Wat als de ingestorte narcist(e) door de mand valt? Deel 1a video

Wat grijpt er plaats met een narcist als ze geen slachtoffer meer kunnen vinden?

Hoe gedraagt een ingestorte narcist zich na een scheiding van een goede partner? Wat speelt er zich af bij de narcist als de omgeving, collega’s, kinderen, familie het gedrag beu zijn en de ingestorte narcist achterlaten en verlaten? Dan heb je een ingestorte narcist.

Gaat de narcist(e) in elkaar storten? Zal zijn persoonlijkheid desintegreren?

Een ingestorte narcist of een decompenserende narcist(e) is een narcist(e) die om wat voor reden dan ook niet in staat is om iets te krijgen of te nemen dat hij of zij wil en daardoor wordt verstoord.

voorbeeld 1 van een ingestorte narcist:

Deze ingestorte narcist vertelt wat er gaande is in zijn leven en schrijft daarover naar zijn dochter van 17 jaar.

De narcist vindt dat er in zijn week veel gebeurd is op zijn werk. Hij maakt regelmatig stomme fouten, maar eigenlijk deed hij dat tijdens zijn antidepressiva (schrijft hij: hij bedoelt de periode toen hij antidepressiva nam). Maar toen had hij daar geen oog voor.

Waarschijnlijk is dat een verbloeming en had de directie op zijn werk nog de fouten niet ontdekt. Hij zegt dat het slechtste van al is dat hij het gewoon vergat.

Hij dacht al dat hij dement aan het worden was. Is dat nog altijd zo dat hij denkt dat het eerder aan iets anders ligt?

bespreking: Je ziet dat de zinnen geen klaarheid brengen, en dat er serieuze gaten in zijn geheugen aanwezig zijn.

voorbeeld 2 van een gebroken narcist:

Deze ingestorte narcist wil anderen beschermen, omdat hij denkt dat het erfelijk is.

“Ik wil dit dus laten onderzoeken door iemand, maar er zijn weinig mensen die geloof hechten aan wat ik denk, maar ik wil het weten. Als jullie hier ook enigszins erfelijk mee belast zijn, dan zou ik graag hebben dat jullie niet zoals ik je hele leven overal jezelf de schuld van geven, terwijl je er zelf minder aan kan doen dan je denkt.”

Bespreking: Hier kruipt de ingestorte narcist volledig in de slachtofferrol. Over alles waar hij zich misdroeg zegt hij dat het niet is wat jij denkt, omdat hij er minder aan kan doen dan jij denkt. Hoewel dat onderzoek nog niet is gebeurd. Feitelijk ook nooit gebeurd is. Zo is dit ook weeral een leugen.

voorbeeld 3 van een ingestorte narcist:

Deze ingestorte narcist maakt zijn onduidelijkheid in zijn hoofd bekend. Hij heeft een gedrag van mixen van medicatie met alcohol, en het zich niet meer aantrekken.

“Ik heb namelijk bijna heel mijn leven gedacht dat het aan het feit lag dat ik, laat ons zeggen, 75 procent homo ben, wat in mijn hoofd eigenlijk ook al niet kan, want je bent homo of hetero en niet alle twee.” (Wat hij werkelijk gedaan heeft dat wil je niet weten!)

“Dat was dus al een hele week aan de hang op het werk, terwijl de proclamatie bezig was, en ja ik was al elke avond na het werk emotioneel.

“Ik weet dat ik een ander leven moet leiden, of terug antidepressiva nemen, wetende dat ik rare dingen blijf doen, maar er me niet meer van aantrek, en dat ik ook door die medicatie met enorme gaten in mijn geheugen zit. Ik dacht dat dit kwam doordat ik wel eens eentje teveel durf te drinken.”

Bespreking: enkele maanden later wordt deze ingestorte narcist gewelddadig, dreigt met moord en zelfmoord, slaat zijn dochter.

Toen zei hij nog in zijn email waaruit ik hier citeer:

“Ik wil nu eindelijk eens weten in welk kotje ik zit, mochten jullie of 1 van jullie hier erfelijk mee belast zijn dan wil ik dat jullie een rustiger leven kunnen leiden dan ik. Ik weet ook dat je niet mag in kotjes denken, maar ik vrees dat ik niet veel andere keus heb, ik ben een kotjesmens.”

Dit gebeurt, omdat de fictie die de narcist(e) over zichzelf heeft geconstrueerd en hun leven fragiel is.

Het is niet echt een hele goede verdediging tegen de niet-aflatende zelfhaat en het zelf misbruik dat de verborgen ingestorte narcist(e) voortdurend op zichzelf stapelt.

Plots kan een dader ook een aha-moment ontwikkelen en kan een confrontatie met zijn narcisme komen vanuit de samenleving.

Ze hebben bedrogen, belogen en bestolen. Daardoor verdienen ze echt niets meer. Daarom kunnen ze niet meer krijgen wat ze willen. Dit zorgt ervoor dat hun imago barst en al die negatieve gevoelens binnenkomen.

Verlichting krijgen.

Dit veroorzaakt een neerwaartse spiraal waarin ze uithalen en de mensen om hen heen misbruiken. Daardoor hopen ze enige verlichting te krijgen van hun giftige zelfhaat.

Deze mensen besluiten dan dat ze er genoeg van hebben om slecht behandeld te worden. Ze verlaten dan ook de narcist(e).

Dit schept een situatie waarin de ingestorte narcist(e) niemand meer heeft om de last voor hen te dragen en niemand om hen te steunen.

Ze worden gedwongen om het gewicht van hun zelfhaat te dragen en negatieve gevoelens zelf te verdrijven.

En ze storten in elkaar daaronder.

De ingestorte narcist kan suïcidaal worden.

Ze kunnen zich inlaten met zelfverminking, zoals snijgedrag of ander geweld tegen zichzelf. De gebroken narcist(e) kan weigeren om uit bed te komen of kan niet stoppen met huilen.

De ingestorte narcist(e) kan gewelddadig worden.

Ze kunnen zelfs een psychotische breuk of hallucinaties hebben. Dit is hoe groot de stress is voor de narcist(e) wanneer hun denkbeeldige wereld niet intact blijft. Dit is hoe verwoestend en giftig hun realiteit is.

Gepubliceerd door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe!