Wat heeft er meer capaciteit in begrip dan praten met een narcist?

  Praten met een narcist. Heb je vaak gesprekken met je narcist, waardoor je het gevoel hebt dat je tegen een…

Praten met een narcist.

Heb je vaak gesprekken met je narcist, waardoor je het gevoel hebt dat je tegen een bakstenen muur aan het praten bent, of nog erger, misschien laat je je met je hoofd tegen een stenen muur bonzen?

Misschien is het zelfs in je opgekomen dat je beter af zou zijn geweest om met een stenen muur te praten, omdat de muur meer capaciteit zou hebben om begrip, validatie en empathie te bieden dan de narcist in je leven!

De gesprekken in het echte leven met een narcist zijn vermoeiend.

Soorten gesprekken met een narcist(e).

Soms krijg je zelfs geen gesprek gestart door een stille behandeling. Praten met een narcist kan duizelingwekkend, zenuwslopend zijn.

Daarbij geeft het je het gevoel dat je gek gaat worden. Op zijn minst een medelevend persoon kan als hij of zij zijn zelfbeheersing verliest ertoe drijven om hun eigen realiteit en zelfs hun gezond verstand soms in vraag te stellen.

Vanzelfsprekend heeft het geen zin om tijdens een woede bui te praten met een narcist.

Een gesprek dat erg sarcastisch is, is ook geen gesprek.

De circulaire gesprekken laten je slechter af dan wanneer je ze nooit had gehad. Je begint jezelf de schuld te geven, twijfelt aan je instincten en je af te vragen wat er in vredesnaam aan de hand is?

Waarom zou je blijven praten en geen medium chill of ‘geen contact‘ toepassen?

Het is niet gemakkelijk als je negatief wordt beïnvloed door de machinaties van een chronische narcist of zijn vliegende apen, vooral als dat individu je romantische partner, ouder, kind, familielid, vriend, collega of supervisor is.

Zolang jij gelooft dat de persoon waarmee u te maken hebt nog kan veranderen kan het nuttig zijn een zo goed mogelijk gesprekspatroon te gebruiken. Maar dan heb je er voor te zorgen dat je grenzen niet overschreden worden. Je hebt misschien al een vermoeden. Misschien is de persoon in een moeilijke periode?

Eveneens als een gesprek gevoerd wordt met een persoon waar jij het vermoeden hebt dat het een narcist is, maar een derde persoon (bijvoorbeeld een mediator) is daar nog niet van overtuigd, lijken me deze tips geschikt.

Hoe vertel je iemand dat hij of zij zich narcistisch gedraagt?

Gebruik Humor om te praten met een narcist.

Humor zijn krachtige communicatiemiddelen. Wanneer op de juiste manier gebruikt, kunnen humor licht werpen op de waarheid, moeilijk gedrag ontwapenen en aantonen dat u een superieure zelfbeheersing hebt.

Verhelderende vragen stellen tijdens het praten met een narcist.

Een goede manier om diplomatiek iemands aandacht te vestigen op zijn of haar narcistische gedrag is door verhelderende vragen te stellen.

Als je bijvoorbeeld observeert dat de narcist onredelijke verzoeken of eisen doet leg je de focus op het gedrag door een paar indringende vragen te stellen om te zien als de narcist genoeg zelfbewustzijn heeft om de ongelijkheid van het schema te herkennen.

Bijvoorbeeld: zoals meestal verwacht de narcist(e) dat je altijd dingen op zijn of haar manier doet of je manipuleert om aan hun egoïstische behoeften te voldoen.

“Verwacht je echt dat ik …?”

“Klopt wat u van mij wilt?”

“Heb ik hier zelf iets in te brengen?”

“Lijkt dit u redelijk wat je me vraagt?”

“Vraag je het mij of vertel je het me?”

Als je de bovenstaande vragen stelt, plaats je een spiegel zodat de persoon met narcistische kenmerken de ware aard van zijn of haar truc “kan” zien. Je biedt in alle geval weerwerk.

Het gedrag scheiden van de persoon als we praten met een narcist.

Een vaak effectieve manier om op het narcisme van een persoon te wijzen, terwijl de individuele flexibiliteit tegelijkertijd wordt toegestaan, is om het gedrag van de persoon te scheiden.

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “jij bent een narcist”, zeg “je gedraagt je als een narcist” of “dit [specificeer het gedrag] is narcistisch.” “Je bent een narcist” betekent dat dit precies zo is een persoon is, en dat er geen manier is om te veranderen.

Related Post

Aan de andere kant, als je zegt “je gedraagt je als een narcist” of “dit gedrag is narcistisch” suggereert dat de persoon het vermogen heeft om te veranderen door andere, betere keuzes te maken.

Vraag direct: Ben jij een narcist?

De laatste tip is eenvoudigweg om iemand te vragen die een duidelijk patroon van narcistische trekken vertoont: “Bent u een narcist?”

Of: “Beschouwt u zichzelf als een narcist?”

Deze botte vragen lijken misschien verrassend. Maar onderzoek toont aan dat veel narcisten, wanneer je ze over het onderwerp confronteert, niet alleen openlijk toegeven aan hun narcisme, maar er ook trots op zijn.

Omdat narcisten zich vaak minderwaardig voelen in, opscheppen over hun egocentrische buitenkant biedt dit een tijdelijke afleiding van hun diepe gevoel van ontoereikendheid.

Natuurlijk kost het vaak meer dan een indirecte of zelfs een directe herinnering om een narcist te dwingen redelijker te worden, om zijn of haar daden te heroverwegen, of om je met respect te behandelen.

Bruikbare suggesties.

How to communicate with difficult people?

How to deal with difficult people?

Dealing with difficult people.

Hoog sensitieve personen.

Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?

Effectief omgaan met agressie en zinloos geweld

Scheiden van een narcist.

Constructief omgaan met irritatie en boosheid.

Omgaan met hechtingsproblemen.

Hebt u een narcistische dochter in de familie? Deel 2

Is jouw man een narcist? Deel 3

Techniek om je beter te voelen. deel 2

Stoppen met het spelen van het Narcistische spel en winnen. (audio en video)

Hoe een bloeiend leven hebben na narcistisch misbruik?

Annemie over familie, Oosterhuis en thuis. Het narcisme doorbreken.

Met de narcist aan de praat.

Psychologische Begrippenlijst zoals dubbele binding, normalisering etc.

Zodra je aan een narcist een reactie geeft, geeft u de macht weg.

Over je valse overtuigingen die je herstel van narcistische misbruik blokkeren. deel 3

Hoe geloof je dat jij krachtiger bent dan de narcist?

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Bekijk nu de Engelstalige ontwikkelingsprogramma’s van  Melanie het nieuwe herstelprogramma, het Quantum Healing Starter Pack, The Empowered Self Course   en het Transforming Family of Origin Wounds-programma.

Ga naar de homepage: https://narcisme.blog

Transforming Family of origin wounds
Share

Recent Posts

 • bijbels maar geen godsdienst
 • gemeenschapsvorming
 • mijn verhaal
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zingeving

Patrick een rots in de branding: getuigenis van Annemie

Patrick die zingt Terwijl de eerste woorden op mijn computerblad verschijnen, lees ik dat de Italianen, momenteel volledig in lock-down… Read More

 • afkicken van de narcist
 • Bestrijd de krachten van het kwaad
 • mijn verhaal
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist
 • zelfgenezing
 • zelfliefde

Kracht van de geur van een Grasmachine gevonden en andere geheimen.

Verjaardag van mijn vader en zijn grasmachine De Noordstraat 29, Oostnieuwkerke waar het licht brandde op 23/9 op de verjaardag… Read More

 • afkicken van de narcist
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist
 • zelfgenezing

Een gezonde relatie ontwikkelen met een narcistisch iemand?

Deze persoon is misschien nog in uw leven als intieme partner. Of misschien zie je deze persoon momenteel niet, maar… Read More