Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Een herhalingsdwang die het een narcist gemakkelijk maakt!

Je krijgt geen straf

Mensen die net beseffen dat ze in een web zitten met een narcist, of mensen die net een relatie met een toxische persoon hebben verbroken kunnen denken dat ze door het universum, door karma, door God of welke spiritualiteit worden gestraft voor iets wat ze eerder in hun leven hebben gedaan. Ze beseffen echter niet dat hun herhalingsdwang een normale conditie geworden is.

Maar dat is natuurlijk niet zo. Je krijgt geen straf met “narcisme in je leven” voor wat je verkeerd hebt gedaan in het verleden. Wat er wel gebeurd is dat je ‘iets’ hebt geleerd uit een ervaring of verschillende ervaringen en dat je dan een herhalingsdwang hebt die het voor een narcist gemakkelijk maakt om binnen te dringen in je leven.

In veel gevallen is die herhalingsdwang er, omdat niemand de perfecte opvoeding krijgt, en dus dien je ook niet te zoeken naar een schuldige. Maar bij een narcistische ouder (dikwijls dan nog verborgen) is er veel meer aan de hand dan enkele ervaringen.

Het heeft je persoonlijkheid gevormd met bepaalde gewoontes die een herhalingsdwang met zich meebrengen. Je hebt ook een dynamiek aangeleerd hoe je je gedraagt in een netwerk. Maar ook dat netwerk van je ouderlijke huis zal meebepalen welke keuzemogelijkheden je ziet of krijgt.

herhalingsdwang
bekijk onze programma’s

Ben je bewust van jouw herhalingsdwang?

Als je beseft dat je een herhalingsdwang hebt, krijg je de mogelijkheid om te genezen van die eerdere traumatische ervaring.

Achteraf is het ook gemakkelijker om die patronen te zien dan als je er midden in zit. De keuzes die je dan gemaakt hebt daar hoef je je niet schuldig voor te voelen. Pas 10 jaar later ga je de patronen zien, want als kind was je het allemaal in een bepaalde mate gewoon, zag je je ouders graag ondanks ‘eigenaardigheden’ die bij vriendjes of vriendinnen niet gebeurden, maar waar je je eerder voor schaamde.

Als je echt zwaar psychologisch, emotioneel, fysiek of zelfs seksueel geweld hebt meegemaakt moet je stoppen met jezelf ervan te overtuigen dat de narcist spijt heeft en je zou missen.

Narcisten zijn emotioneel niet beschikbaar.

Het verlies van de relatie zullen ze niet op dezelfde manier voelen als jij. Wat ze echt missen, is dat ze jou niet meer kunnen gebruiken, geen macht of controle meer over je hebben.

Het is volstrekt normaal dat je als kind behoefte hebt aan een liefdevolle moeder of vader, maar als zij zware narcistische tendenzen hebben wil je vermijden dat ze verder van je misbruik maken. Dan kun je niet anders dan jezelf te overtuigen dat je geen liefdevolle ouders hebt, hoe tegennatuurlijk dat ook is.

Je kunt dan de herhalingsdwang hebben om het steeds opnieuw te proberen je best te doen, omdat je dat geleerd hebt, dat is niets om je over te schamen, dat is gewoon herhalingsdwang en traumabinding dat je gaat kunnen doorbreken naarmate je het meer en meer probeert.

Dat is hetzelfde als het werken aan je zelfvertrouwen voor het nieuwe leven dat je wilt. Geloof zeker niet dat de toxische persoon een goddelijke openbaring zal krijgen waarin hij of zij zich bekeert.

Niet door een roze bril kijken naar een narcist

We hebben geleerd om ons op de positieve eigenschappen te richten van een persoon. Maar voor een toxisch persoon is die goede eigenschap een geïntegreerd onderdeel van het misbruik dat hij of zij pleegt.

Dus bescherm jezelf, maak een lijst van alle gebeurtenissen waarvan je weet dat het misbruik was, zodat als je voelt dat je ‘positief’ gaat denken over die persoon je je geheugen kunt opfrissen. Ik heb het hier dan niet over kleine fouten die iedereen maakt.

Sta je zelf toe om boos te zijn, ik spreek niet over wraak hé, maar het is niet het moment voor vergevingsgezindheid.

Stop met je schuldig te voelen om dat je boos bent. Jezelf toestaan om je woedend te voelen kan ongelooflijk bevrijdend zijn.

Doe je dat niet dan riskeer je jezelf mentaal en fysiek ziek te maken.

Maak het niet mooier dan het was, accepteer het gedrag voor wat het was … misbruik. Het is belachelijk te willen positief denken over misbruik.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Hoe lang wil je jezelf negatief behandelen?

Een andere, holistische visie is niet zo vreemd – over lichaamsgerichte therapie!

Aangeleerd zelfverraad met herhalingsdwang!

Liefdesverslaving gevolg van zelfverraad

Mens die doet alsof ze de beste bedoelingen heeft!

Straffen en veroordelen als iemand niet voldoet


Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees