Wat als de ingestorte narcist(e) door de mand valt? Deel 1b +video

Wat als de ingestorte narcist(e) door de mand valt? Deel 1b +video

Instortende narcisten kunnen ook erg gevaarlijk zijn.

Neem nu, Donald Trump die geconfronteerd wordt met een niet aflatende groeiende schare van psychiaters die hem een gevaarlijke narcist noemen.  Anderen noemen hem dan weer dementerend gezien hij een glas water drinkt met zijn twee kleine handjes. Is dit een ingestorte narcist?

Dit zou een instortende president kunnen aankondigen, net zoals Nixon.

Wanneer dit verdedigende schild op enigerlei manier wordt gebroken, komt al die zelfhaat, alle pathologische schaamte, alle ware gevoelens van de narcist(e) voor zichzelf naar binnen en kunnen ze het niet aan.

Ze kraken.

Hun voorgevel is verdwenen.

Het schild komt naar beneden en we zien de stoornis zoals hij werkelijk is: doodsbang, hysterisch, behoeftig, psychotisch, paranoïde, met waanvoorstellingen en verteerd door behoeften.

Een brandwondenslachtoffer zonder beschermende huid.

En het is lelijk.

Het is zielig.

Het is eng.

Dit is waar partners, vrienden en emotioneel afhankelijke mensen weer vast komen te zitten en opnieuw proberen met de narcist.

Ze hebben medelijden met dit arme, zielige wezen. En wie niet?

Het is een zeer dramatische situatie.

Laten we even bekijken wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis is.

Het is een persoonlijkheidsstoornis van cluster B naast psychopathie (anti-sociale persoonlijkheidsstoornis) en Borderline persoonlijkheidsstoornis.

Wanneer de meeste denken aan een narcist(e), kunnen zij denken aan een zichzelf graag ziende extraverte beroemdheid die talloze uren besteedt aan het perfectioneren van hun verschijning voor ze uitgaan om te charmeren.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met de klassieke narcist(e), die uitstekende coping vaardigheden vanaf een jonge leeftijd had ontwikkeld waarmee ze kunnen functioneren door middel van een valse zelf en een opgeblazen ego.

Klinisch narcisme is echter veel meer dan alleen een in zichzelf gekeerde ijdelheid. Een bepaalde mate aan ijdelheid is gebruikelijk bij heel wat geestelijk gezonde personen.

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door eigenschappen:

met gebrek aan empathie,

obsessie met sociale status of grandiositeit, tot grootheidswaanzin

oppervlakkige charme en

onvermogen om te luisteren of

een toon opzetten gespeend van enig respect voor anderen.

Elke relatie, romantisch of niet, is een manier om hun narcisme te “voeden”.

De ingestorte narcist kan iemand alleen graag zien zoals ze hun eigen pinkje graag zien. Daarbij kunnen ze iemand missen zoals een afgehakte ledemaat wanneer een afgehakte ledemaat zou kunnen opnieuw groeien.

Jij bent een uitbreiding van hen.

Als je een relatie met een narcist(e) hebt, onthoud dat je alleen een uitbreiding van hen bent. Daarbij zien zij jou niet graag op dezelfde manier zoals u waarschijnlijk hen liefhebt.

Narcisten zijn emotioneel onvolgroeid, hoewel het een echte belediging zou zijn wanneer je hem op een bepaalde emotionele leeftijd zou vastpinnen voor de kinderen van die leeftijd en waarop de narcist zijn emotionele groei heeft beëindigd.

Een egoïstisch zesjarige die dagdroomt van zijn geliefde superheld en niet helemaal begrijpt waarom mama zo boos was als hij haar favoriete decoraties ruïneert is vrij normaal, en vergeeflijk.

Zo is de driftbui die hij krijgt wanneer hij zijn zin niet krijgt dat ook. Maar deze eigenschappen in een vijftig jaar oude zijn zorgelijk en verontrustend.

Het eindpunt van de emotionele groei van de ingestorte narcist(e).

De meeste mensen ontwikkelen emotioneel verder, passen zich aan de werkelijkheid volgens hun leeftijd, maar als iemands voornaamste coping-vaardigheden onvolgroeid zijn, kunnen er veel dingen gebeuren, met inbegrip van het ontwikkelen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Men is het erover eens in vele psychiatrische kringen dat narcisten onbewust zich beter vinden dan anderen, zich onaanvaardbaar hebben gemaakt en hun bewuste, persoonlijk ervaren grootheidswaan onaanvaardbaar is. Bovendien is dat ook een overcompensatie.

Hoe dit gebeurt, varieert en is ter discussie.

Dit individu kan geboren zijn met een zeer gevoelige karakter.

Is het kind gebruikt geweest als een meting voor de eigen eigenwaarde van zijn ouders?

Is het niet schokkend dat narcisme zich ontwikkelt als een manier om te leren omgaan met buitengewone zelfhaat?

ingestorte narcist
De juiste tools voor stimulering van je zelfgenezendvermogen!

Het uiterst zwakke fundament van geestelijke gezondheid van de narcist(e).

Daardoor is een narcistische persoonlijkheid zoals een huis gebouwd op palen. Het maakt niet uit hoeveel pijlers het vasthouden, het maakt niet uit waarvan ze zijn gemaakt.  Dat huis kan instorten.

Het is geen kwestie hoeveel extensies en bronnen van narcistische ondersteuning een individu kan hebben. Er is altijd een kans van het instorten door een ernstig letsel aan de narcistische persoonlijkheid.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Steun elkaar in de commentaren!


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees