Enkele manieren om zelfvergeving te oefenen

zelfvergeving

De meeste mensen zijn hun hele leven in oorlog met zichzelf. Ze koesteren wrok tegen zichzelf, op ze maken zichzelf te schande. Sommige mensen straffen zichzelf met een gebrek aan zelfzorg en zelfliefdetekort als gevolg. Ze slagen er niet in op stap per stap “toestanden” uit het verleden met zelfvergeving los te laten.

Zelfvergeving is de weg naar ontwaken van je eigen potentieel en kracht.

Als we onszelf kunnen vergeven, maken we een bewuste keuze om vrede met onszelf te sluiten. Om aardig voor onszelf te zijn. En om te stoppen met het eisen van perfectie die bij mensen niet bestaat.

ENKELE MANIEREN OM ZELFVERGEVING TE OEFENEN:

  1. Breng elke ochtend 30 dagen door met het bijhouden van een dagboek. Schrijf op hoe je jezelf vergeeft voor alles uit het verleden en hoe je nu kiest voor zelfacceptatie.
  2. Merk op wanneer je in gedachtenkronkels van negativiteit, zelfschande of zelfkritiek zit. Pauzeer en beweeg je lichaam om je gedachten te verschuiven. Wandelingen zijn hiervoor uitstekend geschikt.
  3. Zeg regelmatig tegen jezelf: “Ik vergeef mezelf.” “Ik heb mijn best gedaan” “Ik ben een mens en mag fouten maken.” Ondanks dat ik accepteer dat dat ik grote fouten heb gemaakt, vergeef ik mezelf compleet!
  4. Houd jezelf elke dag kleine beloftes die je gemakkelijk kunt doen. Je begint op je eigen woord te vertrouwen.
Kan ons verleden ons vernietigen?

Soms hebben we het zo druk dat we niet eens beseffen dat onze behoefte om mensen te plezieren, kritiek te vermijden en te bewijzen dat we “goed genoeg” zijn, onze mentale en fysieke gezondheid vernietigt.

Als we onze eigenwaarde ontlenen aan onze prestaties, wat betekent dat we voortdurend corrigeren en perfectioneren, externe validatie zoeken en proberen onze waarde te bewijzen dan is dit een stressvolle manier van leven. Onze eigenwaarde kan dus geen optel som zijn van onze goede en slechte daden in het verleden.

Omdat we zulke onrealistische verwachtingen van onszelf hebben, hebben we de neiging onze behoefte aan zelfzorg te onderschatten en voelen we ons schuldig over het feit dat we moeten rusten, grenzen moeten stellen, onze relaties moeten onderhouden of plezier moeten hebben.

Als we dan een minder gezonde hechtingsstijl hadden, hebben we niet gepaste copingsstrategieën onbewust over genomen waardoor het moeilijk is nieuwe adaptieve vaardigheden te leren. Zelfvergeving is hier dan zo belangrijk om een nieuw pad te kunnen volgen.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!