Zelfvergeving na een gewelddadige relatie duurt lang.

Een van de stappen naar herstel na het verlaten van een gewelddadige relatie is zelfvergeving.

De stap naar zelfvergeving is er een die het langst duurde voordat ik mijn eigen genezingsreis na narcistisch misbruik voltooide. Daar zijn belangrijke redenen voor, een daarvan is zelfhaat.

Zelfhaat kwam geleidelijk na mijn vertrek, waardoor ik de verwoestende effecten kon zien van het blijven in die martelende relatie … zowel op mezelf als op mijn kinderen.

Toen ik eenmaal de verpletterende gevolgen begon te ontdekken van het blijven, begon de zelfhaat. De zelfhaat die zo sterk was, kostte me vaak dagen om te herstellen van de hartverscheurende realisaties waar mijn keuzes toe leidden.

Sommige van die tragische ontdekkingen kwamen langzaam, zoals getuige zijn van de zich ontwikkelende scène van een verontrustende kruiswoordpuzzel terwijl elk stukje angstvallig op zijn plaats wordt gezet.

Andere inzichten kwamen onmiddellijke, zoals bij een opzettelijke zelfmoordterrorist die zijn ernstige fout beseft in een fractie van een seconde voordat de bom ontploft.

Het kostte me bijna 10 jaar om mezelf te vergeven dat ik zo lang bleef als ik deed. Daarom voel ik altijd een diep, wetend verdriet als ik mensen hoor zeggen: “Het is voor mij nog niet erg genoeg geworden om te vertrekken” of “Ik ben er nog niet”.

@narcismeHelp

Hoe erg is erg genoeg?

• Een geliefde die sterft voordat je ze weer kunt zien, omdat de narcist erop stond je te isoleren van iedereen van wie je houdt?

• Je baan verliezen omdat je ze niet van je telefoon hebt geblokkeerd en ze je onophoudelijk hebben gebeld tijdens personeelsvergaderingen, waarbij elk stukje professionaliteit dat je nog had, vernietigd werd?

• Nooit meer in uw vakgebied mogen werken omdat u verkeerde keuzes hebt gemaakt die het leven van een cliënt of patiënt hebben geruïneerd of omdat u iets illegaals hebt gedaan op verzoek van uw partner?

• Zijn uw cognitieve vermogens aangetast als gevolg van langdurige emotionele mishandeling?

• Uw kinderen die zien hoe de narcist met zelfmoord dreigt terwijl ze een pistool tegen hun hoofd houden?

Deze voorbeelden zijn slechts een glimp van de gruwelen die ik van mijn mensen hoor.

Maar als mensen mijn artikelen of soortgelijke artikelen op andere sites lezen, denken ze vaak: “O, dat zou mij nooit gebeuren. Mijn partner is zo slecht nog niet.” Tot ze zo slecht zijn. De meeste mensen zijn hun hele leven in oorlog met zichzelf. Ze koesteren wrok tegen zichzelf, maken zichzelf te schande en straffen zichzelf.

Zelfvergeving is de weg naar ontwaken.

Als we onszelf vergeven, maken we een bewuste keuze om vrede met onszelf te sluiten. Om aardig voor onszelf te zijn. En om te stoppen met het eisen van perfectie die bij mensen niet bestaat.

Enkele manieren om zelfvergeving te beoefenen:

  1. Breng elke ochtend 30 dagen door met het bijhouden van een dagboek. Schrijf op hoe je jezelf vergeeft voor alles uit het verleden en hoe je nu kiest voor zelfacceptatie.
  2. Merk op wanneer je in gedachtenkronkels van negativiteit, zelfschande of zelfkritiek zit. Pauzeer en beweeg je lichaam om je gedachten te verschuiven. Wandelingen zijn hiervoor uitstekend geschikt.
  3. Zeg regelmatig tegen jezelf: “Ik vergeef mezelf.” “Ik heb mijn best gedaan” “Ik ben een mens en ik mag fouten maken”.
  4. Houd jezelf elke dag aan kleine beloftes die je gemaakt hebt en je begint op je eigen woord te vertrouwen.

Hoe zijn jouw ervaringen hiermee? Laat het ons weten in de commentaren.

Tot slot

Laten we heel duidelijk worden. Vasthouden aan de pijn en je slachtofferschap, en: “Deze persoon moet boeten, en ik zal ze nooit vergeven voor wat ze me hebben aangedaan.” Dat brengt je niet thuis bij jezelf, of een geweldig leven, of de toekomst die je echt wilt. Het is ook heel belangrijk je tijd te nemen als je de dader gaat vergeven, en zonder enige dwang.

Moeten boeten is een mokkenspel. Het is hetzelfde als verliezen – het is de verkeerde positie.

Daarom is de enige oplossing om los te laten, jezelf te reinigen, het trauma te ontgiften. Dat betekent vergeven. Dus wat je zoekt als echte vergeving, is in feite de narcist en al het trauma uit je wezen zuiveren, en dan zal vergeving er gewoon zijn. Hoe voelt dat?

Ik zou graag willen dat je me vertelt hoe je je voelt over deze versie van echte vergeving na het bekijken van deze tekst en het in de reacties schrijft. Laten we een beweging van echte, organische, bevrijdende vergeving beginnen, zodat we allemaal in die energie kunnen stappen.

Om je te helpen, wil ik je naar het snelste, meest directe pad leiden dat ik ken om te vergeven, dat is het diepe innerlijke werk doen wat precies is wat er in de groeitaken staat. Een groeitaak vind je in het menu.

Er zijn specifieke groeitaken die een diep onderdeel uitmaken van alles waar ik het vandaag over heb gehad, omdat dit zo belangrijk is, deze opschoning te doen. We gaan echt over dit systeem van opwaarderen, loslaten en herprogrammeren om je door te helpen naar organische, krachtige vergeving, wat echt je bevrijding is.

Ik kijk zoals altijd zo uit naar dit gesprek over dit onderwerp, om alle vragen te beantwoorden, ik weet dat we een sprankelend krachtig gesprek zullen hebben omdat dit een groot onderwerp is. Daar kijk ik dus echt naar uit.

Er is ook een Engelstalige reeks over vergeven en die vind je hier.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken