Jij wilt meer weten over het bedriegen van de narcist, nietwaar? deel 1

Narcistische minnaars en partners zijn echt zo simpel als ingewikkeld. We besteden heel veel tijd aan het proberen erachter te komen waarom ze doen wat ze doen en zeggen wat ze zeggen.

We kwellen onze hersenen over hun bereidheid om vals te spelen en hoe ze er zo gemakkelijk over kunnen liegen. Daarom wilt ieder meer weten over het bedriegen van de narcist.

Klaar voor de volgende stap? Om meer te weten over het bedriegen van een narcist.

 

 

Narcistische persoonlijkheidsstoornis bestaat in een spectrum waarvan de meest ernstige pool sociopathie is of ook psychopathisch narcisme genoemd.

Sociopathie is één van de meer populaire en meest voorkomende diagnoses die Donald Trump wordt toegeschreven.  Ook professionals in de geestelijke gezondheidszorg in de VS  en door anderen die zijn gedrag zowel vóór als tijdens zijn presidentschap hebben waargenomen.

We hebben nu een bestseller boek getiteld “The Dangerous Case of Donald Trump” bestellen kun je hier. Dit boek beschrijft en analyseert de veronderstelde psychiatrische toestand van president Trump.

Het boek is een verzameling van 27 essays van vooraanstaande psychiaters, psychologen en andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Bijdragen zijn onder meer van psychiater Robert Jay Lifton en Stanford psycholoog Philip Zimbardo.

In dit boek gaat het niet over depressies, middelenmisbruik, borderline persoonlijkheid en fobieën. Bijzonder is dat de verschillende specifieke psychopathologieën die collectief worden geciteerd door de auteurs van dit boek en andere betrokken clinici zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis, antisociale persoonlijkheidsstoornis, waanstoornis, dementie, enz. We dienen wel te melden dat dit niet door een persoonlijk gesprek was dat ze tot die diagnose kwamen.

 

De heer Trump had voldoende steun en populariteit om het presidentschap te winnen.

 

Toch werden toch enkele trucs gebruikt die deze verkiezingen in 2016 hebben beïnvloed zoals het software programma Cambridge Analytica. Ook honderden trollen waren aan het werk om misinformatie te verspreiden, maar daar zou Poetin mee te maken hebben. Zelf verspreidde hij ook een pak fakenews.

Hoe speculatief is de diagnose van 27 psychiaters bij afwezigheid in vergelijking met een grondige face-to-face evaluatie door een doorgewinterde diagnosticus? Toch een beetje. Maar dat Trump meer dan liegen en bedriegen doet daar is iedereen van overtuigd.

 
Toch blijft de vraag bij velen hangen “Wat maakt de narcistische persoonlijkheid zo onweerstaanbaar aantrekkelijk voor bepaalde mensen?

 

Wat maakt dat sommige individuen bijzonder vatbaar zijn voor de aanzienlijke charmes van de narcist? En waarom ondersteunen degenen die onder de betovering van de narcist vallen wat hij of zij zegt of doet  zonder twijfel?”

 

Dat is nu net de vraag waarover veel slachtoffers van narcisme zich schuldig over voelen.

 

Ben ik naïef geweest? Heb ikzelf een stoornis? Ben ik opgelicht? Hoe heb ik zo dom geweest? Waarom heb ik bij mijn keuze niet het risico juist in geschat? enzovoort.

De narcist kan soms enkele vrouwen tegelijk gedurende lange periodes in zijn bed krijgen. Uitdagend is zelfs dat hij sommige vrouwen meeneemt naar hetzelfde chique restaurant.

Hij slaagt daarin om dit geheim te houden gedurende 6 jaar. De narcist blijkt wel hoogbegaafd te zijn en blijkbaar veel bewegingsvrijheid te hebben. Hij was ongehuwd in dit voorbeeld.

 

Maar miljoenen kiezers, duizenden enthousiaste fans, en honderden aanbidders voor Trump dat is ongezien.

 

Pathologisch of kwaadaardig narcisme is iets wat in verschillende mate manifesteert. Dat gaat van het relatief onschuldige narcisme waar de narcist vooral geabsorbeerd wordt door zichzelf naar zelfverheerlijking.

Verder kan kwaadaardig narcisme zich manifesteren als het buitengewoon giftige narcisme van de roofzuchtige psychopathische narcist.

Dit zijn narcisten, die niet anders doen dan wat psychopaten of sociopaten doen. Ze  weten hoe ze mensen effectief kunnen manipuleren door vleierij, liegen, bedriegen en bedrog, kunnen legendarisch charmant zijn, waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn om anderen te aanbidden.

 

Narcisten hebben zo’n bewondering van anderen nodig.

 

Bovendien doen ze er alles aan om die aanbidding te krijgen. Onophoudelijk gaan ze op naar nieuwe prooien.

Blijkbaar hebben degenen die ze actief aanbidden ook zin om de onverzadigbare honger naar aandacht en bewondering van de narcist te vervullen en te voeden. Die aanbidders hebben de narcist evenveel nodig als de narcist hen nodig heeft. Het is een symbiotische relatie.

 

Ze zijn met elkaar in een dans.

 

Het slachtoffer is dan ook meestal emotioneel verslaafd en vindt het maanden na de breuk nog heel pijnlijk. Sommige slachtoffers ondergaan het misbruik een leven lang. Anderen gaan tot 7 ja zelfs 8 keer bij de dader terug.

 

Hier en daar blijken narcisten hun weg te vinden naar de partij.

 

Nu betreft dit alleen een fenomeen Trump? Hebben we iets gelijkaardigs met De Wever en Francken?  Toch niet in dergelijke mate. Maar hier en daar blijken dergelijke kenmerken hun weg te vinden naar de partij.

 

Maar wie zijn deze aanbidders van Trump?

 

In een ander artikel heb ik het politieke marketing fenomeen besproken van de autoritaire doelgroep.      In een ander artikel had ik het meer over de specifieke Amerikaanse situatie waar dit afglijden van de democratische waarden en ‘orde’ op de eerste plaats zetten al tientallen jaren aan de gang is, ongeacht de politieke strekking van dat moment.

Feitelijk dient politiek met politiek bestreden te worden, maar toch kunnen we niet buiten de karaktertrekken van onze leiders te bespreken.

 

Was jij ooit een fanatieke volger van een narcist?

 

Dergelijke fanatieke volgers lijden aan een diepgaand gevoel van inferioriteit, frustratie, leegte, zinloosheid en machteloosheid. Ze voelen zich klein en onbeduidend.

Het betreft hier niet marginale persoonlijkheden. Personen vanuit alle sociale rangen, van elke hoeveelheid intelligentie, en met elke soort aan opvoeding kunnen worden opgelicht door een narcist.

Persoonlijk ken ik iemand die ettelijke paarden is kwijtgeraakt, en 100.000 euro’s spaargeld en toch een doctorandus is aan een belangrijke universiteit in de USA.

 

Dat diepgaand inferioriteitsgevoel kan verborgen zijn voor de persoon zelf.

 

Ze kunnen sociale en intellectuele vaardigheden hebben die eerder boven het gemiddelde liggen, maar die nog niet aanbod zijn kunnen komen als gevolg van een narcistische familiestructuur.

Slachtoffers kunnen een hooggevoeligheid hebben, artistieke talenten, bijzonder empathisch zijn, zeer communicatief. Onder de slachtoffers bevinden zich voornamelijk ook veel mensen uit de hulpverlening. Psychologen, therapeuten en psychiaters kunnen ook slachtoffer worden van een psychopaat, maar kunnen eveneens dader zijn.

Tot het succes, de beroemdheid en de grootsheid van de narcistische persoonlijkheid voelen de slachtoffers van narcisten zich aangetrokken, omdat ze precies het tegenovergestelde zijn van deze negatieve gevoelens over zichzelf.

De narcist drukt die diepe zelfzekerheid uit, die communicatieve vaardigheid, die charme die zijn toekomstige partner mist.  Hij weet dat waanbeeld een tijdlang te belichamen.

 

Natuurlijk gebruikt de narcist communicatieve en non-communicatieve middelen om zijn doel te bereiken.

 

Hij kan erg gefocust zijn.

Bovendien heeft hij alle kennis van de donkere kant van de mensheid en bezit jaren ervaring en motivatie om te manipuleren met verschillende technieken die hij of zij heeft geperfectioneerd.

De toekomstige partner heeft de narcist wanhopig nodig om de narcist op een troon te plaatsen, te bewonderen en te aanbidden. De narcist weet dat en dat is nu juist wat hij met zijn slachtoffer doet in de lovebombing fase.

Hij doet precies datgene waar het slachtoffer zo’n nood aangeeft, zodat die persoon high wordt, een kick krijgt, op een wolk gaat leven, zich voelt als in een sprookje, een perfecte harmonie ervaart, een zielsverwant ontmoet die eindelijk matched.

 

Immers -1 + 1 = 0  De perfecte harmonie.

 

Het voelen van die perfecte harmonie is precies wat hen zo bereidwillig maakt om zich te laten misleiden en manipuleren door de narcist. Hoewel er soms vanaf de eerste ontmoeting signalen zijn worden die ontkent.

 
De ‘setting’ van een geheime verhouding houdt meestal een groot risico in, op chantage en dominantie.
 

Maar je kunt een perfecte zakenman zijn die zich laat meeslepen in een romance en daarna geïntimideerd worden. Misschien zoek je rust, veiligheid en zekerheid, zonder dat je er echt van bewust bent.

In zo’n relatie met de narcist leeft het slachtoffer een plaatsvervangend leven via de narcist. Ze genieten van zijn of haar wel of niet ‘valse’ beroemdheid alsof het de hunne was.

 

Deze mensen hebben de narcist nodig om zich beter te voelen over zichzelf.

 

Misschien is hun relatie uitgedoofd. Misschien hebben ze teveel aan stress. Wellicht is een vroegere kwetsuur die nog niet volledig genezen is.  Misschien hebben ze meer rebellie in zich dan ze dachten.

Ze zoeken iets wat hun eigen ogenschijnlijk onbeduidende bestaan van dat moment kleur kan geven. Voor hen vervult de narcist de psychologische en soms spirituele rol van een redder of een messias.

Sommigen hebben een controleer-mij syndroom thuis, hoewel ze een perfecte manager kunnen zijn op hun werk. Sommigen hebben het reddersyndroom en willen de ietwat onvolwassen kant, jongensachtige, eventueel macho kant die ze zien in de grandioze narcist als een kwetsbaarheid beschermen.

Ook kunnen narcisten zich aangetrokken voelen tot een nog grotere narcist ter volledigheid.

 

Psychologisch gesproken, bewust of onbewust, zoeken we allemaal een messias. Iemand die redt?

 

Die messias kunnen we vinden in een cultfiguur, een held, een spirituele leider.

Die verlosser kan de stichter zijn van een religie, of het hoofd van een kerk, een organisatie, een bedrijf, een muziekgroep enz.

 

Verhaal vanuit de positie van het slachtoffer.

 

Hoewel Jezus en zijn apostelen spreken over de messias, de redder en verlosser is het evangelie net geen helden verhaal, net geen narcistisch pronkerig leiderschap, in tegendeel. Maar dat is voor een andere tekst.

Het Messiah fenomeen bij de mens is een archetypische tendens die kan worden gezien als een uitdrukking van de algemene hoop voor een “ultieme redder”: een almachtige kracht of een persoon die onvoorwaardelijk liefheeft .

 

De messias zal ons beschermen tegen de grillen en wisselvalligheden van het bestaan op soortgelijke manieren als die van een goede ouder.

 

Dat is ook hoe de narcist zichzelf presenteert en hoe in een omgekeerde projectie het slachtoffer in gaat op de avances of zelf zich opent voor de andere.

Iemand die ons zal redden van de last van onze existentiële eenzaamheid, vrijheid en verantwoordelijkheid daar gaat het over in alle mythen.

Geloof in en blinde trouw aan zo’n messiasfiguur, stelt ons in staat onze vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid af te leggen, in plaats daarvan in de handen van de Heiland te plaatsen.

 

Hebben we dan een nood aan een blind geloof?

 

Het merendeel van de bevolking waarschijnlijk wel. Hetzij een blind geloof in atheïsme, in Islam, in de Bijbel, in de markteconomie, in communisme, in nea-nazisme of andere bewegingen, ideologie en zelfs de wetenschap en geld worden gebruikt om dat ‘menselijk gat’ met een blind geloof te vullen.

Volgens mij is dat met Jezus niet het geval en ook de mening van antropoloog René Girard. René Girard heeft verschillende bloedige mythes en verhalen bestudeerd. Iemand die meer wenst te weten over mijn persoonlijk geloof en hoe ik de figuur van Jezus benader kan daar al een beetje zicht op krijgen in de categorie “bijbels, maar niet godsdienstig” en ook in de video over armoedebestrijding die je hier vindt.

Nu  is ook mijn geloof nu en dan een manier om ons gevoel van wanhoop, hulpeloosheid en hopeloosheid te overstijgen.

Geloof zou ons in staat kunnen stellen om onszelf beter te voelen door de gekozen associatie met de grootsheid van de Messiaanse autoriteit. Dan wordt geloof een soort plaatsvervangend narcistisch verdedigingsmechanisme. Dat is uiterst gevaarlijk als je daarbij aangetrokken voelt naar narcistische spirituele leiders.

 

Kwaadaardige narcisten zijn messiaans, juist vanwege hun enorme grootsheid.

 

Bovendien is het nodig om op te merken dat deze narcistische grootsheid een compensatie is voor en een massale verdediging tegen dezelfde zeer diepgewortelde gevoelens van minderwaardigheid die te vinden zijn in de volgelingen van de narcist.

De narcist is bijna onveranderlijk diep gewond geraakt, verraden, in de steek gelaten, verwaarloosd, afgewezen tijdens de kindertijd, Zijn of  haar volwassen leven is doordrenkt met het proberen af ​​te weren van dergelijke gevoelens door de constante verwerving van narcistische voorzieningen op dezelfde manier als de persoon die aan verslaving lijdt de drugs, ondanks de negatieve gevolgen hiervan inneemt.

Ze zoeken, hunkeren naar en bereiken vaak vooral door hun motivatie en soms door hun aangeboren talenten succes, beroemdheid, rijkdom, status en macht.

 

Dit zijn de medicijnen waaraan de neurotisch narcistische persoon totaal verslaafd is.

 

Deze ‘drugs’ dienen om de onderliggende gevoelens van mislukking, minderwaardigheid, wanhoop, afwijzing en niet geloofwaardigheid van de narcist te medicaliseren en te verdoven.

In die zin heeft de narcist of we kunnen technisch zeggen, het ego een manier gevonden om zich tegen dergelijke gevoelens te verdedigen. Met andere woorden, hun complex traumatische gevoelens te verslaan en te overstijgen.

lees verder

Jij wilt meer weten over het bedriegen van de narcist, nietwaar? deel 2

 

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Op 26 en 27 september organiseert Melanie Tonia Evans het “You Can Thrive After Narcissistic Abuse evenement”. Dit is een live online Première Global Healing workshop voor iedereen die lijdt aan misbruik van een echtgenoot, partner, familielid, vriend, baas, collega of ander individu.

Deze gebeurtenis is belangrijk voor u, ongeacht uw geslacht of leeftijd. Hoe lang geleden u gescheiden bent van deze persoon speelt geen rol. Zelfs als ze nog steeds in je leven zijn ben je welkom.

Klik voor meer info

Hier is een samenvatting van wat Melanie behandelt tijdens de komende workshop:

🔮 Hoe word je glashelder en krijg je klaarheid als de persoon waarmee je te maken hebt je narcistisch misbruikt.

✅ De #1 factor die bepaalt of ze in staat zijn om te veranderen.

!?️ Hoe herken je de meest voorkomende persoonlijkheidskenmerken in JOU die je een doelwit maken voor narcisten. Hoe je in de toekomst kunt stoppen met het aantrekken van misbruikers.

💻 De 6 redenen waarom de meeste mensen niet herstellen van misbruik.

Dit zal u niet meer gebeuren na deze workshop!

⚖ Hoe kun je omgaan met een narcist in moeilijke situaties zoals co-ouderschap, voogdij gevechten, echtscheiding en andere juridische / zakelijke deals.

⚕ Hoe te genezen van trauma symptomen zoals C-PTSS, angst, depressie en fibromyalgie en leven vrij van hen eens en voor altijd.

Deze gebeurtenis is niet alleen bedoeld om u te helpen los te komen en te genezen van elke misbruiksituatie. Dit healing event leert u ook hoe u een nieuw en bloeiend leven kunt creëren die giftige mensen niet langer kunnen beïnvloeden.

Als je dit soort relaties hebt meegemaakt, kan ik je sterk aanbevelen om deel te nemen aan een hele dag “healing event”.

Laat Melanie je leren hoe je kunt verschuiven van een slachtoffer van misbruik naar een bloeier na misbruik op een manier die gemakkelijk te begrijpen en onmiddellijk van toepassing is op je leven.

Ik ken Melanie’s werk en wat ze zal delen is de meest geavanceerde en impactvolle informatie over genezing van giftige en beledigende relaties.

Het is Melanie’s diepe begrip van het trauma toegebracht door narcisten die haar passie om zo veel mogelijk mensen te helpen om te genezen aanwakkert. En Melanie’s wijsheid en genezingsprocessen hebben zoveel mensen geholpen hun leven te herstellen en voorbij het overleven naar een echt bloeiend leven te gaan.

Dit is een zeldzame kans voor u om rechtstreeks te leren van een vertrouwde collega die een bekende misbruik herstel expert is.

Klik hier om uw ticket voor deze baanbrekende misbruikherstel gebeurtenis veilig te stellen.

PLUS zo veel meer …

PS Ik heb gezien dat Melanie ook een aantal spannende bonussen heeft voor u ook! Na aankoop van uw ticket krijgt u direct toegang tot het volgende:

De 50 Traits of a Narcissist Checklist zodat u kunt achterhalen of u te maken hebt met een narcist.

Plus een exclusieve 35 minuten durende videotraining genaamd “The 6 Mistakes That People Make When Recovering From Abuse”. Dit biedt een uitstekend startpunt voor je genezingsreis.

Klik hier om je ticket te reserveren en om alle speciale bonussen te ontvangen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een implicatie dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

Geef een reactie, vraag of antwoord.