Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Werkwijze van een narcist(e) om controle te krijgen. Deel 2 +video

6. Manipulatie. 

Tegelijkertijd met de bovenstaande werkwijze is  manipulatie een helemaal en onafscheidelijk deel van de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Hoewel de narcist(e) eerst idealiseert, devalueert  hij of zij je vervolgens. Zelfs ontdoet hij of zij zijn slachtoffer van zijn eerste idealisering. Deze abrupte, gewetenloze devaluatie is misbruik.

Alle narcisten idealiseren om vervolgens te devalueren. In werkelijkheid draaien ze de aspecten van de idealisering om tot devaluatie.  Wat ze al van in het begin mogelijks hebben aangeduid als een klein minpuntje wordt daarbij ook nog eens uitvergroot.

Kortom, dit is de kern van narcistisch gedrag.

De narcist(e) zuigt uit. Hij of zij liegt, bedriegt en beledigt. Wanneer hi/zij  je verlaagt, negeert of  hij of zij je een stilte behandeling geeft, is dat allemaal om zijn controle te kunnen uitvoeren.  Dit alles zijn vormen van manipulatie en mentaal misbruik.

Het is, omdat hij of zij een meester in heimelijke manipulatie is dat een onervaren persoon daar kan intrappen. Dat is geen naïviteit. Dat is onervarenheid. Dit meesterschap heeft hij of zij verworven met het voornemen tot controle van de andere.

In werkelijkheid is hij of zij een verborgen verslaafde. Zoals te bedenken valt moet je eigenlijk leven met een narcist(e) om getuige te kunnen zijn van het misbruik.

7. Destabiliseren.

De handelingen van de narcist(e) zijn onvoorspelbaar, onberekenbaar, inconsistent en irrationeel.  Inconsistent gedrag van de narcistische ouder brengt een enorme schade aan het kind die een onveilige hechting ontwikkelt.

Dit dient om bij anderen hun nauwkeurige wereldbeeld te slopen.

Ze worden afhankelijk van de volgende twist en draai van de narcist(e), zijn of haar onverklaarbare grillen, zijn uitbarstingen, ontkenning of glimlachen. Daardoor lopen personen in de omgeving van de narcist(e) op eieren.

Daardoor zijn ze constant op zoek naar patronen en mening van de gebeurtenissen.

Dit betekent voortdurend nadenken, wat zeer vermoeiend is, en op den duur niet meer tot rust komen. Dit is zeer uitputtend waardoor het slachtoffer machteloos wordt. Het wordt een codependent obsessief gedrag.

Met andere woorden: de narcist(e) zorgt ervoor dat hij of zij de enige stabiele entiteit in het leven van anderen is door de rest van hun wereld te verpletteren met zijn schijnbaar krankzinnig gedrag.

Hij of zij garandeert zijn aanwezigheid (voortdurend aan hem denken) in hun levens door hen te destabiliseren en angst te bezorgen. Zo ontstaat dan ook complex trauma.

Op de lange termijn zal een dergelijke omgeving jouw zelfvertrouwen en jouw eigenwaarde aantasten. Vaak worden de slachtoffers paranoïde of schizofreen. Immers ze worden dan dus nog meer blootgesteld aan kritiek en oordeel.

De rollen worden dus omgedraaid: het slachtoffer wordt beschouwd als geestelijke gestoorde en de narciste als de lijdende ziel.

8. Uitputting.

Met alle middelen zal de narcist(e) zelf heeft nogal rare slaapgewoonten realiseren. Waag het niet hem daar bij te storen. Verrassend kun je daarbij onthouden dat hij of zij een ander daarentegen geen moment rust gunt.

Dikwijls gaat een narcist(e) dan ook slapen bij de kinderen. Om er ook op te wijzen dat dat er voor zorgt dat de kinderen ‘s nachts ook geen rust kennen. Het gevolg daarvan is dat dan gedurende de dag zij ook uitputtend gedrag vertonen tegenover de niet-narcist.

Met dit in gedachten bevestigen ervaringsdeskundige dat de narcist(e) zelfs slaap als een vorm van misbruik gebruikt! Vaak wordt over het hoofd gezien dat hij of zij zo je met opzet wakker houdt en bewust stoort, als je net even een minuutje voor jezelf neemt.

Onder die omstandigheden zal hij of zij juist als je moe bent, puur en alleen om je te verzwakken, om je uit te putten, toeslaan met zijn woedeaanvallen. Die hebben dan een grotere invloed op jouw systeem.

Het kost hem of haar dan ook minder moeite je te onderwerpen.  etc. Zodat je geen kracht meer hebt om weerstand te bieden!

9. De werkwijze van een narcist(e): Projecteren.

Op unieke manier projecteert de narcist(e) zijn of haar gebreken. In veel gebeurtenissen zal hij of zij tekortkomingen en gedragingen op andere mensen projecteren. Soortgelijk gedrag doet hij of zij om het hoofd te bieden aan zijn eigen ontoereikendheid en tekortkomingen.

Even belangrijk is het dat hij of zij projectie bereikt door schuld, kritiek en bewering. Zodra je jezelf dit realiseert, zul je je in het algemeen snappen dat iedere kritiek en bewering van de narcist(e) over zichzelf gaat. Zijn kritiek is eigenlijk als een illustratie van zijn gedrag, als een openbaring van de narcist(e) zelf.

Een ding is zeker, deze kennis kun je gebruiken.  Bijvoorbeeld wanneer er beschuldigingen van financiële of seksueel laakbaar gedrag zijn, is het waarschijnlijk dat de pester deze daden zelf uitvoert.

Wanneer de narcist(e) je beschuldigt van vreemdgaan, is het waarschijnlijk dat de narcist(e) zelf overspel pleegt. Dat betekent dat als de narcist(e) je beschuldigt van “lafheid” of een “negatieve houding” is het de narcis(e) die een lafaard is of een negatieve houding heeft.

Inderdaad, de waarheid is: HIJ of zij IS NIET NORMAAL. Maar voelt zich beter dan hij of zij kan manipuleren om de last van zijn stoornis en hun gedrag te dragen.

werkwijze van een narcist
Herkent u de agressies in het veralgemenen van uw emoties? VKoN

10. Agressie.

Bovendien kan een narcist(e) gevaarlijk zijn. Hij of zij is dat niet alleen omdat hij of zij een onvoorspelbaar karakter heeft. Waarschijnlijk werd hij of zij in zijn vroege kinderjaren verwaarloost. Om met die situatie te kunnen leven moest hij of zij wel zijn frustratie bovenmaats afreageren met agressie.

Hij of zij wordt agressief als hij of zij de situatie niet onder controle blijkt te hebben, net als in zijn kinderjaren.  Het gaat niet zoals hij of zij had gedacht. Dan gaat de narcist(e) onberekenbaar worden.

De narcist(e) stalkt. Hij wordt agressief. Meestal doet hij of zij zichzelf nog het meest voor als het slachtoffer.  In grote lijnen weet hij of zij heel goed dat slachtofferschap naar de buitenwereld over te dragen!

In essentie verspreidt hij of zij roddels over mensen (exen) om zichzelf schoon te praten.

Aanrader om narcisten te stoppen en bewustzijn te ontwikkelen over de werkwijze van de narcist.

Liken en sharen bewijst niet alleen de waardering voor dit artikel.  Op korte of lange termijn kan liken en sharen ook één van uw vrienden of kennissen helpen. Immers veel lezers bevelen hun kennissen bij mij aan als ze een specifieke vraag rond narcisme hebben.

Jij bent zo’n speciaal persoon.  Voortaan zul je je de narcist(e) in je leven vermijden. Dank u om je tijd te nemen.  Dank je om dit te lezen en te beluisteren. Kom regelmatig terug naar een artikel waar je behoefte aan hebt. Op lange termijn zul je je de informatie gebruiken in je leven in kleine stappen.

Wat was het artikel dat je aansprak?

Welke toevoegingen zou jij doen? Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties. Welke tactiek vind jij het moeilijkst om mee om te gaan, en te doorzien? Laat het me weten.

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen en te groeien in onoverwinnelijk worden! Als je het beu bent om je slachtoffer te voelen, dan is het vandaag een verdomd goede dag om helemaal onoverwinnelijk te worden.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel te liken en te sharen van dit artikel of foto.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Kenmerken van narcistische moeders en inzicht voor het slachtoffer. Deel 1

Hoe jezelf niet laten verleiden door narcisten?

UMC Utrecht Hoe kunnen we u helpen?

Het pure verlangen om te geven en manipulatie

Een andere, holistische visie is niet zo vreemd – over lichaamsgerichte therapie!

Gewoonten van iemand die mentaal is mishandeld.

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees