zelfvergeving gewelddadige relatie

Een van de stappen naar herstel na het verlaten van een gewelddadige relatie is zelfvergeving.

De stap naar zelfvergeving is er een die het langst duurde voordat ik mijn eigen genezingsreis na narcistisch misbruik voltooide. Daar zijn belangrijke redenen voor, een daarvan is zelfhaat.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Zelfhaat kwam geleidelijk na mijn vertrek, waardoor ik de verwoestende effecten kon zien van het blijven in die martelende relatie … zowel op mezelf als op mijn kinderen.

Toen ik eenmaal de verpletterende gevolgen begon te ontdekken van het blijven, begon de zelfhaat. De zelfhaat die zo sterk was, kostte me vaak dagen om te herstellen van de hartverscheurende realisaties waar mijn keuzes toe leidden.

Sommige van die tragische ontdekkingen kwamen langzaam, zoals getuige zijn van de zich ontwikkelende scène van een verontrustende kruiswoordpuzzel terwijl elk stukje angstvallig op zijn plaats wordt gezet.

Andere inzichten kwamen onmiddellijke, zoals bij een opzettelijke zelfmoordterrorist die zijn ernstige fout beseft in een fractie van een seconde voordat de bom ontploft.

Het kostte me bijna 10 jaar om mezelf te vergeven dat ik zo lang bleef als ik deed.

Daarom voel ik altijd een diep, wetend verdriet als ik mensen hoor zeggen: “Het is voor mij nog niet erg genoeg geworden om te vertrekken” of “Ik ben er nog niet”.

Hoe erg is erg genoeg?

• Een geliefde die sterft voordat je ze weer kunt zien, omdat de narcist erop stond je te isoleren van iedereen van wie je houdt?

• Je baan verliezen omdat je ze niet van je telefoon hebt geblokkeerd en ze je onophoudelijk hebben gebeld tijdens personeelsvergaderingen, waarbij elk stukje professionaliteit dat je nog had, vernietigd werd?

• Nooit meer in uw vakgebied mogen werken omdat u verkeerde keuzes hebt gemaakt die het leven van een cliënt of patiënt hebben geruïneerd of omdat u iets illegaals hebt gedaan op verzoek van uw partner?

• Zijn uw cognitieve vermogens aangetast als gevolg van langdurige emotionele mishandeling?

• Uw kinderen die zien hoe de narcist met zelfmoord dreigt terwijl ze een pistool tegen hun hoofd houden?

Deze voorbeelden zijn slechts een glimp van de gruwelen die ik van klanten hoor.

Maar als mensen mijn artikelen of soortgelijke artikelen op andere sites lezen, denken ze vaak: “O, dat zou mij nooit gebeuren. Mijn partner is zo slecht nog niet.”

Tot ze zo slecht zijn.

Hoe zijn jouw ervaringen hiermee? Laat het ons weten in de commentaren.