Woordsalade door een narcist of narcistische praat. Deel 2

De twaalf meest gebruikte technieken van woordsalade door een narcist in de context van Narcistische praat zijn:

De gesprekken met een narcist zijn over het algemeen repetitief. Ze eindigen ook nooit met een oplossing. Wanneer ze geconfronteerd worden met hun gedrag, zal de narcist vaak defensief worden, omdat het nooit hun schuld is.

Vervolgens zal de narcist het gedrag ontkennen, eerdere gesprekken over dit gedrag ontkennen, allerlei andere niet — gerelateerde onderwerpen naar voren brengen die dienen om het slachtoffer uitgeput te laten voelen.

Het slachtoffer begint zich onzeker te voelen en hun motief ter discussie te stellen, zelfs om dit onderwerp te bespreken.

Slachtoffers hebben vaak het gevoel dat ze moeilijk zijn, vertrouwenskwesties hebben. Bovendien hebben ze het moeilijk om dingen los te laten want begrijpelijk is, want de geest van een “normaal” persoon probeert te achterhalen wat de betekenis van de woordsalade is. 

Dat noemen we “derivationeel zoeken“, net zoals een zoekmachine op de achtergrond blijft zoeken als je ze niet stopt.

Toch is de realiteit daar dat het slachtoffer hetzelfde onderwerp blijft bespreken, omdat het gedrag van de narcist een probleem is en niet, omdat ze problemen hebben.

Incoherent gemompel = woordsalade door een narcist = narcistische praat.

Dit lijkt een soort van ‘verzekering’ voor hen te zijn dat incoherent gemompel. Ze zullen iets incoherent mompelen in het midden van een discussie, maar zullen het niet herhalen wanneer erom wordt gevraagd. Dan, als iets de volgende dag opkomt, zullen ze zeggen: “Ik vertelde je …” De manier waarop dit werd gebruikt, in gevallen die ik me kan herinneren, leek het te zijn met het doel zowel confrontatie te vermijden EN verantwoordelijkheid te vermijden.

Het is ook een manier voor hen om te voorkomen dat ze het bij het verkeerde eind hebben, want hoe het ook gaat, ze zullen zeggen: “Dat is wat ik zei.”

Het ontkennen van hun eigen slechte gedrag.

In plaats daarvan komt het brengen van en focussen op het slachtoffer met deze mompeltechniek. Dat is natuurlijk projectie. Omdat de narcist nooit fout is en ze een groot recht hebben om te doen wat ze willen, denken ze dat hun gedrag nooit in het geding mag zijn.

In plaats daarvan  probeert de narcist om elk mogelijk probleem dat iemand anders heeft met hun gedrag ongeldig te verklaren. Daarbij is voor de narcist dat “allemaal” (hun confrontatie)  een echte (of ingebeelde) probleem van het slachtoffer zelf.

Voorbeeld van incoherent gemompel= woordsalade door een narcist of narcistische praat.

Slachtoffer: “Ik dacht dat je zei dat je het contact met je ex-vrouw zou afsnijden.”

Narcist:  “Nou, je praat nog steeds tegen je ex.”

Slachtoffer: “Alleen wanneer het moet – en alleen als het om de kinderen gaat.”

Narcist: “Wel, hoe weet ik dat zeker? Hoe weet ik echt dat ik je kan vertrouwen?

Slachtoffer: ”Omdat ik je nooit een reden heb gegeven om me niet te vertrouwen.”

Narcist: ”Nou, heb je dat en heb ik nooit iets eerder genoemd.”

Heb je daar ooit over nagedacht? Je zou me met hem kunnen bedriegen voor alles wat ik weet. “

Verbaal misbruik.

Alle vormen van narcistische praat zijn vormen van verbaal misbruik en emotioneel misbruik, omdat het hun doel is om macht over de ander te krijgen door te proberen hun realiteitsgevoel uit te hollen. Als je een relatie hebt of dynamisch bent met een partner die narcistische praat gebruikt weet dan dat dit geen gezonde communicatie is.

Het gebruik van narcistische praat is een manier om je realiteit te ontwrichten of  te minimaliseren of te manipuleren.  Een woordsalade door een narcist creëert een win / verlies – situatie waarbij het slachtoffer degene is die verliest.

woordsalade door een narcist
klik voor meer info

Enkele tips voor het omgaan met narcistische woordsalade of narcistische praat.

Als je deze grillige en onzinnige vormen van communicatie tegenkomt, kun je proberen een vaste grens in te stellen door de andere persoon te laten weten dat jij zijn realiteit niet deelt door iets te zeggen als: “Wel dat is uw mening. ” of: ”Ik zie de dingen niet zo.”

Dit klinkt alsof je de communicatie afsluit, maar dat is niet het geval. Het is een manier om de controlerende persoon te laten weten dat je jouw macht en controle behoudt en niet hun waarneming deelt.

Hier is een voorbeeld van een mogelijke manier om met het bovenstaande voorbeeld om te gaan met narcistische woordsalade of narcistische praat.

Slachtoffer: “Ik dacht dat je zei dat je het contact met je ex-vrouw zou afsnijden.” Narcist: Nou, je praat nog steeds tegen je ex.”

Slachtoffer: ”Dat is een ander onderwerp. We hebben het over jou en je ex-vrouw. Als we klaar zijn met dat onderwerp, kunnen we bespreken waarom ik nog steeds met mijn ex praat.”

Spreekt het slachtoffer nog steeds met haar ex, omdat ze kinderen bij hem of haar heeft?

Narcist: ”Ik wil nu over dat onderwerp praten. Ik wed dat je me bedriegt.”

Slachtoffer: ”Ik wil ons gesprek over je ex-vriendin beëindigen en dan kunnen we mijn ex bespreken.”

Narcist: ”Het draait altijd om jou, niet? Jij bent degene met vertrouwensproblemen. Ik kan er niet tegen dat je zo jaloers wordt.”

Slachtoffer: ”Laten we bij het oorspronkelijke onderwerp blijven. We kunnen daarover praten nadat we besproken hebben dat je met je ex-vriendin hebt gesproken.”

Narcist: ”Je bent zo manipulatief.

Slachtoffer: ”Wel dat is jouw mening.

Narcist: ”Ja dat is het.”

Slachtoffer: ”Zo kunnen we gaan terug naar de discussie waarom je met je ex-vrouw praat?”

“Narcist: ”Nee. Kom er al overheen.“

Op dit moment is duidelijk geworden dat de narcist niet naar een oplossing toe wil werken.

De partner was in staat om bij het onderwerp te blijven en de narcist niet het gesprek van het onderwerp te laten slepen en het terug te draaien of omkeren naar het slachtoffer.

Wat kun je doen om jezelf niet te isoleren en te versterken?

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze privégroep zelfgenezing VKoN. Lees eerst de info vooraleer uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen. Alle links vind je in het menu!

Ondersteuning vragen – vertel anderen die begrijpen wat je doormaakt wat er is gebeurd en laat ze bepalen wat ze vinden van deze gebeurtenis.

Vertel ons eerst wat je hebt meegemaakt aan narcisme!

Praat als nodig met mensen die door je geliefde in zwart of wit zijn gesplitst om hen te laten weten dat je het “grijs” kunt zien.

Kun jij zelf een voorbeeld van woordsalade herinneren dat op jou werd toegepast?

Laat het ons weten dat kan het bewustzijn verhogen bij anderen. Vragen? Ik antwoord graag. Ik hoop dat deze post over onoverwinnelijk worden  je van dienst is!  Als je het leuk vond, vergeet dan niet om het te delen. Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel!

Engelse uitgebreide versie van woordsalade door een narcist en narcistische talk:

@narcismeHelp

Deze presentatie bevat afbeeldingen die zijn gebruikt onder een Creative Commons-licentie.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees