Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Hoe genees je jouw moeder – of vader kwetsuur? Deel 2

Geen wond veroorzaakt  meer schade voor zowel mannen als vrouwen dan de moeder wond.

Jouw relatie met je moeder of wie de taak van “moederschap” op zich neemt, is de eerste relatie in jouw ontwikkeling, en een onvermijdelijke voorwaarde voor veel van je leven.

Diegene die o.a. de kleine verzorging doet van verversen, eten geven, te slaap leggen, troosten, bevestigen, spelen, lief zijn, glimlachen enz. in de eerste levensmaanden. Het is gemakkelijk om te veronderstellen dat als je grote problemen had in die moeder relatie dat je daar wel zult uitgroeien met de tijd.

Mijn vrouw die armoede consulent is, is verbaasd om te ontdekken hoe vaak zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden verslagenheid voelen door de overweldigende onopgeloste gevoelens over hun moeders.

Als je deze gevoelens niet erkent en ze verdringt dan zijn ze gedwongen om gevangen te blijven voor altijd in jouwhart en geest als een negatieve “moeder afbeelding,” die de mogelijkheid voorkomt om een authentieke relatie op te bouwen.

Vele malen hebben wij geluisterd naar mannen zowel als vrouwen met hartverscheurende verhalen van desinteresse, ongepast gedrag of verwoestende afkeuring van hun moeders van dergelijk grote omvang dat ze nog tientallen jaren later hun innerlijk leven verstoort.

De juiste groeitaken voor stimulering van zelfgenezing bij trauma!

“Wat moet ik doen?” vragen zij: “Hoe voorkom ik de invloed van dat trauma — een moeder kwetsuur of vader kwetsuur? ”

Het goede nieuws is dat het eventuele trauma, met inbegrip van de moeder wond, deel van jouw mindfulness, meditatie of gebeden praktijk kan uitmaken. Maar het slechte nieuws is dat je het niet kan voorkomen dat je door deze meditatie pijn zult tegenkomen bij het herinneren van gebeurtenissen,
hoewel de oorzaak in het verleden ligt.

Meditatie van de moeder wond.

In jouw meditatieve gedachten kan je de pijnlijke gevoelens ontvangen waaraan je goed kunt werken.

Er zijn een reeks technieken en reflecties die je kunt gebruiken om te oefenen wat ik noem de “het gebed van de moederwond”  om deze te transformeren van een belemmering in je leven in een leraar van het hart.

“Transformeren” betekent niet het repareren of weg te gaan van het trauma en littekens veroorzaakt in jouw kinderjaren.

Veranderen is in plaats daarvan, het langzaam ontwikkelen van een nieuwe relatie met jouw moeilijkheden, zo dat zij niet langer een controlerende factor in jouw leven zijn.

Jouw moederwond is een deel van jouw persoonlijkheid waarmee je een gesprek voor het ‘Ene’ aan gaat. Wat een hardnekkige wond lijkt, kan misschien zelfs een punt van inspiratie en diepe begrip voor jezelf worden. Bovendien kunnen jouw ervaringen ook een inspiratiebron worden voor mensen met gelijkaardige ervaringen.

In zekere zin is het radicaal om te denken dat wat je heeft gewond ook een kans is die de zaden van jouw bevrijding bevatten.

Twee waardevolle ingrediënten heb je nodig voor een sterke praktijk gerichte aandacht en intense energie.

Hoe genees je een diep emotionele wond met meditatie of gebed?

Je begint door alert te blijven op die momenten dat je merkt dat je vasthouden aan afkeer of gevangen bent in enkele “wijzen” verbonden met problemen met jouw moeder. Je herinnert jezelf aan de noodzaak tot behandeling van dit moeilijke verleden of de emotie wanneer je in meditatie of gebed gaat.

Uiteraard zijn er de vragen waarom jij dat moest overkomen, en de oneerlijkheid van de situatie.

Die vragen kunnen gesteld worden aan God, zoals Job die vragen ook stelt. Nogal snel zal er een mechanisme van ‘zondebok‘ ontstaan zijn, die een geïsoleerdheid teweegbracht.

Jouw bedoeling is flexibeler te worden in jouw emoties, de woede en verdediging los te laten, en om te stoppen met het onderdrukken van jouw gevoelens.

Je woede te uiten tegenover God. Dat sluit niet uit toch erop te hopen dat er een zingeving achter zet. Er is een punt in de toekomst waar de puzzelstukken samenvallen. Dat punt roept je in stilte op.

Dit vind je ook in de psalmen waarin menige vloekt te lezen valt, als je aandachtig bent. Terwijl je over jouw moederwond mediteert zoek je een gemakkelijke fysieke vorm (pose) om jouw lichaam een grotere flexibiliteit te helpen vinden.

Dit is hoe je begint als jezelf wenst jouw sterke emoties van de moeder kwetsuur i.v.m. jouw moeder te behandelen. Ik bedoel dat letterlijk.

Je leert om een bepaalde pose aan te nemen op een ontspannen manier  die zich gaat uitstrekken over jou.

Dit is een vorm van emotionele yoga over jouw moederwond. Elke keer dat je die spanning tegenkomt, herken je dit als een bijzondere vorm die in de geest verscheen:

het is mogelijk dat het een gebeurtenis is uit jouw geheugen, een huidige frustratie en een tijdelijk gevoel die wijst op een gebrek aan de mogelijkheid om iets te bereiken wegens hoe het verleden dat je heeft gevormd.

Wat in het verleden is gebeurd is onomkeerbaar in tijd, maar niet in resultaat.

Blijf je bewust van de vorm van de ervaring, merk de pijn en enige weerstand die zich voordoet. Voldoe aan deze gevoelens met mededogen, gelijkmoedigheid, en vergevingsgezindheid. Het maakt niet uit of die gedachten en gevoelens die opwellen donker en ongepast zijn.

Dit is een meditatie voor het verzachten van het hart, en een overgave aan wat waar is op dit moment. Ondanks het ongemak dat dit kan veroorzaken, kun je waarmee is ontstaan in je geest werken. Het is alleen maar een gedachte die emotioneel geladen is die voorbij komt.

Wanneer je de praktijk mindfulness van gedachten en emoties beoefent, doe je wat de Boeddha onderwees als “derde basis van mindfulness.”

Mindfulness – meditatie en gebed zijn onbevooroordeelde focus.

Daarom moet je je niet opladen met schuldgevoelens of schaamte over emoties of gedachten die zich hebben voorgedaan.

Door het herhaaldelijk stilstaan bij moeilijk gevoelens en lichamelijke sensaties, ook verschuivingen in jouw perspectief van het verleden ontstaat er genezing. In jouw emotionele reacties word je veel minder reactief en flexibeler.

Het is niet dat je jouw geschiedenis herschrijft, maar dat jezelf ervaart dat er een omzetting is.

Wanneer een trauma zichzelf vooreerst presenteert, zijn altijd jouw gevoelens niet helemaal duidelijk.

Echter, alle emoties zijn voelbaar in het lichaam. Daarom als je aandacht besteedt aan jouw lichamelijke sensaties, ben je in direct contact met jouw gevoelens. Bovendien helpt het je door ze te identificeren.

Niet vergeten dat wanneer je aandacht besteedt aan die gevoelens dat je niet gaat beweren dat je herinneringen of gevoelens de absolute feitelijke en onbevooroordeelde waarheid over het verleden zijn.

Het is eerder jouw werkelijke ervaring van het moment dat het object van jouw mindfulness is, en niet jouw oude verhalen of jouw interpretatie van hoe je kindertijd moest worden. Je hebt misschien bepaalde verborgen misvattingen, die je bij de behandeling van de moederwond zullen belemmeren.

Een fout in perceptie is te denken dat het mogelijk zou moeten geweest zijn dat je als een kind zou moeten opgegroeid kunnen zijn zonder dat je door ervaringen zou verwond worden.

Alle kinderen leren door hun vader kwetsuur en moeder kwetsuur in het leven.

Één of andere hoeveelheid verwonding is onvermijdelijk en in zekere zin nodig. Het is de ernst van het trauma dat belangrijk is. Het kader waarin de wond ontstond. Dat bepaalt hoe deze wordt behandeld.  Dat bepaalt of de moeder wond tot kracht en heelheid of lopende trauma leidt.

Je mag ook in het geheim geloven dat jouw wond lelijk is, iets om zich te schamen. Maar vragen over de wonden door jouw vrienden maakt ze niet minder aantrekkelijk.

Zijn ze niet geïnspireerd wanneer zij die wonden op een moedige manier behandelen?

Waarom zou dat niet hetzelfde zijn voor je?

Als er een deel van je is dat je onaanvaardbaar vindt, doe er dan een meditatie over. Maak het voorwerp van jouw Liefderijke praktijk, plaats het voor God of hoe jij God ook noemt.

Vooral, kijk naar de misvatting dat je zonder het te beseffen wilt dat het verleden anders was dan het was.

Je kunt toch nog iets meer doen voor jezelf, of niet?

innerlijke kind
Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees