Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Wat met de woede van het slachtoffer van een narcist?

De woede van het slachtoffer van een narcist is wat je voelt als je niet krijgt wat je denkt dat je verdient. Slachtoffers van misbruik door narcistische daders hebben vaak een gevoel van woede over schendingen uit het verleden, onzekere toekomst vooruitzichten, ongelijke verdeling van de lasten en hardnekkige ontkenning van hun persoonlijke behoeften.

Woede is een gevoel – en als zo is het iets wat noch goed noch slecht is – het is er gewoon.

U kunt niet meer controle over je gevoelens uitoefenen als je de wind kan controleren.

Gevoelens zijn een natuurlijke reactie op de omstandigheden en verwachtingen. Je voelt gewoon dingen – en woede is iets wat je gaat voelen als je wordt onderworpen aan onrecht, misbruik of intimidatie.

U kunt bepalen wat je doet met je woede – je eigen gedrag, maar je kunt deze gevoelens niet laten verdwijnen. Het is heel gebruikelijk voor mensen om woede voor te stellen als een slechte zaak en je niet aan te moedigen om boos te zijn.

Ze kan net zo goed vertellen dat je geen pijn mag voelen wanneer je geraakt wordt op het hoofd met een honkbalknuppel.

Als u werd blootgesteld aan misbruik voor een lange periode en je bent een normaal mens dan ga je woede voelen. Zonder twijfel.

woede van het slachtoffer van een narcist
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

U gaat waarschijnlijk woede voelen op momenten dat je het niet verwacht en op momenten dat je dat wel verwacht.

Het is moeilijk om de tijden en omstandigheden die je woede zullen tonen ​​en uw aandacht vragen te controleren. Je kan bemerken dat je omgaat met je boosheid op gepaste of ongepaste manieren.

Bijvoorbeeld, is het mogelijk dat je kunt weerstaan aan de verleiding om gewelddadig om te gaan met de volgende persoon die je voorbijsteekt in een rij, terwijl jij staat te wachten. Je kan iemand ten onrechte eruit pikken om je woede op te koelen, omdat je die zwakker beschouwt als jezelf.

U kunt beschaamd zijn om die woede te voelen of je kunt ontkennen dat die woede daar zelfs is.

Fysiologen vertellen ons dat woede voortkomt uit onze primitieve “strijd of vlucht” instinct – als we boos worden hebben we een golf van adrenaline, onze hartslag verhoogt en onze zintuigen worden gevoeliger – wij zijn klaar voor de strijd en kunnen kracht of energie hebben dan boven het normale niveau is voor ons.

Ons bloed wordt omgeleid in de richting van de delen van ons lichaam die nodig zijn voor een strijd of vlucht — onze spieren, onze hersenen, onze zintuigen.

We kunnen minder pijn, minder schuld, minder gevoelig zijn voelen. Onze spijsvertering sluit zich af.

Eetlust wordt onderdrukt. Ons spijsverteringsstelsel verdrijft afval en alles wat niet onmisbaar is in ons lichaam voor de onmiddellijke crisis sluit zich.

Door het vechtinstinct denken we minder analytisch en meer reactief.

We krijgen minder stress en worden meer pragmatisch. Daardoor voelen we ons minder depressief en meer beslissend. Woede kan goed zijn voor ons — in een crisis.

Woede kan destructief zijn wanneer het in de richting van situaties of mensen gaat die niet verantwoordelijk zijn voor de pijn die we voelen of als we in situaties zijn waar geen vecht- of vluchtreactie nodig is.

Een dergelijke situatie is wanneer je te maken hebt met een persoon die een persoonlijkheidsstoornis heeft.

Het probleem — uw geliefde heeft een psychische aandoening en maakt misbruik van jou. Je reactie is boosheid op jezelf, omdat je in deze situatie verzeilt.

Het resultaat — Je kunt niet ontsnappen aan het misbruik, die ze niet begrijpen uw boosheid -, omdat ze een psychische aandoening hebben en kan niet verder kijken dan hun eigen gevoelens.

De conclusie — Niets is opgelost en de cyclus herhaalt zich.

woede van het slachtoffer van een narcist
klik op foto voor meer info

Hier is er nog een voorbeeld van woede van een slachtoffer van een narcist:

Het probleem is dat uw geliefde een psychische aandoening heeft en maakt misbruik van jouw reactie. Je bent boos op hem en je reageert terug. Het resultaat:  je ontsnapt niet aan het misbruik. Ze begrijpen je schuld niet, omdat ze geestesziek zijn en niet voorbij hun eigen gevoelens kunnen kijken.

De conclusie: niets is opgelost en de cyclus herhaalt zichzelf.

Nog een voorbeeld van woede van een slachtoffer van een narcist:

Het probleem: uw geliefde heeft een psychische aandoening en misbruikt u. Uw reactie: u werkt het uit op een niet-populaire persoon op het werk die geen represailles zal nemen. Het resultaat – je ontsnapt niet aan het misbruik. Je populariteit zakt en het vertrouwen dat men in je heeft op het werk ook. De conclusie: niets is vastgelegd en de cyclus herhaalt zichzelf.

Dus wat kan je doen?

Allereerst — beken je woede voor jezelf en omarm het — schaam je er niet voor  — het is een natuurlijke gave om je te beschermen in een crisis.

woede van het slachtoffer van een narcist
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Maar begrijp dat het je niet kan redden van alle problemen en niet geschikt is om met woede te reageren in elke situatie.

Als u te maken hebt met een persoon die een persoonlijkheidsstoornis heeft, is het veel effectiever om alles uit te vinden wat je kunt weten over de psychische aandoening en te leren wat werkt en wat niet werkt.

U kunt beginnen om jezelf te beschermen op een manier die werkt en in plaats van je nog meer boosheid te ontwikkelen kun je beginnen met een beetje meer macht over uw situatie te voelen.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelfdiagnoses.

Het enige doel van dit artikel is strikt voor leerzame doeleinden. Mijn doel is om de lezer te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden. Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees