Ondervind je gedachtecontrole? Hersenspoeling?

Ondervind je gedachtecontrole? Hersenspoeling?

Definitie gedachtecontrole – gedachten policing.

In essentie is elk proces van proberen de gedachten of gevoelens van iemand anders in vraag te stellen een poging tot controle van een ander. Wanneer de narcist alles in het werk stelt om ook je gedachten te beheersen of op ongepaste manier te beïnvloeden dan heb je met narcistische gedachtecontrole te maken.

Overmatig omgaan met andermans gedachten

Voor alle duidelijkheid de term “gedachtepolitie” komt uit de klassieke roman Nineteen Eighty Four van George Orwell. In dat boek beschrijft Orwell een samenleving waarin iemands gedachten worden gereguleerd. Daarin worden ook de gedachten door de overheid gemanipuleerd. In het bijzonder wordt in die samenleving het denken van de “verkeerde” gedachte als een misdaad behandeld met de naam “Thought Crime”.

Nadrukkelijk toonde Orwell in zijn boek enkele disfunctionerende mechanismen aan in regeringen.  Om de controle over een persoon te behouden proberen dergelijke regeringen niet alleen de personen te beïnvloeden en te controleren, maar ook hoe te sturen hoe ze denken.

Hetzelfde is waar in disfunctionele families en relaties. Immers waar een controller of misbruiker zijn macht en controle probeert te behouden door eerst het gedrag van een persoon te controleren en vervolgens zijn gedachten te beheersen.

Een belangrijk punt is hier dat voor een narcist onafhankelijke gedachten, vragen stellen, redeneren, rationaliseren, vergelijken, zelfs alleen maar vrije gedachten, een bedreiging kunnen vormen voor de dader. Vanzelfsprekend zal een dader daarom het slachtoffer ondervragen en hun recht op vrije gedachten onderdrukken

Wanneer een persoon begint met het polsen van je gedachten, kun je je beledigd voelen

Ook zou je de drang kunnen voelen om je ware gevoelens te verbergen. Een andere reactie is  je gedachten te ontkennen om de vrede te bewaren. Wat dikwijls ook gebeurt, is dat eigen waarden en overtuigingen veranderd worden om te proberen in harmonie te leven.

Dit kan op de korte termijn werken, maar het is niet zo eenvoudig om je echte kernwaarden en overtuigingen te veranderen. Als je dit toch doet, is  dit een recept voor toekomstige conflicten in de relatie.  Ook is het een verlies van je eigenwaarde door de leugenachtigheid tegenover jezelf en de andere.

Gedachtecontrole kan een vorm van emotioneel misbruik zijn.  Van wordt over het hoofd gezien dat gedachtecontrole niet alleen beperkt is tot mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Het kan ook heel verleidelijk zijn als niet-narcist (fikser of redder) anderen van deze gedachtecontrole probeert te overtuigen

Hoe kun je leren omgaan om een gedachtecontroleur

Ik geloof dat de gedachten van een persoon hun eigendom zijn. Daarom dat niemand het recht heeft de gedachten van een ander te beheersen.

Wij geloven dat dit waar is, zowel voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis als voor degenen die een relatie met hen hebben.

Dus iemand met een persoonlijkheidsstoornis heeft dikwijls zin om de gedachten van een familielid of partner te lezen. Daarnaast heeft een persoon die geen persoonlijkheidsstoornis heeft, niets te maken met het proberen te lezen en beheersen van de geest van iemand met een persoonlijkheidsstoornis.

Als een persoon een gedachte of een gevoel heeft — laat hen het hebben

Als een persoon ervoor kiest om iets te geloven waarvan je weet dat het niet waar is – dat is hun zaak — niet de jouwe.

Laat ze geloven wat ze willen geloven. Laat ieder voelen wat ze willen voelen. Dat zijn hun spullen! Je eigen gevoelens en je eigen gedachten zijn je eigen dingen. Je gedachten zijn je eigen bezittingen.  Dat is waar je focus bij hoort. Bovendien is die attitude waar je focus het meest vruchtbaar wordt uitgegeven

Onaanvaardbaar gedrag

Als je merkt dat je boos wordt op iemand over de manier waarop ze zich voelen of aan de kant staan, denken narciste  dat je jezelf misschien zelfs schuldig zult voelen door dat je boos wordt! Het is altijd productiever (en gepast) om je te concentreren op gedrag dat je onaanvaardbaar vindt in plaats van gedachten.

Als een persoon je gedachten controleert, doe dan wat je kunt om je integriteit van gedachten, gevoelens en overtuigingen te behouden.

gedachtecontrole
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Je kunt niet gemakkelijk veranderen wat je denkt, voelt en gelooft. Je bent niemand een uitleg verschuldigd voor hoe je denkt, voelt of gelooft.

Wij zijn verantwoordelijk voor ons gedrag – niet onze gedachten.

Akkoord om het oneens te zijn

Als iemand je voor de gek houdt over hoe je denkt, voelt of gelooft, is het beste beleid om tegen hen te zeggen — “dat is gewoon hoe ik denk”. Een andere mogelijkheid is dat je zegt “dat is precies hoe ik me voel” en ga ermee akkoord het niet eens te zijn.

Het heeft meestal geen zin om iemand anders ervan te overtuigen dat jouw gevoelens of overtuigingen meer geldig zijn dan die van hem.

Het heeft ook geen zin een ander ervan te overtuigen dat jouw gedachten accurater zijn dan die van anderen. Het is het beste om te proberen ‘akkoord te gaan om het niet eens te zijn’.  Als onder die omstandigheden  de andere partij dat niet kan accepteren, loop dan weg van de onderhandelingen.  Beëindig het gesprek onmiddellijk.

Lees Meer Bekijk meer

Dreamscape DV

Open Your Eyes (Import) DV

Total Recall HD-DV

The Truman Show DV

Inception DV

The Matrix Trilogy DV

The Matrix.

Waarneming: Onze alledaagse wereld is echt. Realiteit: Deze wereld is bedrog, een gedetailleerde leugen voortgebracht door oppermachtige machines met kunstmatige intelligentie die ons leven beheersen. Wow. Verbijsterende stunts. Verbluffende technobeelden.

Mega-actie. Keanu Reeves en Laurence Fishburne leiden de strijd voor de bevrijding van het menselijk ras in The Matrix, de cyberthriller geschreven en geregisseerd door de gebroeders Wachowski (Bound), die je, één keer gezien, niet meer loslaat. Het verhaal is van het hoogste niveau, de speciale effecten zijn baanbrekend voor de filmindustrie – kortom, de film pakt je.

The Matrix Reloaded.

Sentinels zwermen. Smith kloont. Neo vliegt… maar misschien is zelfs een Uitverkorene, met zijn verbazingwekkende nieuwe krachten, niet bij machte om de opmars van de Machines te stuiten. Neo. Morpheus. Trinity. Ze staan scherp voor het verpletterende tweede hoofdstuk van The Matrix trilogie, en ze krijgen de hulp van machtige nieuwe vrienden.

De strijd tegen een vijand die zichzelf kan klonen en upgraden en die op het punt staat de laatste enclave van de mensheid te overrompelen, kan losbarsten. Ook regisseursduo de Wachowski Brothers en producer Joel Silver staan paraat om de mensheid andermaal te verbluffen met hun spectaculaire toekomstvisie en grensverleggende filmtaal.

Wat is The Matrix? De vraag krijgt nog geen afdoend antwoord, en leidt naar een andere vraag: Wie schiep The Matrix? De antwoorden voeren ons naar nog andere werelden. De beelden en acties zijn verbijsterend.

The Matrix Revolutions.

Neo. Trinity. Morpheus. Zij en andere helden staan op de rand van de zege of de vernietiging in hun epische oorlog tegen de Machines, het verbluffende sluitstuk van de Matrix-trilogie.

Neo’s missie is te gaan waar geen mens hem ooit voorging, naar het hart van Machine City, waar hij een meedogenloze strijd moet aanbinden met het op hol geslagen en enorm in kracht toegenomen programma Smith. De missie van auteurs-regisseurs de Wachowski Brothers en producer Joel Silver luidt: het overtreffen van de nooit geziene visuele inventiviteit van de eerste twee films. De revolutie is nu: The Matrix Revolutions

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma