n nood aangeeft zodat die persoon high wordt, een kick krijgt, op een wolk gaat leven, zich voelt als in een sprookje, een perfecte harmonie ervaart, een zielsverwant ontmoet die eindelijk matched.

Immers -1 + 1 = 0  De perfeckte harmonie.

Het voelen van die perfecte harmonie is precies wat hen zo bereidwillig maakt om zich te laten misleiden en manipuleren door de narcist. Hoewel er soms vanaf de eerste ontmoeting signalen zijn worden die ontkent.

De setting van een geheime verhouding houdt meestal een groot risico in, op chantage en dominantie.

Maar je kunt een perfecte zakenman zijn die zich laat meeslepen in een romance en daarna geïntimideerd worden. Misschien zoek je rust, veiligheid en zekerheid, zonder dat je er echt van bewust bent.

In zo’n relatie met de narcist leeft het slachtoffer een plaatsvervangend leven via de narcist. Ze genieten van zijn of haar al dan niet ‘fake’ beroemdheid alsof het de hunne was.

Deze mensen hebben de narcist nodig om zich beter te voelen over zichzelf.

Misschien is hun relatie uitgedoofd. Misschien hebben ze teveel aan stress. Wellicht is een vroegere kwetsuur die nog niet volledig genezen is.  Misschien hebben ze meer rebellie in zich dan ze dachten.

Ze zoeken iets dat hun eigen ogenschijnlijk onbeduidende bestaan van dat moment kleur kan geven. Voor hen vervult de narcist de psychologische en soms spirituele rol van een redder of een messias.

Sommigen hebben een controleer-mij syndroom thuis, hoewel ze een perfecte manager kunnen zijn op hun werk. Sommigen hebben het redderssyndroom en willen de ietwat onvolwassen kant, jongensachtige, eventueel macho kant die ze zien in de grandioze narcist als een kwetsbaarheid beschermen.

Ook kunnen narcisten zich aangetrokken voelen tot een nog grotere narcist ter volledigheid.

Psychologisch gesproken, bewust of onbewust, zoeken we allemaal een messias. Iemand die redt?

Die messias kunnen we vinden in een cultfiguur, een held, een spirituele leider.

Die verlosser kan de stichter zijn van een religie, of het hoofd van een kerk, een organisatie, een bedrijf, een muziekgroep enz.

Verhaal vanuit de positie van het slachtoffer.

Hoewel Jezus en zijn apostelen spreken over de messias, de redder en verlosser is het evangelie net geen helden verhaal, net geen narcistisch pronkerig leidersschap, in tegendeel. Maar dat is voor een andere tekst.

Het messiah fenomeen bij de mens is een archetypische tendens die kan worden gezien als een uitdrukking van de universele hoop voor een “ultieme redder”: een almachtige kracht of een persoon die onvoorwaardelijk liefheeft .

De messias zal ons beschermen tegen de grillen en wisselvalligheden van het bestaan op soortgelijke manieren als die van een goede ouder.

Dat is ook hoe de narcist zichzelf presenteert en hoe in een omgekeerde projectie het slachtoffer in gaat op de avances of zelf zich opent voor de andere.

Iemand die ons zal redden van de last van onze existentiële eenzaamheid, vrijheid en verantwoordelijkheid daar gaat het over in alle mythen.

Geloof in en blinde trouw aan zo’n messiasfiguur, stelt ons in staat onze vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid af te leggen, in plaats daarvan in de handen van de Heiland te plaatsen.

Hebben we dan een nood aan een blind geloof?

Het merendeel van de bevolking waarschijnlijk wel. Hetzij een blind geloof in atheïsme, in Islam, in de Bijbel, in de markteconomie, in communisme, in nea-nazisme of andere bewegingen, ideologië en zelfs de wetenschap en geld worden gebruikt om dat ‘menselijk gat’ met een blind geloof te vullen.

Volgens mij is dat met Jezus niet het geval en ook de mening van antropoloog René Girard. René Girard heeft verschillende bloedige mythes en verhalen bestudeerd. Iemand die meer wenst te weten over mijn persoonlijk geloof en hoe ik de figuur van Jezus benader kan daar reeds een beetje zicht op krijgen in de categorie “bijbels maar niet godsdienstig” en ook in de video over armoedebestrijding die je hier vindt.

Nu  is ook mijn geloof nu en dan een manier om ons gevoel van wanhoop, hulpeloosheid en hopeloosheid te overstijgen.

Geloof zou ons in staat kunnen stellen om onszelf beter te voelen door de gekozen associatie met de grootsheid van de Messiaanse autoriteit. Dan wordt geloof een soort plaatsvervangend narcistisch verdedigingsmechanisme. Dat is uiterst gevaarlijk als je daarbij aangetrokken voelt naar narcistische spirituele leiders.

Kwaadaardige narcisten zijn messiaans, juist vanwege hun enorme grootsheid.

Bovendien is het essentieel om op te merken dat deze narcistische grootsheid een compensatie is voor en een massale verdediging tegen dezelfde zeer diepgewortelde gevoelens van minderwaardigheid die te vinden zijn in de volgelingen van de narcist.

De narcist is bijna onveranderlijk diep gewond geraakt, verraden, in de steek gelaten, verwaarloosd, afgewezen tijdens de kindertijd, Vandat dat hij of zij  haar volwassen leven doorbrengt met het proberen af ​​te weren van dergelijke gevoelens door de constante verwerving van narcistische voorzieningen op dezelfde manier als de persoon die aan verslaving lijdt de drugs, ondanks de negatieve gevolgen hiervan inneemt.

Ze zoeken, hunkeren naar en bereiken vaak vooral door hun motivatie en soms door hun aangeboren talenten succes, beroemdheid, rijkdom, status en macht.

Dit zijn de medicijnen waaraan de neurotisch narcistische persoon totaal verslaafd is.

Deze ‘drugs’ dienen om de onderliggende gevoelens van mislukking, minderwaardigheid, wanhoop, afwijzing en niet-geloofwaardigheid van de narcist te mediceren en te verdoven.

In die zin heeft de narcist of we kunnen technisch zeggen, het ego een manier gevonden om zich tegen dergelijke gevoelens te verdedigen. Met andere woorden, hun complex traumatische gevoelens te verslaan en te overstijgen.

Hij of zij is erin geslaagd om pijnlijke gevoelens van minderwaardigheid om te zetten in grootsheid.

Dit is iets wat de gemiddelde persoon niet doet, behalve in de fantasie. Dergelijke compenserende verdedigingen zijn echter per definitie neurotisch en pathologisch.

Grandiositeit dient om inferioriteitsgevoelens bewusteloos en op afstand te houden. In extreme gevallen wordt dergelijke grootsheid psychotisch. Dit kan zich uiten in de vorm van paranoïde wanen over God, Jezus, de Redder of Messias.

Kwetsbaarheid en diepe woede bij de narcist.

Maar paradoxaal genoeg maakt deze chronische onderdrukking de narcist buitengewoon kwetsbaar voor dergelijke onbewuste gevoelens van inferioriteit, vooral wanneer deze worden aangetast door verschillende vormen van narcistische verwonding , zoals het niet respecteren, beledigen of tegenwerken.

Dergelijke triggers zullen diepe woede teweeg brengen. Hun “Dunne huid”, zou sommigen kunnen zeggen.

Wanneer deze inferioriteitsgevoelens onvermijdelijk worden gestimuleerd door dergelijke dagelijkse gebeurtenissen, reageert de narcist niet door dergelijke “negatieve” affecten te erkennen en te accepteren.

Deze reactie wordt bevestigd door ten minste één recente studie uitgevoerd bij U.C. Berkeley. Erkenning en acceptatie van negatieve affecten in de realiteit zou psychologisch gezond zijn.

De pathologische narcist echter reageert eerder door direct of indirect narcistische woede te ervaren en uit te drukken.

Zo verdedigt de narcist zich tegen het zich bewust worden van deze ongemakkelijke gevoelens van inferioriteit waaraan we soms allemaal zijn blootgesteld.

Dit is de reden waarom narcisten dwangmatig hun eigen versie van de werkelijkheid creëren en bestendigen, informatie verdraaien en vervormen om hun eigen doelen te bereiken.

Om hun eigen persona te behouden en te beschermen, zoals C.G. Jung dat noemde. Niet alleen om hun zelfbeeld in het oog van het publiek te houden, maar ook hun eigen grandioze imago en opgeblazen beoordeling van zichzelf.

Daarom nemen degenen die hen bewonderen of hun eigen narcistische voorraden zoeken door in hun nabijheid te zijn, ook deel aan deze bijzondere realiteit.

Dit alles vereist een aanzienlijke mate van zelfbedrog.

Dit zelfbedrog wordt meestal gevoed door een belangrijk gebrek aan zelfliefde. De meesten hebben wel een mate van empathie, sommige kunnen zelfs beschouwd worden als sociale narcisten.

Is het geen feit dat we allen werden en worden beïnvloed door onze kwetsuren en door de narcistische tendenzen in de samenleving?

Het hoeft je dan ook niet te verwonderen dat iedereen telkens voor de keuze staat om de ander op een gezonde manier graag te zien, zoals je jezelf op een gezonde manier kan graag zien.

Het proces van ontwikkeling is nooit af, door verouderen komen we in andere levensfasen, de samenleving ontwikkelt zich ook supersnel, het klimaat, de technologie veranderen, de populatie groeit, culturen vermengen zich, maar ook de eigen identiteit krijgt voortdurend positieve en negatieve impulsen.

En dat we dikwijls ons laten verleiden het tegendeel te doen door wat we op dat moment aan godsbeeld hebben.  Dat welk concept, beeld van een god hoe dan ook vol twijfels zit.

Folie a deux is een idiomatische Franse uitdrukking die “gekte van twee” betekent.

Dit syndroom werd voorheen diagnostisch genoemd in de DSM-IV-TR van de American Psychiatric Association als Shared Psychotic Disorder, één van de verschillende soorten psychose.

Het wordt niet langer beschouwd als een afzonderlijke psychiatrische stoornis door DSM 5, maar in plaats daarvan ondergebracht onder “Andere psychotische stoornis“.

De symbiotische relatie is in wezen een waanstoornis.

Hoe veel komt die aandoening naarvoor? Wat veroorzaakt deze? Wat kan ze ons leren over de aard en gevaren van zelfbedrog?

Een waan is per definitie een psychotisch symptoom.

Een waan is een vaste, valse, irrationele overtuiging. Deze waan kom niet overeen met de objectieve realiteit. Toch zal de narcist en de volger zich er heftig aan vastklampen.

Gedeelde psychotische stoornis verwijst naar het begin van een dergelijke waanachtige gemoedstoestand bij iemand als gevolg van een nauwe relatie met een andere persoon die al aan psychose lijdt.

Ja, in die zin kan psychose overdraagbaar zijn.

Deze relatief zeldzame mentale stoornis illustreert twee vitale waarheden: psychose is  in tegenstelling tot de conventionele mainstream visie meestal niet alleen de manifestatie van een biochemische aberratie of  ‘gebroken hersenen’, maar een fundamenteel psychologisch fenomeen.

En als zodanig toont het de gevaarlijke mate aan waarin de menselijke geest in staat is tot massale zelfbedrog. Het bewijst de ontzagwekkende kracht van de psychologie.

Niemand van ons kan onszelf niet bedriegen.

We doen het de hele tijd. Zulk zelfbedrog, dat in de meest extreme en pathologische vormen die we waanbeelden noemen, is veel meer doordringend dan de meeste mensen denken.

Beschouw het gewone voorbeeld van een verhit conflict met een echtgenoot, geliefde, familielid of goede vriend. Hoe komt het dat na het feit elke deelnemer een volledig tegenstrijdige versie van wat er is gebeurd kan hebben?

Objectief gezien gebeurde er eerst A, daarna gebeurde B, vervolgens werd C gezegd, gevolgd D, enz.

Maar wat als de objectieve feiten of ons eigen gedrag niet goed overeenkomen met hoe we onszelf zien?

We verdraaien de feiten. Dat doen we ons specifieke standpunt te ondersteunen. Ook om onze overtuigingen te behouden over het soort persoon dat we zijn of willen zijn.

Wanneer de objectieve feiten het ego en de integriteit ervan bedreigen, ervaren we wat sociale psychologen ‘bevestiging van de bevestiging‘ noemen, een soort cognitieve dissonantie die meer recent bekend is als ‘Morton’s Demon’.

We verwerpen bepaalde feiten die onverenigbaar zijn met onze mythe over onszelf ten gunste van andere minder bedreigende en meer ondersteunende. We verdraaien de waarheid.

En we worden overtuigd van de waarachtigheid van deze verdraaide waarheid.

We doen dit allemaal onbewust. We weten niet eens dat we het doen! Dit gaat verder dan louter “cognitieve vervorming”. Dat resulteert in een radicale herschrijving van geschiedenis. Maar ook van de realiteit. Dat heeft als doel ons kostbare zelfbeeld of persona te behouden.

In de meest extreme vorm kan zo’n zelfbedrog leiden tot bepaalde waanbeelden die symptomatisch zijn voor psychose. Dit illustreert duidelijk de krachtige onbewuste cognitieve component van verschillende soorten psychotische stoornissen. En degenen die spelen in de pathologisch narcistische persoonlijkheid.

Symbiotische dynamiek.

Hoewel dergelijke gevallen extreem zijn, is dit soort symbiotische dynamiek tot op zekere hoogte aanwezig in de meeste relaties. Immer partners ondersteunen regelmatig de subjectieve realiteit van de ander.

Zelfs als dat betekent dat je jezelf bedriegt om het te doen. Bewijs hiervan kan vaak worden gezien in co-afhankelijke relaties waarin de ernst van misbruik of drugsmisbruik of geestesziekte in de ene persoon wordt geminimaliseerd door de andere persoon.

Dit verraderlijke zelfbedrog komt niet alleen voor bij koppels.  Zelfbedrog komt ook voor bij gezinnen en  vriendschappen. Tevens kun je zelfbedrog vinden bij groepen, religieuze sekten en politieke partijen. Je vindt zelfbedrog zelfs bij hele landen.

Cognitieve dissonantie leidt ertoe dat we alles dat ons gekoesterde zelfbeeld kan tegenspreken of ons persoonlijke of collectieve narcisme beledigt, negeren of ontkennen.

Dus de waarheid die we zien is zeer selectief, en dient om in de eerste plaats onze ervaring van onszelf als goed, vriendelijk, eerlijk, religieus, spiritueel, liefdevol, enz. te versterken. Bijvoorbeeld een sociale narcist ziet zichzelf als een wereldverbeteraar.

Morton’s demon.

Of, in sommige gevallen, kan de bevestiging van de bevestiging zelfs leiden tot de afwijzing van positieve eigenschappen. Dat noemen we  of Morton’s Demon. Want die positieve eigenschappen lijken onverenigbaar lijken met iemands diepgewortelde negatieve kijk op zichzelf. Daardoor  bevestigt de narcist of de volger het destructieve gedrag.

Met name, wanneer de personen in een gekte met twee uiteindelijk worden gescheiden heb je een specifiek resultaat. De persoon die de waanideeën van de ander heeft overgenomen vertoont doorgaans geen psychotische symptomen meer.  Terwijl de oorspronkelijke en meer dominante waanachtige partner de “inductor” of “primaire casus” psychotisch blijft . Kortom het is een indicatie dat diegene die blijft feiten ontkennen de inductor is.

Waarom blijft de inductor psychotisch?

Het is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de persoon die het misleidende systeem van een ander op zich neemt psychologisch intacter is. Dit vergeleken met de inductor die ermee begonnen is.

Daarom dat wanneer  je een slachtoffer verwijdert uit de directe invloed van de waanvoorstelling heeft dat een bepaald resultaat. Ze nemen niet langer volledig deel aan of onderschrijven niet langer de verwrongen subjectieve realiteit van de narcist.

Sterker nog, ze kunnen passief of zelfs liefdevol met de ander zijn samengekomen. Dat doen ze  om valse solidariteit en steun te bieden in zijn of haar misleidende versie van de werkelijkheid. Dit doen ze juist om niet in de steek te laten of door de ander te worden verlaten.

Passieve volgelingen.

Een concrete illustratie van deze dynamiek kan worden gezien in verschillende soorten cultussen. In elk van die cultussen zijn er passieve volgelingen. Die passieve volgelingen zijn fanatiek om de grootse en paranoïde wanen van de charismatische leider te internaliseren.

Als en wanneer ontvankelijke volgers de cultus verlaten, nemen deze symptomen na verloop van tijd af.

Vaak begaafd met het vermogen om de massa’s te beïnvloeden en te motiveren. Dat kun ze door  de kracht van hun oratie, manipulatie en apocalyptische visie. Dergelijke leiders worden zoals psycholoog Henry Murray opmerkt, de ‘incarnatie van de onuitgesproken behoeften en verlangens van de menigte’.

Zulke opgeblazen individuen zien zichzelf als profeten, redders, messiassen.

Maar het zijn valse profeten. Net zoals de mythische figuren van de Antichrist in het christendom. Of ook Armilus in het jodendom en Masih ad-Dajjal in de islam.

In feite zijn deze niet alleen valse profeten. Ze zijn zelfs nog patserlijker en vervelender. Ze worden de eigenlijke belichaming van de kwaadaardige daders vmet hun  grotesk slechte daden.

Denk aan Charles Manson, Jim Jones, David Koresh. Maar denk ook aan Adolf Hitler, Osama bin Laden, Abu Bakr Al-Baghdadi, Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un en anderen.

Pseudo-deskundigheid.

De ontkenning of weigering om deze verraderlijke vorm van het kwaad te herkennen. Dat is een zelfbedrieglijke gemoedstoestand volgens de existentiële psychologe Rollo May. Deze wordt aangeduid als pseudo-deskundigheid. Dat maakt iemand zeer vatbaar voor manipulatie.

In werkelijkheid bedriegen we allemaal onszelf over een groot aantal zaken. We bedriegen onszelf over ons slecht gedrag. We bedriegen over hoe we ons voelen. Maar ook bedriegen we onszelf over het altijd aanwezige existentiële feit van de dood.

Onze schaduwzijde.

Zulk zelfbedrog is fundamenteel gerelateerd aan Freuds brede opvatting van het onbewuste. Dat is de onbekende aspecten van onze psyche.Specifiek aan Jung’s idee is dat van de schaduw.  De schaduw dat zijn die onaanvaardbare trekken en neigingen die we inons verbergen voor zowel anderen als onszelf.

Dit vermogen om ons eigen egoïsme, angsten, wreedheid en medeplichtigheid aan het kwaad, onbewustheid, te ontkennen is op zichzelf een verraderlijke vorm van zelfbedrog.

Daarom kan geleidelijk groeien, meer bewust worden in de loop van psychotherapie, een schokkend, pijnlijk en ontnuchterend proces zijn.

Jung bemerkte het therapeutische belang van het bewust tolereren van de ‘spanning van tegengestelden’ die we vandaag de dag ‘cognitieve dissonantie‘ noemen.

Dat is een onvervalste confrontatie met de waarheid over zichzelf. Deze ervaart men bijna altijd in eerste instantie als een belediging of nederlaag van het ego. Kortom een verwoestende slag voor ons narcisme.

Vandaar ook dat de invloed op een narcist om hem te veranderen een tegenovergesteld effect heeft als dat van familie of vrienden komt.

Geen wonder dat we zo vurig weerstand bieden aan dit proces.

Het vergt veel moed en toewijding om op brute wijze eerlijk tegen jezelf te zijn.

Maar het is juist deze bereidheid om ons chronische zelfbedrog te stoppen.  De waarheid onder ogen zien is uiteindelijk wat ons bevrijdt.

Misschien wil je een gesprek met me hebben over je problemen?

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen. Het is krachtig te groeien in onoverwinnelijkheid tegenover de narcist! Als je het beu bent om je slachtoffer te voelen, dan is het vandaag een verdomd goede dag. Je kunt helemaal onoverwinnelijk worden.

Ik hoop dat deze post over onoverwinnelijk worden  je van dienst is! Als je het leuk vond, vergeet dan niet om het te delen.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel. Ik apprecieer jouw duim en deling van de videos of het artikel.

Je bent goed genoeg.

 

Je hebt gaven, talenten en vaardigheden, en ook minder aangename tot zeer traumatische met narcisten & narcisme.  We beschouwen het als onze taak om je te helpen deze te delen met de wereld.  Je helpen actie te ondernemen na misbruik door een narcist zal je in de gezonde zone brengen.

Dat kan zijn door je te doen stappen nemen naar hulpverlening. Misschien raad ik je aan om uit je isolement te treden.  Wellicht dien je je zelf-liefde verder te ontwikkelen door creatief te zijn. De spanning in je lichaam kan je verminderen door mindfulness, meditatie, osteopathie, acupunctuur enz.

Het kan belangrijk zijn dat je in beweging komt door sport of fitness. Tevens blijft het enorm belangrijk om op je voeding te letten zodat je niet verzwakt. Een volledige check-up bij de huisarts kan belangrijk zijn gezien je een aantal gezondheidsrisico’s kan lopen.

Bewustwording.

Herhaling van traumatische situaties wil je vermijden door bewustwording, engagement in een gemeenschap (online & offline) zodat je nieuwe vertrouwvolle contacten vindt die kunnen uitgroeien tot vriendschap.

Heb je al geluisterd naar de audio van deze blog? Zo niet klik dan hier. Dat kan namelijk helpen om de boodschap verder te laten inzinken. Herhaling is immers de bakermat van de kennis. Kennis  aan je vingertoppen is gebruikensklaar om toe te passen.  Voor je je eigen mening vormt is het goed over de tekst te mediteren.

Het is belangrijk dat je deze blog volgt zodat ik je regelmatig op de hoogte kan brengen. Het is als je blijft kloppen op dezelfde nagel dat je resultaat krijgt. Daarom plaats ik ook regelmatig nieuwe onderwerpen. Deze site volgen doe je door je beste email in te vullen op de site-bar rechts.

Je kunt ook toetreden tot één van de Facebook groepen bestemt om je verder te ondersteunen.

 

Support voor volwassen kinderen van narcisten.

Rise the love & prosperity for single mother.

Rising Love Power Prosperity for Bloggers.

 

Je kunt ook uw boodschap via Facebook Messenger over maken.

En/of mij bevrienden of Facebook, zodat wij elkaar beter leren kennen om een vertrouwensrelatie op te bouwen.

Aanvullende informatie in kleinere statussen dan de eerder langere artikels hier op deze site vind je op mijn Facebook pagina’s.

Zonder actie te ondernemen na misbruik door een narcist krijg je geenszins bewustzijn van wat je overkomt. Je voelt je leeg, overweldigt, je energie lijkt verdwenen. Helaas de weg terug is niet gemakkelijk zonder de nodige steun en kennis.

Maar geen paniek, je hoeft immers het wiel niet uit te vinden. Narcisme kent een zeer lange geschiedenis. En vaak vind je in je omgeving iemand die het ook meegemaakt heeft als je het durft te uiten. Anders vind je ook mij op sociale media en anderen die zorgen voor bewustmaking. Die kun je ook liken en sharen zonder daarvoor bevriend te zijn.

Facebook online lessen.
johanpersyn.com.
Johanpersyn blog’s.
Johan Persyn.

OVER Johan.

johanpersyn.com avatar

Ik ben Johan Persyn, geen psychiater,  geen psycholoog en geen therapeut.

Een out-reacher die hier is om je te helpen onoverwinnelijk te worden en je interne BS en blokkades te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

Ik schrijf  over persoonlijke ontwikkeling, manifesteren & meer voor slachtoffers van narcisme.

Bruikbare suggesties om te lezen voor mensen die een einde wensen te maken aan afhankelijkheid.

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.