Geen contact met een narcistisch familielid? Deel 1

Geen contact met een narcistisch familielid? Deel 1

Sommigen onder jullie realiseren zich eindelijk, na maanden soms jaren dat hun volwassen dochter NPD heeft. Kom echter niet al te snel tot deze conclusie. Bekijk eens alle kenmerken en schrijf eens alle positieve en negatieve punten op vooraleer je overgaat tot geen contact met een narcistisch familielid.

Voor anderen komt dat besef over hun vader, moeder of broer.
Je kunt echt ontzettend je best gedaan hebben gedurende jaren om een liefdevolle ervaring te hebben met je zoon, dochter, vader of moeder en daar niet in slagen.

En dat kan bijzonder pijnlijk zijn als je een alleenstaande vader of moeder bent. Ook als je maar 1 zus of broer hebt is een moeilijke relatie met hem of haar heel pijnlijk.

Hoe minder bronnen van onvoorwaardelijke liefde je hebt, hoe meer je je geïsoleerd voelt en hoe moeilijker het is. Maar dus te meer nodig.

De tekst die volgt geeft je de inzichten om je klaar te maken om de” geen contact regel” op hen toe te passen. Je kunt misschien niet de enige zijn in jouw familie die deze beslissing genomen heeft om geen contact meer te hebben met een ander familielid.

De toepassing van de geen contact met een narcistisch familielid betekent niet dat je niet van dat familielid houdt.

Het betekent wel dat je niet houdt van wat zij of hij doet. Je beseft dat je haar of hem niet kan helpen en dat je beslist hebt om het aan “God” over te laten.

Voor mij persoonlijk is die relatie met een barmhartige liefdevolle God een absolute voorrang, in de zin dat ik al de onvoorwaardelijke liefde ontvang die ik nodig heb. Ik probeer die dan ook zoveel mogelijk te spiegelen naar anderen.

Maar dat is ook niet van de ené op de andere dag gekomen. Immers vanaf mijn 14 jaar had ik een hekel aan “godsdienst”, en in sommige periodes beschouwde ik mezelf als een overtuigde atheïst.

Spiritualiteit voor je herstel.

Het is pas de laatste jaren dat ik dagelijks tot nieuwe inzichten en gevoelens komt wat het spirituele betreft en dit vooral dankzij de liefde die ik thuis ondervind.

Ik heb dan ook geen absolute behoefte aan voorwaardelijke liefde van een familielid. Daarbij heb ik het ook niet nodig die persoon omwille van zijn persoonlijkheidsstoornis, persoonlijkheid of gebrek aan empathie  persoonlijk te veroordelen.

Naast het punt dat ik me niet meer laat raken door zijn of haar gedrag, kan ik best mijn grenzen verdedigen of geen contact gaan zonder afhankelijk te zijn van de uitkomst van deze actie.

Immers ik heb alle vervulling van mijn emotionele behoeften in een liefdevolle barmhartige God en een gemeenschap.

Maar ik ben bovendien ook bereid de confrontatie aan te gaan en te getuigen van die onvoorwaardelijke liefde.

Nu zal een relatie met een mens nooit perfect zijn en is radicale vergeving nodig. Echter zal radicale vergeving, of radicale liefde geen positief effect hebben op iemand met een persoonlijkheidsstoornis. Er is zelfs veel kans dat die stoornis zich daardoor zal versterken.

Ik heb dan ook ettelijke keren met verschillende familieleden opnieuw het blad omgedraaid en radicale vergeving toegepast.

Daarnaast heb je een grens die je persoonlijk moet bepalen afhankelijk van hoezeer je in staat bent jezelf te blijven eren (zoals God dat verlangt). (dealbreakers)

cover How to do the work Nederlandstalige versie
Meer info over de Nederlandse editie!

Uiteraard kun je geen leugens dulden.

Toestaan van vernederingen en beledigingen ook niet. Alvast dienen diefstallen, fysiek geweld of bedreigingen met geweld, of je privaat domein betreden zonder toestemming en inbraak gemeld te worden aan de autoriteiten. Vergeet niet dit de documenteren en fotograferen..

Het wordt echter nog meer emotioneel ingewikkeld als je kleinkinderen hebt die de narcist gebruikt om jou te manipuleren.

Dat zal zeker beïnvloeden waar je de grens legt, hoelang je “geen contact” gaat, of een “time-out” doet.

Ik hoop dat je trouw bent aan jezelf.

Als een familielid je beledigt in het bijzijn van je kleinkinderen dan ga je jezelf goed moeten bewustzijn van je eigenwaarde. Ik kan me voorstellen dat sommigen dan weerwerk zullen doen en dat zich een conflict met lawaai ontstaat.

Dat is zeker niet in het belang van de kleinkinderen.

Authentiek leven betekent dan ook, dan je in authentieke liefde blijft en dat je bijvoorbeeld kunt zeggen:

ik dank je voor je mening zo duidelijk te kennen te geven, maar, omdat je scheldwoorden gebruikt ga ik daar niet op in nu, en dat je met spijt voor je kleinkind vertrekt. Dan kun je misschien nog zeggen dat je van hen houdt.

Je weet dat als je sterk bent, je jouw kleinkinderen kan helpen als ze ouder zijn en niet bij haar en hun vader wonen, en realiseer je dat je in de tussentijd misschien geen fysieke relatie met hen heeft.

Persoonlijk geloof ik dat bidden of één of andere manier van je kleinkinderen mentaal positief in je leven houden je helpt.

Met narcistische familieleden in de wagen.

De situatie is nog moeilijker als zo’n scheldwoorden of vernederingen voorvallen in een wagen of op een openbare plaats waar je niet zomaar kunt uitstappen.

Als je zelf die wagen bestuurt kun je stoppen en even uitstappen, en als het echt verbaal of fysiek geweld wordt kun je rechtstreeks naar de politie rijden.
In alle situaties van geweld laat je je zeker niet provoceren.

Ga dan naar ideeën zoals “je bent een kind van God” en dat je gewoon liefde wilt zijn.
Ik hoop dat je blijft geloven dat er verbindingen zullen ontstaan met je kleinkinderen als je de pijn teruggeeft aan het universum, je een voorstelling maakt van een positieve uitkomst en het licht in je leven brengt daar waar de pijn zich in je lichaam genesteld had.

geen contact met een narcistisch familielid
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Eerst stop je al die pijn in een doos, die je vervolgens met een racket het universum instuurt (hypnotische beeld meditatie) daarna ga je liefdevol wit licht naar die plaats van gewezen sturen.

Als je snapt wat ik bedoel hoe je kunt handelen tegenover kernpersonen in je familie wil je dan schrijven: ‘ik snap het’.

De kern is deze: dat als je jezelf blijft eren welke ook de omstandigheden zijn dan eer je het universum, de bron, God enz.

Dan is het geen zo’n groot moreel probleem meer als je geen contact moet gaan met een narcistisch familielid.

Jij bent de verandering die je wilt zien in je leven, en in dat van alle anderen. Trouwens ben je ook een voorbeeld voor je kleinkinderen, en kinderen.

Alleen als jij in onvoorwaardelijke liefde blijft tegenover jezelf kunnen ze die houding leren spiegelen. Deze transformatie van negatieve “energie” heeft een ontzettend grote “groei” “weerstand” “veerkracht” “opstanding” potentieel.

Ik weet dat het bijzonder moeilijk is om onvoorwaardelijke liefde te spiegelen als je geen bron van onvoorwaardelijke liefde hebt en geen intieme connectie.

Dat is dan ook de reden van ons forum op Facebook. En ook de enige gedragsregel in dit forum “heb elkander lief”, “zoals je ook gezonde zelfliefde” kunt beoefenen.

Wees je bewust dat er jaloersheid, begeerte en pesterijen in relaties kunnen ontstaan. Sommige mensen hebben niet de mogelijkheden zich anders te gedragen dan pesters, betweters en misbruikers.

We zijn trouwens zelf niet perfect, maar kunnen snel terug gaan naar zo’n plaats van innerlijke vrede waaruit liefde ontstaat.
Ben je klaar om jezelf en andere ontelbare anderen te vergezellen die dit leven van bekrachtigende persoonlijke verantwoordelijkheid leven en prachtige echte interpersoonlijke relaties ontvangen?

Je wordt klaar voor geen contact met een narcistisch familielid als je het persoonlijke innerlijke proces doet.

Dat vind je als je het zoekwoord “taak” en “proces” gebruikt op onze website.
Als je op elk niveau genoeg misbruik hebt gehad, ook van familieleden, ontdek dan hoe we dit doen daarvan loskomen door in te schrijven op onze nieuwsbrief of de takenteksten op de website te doen.

Als je de Engelse taal goed verstaat is het NARP programma zeker de moeite waard. Ik zelf gebruik het dagelijks. Je vindt de link in het menu.
En als je deze tekst goed vond, over geen contact met een narcistisch familielid geef hem dan een duim omhoog, niet dat ik jouw waardering zo nodig heb, maar, omdat het een signaal is naar de andere leden van deze groep dat je betrokken bent bij deze tekst en hen aanspoort dit ook te doen.

Deel dit artikel met de mensen van wie je houdt en waarvan je weet dat ze zelf geen anderen uitsluiten in je gemeenschappen, zodat ze en hun families ook kunnen ontsnappen aan misbruik.

Ik kijk er zo naar uit om je opmerkingen en vragen over dit zeer belangrijke onderwerp hieronder te beantwoorden.

Ik hoop dat dit je geloof schenkt.
Veel liefde voor jou en je familie.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken
Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma