Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Wat als de ingestorte narcist door de mand valt? Deel 1a +video

Wat grijpt er plaats met een narcist als ze geen slachtoffer meer kunnen vinden?

Hoe gedraagt een ingestorte narcist zich na een scheiding van een goede partner? Wat speelt er zich af bij de narcist als de omgeving, collega’s, kinderen, familie het gedrag beu zijn en de ingestorte narcist achterlaten en verlaten? Dan heb je een ingestorte narcist.

Gaat de narcist(e) in elkaar storten? Zal zijn persoonlijkheid desintegreren?

Een ingestorte narcist of een decompensatieve narcist is een narcist die, om welke reden dan ook, niet in staat is zijn of haar verlangens te bevredigen en daardoor in verwarring raakt.

voorbeeld 1 van een ingestorte narcist:

Deze ingestorte narcist vertelt wat er gaande is in zijn leven en schrijft daarover naar zijn dochter van 17 jaar. De narcist vindt dat er in zijn week veel gebeurd is op zijn werk. Hij maakt regelmatig stomme fouten, maar eigenlijk deed hij dat tijdens zijn antidepressiva (schrijft hij: hij bedoelt de periode toen hij antidepressiva nam). Maar toen had hij daar geen oog voor.

Waarschijnlijk is dat een verbloeming en had de directie op zijn werk nog de fouten niet ontdekt. Hij zegt dat het slechtste van al is dat hij het gewoon vergat. Hij dacht al dat hij dement aan het worden was. Is dat nog altijd zo dat hij denkt dat het eerder aan iets anders ligt?

bespreking: Je ziet dat de zinnen geen klaarheid brengen, en dat er serieuze gaten in zijn geheugen aanwezig zijn.

voorbeeld 2 van een gebroken narcist:

Deze ingestorte narcist wil anderen beschermen, omdat hij denkt dat het erfelijk is.

“Ik wil dit dus laten onderzoeken door iemand, maar er zijn weinig mensen die geloof hechten aan wat ik denk, maar ik wil het weten. Als jullie hier ook enigszins erfelijk mee belast zijn, dan zou ik graag hebben dat jullie niet zoals ik je hele leven overal jezelf de schuld van geven, terwijl je er zelf minder aan kan doen dan je denkt.”

Bespreking: Hier kruipt de ingestorte narcist volledig in de slachtofferrol. Over alles waar hij zich misdroeg zegt hij dat het niet is wat jij denkt, omdat hij er minder aan kan doen dan jij denkt. Hoewel dat onderzoek nog niet is gebeurd. Feitelijk ook nooit gebeurd is. Zo is dit ook weeral een leugen.

voorbeeld 3 van een ingestorte narcist:

Deze ingestorte narcist maakt zijn onduidelijkheid in zijn hoofd bekend. Hij heeft een gedrag van mixen van medicatie met alcohol, en het zich niet meer aantrekken. “Ik heb altijd gedacht dat het kwam doordat ik bijna 75% homo ben, maar dat kan niet, want je bent of homo of hetero, niet alle twee.” Wat hij werkelijk gedaan heeft dat wil je niet weten! “Dat was dus al een hele week aan de hang op het werk, terwijl de proclamatie bezig was, en ja ik was al elke avond na het werk emotioneel.

“Ik weet dat ik een ander leven moet leiden, of terug antidepressiva nemen, wetende dat ik rare dingen blijf doen, maar er me niet meer van aantrek, en dat ik ook door die medicatie met enorme gaten in mijn geheugen zit. Ik dacht dat dit kwam doordat ik wel eens eentje teveel durf te drinken.” Enkele maanden later wordt deze ingestorte narcist gewelddadig, dreigt hij met moord en zelfmoord, en hij slaat zijn dochter.

Toen zei hij nog in zijn email waaruit ik hier citeer:

“Ik wil nu eindelijk eens weten in welk kotje ik zit, mochten jullie of 1 van jullie hier erfelijk mee belast zijn dan wil ik dat jullie een rustiger leven kunnen leiden dan ik. Ik weet ook dat je niet mag in kotjes denken, maar ik vrees dat ik niet veel andere keus heb, ik ben een kotjesmens.”

Dit gebeurt, omdat de fictie die de narcist(e) over zichzelf heeft geconstrueerd en hun leven fragiel is.

Het is niet echt een hele goede verdediging tegen de niet-aflatende zelfhaat en het zelf misbruik dat de verborgen ingestorte narcist(e) voortdurend op zichzelf stapelt. Plots kan een dader ook een aha-moment ontwikkelen en kan een confrontatie met zijn narcisme komen vanuit de samenleving.

Ze hebben bedrogen, belogen en bestolen. Daardoor verdienen ze echt niets meer. Daarom kunnen ze niet meer krijgen wat ze willen. Dit zorgt ervoor dat hun imago barst en al die negatieve gevoelens binnenkomen.

Verlichting krijgen.

Dit leidt tot een negatieve vicieuze cirkel waarin ze uithalen naar en misbruik maken van de mensen om hen heen. Door dat te doen, hopen ze zichzelf iets beter te voelen. Deze mensen zijn het zat om slecht behandeld te worden. Ze verlaten dan ook de narcist(e)

Dit schept een situatie waarin de ingestorte narcist(e) niemand meer heeft om de last voor hen te dragen en niemand om hen te steunen. Ze worden gedwongen om het gewicht van hun zelfhaat te dragen en negatieve gevoelens zelf te verdrijven. En ze storten in elkaar daaronder.

ingestorte narcist
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te maken

De ingestorte narcist kan suïcidaal worden.

Ze kunnen zich inlaten met zelfverminking, zoals snijgedrag of ander geweld tegen zichzelf. De gebroken narcist(e) kan weigeren om uit bed te komen of kan niet stoppen met huilen.

De ingestorte narcist(e) kan gewelddadig worden.

Ze kunnen zelfs een psychotische aanval of hallucinaties hebben. Dit is hoe groot de stress is voor de narcist(e) wanneer hun denkbeeldige wereld niet intact blijft. Dit is hoe verwoestend en giftig hun realiteit is.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

References, research en studies over narcisme.

Heb jij een geweten? Heb jij empathie? Ben je een Co-dependent of een narcist(e)?

kenmerken toxische persoon

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees