In volwassen relaties herhalen wat in de kindertijd is geleerd.

We zien niet altijd iemands (of onze eigen) emotionele onvolwassenheid als we verstrikt raken in drama met een narcist. 

Rode vlaggen voelen comfortabel aan. Chaos voelt als thuiskomen. Push-pull (trekken en duwen) (liefde-haat) relaties voelen vertrouwd aan. Problemen onder het tapijt vegen, emotioneel verdoven en een andere manier vinden om emotioneel te ontsnappen worden ons “normaal”. We hebben zien overdreven reageren met vluchten in alle mogelijke middelen.

En uiteindelijk herhalen we in onze volwassen relaties wat we in de kindertijd hebben geleerd om te overleven, want het is een gewoonte geworden.

We zijn waarschijnlijk allemaal weggelopen van mensen en situaties waar we om gaven. 

Het kan zijn dat we op dat moment de rode vlaggen niet zien zwaaien. En we kunnen proberen de situatie te ontkennen of te rationaliseren of ons af te vragen of we de juiste keuze hebben gemaakt.

Ik ben daar ook geweest. Ik heb die zweem van onzekerheid gevoeld, er gingen een heleboel vragen door mijn hoofd en ik vroeg me af of ik de juiste keuze maakte door mijn Zelf te verkiezen boven mijn hart.

Er is dat oude gezegde van: “We kunnen een paard naar het water brengen, maar we kunnen hem niet laten drinken.” 

Het is een feit dat we iemand niet kunnen laten kiezen voor groei. We kunnen mensen niet laten horen wat ze weigeren te horen, en we kunnen ze niet laten doen wat ze niet willen doen.

Uiteindelijk hebben we twee keuzes: kiezen voor groei, of vast blijven zitten.

Door te kiezen voor groei, kiezen we ervoor om de delen van onszelf te genezen die genezing nodig hebben. We kiezen voor de minder bereisde weg, omdat de weg naar groei niet gepaard gaat met een wegenkaart (die we niet hebben gekregen) en het is zeker niet de gemakkelijkste weg. 

Ja, we zullen een aantal mensen verliezen waarvan we dachten dat we niet zonder konden. Nee, niet iedereen zal ervoor kiezen om emotioneel te groeien. Maar dat betekent niet dat we moeten stoppen met groeien.

#zelf #zelfliefde #zelfherstel #zelfcoaching #zelfgenezers #groei #groeiquotes #therapeutischegedachten #relatiememes #relaties #zelfgenezing #emotionelegezondheid #orthopedagogie #psychologie #innerlijkekind #innerlijkekindgenezing #bekrachtiging #welzijn #innerlijkevrede #innerlijkesterkte #narcismeHelp #narcismeblog

Wat ga je met de tips uit het artikel doen? Heb je een vraag of suggestie? Laat zeker even een reactie achter:). Dank je wel!