Categorieën
Co-afhankelijkheid Communicatie met de narcist Familie narcistische dochter of zoon Recent

Heb je een narcistische dochter in de familie? Deel 2

Een narcistische dochter in de familie. Wat kun je doen en verwachten van de relatie? Emotionele afhankelijkheid van de narcist. De narcistische vader en de invloed op zijn kinderen. De perikelen met de narcist stoppen nooit.

De beste en gezondste manier om naast elkaar te bestaan, als je dat nog een leven kunt noemen,  is om ervoor te zorgen dat je je eigen grenzen stabiel en duidelijk zijn. Grenzen is een woord dat ik haat, maar het is handig hier om te gebruiken vooral als je te maken hebt met een narcistische dochter.

5. Deze moeder heeft een 22-jarig oude dochter die is gediagnosticeerd als een depressief individu met een bipolaire stoornis.

Ze zou willen dat haar narcistische dochter het huis verlaat, maar ze kan nergens naartoe want ze heeft ook geen werk. De moeder voelt zich ten einde raad.

6. Haar  26-jarige dochter stuurt haar teksten die aanstootgevend, verwoestend en beledigend zijn.

De moeder krijgt verwijten, omdat ze er niet op antwoord. Maar telefoongesprekken beantwoordt haar dochter zelf nooit.

Haar vader (waarvan de moeder gescheiden is) heeft haar alles wat ze wil want als ze het niet krijgt, dreigt ze met zelfmoord. Haar vader is bang voor haar woede.

Ze verwacht dat de moeder betaalt voor neuscorrectie, borstimplantaten, vakantiereizen, haarverlengingen. De dochter woont bij de vader.

De dochter zegt dat de moeder haar excuses moet aanbieden voor het misbruik dat ze zou gehad hebben in haar jeugd en die haar psychische problemen tot gevolg hadden.

Dat is allemaal de schuld van de moeder. Ze stuurde kortgeleden ‘s nachts om 3 uur een haatmail.

7. Zij heeft haar leven gewijd aan haar enige dochter die nu 40 jaar is, die alle symptomen heeft van NPD.

De counseling die ze kreeg, heeft nooit gewerkt, omdat ze altijd te slim af is bij iedereen. Zelfs bij de mensen die proberen haar te helpen. Ze maakte een poppenhuis voor haar barbie poppen en naaide outfits.

Haar dochter beschuldigt haar van het proberen om mensen om te kopen, met inbegrip van haar en haar familie, door zich aardiger voor te doen.

8. Kortgeleden realiseerde deze moeder haar, na bijna 40 jaar dat haar dochter ook een narcist is.

Ze hadden samen een bedrijf gesticht en de dochter heeft hen financieel geruïneerd. Toen begon de woede.

9. Twintig jaar geleden vertelde haar narcistische dochter (daarna in counseling) de counselor dat haar vader haar seksueel had misbruikt vanaf een zeer jonge leeftijd.

De counselor geloofde haar… het was één en al leugen.

Ze vertelde ook de counselor dat ze had  gevraagd om hulp bij mij en dat de moeder had gezegd dat ze loog.

Ze maakte  dezelfde beschuldiging tegen mijn zus… een andere leugen. Dus niet alleen heb ik een waanzinnig narcistische dochter, maar ze is ook een pathologische leugenaar om aandacht te krijgen.

10. Deze moeder heeft vier prachtige kinderen die allen nu volwassen zijn en ook kinderen hebben.

Haar jongste dochter beschuldigt haar plots van hen te misbruiken toen ze klein waren. Zij weet dat ze haar best deed om hen een goed leven te geven. Haar drie andere kinderen zijn daarover overstuur.

11. Haar 28-jarige dochter vertoont alle eigenschappen van een narcist.

Zij moest bellen met de politie om haar uit haar huis te verwijderen. Op haar telefoon sprak ze afschuwelijke teksten in. Sinds een paar maanden gaat ze naar een counselor om de hulp te verkrijgen die ze nodig had.

Maar ze zal nooit blijven gaan want van zodra ze haar goed leren kennen verdwijnt ze.

12. Als deze moeder iets doet voor haar dochter doet ze dat zonder te verwachten iets in ruil te krijgen.

De moeder heeft ook geleerd om niet de verwachten dat haar dochter haar zal gedragen zoals zij dat wilt.

Een gevoel echter dat haar narcistische dochter haar niet waardeert, duikt meer en meer op.  Ook dat ze teleurgesteld is in haar moeder. Zij doet dat dus alleen die dingen wanneer ze het zelf wilt, niet omdat ze wilt dat haar dochter dankbaar is.

Daardoor wilt ze niet meer het gevoel hebben dat ze wordt gebruikt. Haar dochter liegt soms. De moeder is dan boos omdat ze door te liegen dingen gedaan heeft voor haar die ze eigenlijk niet wilde.

Zij wil niet meer dat haar dochter haar gedrag regelt.

De moeder hoopt dat naarmate haar dochter een vrolijker persoon wordt, ze beter zal behandeld worden. De moeder heeft zelf ook toe dat ze soms zeer narcistisch is geweest.

Maar het is niet haar standaard manier om volledig de gevoelens van een ander mens te negeren. De moeder probeert de beste persoon te zijn wie ze kan zijn.

Maar zegt daarbij dat als zij kan veranderen, dan kan haar dochter dat ook. Ze is vastbesloten om te helpen haarzelf te bestuderen (inzicht te krijgen). De moeder zegt dat ze zeer kritisch was tegenover haar moeder en streng opgevoed was door haar vader.

Zij vindt dat zij een super liefdevolle, gulle en vriendelijke persoon is net als haar grootmoeder. Ze zegt ook dat iedereen dat zegt.  Zij vindt dat haar dochter alleen leeft voor haarzelf en dat ze altijd krijgt wat ze wil.

Ze heeft een man waarvan ze alles krijgt dat zij nooit gehad heeft bij de moeder.

Die schuldgevoelens daarrond dienen wel doordacht te worden, niet om de verantwoordelijkheid voor de toen gemaakte keuze af te schuiven, maar omwille dat dat juist de bedoeling is van de narcist.

Door zijn bedrog, zijn “act van liefde” installeert de narcist een gevoel van naïviteit, en minderwaardigheid, waardoor de narcist zijn macht krijgt.

De verantwoordelijkheid ligt dan vooral in het zich niet meer schuldig voelen en het zelfrespect en eigenwaarde terug te krijgen, zonder de emotionele afhankelijkheid van de narcist.

In zo’n complexe situatie zal het leven van de narcistische dochter zeker niet gemakkelijk zijn, wat er kan toe leiden dat er een ononderbroken hulpvraag komt vooral op financieel en materieel vlak naar de moeder toe.

Gezien in veel gevallen een slachtoffer van een narcist een overgevoeligheid heeft, ook een empathisch vermogen en daarbij een co-afhankelijkheid heeft ontwikkeld, namelijk dat ze zich pas gelukkig voelt als ze een ander mag helpen, dan zal de narcistische dochter vooral haar moeder proberen uit te buiten.

Op die manier kan een narcistische familie situatie zich verder ontwikkelen van generatie op generatie.

Het is best mogelijk dat de narcistische dochter haar kinderen verwaarloost en dat grootmoeder voortdurend moet inspringen tot op een moment dat het wegnemen van de kleinkinderen meer voldoening heeft aan de narcistische dochter.

Maar sommige kinderen zijn meer driftig, moeilijker om eten te geven, of om in slaap te krijgen dan anderen. Dat dit allemaal situaties kunnen zijn waarin zich een narcistische stoornis ontwikkelt, is best mogelijk, zeker als in de familie geschiedenis er al sprake is van narcistische kenmerken.

Welke ervaringen heb je met narcistische kinderen in de familie?

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren