Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Praten met een narcist is als praten tegen een muur?

Praten met een narcist.

Heb je vaak gesprekken met je narcist, waardoor je het gevoel hebt dat je tegen een bakstenen muur aan het praten bent, of nog erger, misschien laat je je met je hoofd tegen een stenen muur bonzen?

praten met een narcist
Moet je stoppen met contact te maken met een familie-lid? 1

Misschien is het zelfs in je opgekomen dat je beter af zou zijn geweest om met een stenen muur te praten, omdat de muur meer capaciteit zou hebben om begrip, validatie en empathie te bieden dan de narcist in je leven!

De gesprekken in het echte leven met een narcist zijn vermoeiend.

Soorten gesprekken met een narcist(e).

Soms krijg je zelfs geen gesprek gestart door een stille behandeling. Praten met een narcist kan duizelingwekkend, zenuwslopend zijn.

Daarbij geeft het je het gevoel dat je gek gaat worden. Op zijn minst een medelevend persoon kan als hij of zij zijn zelfbeheersing verliest ertoe drijven om hun eigen realiteit en zelfs hun gezond verstand soms in vraag te stellen.

praten met een narcist
Wat te doen om geen angst meer te hebben voor de narcist?

Vanzelfsprekend heeft het geen zin om tijdens een woede bui te praten met een narcist.

Een gesprek dat erg sarcastisch is, is ook geen gesprek.

De circulaire gesprekken laten je slechter af dan wanneer je ze nooit had gehad. Je begint jezelf de schuld te geven, twijfelt aan je instincten en je af te vragen wat er in vredesnaam aan de hand is?

Waarom zou je blijven praten en geen medium chill of ‘geen contact‘ toepassen?

Het is niet gemakkelijk als je negatief wordt beïnvloed door de machinaties van een chronische narcist of zijn vliegende apen, vooral als dat individu je romantische partner, ouder, kind, familielid, vriend, collega of supervisor is.

Zolang jij gelooft dat de persoon waarmee u te maken hebt nog kan veranderen kan het nuttig zijn een zo goed mogelijk gesprekspatroon te gebruiken. Maar dan heb je er voor te zorgen dat je grenzen niet overschreden worden. Je hebt misschien al een vermoeden. Misschien is de persoon in een moeilijke periode?

Eveneens als een gesprek gevoerd wordt met een persoon waar jij het vermoeden hebt dat het een narcist is, maar een derde persoon (bijvoorbeeld een mediator) is daar nog niet van overtuigd, lijken me deze tips geschikt.

Hoe vertel je iemand dat hij of zij zich narcistisch gedraagt?

“Geen contact regel” is meer een kwestie van overleven.
Gebruik Humor om te praten met een narcist.

Humor zijn krachtige communicatiemiddelen. Wanneer op de juiste manier gebruikt, kunnen humor licht werpen op de waarheid, moeilijk gedrag ontwapenen en aantonen dat u een superieure zelfbeheersing hebt.

Verhelderende vragen stellen tijdens het praten met een narcist.

Een goede manier om diplomatiek iemands aandacht te vestigen op zijn of haar narcistische gedrag is door verhelderende vragen te stellen.

Als je bijvoorbeeld observeert dat de narcist onredelijke verzoeken of eisen doet leg je de focus op het gedrag door een paar indringende vragen te stellen om te zien als de narcist genoeg zelfbewustzijn heeft om de ongelijkheid van het schema te herkennen.

Bijvoorbeeld: zoals meestal verwacht de narcist(e) dat je altijd dingen op zijn of haar manier doet of je manipuleert om aan hun egoïstische behoeften te voldoen.

“Verwacht je echt dat ik …?”

“Klopt wat u van mij wilt?”

“Heb ik hier zelf iets in te brengen?”

“Lijkt dit u redelijk wat je me vraagt?”

“Vraag je het mij of vertel je het me?”

Als je de bovenstaande vragen stelt, plaats je een spiegel zodat de persoon met narcistische kenmerken de ware aard van zijn of haar truc “kan” zien. Je biedt in alle geval weerwerk.

Het gedrag scheiden van de persoon als we praten met een narcist.

Een vaak effectieve manier om op het narcisme van een persoon te wijzen, terwijl de individuele flexibiliteit tegelijkertijd wordt toegestaan, is om het gedrag van de persoon te scheiden.

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “jij bent een narcist”, zeg “je gedraagt je als een narcist” of “dit [specificeer het gedrag] is narcistisch.” “Je bent een narcist” betekent dat dit precies zo is een persoon is, en dat er geen manier is om te veranderen.

Aan de andere kant, als je zegt “je gedraagt je als een narcist” of “dit gedrag is narcistisch” suggereert dat de persoon het vermogen heeft om te veranderen door andere, betere keuzes te maken.

Vraag direct: Ben jij een narcist?

De laatste tip is eenvoudigweg om iemand te vragen die een duidelijk patroon van narcistische trekken vertoont: “Bent u een narcist?”

Of: “Beschouwt u zichzelf als een narcist?”

Deze botte vragen lijken misschien verrassend. Maar onderzoek toont aan dat veel narcisten, wanneer je ze over het onderwerp confronteert, niet alleen openlijk toegeven aan hun narcisme, maar er ook trots op zijn.

Omdat narcisten zich vaak minderwaardig voelen in, opscheppen over hun egocentrische buitenkant biedt dit een tijdelijke afleiding van hun diepe gevoel van ontoereikendheid.

Transforming Family of origin wounds

Natuurlijk kost het vaak meer dan een indirecte of zelfs een directe herinnering om een narcist te dwingen redelijker te worden, om zijn of haar daden te heroverwegen, of om je met respect te behandelen.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees