Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Hoe reageren narcisten op een confrontatie? Deel 1b

Je hebt misschien een sterke drang om een persoon met narcistische kenmerken met de informatie over narcisme te confronteren in de hoop dat ze zichzelf zullen herkennen in wat je beschrijft en spijt hebben voor de pijn die ze hebben veroorzaakt. Maar is een confrontatie met een narcist voordelig voor jou?

Als dat de uitkomst is die u verwacht, dan zult u teleurgesteld zijn. Wat hoop je te bereiken met een confrontatie?

Narcisten zijn niet specifiek dom, maar simplistisch, ze denken namelijk in zwart-wit.

Je bent een vriend of je bent een vijand. En hun definitie voor vijand is iemand die het niet eens is met hen. Ze geven haast nooit een duim toe, zelfs al weten ze dat ze verkeerd zijn. Als ze kalmeren verwacht dan geen verontschuldigingen voor hun buitengewone razernij.

Het gebruiken van macht tegenover de narcist(e).

Narcisten begrijpen niet wat het betekent om zorg te dragen voor iemand. Bovendien begrijpen ze ook niet wat eerlijkheid is. Wat ze wel begrijpen is het gebruik van macht. Zoals een belofte vragen om nooit meer te bellen als ze iets nodig hebben, kan een eis zijn waarvoor ze schrik hebben.

Zwakke punten in het karakter van de narcist(e).

Een zwak punt in het karakter van talrijke narcisten is dat het dikwijls bij dreigementen blijft. Namelijk, omdat ze impulsief zijn en een gebrek aan geduld hebben, komt er weinig actie. Op de lange termijn komen ze uitgeput. Maar pas toch maar vooral op voor je veiligheid.

Als je aan je sterkte punten blijft werken kun je het veel langer volhouden dan hen. Dus mocht dat al nodig zijn om bepaalde redenen dat je de narcist niet verlaat, doe dat dan.

U wilt voorkomen dat narcisten uw leven domineren?

Werk ondertussen aan je sterke punten.

Jouw eigen persoonlijk leven ontwikkelen.

Maak dan gebruik van die periode om een zo rijk mogelijk persoonlijk leven te ontwikkelen. De beste manier om door een moeilijke periode te komen is dan als de narcist(e) in razernij ontsteekt de knop om te draaien.

Doe dit na alles alsof je de klank niet meer  toelaat, zodat je dat zo snel mogelijk vergeet.

De ergste slag voor een narcist(e) is immers genegeerd te worden. Wellicht ook voor je eigen gevoel van welzijn is het nodig om dat te doen. In het algemeen dien je je te concentreren op een rijk gevuld leven. Werken dus!

Negeren van de narcist(e).

Uit een soort zelfbehoud kun je proberen de meeste dingen te negeren. De meeste narcisten zijn verslaafd aan drama. Bovendien zoeken ze steeds naar aandacht. Zelf hebben ze een korte aandachtsspanne net zoals een klein kind.

Je kunt dus een soort luisteren toepassen zonder er met je gevoelens in verwikkeld te komen. Zelfs als je luistert, doe je in alle geval door met dat waar je mee bezig bent op dat moment.  Je laat je niet in met hun wereld van leegte.

Oppervlakkig afstemmen op de narcist(e).

Je kunt luisteren en bevestigen waar dat gevraagd wordt. Maar zoals te zien is, ken je er eigenlijk geen gewicht aan.

Tezelfdertijd is het een soort oppervlakkig afstemmen zonder verwikkeld te komen met jouw gevoelens. Vanwege die houding hoor je hun zogenaamde pijn, maar je beseft duidelijk dat het hun pijn is.

Spiegelen van de woorden van de narcist(e).

Als de narcist(e) bijvoorbeeld zegt dat hij of zij het gevoel heeft dat je hem behandelt als een slaaf, dan zeg je dat hij je behandelt als een slaaf.

Als de narcist(e) zegt dat je niet luistert, dan zeg je dat het klopt dat je niet luistert.

Zo weten ze dat je geluisterd hebt en dat je niet reageert op hun verkeerde inschatting. Daardoor creëer je een ruimte in die relatie waardoor je niet in het defensief komt. Dat is een goede manier van confrontatie met een narcist.

Zo ver en zo snel mogelijk uit hun narcistisch leven stappen.

Een narcist(e) zal gedurende jaren liegen, bedreigen en veel wreed gedrag toepassen. Als gevolg daarvan zal het van tijd tot tijd gebeuren dat je denkt” zoals hij zegt dat je moet denken”, namelijk dat je het verdient. Het is je eigen schuld.

In essentie zal hij of zij je blijven de schuld geven en op die manier het slachtoffer spelen bijvoorbeeld dat je hem niet genoeg vertrouwt.

Hij of zij zal vragen naar meer vrijheid voor hemzelf, net als toen hij jong was. Hoe meer je gaat tolereren echter hoe meer hij zich gaat misdragen. Alle smeekbedes en beloftes ten spijt om daaraan een einde te maken.

Met vrijheid bedoelt hij ook zijn sekspartijtjes en dagen wegblijven, of zijn alleen op reis gaan.

Als je natuurlijk te lang wacht zul je moeten leven met jaren van herinneringen en dat wordt niet gemakkelijk en een leven dat voorbij vliegt.

Het beste is daarom hem zo ver en snel mogelijk uit je leven te krijgen.

Hoe ouder je wordt hoe minder gemakkelijk het is. Maar we leven hier om gelukkig te zijn toch, en dan is elke minuut dat je gelukkig bent waardevol. Het is echter veel gemakkelijker dan vroeger om een eind te maken aan zo’n relatie.

Gelukkig zijn heeft weinig te maken met hoeveel materiële stuff je hebt. In het algemeen heeft het veel meer te maken als je ontspannen kunt zijn. Je zult het met me eens zijn dat dat in alle geval beter is dan een marteling.

Hoe langer je ook bij de narcist(e) blijft hoe meer kans je ook eindigt in een financiële ruïne.

De narcist(e) zul je je niet verteld hebben over zijn schulden en druggebruik in het begin van de relatie. Of over zijn pervers gedrag. Dat doet hij nadat hij denkt dat je hem niet meer kunt verlaten.

Om de schulden te kunnen af te betalen of om alleen te kunnen wonen zal dat wellicht betekenen dat je terug moet gaan werken en nieuwe vaardigheden moet leren. Dat was dus pure oplichterij.

Het is best mogelijk dat de narcist(e) je een verbod op werken heeft opgelegd, zodat hij in het huishouden geen poot moest uitsteken.

Dat betekent uit je comfortzone komen.

Maar in die comfortzone daar zat je toch ook niet volledig in, want met de narcist(e) die een expert was in het afschrikken, bedreigen en pesten heb je geen comfort.

Het is niet, omdat de narcist(e) zijn afschuwelijk gedrag minimaliseert dat de schade voor jezelf niet groot is. Bij mijn weten brengt werk en nieuwe vaardigheden leren geen schade toe aan je persoonlijkheid, in tegendeel.

Leven met de narcist(e) doet meer pijn want elk probleem dat hij/zij maakt, is de schuld van het slachtoffer. Immers het is best mogelijk dat dit schade toebrengt aan je reputatie.

Eigenlijk is het een gemakkelijk keuze: gelukkig zijn of misbruikt worden. In het algemeen gaat je  alleen maar moeten strijden om voor jezelf te zorgen. Normaal gezien het kan in een eerste fase zelfs verergeren wat de narcist(e) je kinderen aandoet.

Ik hoop dat dit artikel veel stof tot nadenken voor je is geweest en je heeft geholpen om je naar binnen te keren om de enige persoon te helen die je kunt genezen. Je leven zelf helen.

Dus, tot de volgende keer, blijf glimlachen, blijf genezen en blijf gedijen, omdat er niets anders te doen is.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees