Wat als de ingestorte narcist(e) door de mand valt?

Wanneer de desintegratie van de narcist is ingezet valt hij door de mand, wordt hij eng, lelijk en zielig. Je vraagt je af wat er gaat gebeuren als hij in elkaar stort?

Wat grijpt er plaats met een narcist als ze geen slachtoffer meer kunnen vinden?

Hoe gedraagt een ingestorte narcist zich na een scheiding van een goede partner?

Wat speelt er zich af bij de narcist als de omgeving, collega’s, kinderen, familie het gedrag beu zijn en de ingestorte narcist achterlaten en verlaten?
Dan heb je een ingestorte narcist.

Gaat de narcist(e) in elkaar storten? Zal zijn persoonlijkheid desintegreren?

Een ingestorte narcist of decompenserend narcist(e) is een narcist(e) die om wat voor reden dan ook niet in staat is om iets te krijgen of te nemen dat hij of zij wil en daardoor wordt verstoord.

voorbeeld 1 van een ingestorte narcist:

Deze ingestorte narcist vertelt wat er gaande is in zijn leven en schrijft daarover naar zijn dochter van 17 jaar.

De narcist vindt dat er in zijn week veel gebeurd is op zijn werk. Hij maakt regelmatig stomme fouten, maar eigenlijk deed hij dat tijdens zijn antidepressiva (schrijft hij: hij bedoelt de periode toen hij antidepressiva nam). Maar toen had hij daar geen oog voor.

Waarschijnlijk is dat een verbloeming en had de directie op zijn werk nog de fouten niet ontdekt. Hij zegt dat het slechtste van al is dat hij het gewoon vergat.

Hij dacht al dat hij dement aan het worden was. Misschien is dat nog altijd zo dat hij denkt dat het eerder aan iets anders ligt.

bespreking: Je ziet dat de zinnen geen klaarheid brengen, en dat er serieuze gaten in zijn geheugen aanwezig zijn.

voorbeeld 2 van een gebroken narcist:

Deze ingestorte narcist wil anderen beschermen, omdat hij denkt dat het erfelijk is.

“Ik wil dit dus laten onderzoeken door iemand, maar er zijn weinig mensen die geloof hechten aan wat ik denk, maar ik wil het weten. Als jullie hier ook enigszins erfelijk mee belast zijn, dan zou ik graag hebben dat jullie niet zoals ik je hele leven overal jezelf de schuld van geven, terwijl je er zelf minder aan kan doen dan je denkt.”

Bespreking: Hier kruipt de ingestorte narcist volledig in de slachtofferrol. Over alles waar hij zich misdroeg zegt hij dat het niet is wat jij denkt, omdat hij er minder aan kan doen dan jij denkt. Hoewel dat onderzoek nog niet is gebeurd. Feitelijk ook nooit gebeurd is. Zo is dit ook weeral een leugen.

voorbeeld 3 van een ingestorte narcist:

Deze ingestorte narcist maakt zijn onduidelijkheid in zijn hoofd bekend. Hij heeft een gedrag van mixen van medicatie met alcohol, en het zich niet meer aantrekken.

“Ik heb namelijk bijna heel mijn leven gedacht dat het aan het feit lag dat ik, laat ons zeggen, 75 procent homo ben, wat in mijn hoofd eigenlijk ook al niet kan, want je bent homo of hetero en niet alle twee.” (Wat hij werkelijk gedaan heeft, dat wil je niet weten!)

“Dat was dus al een hele week aan de hang op het werk, terwijl de proclamatie bezig was, en ja ik was al elke avond na het werk heel emotioneel.

klik voor meer info

“Ik weet dat ik een ander leven moet leiden, of terug antidepressiva nemen, wetende dat ik rare dingen blijf doen, maar er mij niet meer van aantrek, en dat ik ook door die medicatie met enorme gaten in mijn geheugen zit. Ik dacht dat dit kwam doordat ik wel eens eentje teveel durf te drinken.”

Bespreking: enkele maanden later wordt deze ingestorte narcist gewelddadig, dreigt met moord en zelfmoord, slaat zijn dochter.

Toen zei hij nog in zijn email waaruit ik hier citeer:

“Ik wil nu eindelijk eens weten in welk kotje ik zit, mochten jullie of 1 van jullie hier erfelijk mee belast zijn dan wil ik dat jullie een rustiger leven kunnen leiden dan ik.

Ik weet ook dat je niet mag in kotjes denken, maar ik vrees dat ik niet veel andere keus heb, ik ben een kotjesmens.”

Dit gebeurt, omdat de fictie die de narcist(e) over zichzelf heeft geconstrueerd en hun leven erg fragiel is.

Het is niet echt een hele goede verdediging tegen de niet-aflatende zelfhaat en het zelf misbruik dat de verborgen narcist(e) voortdurend op zichzelf stapelt.

Plots kan een dader ook een aha-moment ontwikkelen en kan een confrontatie met zijn narcisme komen vanuit de samenleving.

Ze hebben bedrogen, belogen en bestolen. Daardoor verdienen ze echt niets meer. Daarom kunnen ze niet meer krijgen wat ze willen.

Dit zorgt ervoor dat hun imago barst en al die negatieve gevoelens binnenkomen.

Verlichting krijgen.

Dit veroorzaakt een neerwaartse spiraal waarin ze uithalen en de mensen om hen heen misbruiken. Daardoor hopen ze enige verlichting te krijgen van hun giftige zelfhaat.

Deze mensen besluiten dan dat ze er genoeg van hebben om slecht behandeld te worden. Ze verlaten dan ook de narcist(e).

Dit schept een situatie waarin de ingestorte narcist(e) niemand meer heeft om de last voor hen te dragen en niemand om hen te steunen.

Ze worden gedwongen om het gewicht van hun zelfhaat te dragen en negatieve gevoelens zelf te verdrijven.

En ze storten in elkaar daaronder.

De ingestorte narcist kan suïcidaal worden.

Ze kunnen zich inlaten met zelfverminking, zoals snijgedrag of ander geweld tegen zichzelf.

De gebroken narcist(e) kan weigeren om uit bed te komen of kan niet stoppen met huilen.

De ingestorte narcist(e) kan gewelddadig worden.

Ze kunnen zelfs een psychotische breuk of hallucinaties hebben.

Dit is hoe groot de stress is voor de narcist(e) wanneer hun denkbeeldige wereld niet intact blijft.

Dit is hoe verwoestend en giftig hun realiteit is.

Instortende narcisten kunnen ook erg gevaarlijk zijn.

Neem nu, Donald Trump die geconfronteerd wordt met een niet aflatende groeiende schare van psychiaters die hem een gevaarlijke narcist noemen.  Anderen noemen hem dan weer dementerend gezien hij een glas water drinkt met zijn twee kleine handjes.

klik voor meer info

Dit zou een instortende president kunnen aankondigen, net zoals Nixon.

Wanneer dit verdedigende schild op enigerlei manier wordt gebroken, komt al die zelfhaat, alle pathologische schaamte, alle ware gevoelens van de narcist(e) voor zichzelf naar binnen en kunnen ze het niet aan.

Ze kraken.

Hun voorgevel is verdwenen.

Het schild komt naar beneden en we zien de stoornis zoals hij werkelijk is: doodsbang, hysterisch, behoeftig, psychotisch, paranoïde, met waanvoorstellingen en verteerd door behoeften.

Een brandwondenslachtoffer zonder beschermende huid.

En het is lelijk.

Het is zielig.

Het is eng.

Dit is waar partners, vrienden en emotioneel afhankelijke mensen weer vast komen te zitten en opnieuw proberen met de narcist.

Ze hebben medelijden met dit arme, zielige wezen. En wie niet?

Het is een zeer dramatische situatie.

Laten we even bekijken wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis is.

Het is een persoonlijkheidsstoornis van cluster B naast psychopathie (anti-sociale persoonlijkheidsstoornis) en Borderline persoonlijkheidsstoornis.

Wanneer de meeste denken aan een narcist(e), kunnen zij denken aan een zichzelf graag ziende extraverte beroemdheid die talloze uren besteedt aan het perfectioneren van hun verschijning voor ze uitgaan om te charmeren.

klik voor meer info

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met de klassieke narcist(e), die uitstekende coping vaardigheden vanaf een jonge leeftijd had ontwikkeld waarmee ze kunnen functioneren door middel van een valse zelf en een opgeblazen ego.

Klinisch narcisme is echter veel meer dan alleen een in zichzelf gekeerde ijdelheid. Een bepaalde mate aan ijdelheid is gebruikelijk bij heel wat geestelijk gezonde personen.

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door eigenschappen:

met gebrek aan empathie,

obsessie met sociale status of grandiositeit, tot grootheidswaanzin

oppervlakkige charme en

onvermogen om te luisteren of

een toon opzetten gespeend van enig respect voor anderen.

Elke relatie, romantisch of niet, is een manier om hun narcisme te “voeden”;

De ingestorte narcist kan  iemand alleen graag zien zoals ze hun eigen pinkje graag zien. Daarbij kunnen ze iemand missen zoals een afgehakte ledemaat wanneer een afgehakte ledemaat zou kunnen opnieuw groeien.

Jij bent een uitbreiding van hen.

Als je een relatie met een narcist(e) hebt, onthoud dat je alleen een uitbreiding van hen bent. Daarbij zien zij jou niet graag op dezelfde manier zoals u waarschijnlijk hen liefhebt.

klik op de foto

Narcisten zijn emotioneel onvolgroeid, hoewel het een echte belediging zou zijn wanneer je hem op een bepaalde emotionele leeftijd zou vastpinnen voor de kinderen van die leeftijd  en waarop de narcist zijn emotionele groei heeft beëindigd.

Een egoïstisch zesjarige die dagdroomt van zijn geliefde superheld en niet helemaal begrijpt waarom mama zo boos was als hij haar favoriete decoraties ruïneert is vrij normaal, en vergeeflijk.

Zo is de driftbui die hij krijgt wanneer hij zijn zin niet krijgt dat ook. Maar deze eigenschappen in een vijftig jaar oude zijn zorgelijk en verontrustend.

Het eindpunt van de emotionele groei van de ingestorte narcist(e).

De meeste mensen ontwikkelen emotioneel verder, passen zich aan de werkelijkheid volgens hun leeftijd, maar als iemands voornaamste coping-vaardigheden onvolgroeid zijn, kunnen er veel dingen gebeuren, met inbegrip van  het ontwikkelen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Men is het erover eens in vele psychiatrische kringen dat narcisten onbewust zich beter vinden dan anderen, zich onaanvaardbaar hebben gemaakt en hun bewuste, persoonlijk ervaren grootheidswaan onaanvaardbaar is. Bovendien is dat ook een overcompensatie.

Hoe dit gebeurt, varieert en is ter discussie.

Dit individu kan geboren zijn met een zeer gevoelige karakter.

Is het kind gebruikt geweest als een meting voor de eigen eigenwaarde van zijn ouders?

Is het niet schokkend dat narcisme zich ontwikkelt als een manier om te leren omgaan met buitengewone zelfhaat?

Het uiterst zwakke fundament van geestelijke gezondheid van de narcist(e).

Daardoor is een narcistische persoonlijkheid zoals een huis gebouwd op palen. Het maakt niet uit hoeveel pijlers het vasthouden, het maakt niet uit waarvan ze zijn gemaakt.  Dat huis kan instorten.

Het is geen kwestie hoeveel extensies en bronnen van narcistische ondersteuning een individu kan hebben. Er is altijd een kans van het instorten door een ernstig letsel aan de narcistische persoonlijkheid.

Wanneer dit gebeurt, zijn er drie belangrijke uitkomsten:

 1. De narcist(e) krijgt een sterke realiteitscontrole en probeert nieuwe coping vaardigheden te ontwikkelen,
 2. De narcist(e) herbouwt zijn sociaal vangnet en blijft zijn gedrag behouden.
 3. Of de narcist(e) vergiftigt alles wat uit de grond omhoog aanraakt.

Elke narcist(e) is schadelijk om in relatie mee te zijn, maar het derde resultaat is wat ik hier zal aankaarten.

Hoe de narcist(e) instort?

Allerlei soorten narcisten vertrouwen en functioneren op een heel kwetsbaar systeem van regelrechte leugens, gedachten, gedragingen, verinnerlijkte idealen, en bronnen van narcistische voeding ook bekend als narcistische levering.

Maar narcisten zelf zijn vluchtige, onbetrouwbaar, boos, onvolwassen en onregelmatig.

klik voor meer info

Dit leidt niet naar geluk op lange termijn in het huwelijk of naar een stabiele carrières, ondanks de vele halfslachtige pogingen om een huwelijk of een carrière te ontwikkelen; de mensen om hen heen die zijn mishandeld zullen uiteindelijk ziek worden van hun shit en laten hen achter.

De narcist(e) kan niet goed overweg met mislukking.

Iets anders dan prachtige succes past niet bij de narcist(e). Dus de vele mislukte relaties en carrières worden alleen toegevoegd aan het onderliggende gebrek aan vertrouwen.

Dus, terwijl de narcist(e) alle zelfdestructieve strategieën heeft toegepast waardoor hij zijn eigen val en stopzetting kon waarborgen door de grillige, in zichzelf gekeerde en beledigende communicatie, toch voelt hij of zij zich het slachtoffer. Wanneer hij instort voelt hij zich misbruikt wanneer het gebeurt.

klik op de foto

Hij of zij veroorzaakt zijn eigen narcistische kwetsuur. Hij of zij doet er mee verder totdat het gehele lijf geïnfecteerd is.

De narcist heeft zijn idealen niet waargemaakt.

Hij verliest zijn menselijke extensies, stort in en vestigt zich in een geestelijke lus van misleiding en zelfgekozen nachtmerries.

Misschien ziet u het voor uw ogen gebeuren. Wellicht bent u de aanleiding. Het is mogelijk dat hij al jarenlang in deze fase zit wanneer je hem ontmoet.

Er zijn veel scenario’s die leiden tot een narcistische ineenstorting, maar “geen van hen is zijn schuld.” zegt hij.

Het innerlijk landschap van de ingestorte narcist(e).

De ingestorte narcist(e) weet dat hij of zij geen emoties voelt op dezelfde manier zoals anderen doen.

Wat hij voelt, kan hij niet op de juiste manier herkennen.

Hij weet dat hij er niet in slaagt een echte verbinding te maken met anderen. Hij weet ook dat hij zich niet kan binden.

Als hij voordien hier niet bewust van was, voordat hij instortte, is hij het nu.

Hij verafschuwt nu de gedachte van het vervalsen van interpersoonlijke verbindingen, omdat het de schuld van iemand anders is  (volgens hem) dat hij het niet op een natuurlijke manier kan doen.

In het geval waar ik het meeste ervaring mee had, dacht de narcist(e) dat het de schuld was van de hele sociale structuur van de mensheid dat deze narcist(e) diepe emotionele banden met andere mensen niet kan vormen, omdat zij negatieve empathie hebben.

Ze hebben niet alleen een gebrek aan empathie.

Zij beginnen met manipulatie en veroorzaken daardoor veel pijn.

Hij wordt  meer en meer depressief als hij opmerkt dat mensen verbindingen tot stand brengen in het openbaar; als hij gelukkige paren ziet, groepen vrienden of kennissen die eens beleefd chatten brengen hem in een razende woede.

Gewelddadige gedachten komen voort uit deze ervaringen, en tijdens vooral beledigende uitbarstingen, kan hij de schade die hij wenst te veroorzaken aan deze mensen die hij noemt “normaal” en in detail beschrijven.

En als u bezwaar maakt, dan word je deel van het probleem dat moet worden opgelost.

De ingestorte narcist(e) groeit in onvrede en wordt depressief.

Zijn zelfhaat is niet meer verborgen achter charme of leugens van succes, en hij weet dat hij niet van zichzelf houdt. De narcist weet dat hij niet van anderen houdt, hoewel hij ook denkt dat hij probeert.

Hij hoeft niet meer zo veel te liegen, hoewel hij nog steeds in tegenspraak is met zichzelf want het is de enige manier hoe hij kan communiceren.

Liegen

Een ingestorte narcist(e) liegt over zijn leeftijd als je hem ontmoet. Hij kan liegen over zijn aantal huwelijken.

Hij kan je vertellen dat hij  37 jaar is. Één zin later, kan hij diepgaand zeuren over hoe hij nooit de kans gehad heeft om te feesten. Toen was hij  “bijna op middelbare leeftijd.” zegt hij.

De verdediging van een ingestorte narcist(e) is afgebroken door zijn isolement. De wereld voelt vijandige en onwerkelijk aan voor hem.

Narcisten zijn emotionele bloedzuigers, en wanneer zijn levering en entourage is verdwenen, laat het hem achter met de lege huls die zijn ware aard de hele tijd was.

Nu heeft hij alleen zijn fantasieën en zijn zelf opgelegd slachtofferschap dat hem bezig houdt.

De voordelen van de chronische inéénstorting van de narcist(e).

Een van de voordelen van de chronisch ineenstorting van de narcist(e) is dat een meer eerlijk en compleet beeld ontstaat van waaruit de narcistische geest bestaat met hun eigen geringschattende eerlijkheid.

Bent u ongelukkig genoeg om één van zijn vertrouwelingen te zijn, als gevolg van uw eigen zorgzame aard of uw eigen bijna masochistisch nieuwsgierigheid, dan zult u snel leren dat deze persoon zeer leeg is.

De nieuwe frustraties van de gebroken narcist(e).

Proberen uit te leggen wat emoties en hechting zijn aan een narcist(e) is verwant met het proberen uit te leggen van kleur aan iemand die helemaal kleurenblind is.

Het is frustrerend, wanneer de narcist(e) niet kan begrijpen of niet wordt “verlicht” in de wereld van diepe gevoelens, dan kan hij of zij u beschuldigen van liegen of tegen hem samen te spannen.

Logica werkt niet wanneer we spreken met een narcist(e).

Zelfs ontleden van diepe relaties en emoties met biologische bewijs over het doel ervan, en de chemische stoffen erachter, of uitleg over  fundamentele menselijke relaties  stuurt een ingestorte narcist(e) in een hysterische toestand.

“U kan mogelijk niet weten waarover je praat” en “Mensen vormen geen echte verbindingen vanwege de oxytocine!” zijn waarschijnlijk tegenargumenten.

Related Post

Het maakt niet uit dat dichters nooit hebben gestopt om de liefde te proberen te definiëren en mensen hebben gefilosofeerd over emoties sinds het begin van de tijd.

Niet voor de narcist(e).

Als u het niet kan uitleggen, ken je dat gevoel niet echt, en als u dat probeert uit te leggen, dan ben je nep en misschien nog meer een emotionele robot dan de narcist(e).

Het ingestorte narcistische sociale leven.

In tegenstelling tot de klassieke, nog steeds functionerende narcist(e) heeft een chronisch ingestorte narcist(e) waarschijnlijk geen sociaal leven.

Maar het is ook mogelijk dat zijn sociaal leven zeer klein is.  Hij was getrouwd.  Hij kan waarschijnlijk nog kort spreken met directe familie wanneer hij iets moet hebben.

Vanwege hun afhankelijkheid van de emotionele ondersteuning van anderen, zal een narcist(e) wanneer hij zijn sociale leven verliest, wanhopig worden door niets.

De gebroken narcist(e) gaat online stalken.

Ze kunnen online stalken, alles leren wat ze over een persoon kunnen vinden, die hij nooit zal kunnen ontmoeten. Daarbij zal de narcist(e) ook nooit een echt gesprek met hen hebben.

Hij heeft zijn geloof verloren in het opzetten en onderhouden van relaties. Bovendien neemt hij valse online identiteiten aan. Dat  kan hij cultiveren om te voldoen aan een klein deel van zijn behoefte aan bewondering nu hij die verloren is.

Maar het maakt niet uit hoe “close” hij zijn online vriend krijgt, hij zal wrok en haat koesteren op de zogenaamde “definitieve kennis” dat hij of zij nooit echt van de narcist zal houden als ze elkaar zouden ontmoeten in persoon.

De narcist haat zichzelf in een dergelijke mate dat hij zijn eigen zelfhaat op anderen projecteert; iedereen haat hem, dus waarom nog de moeite doen om het even wat aan zichzelf te verbeteren?

Waarom zou je aardig zijn? Dat is wat de gebroken narcist(e) denkt.

Niemand wil de “echte hem” hoe dan ook, dus waarom niet gewoon een wrede, ongevoelige, onsympathieke brute schurk(in) worden?

Als een narcist(e) vele jaren heeft doorgebracht, als een ingestorte persoon beslist om te proberen sociale relaties terug aan te knopen, wordt hij diep woedend en gefrustreerd wanneer dingen zich niet uitspelen zoals ze in de film of een romantische komedie zouden zijn.

Want narcisten hebben geen ervaring met echte verbindingen.

Echte vriendschappen, gebaseerd op wederzijds respect kennen ze niet. Ze  kunnen alleen “echt” socialiseren op basis van wat wordt gezien als entertainment.

Als je zijn “insider vriend” bent  en hij vertrouwt u, zal hij zeker proberen u te gebruiken en dat wat van jouw sociale leven is overgebleven nadat je een langdurig contact onderhouden hebt met hem om onhandige nieuwe sociale ervaringen op te doen.

Hij of zij is zo uitgeput van het niet hebben van een echte bron van narcistische ondersteuning.  Dit leidt bij hem dat hij of zij niet kan lastig gevallen worden met het opzetten en onderhouden van vriendschappen.

Hij of zij zal alles inslikken wat hij of zij krijgt, zelfs als het een daling van ‘kwaliteit’ is volgens zijn normen.

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen.

Bovendien kun je groeien en onoverwinnelijk worden!  Soms word je het beu om je slachtoffer te voelen.  Dan is het vandaag een goede dag om helemaal onoverwinnelijk te worden.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel.

Ik hoop zo dat deze video of artikel heeft geholpen.

Nu, als je weet dat het tijd is om te groeien, sta op en word krachtig. Ik ben hier om je te helpen. Laten we dit samen laten gebeuren.

Ik hoor dit graag in opmerkingen en vragen hieronder.

klik op de foto

e-book

e-book NARP

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN.

Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Melanie Tonia Evans is een relatie expert rond narcisme.

Ze weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen. Bekijk haar programma: http://bit.ly/herstelprogrammaMTE

Share
Leave a Comment

Recent Posts

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zelfgenezing
 • zelfzorg

EFT een dagelijkse tool om je emoties te verlichten. (taak)

Dus vandaag wil ik met jullie informatie delen om emotionele energie los te laten met EFT, die in ons lichaam… Read More

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent

Meditatie: ons afscheiden van onze geest (taak)

Iedereen bedankt voor het volgen van narcisme.blog. Degenen onder jullie die dat niet hebben gedaan: als het je bevalt wat… Read More

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zelfgenezing
 • zelfzorg

Bodyscan-meditatie een methode om emoties los te laten (taak)

Dit artikel gaat over een bodyscan-meditatie. Geschatte leestijd: 6 minuten Dus eerst ga ik een beetje praten over wat het… Read More

%%footer%%