Narcistisch misbruik alle facetten over hoe een narcist te werk gaat?

Narcistisch misbruik alle facetten over hoe een narcist te werk gaat?

Jaren heb ik geleefd met een narcist. Ondanks na m’n echtscheiding intussen al 10 jaar manipuleert hij nu zelf m’n kinderen.

Hij stookt mijn kinderen tegen me op. Volgens hem ben ik de geestelijk gestoorde die het niet aankan om relaties op een gezonde manier aan te gaan. Alhoewel hij een jaar terug bekende voor de kerkelijke rechtbank een homo te zijn. Daar zit een complete tegenstelling in en die irrationaliteit in zijn uitspraken is een signaal van narcistisch misbruik.

Voor verschillende gelegenheden heeft hij verschillende versies.  Op verschillende gelegenheden bekende hij ook zijn neef verkracht te hebben. Tegenover zijn kinderen noemde hij dat een relatie. Hij had dus met zijn neef een relatie. Zijn neef was toen 12 jaar. Dat is ook narcistisch misbruik.

Voordat ik het doorhad dat ik echt met een narcist te maken had, is er ook een hele tijd verstreken. Sinds de relatie met m’n nieuwe man, is hij stikke jaloers en blijft hij verder doen om me te vernederen, te kwetsen.

Jezelf onvoorwaardelijk graag zien om te genezen van narcistisch misbruik.

Maar het lukt hem niet meer. Eindelijk geraakt hij z’n greep over me kwijt. Daardoor maakt hem dat uiteraard nog woester.

Vandaar dat ik mensen toch wil waarschuwen!

Het duurt normaal wel een tijdje voordat je het goed en wel beseft dat ze (narcisten) bezig zijn met je de grond in te boren. Vroeg of laat denk je dat alles wat verkeerd loopt in die relatie, je eigen schuld en je eigen verantwoordelijkheid is.

Ga er van weg voordat het te laat is. Het duurt trouwens wel een tijdje voordat je het narcistisch misbruik verwerkt hebt.

Als je plotseling denkt ook in zo’n situatie gezeten te hebben, en/of zit, dan mag je me altijd contacteren.

Het verliezen van controle over een ander met narcistisch misbruik, is voor hem verschrikkelijk.

Uiteindelijk in zijn verwoede pogingen om controle te houden, neemt de narcist zijn toevlucht tot een groot aantal ongelooflijk inventieve strategieën en mechanismen.

Een opsomming van enkele van zijn narcistische misbruik methodes.

1. Misbruik van informatie is narcistisch misbruik!

Vanaf het eerste moment van een ontmoeting is de narcist uit op roof. Hij verzamelt ondertussen informatie met de bedoeling om later tegen je te gebruiken. Hoe meer hij of zij weet over je hoe beter hij of zij in staat is te dwingen, manipuleren, charmeren, afdwingen of confronteren.

De narcist aarzelt niet om misbruik te maken van de informatie die hij verzamelt, het maakt niet wat de intieme aard of de omstandigheden waarin dit wordt verkregen. Dit is een krachtig gereedschap in zijn arsenaal.

Manipulatie is een volledig en onafscheidelijk deel van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. De narcist idealiseert, devalueert vervolgens en ontdoet het slachtoffer van zijn eerste idealisering. Deze abrupte, gewetenloze devaluatie is misbruik.

narcistisch misbruik
Negatieve gedachten en valse beschuldigingen uitdagen? (taak)

2. Alle narcisten idealiseren om vervolgens te devalueren.

Dit is in het kort de kern van narcistisch gedrag. De narcist zuigt uit, liegt, bedriegt, beledigt, verlaagt, negeert, geef je de stilte behandeling, controleert, spreekt met woordsalade etc. Dit alles zijn vormen van manipulatie en mentaal misbruik. De narcist is meester in heimelijke manipulatie.

Hij is een verborgen verslaafde. Je moet eigenlijk leven met een narcist om getuige te kunnen zijn van het misbruik.

3. De buitenproportionele reacties van een narcist is narcistisch misbruik.

In het algemeen zijn de handelingen van de narcist onvoorspelbaar, onberekenbaar, inconsistent en irrationeel. Net zo dient die onvoorspelbaarheid om bij anderen hun precieze wereldbeeld te slopen.

In essentie wordt het slachtoffer afhankelijk van de volgende twist en draai van de narcist, zijn onverklaarbare grillen, zijn uitbarstingen, ontkenning of glimlachen. Het is precies die onvoorspelbaarheid dat hem of haar nog meer afhankelijk maakt. Als je niet sterk staat, word je na een tijdje verslaafd, d.w.z. ga je obsessief denken aan de narcist.

Met andere woorden: de narcist zorgt ervoor dat HIJ de enige stabiele entiteit in het leven van anderen is door de rest van hun wereld te verpletteren met zijn schijnbaar krankzinnige gedrag.

4. Het destabiliseren door de narcist.

Hij garandeert zijn aanwezigheid in hun levens door hen te destabiliseren. Op de lange termijn zal een dergelijke omgeving je zelfvertrouwen en eigenwaarde aantasten. De slachtoffers worden paranoïde of schizofreen en ze worden dan dus nog meer blootgesteld aan kritiek en oordeel. De rollen worden dus omgedraaid:

Het slachtoffer wordt beschouwd als geestelijk gestoord en de narcist als de lijdende ziel.

5. Projecteren bij een narcist.

De narcist projecteert zijn gebreken, tekortkomingen, gedragingen enz. op andere mensen om het hoofd te bieden aan zijn eigen ontoereikendheid en tekortkomingen. Projectie wordt bereikt door schuld, kritiek en bewering.

Zodra je jezelf dit beseft snap je dat iedere kritiek en bewering van de narcist over zichzelf gaat en eigenlijk een openbaring over zichzelf is.

Deze kennis kun je gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer er beschuldigingen van financiële of seksueel laakbaar gedrag zijn, is het waarschijnlijk dat de pester deze daden uitvoert. Dan is dat echt een waarschuwingssignaal.

Wanneer de narcist je beschuldigt van vreemdgaan, is het zo dat de narcist zelf overspel pleegt al kun je dit nu niet geloven. Als de narcist je beschuldigingen uit van, “lafheid” of een “negatieve houding” is het de narcist die een lafaard is of een negatieve houding heeft.

De waarheid is: Hij is niet normaal. Maar voelt zich beter dan hij kan manipuleren om de last van zijn stoornis en zijn gedrag te dragen.

6. De introjectie bij een narcist is narcistisch misbruik.

Een ander interessant aspect is ‘interjectie’. Een narcist zal elke goede kwaliteit spiegelen die je hebt. Hij zal vast je voorkeuren, antipathieën en keuzes nabootsen. Door dit te begrijpen, kunnen we inzicht krijgen in hoe hij in eerste instantie sympathiek kan lijken.

Dit wordt vaak aangeduid als “mirroring”.

Als hij deze ‘introjectie’ uitvoert, assimileert hij met onze plannen, filosofieën, dromen en doelen. Inmiddels bootst hij je woorden en ideeën na. Je denkt dat je de perfecte partner hebt ontmoet.

Helaas, het duurt alleen nooit lang. De echte persoon, komt ooit naar voren en dat is de wrede ongeordende narcist. Daarna word je gestraft, na een bijzonder geruststellende tijd samen, zal hij je beledigen, of dreigen de relatie te verbreken.

Hij zal je vertellen dat hij het niet meer ziet zitten. Want Je bent zo veeleisend. Hij krijgt niet wat hij zegt nodig te hebben. Je speelt psychologische spelletjes met hem. (Projectie).

7. Objectiveren door een narcist.

De meeste mensen hebben de behoefte om te geloven in empathische vaardigheden en een goed hart van anderen. Door mensen te objectiveren valt de narcist de grondslag van het sociale verdrag aan.

Dit is het merkwaardige aspect van de narcist.  Aan de ene kant kan hij een uitstekende imitatie van een volwaardige volwassene worden, maar aan de andere kant is hij emotioneel gestoord of op zijn best, onvolwassen.

8. Pathologisch liegen.

De narcist is een pathologische leugenaar. Liegen kan dwangmatig zijn, al is het geen ziekte of zelfs een afwijking, liegen is een gewoonte in het gedrag. Als deze gewoonte gunstig geweest is in het verleden zal het worden herhaald.

Na vele herhalingen zal het de standaard reactie worden. De narcist liegt zelfs zichzelf voor. Ironisch genoeg is hij de eerste die in zijn eigen leugens trapt. Dit is moeilijk te begrijpen en nog moeilijker te verklaren, maar bij een narcist zijn fantasie en realiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het is deze rotsvaste overtuiging waardoor veel mensen misleid worden en gaan geloven in zijn eerlijkheid en oprechtheid. In zekere zin is hij ook eerlijk, namelijk eerlijk in het geloven van zijn eigen leugens, maar hij of zij is zich wel degelijk bewust van zijn onoprechtheid!

9. Uitputting door de narcist is narcistisch misbruik.

Normaal gezien heeft de narcist zelf nogal rare slaapgewoonten en waag het niet hem daar bij te storen. Een ander gunt hij daarentegen geen moment rust.

Ervaringsdeskundigen bevestigen dat de narcist zelfs slaap als een vorm van misbruik gebruiken! Zo kan hij je met opzet wakker houden en bewust storen, als je net even een minuutje voor jezelf neemt. Juist als je moe bent, puur en alleen om je te verzwakken. Dit doet de narcist om je uit te putten etc.

Zodat hij met dit voornemen er voor zorgt dat je geen kracht meer hebt om weerstand te bieden!

narcistisch misbruik
Emotionele afhankelijkheid verdwijnt met persoonlijke ontwikkeling.(taak)

10. Agressie en de narcist.

Van tijd tot tijd kan een narcist gevaarlijk zijn, omdat hij een onvoorspelbaar karakter heeft.

Hij wordt agressief als hij de situatie niet onder controle blijken te hebben en het gaat niet zoals hij had gedacht.

Dan gaat de narcist onberekenbaar worden, stalken, agressief, een specifiek soort narcistisch misbruik toepassen. Bij dit alles doet hij of zij zichzelf nog het meest voor als het slachtoffer. Precies dat weet hij of zij goed naar de buitenwereld over te dragen!

Op hetzelfde moment verspreidt hij roddels over mensen (ex- en) om zichzelf schoon te praten.

11. Narcistisch misbruik in relaties.

Als slachtoffers van narcistisch misbruik leren over narcisme zijn ze allemaal even overweldigd. Ze beseffen dat ze er niet alleen voor staan en dat ze niet gek zijn! Het is alsof ze ontwaken uit den boze droom.

Dan beginnen ze hun situatie nader te onderzoeken. Ze beginnen om de waarschuwingssignalen die ze zo lang negeerden te zien.

Soorten narcistisch misbruik.

Verbale mishandeling:

Verbaal geweld omvat kleineren, pesten, beschuldigen, schokken, veeleisend zijn, ordenen, bedreigen, bekritiseren, sarcasme, woeden, tegenwerken, ondermijnen, onderbreken, blokkeren en schelden.

Merk tegelijkertijd op dat veel mensen af ​​en toe eisen stellen. Ze kunnen zelfs sarcasme gebruiken en elkaar onderbreken. Mensen werken elkaar tegen en bekritiseren elkaar.

Ze geven elkaar de schuld of ze blokkeren je op sociale media. Onder die omstandigheden overweeg dan de context. Analyseer ook de boosaardigheid en de frequentie van het gedrag voordat je het als narcistisch misbruik behandelt.

Manipulatie:

Over het algemeen is manipulatie indirect van invloed op iemand die zich op een manier gedraagt ​​die de doelen van de manipulator bevordert. In dat geval is het een verkapte vorm van agressie.

Denk aan een ‘wolf in schaapskleren’. Op het eerste gezicht lijken de woorden onschuldig. Ze lijken zelfs goedkoop. Ondertussen voel je je verootmoedigd. Wellicht voel je ook een vijandige bedoeling. Als je ervaart dat manipulatie opsteekt, zul je het niet altijd zo herkennen.

Emotionele chantage als narcistisch misbruik:

Belangrijk om op te sommen bij emotionele chantage is dat het kan bedreigingen, woede, waarschuwingen, intimidatie of straf omvatten. Toch is het een vorm van manipulatie die twijfel in u oproept. Op hetzelfde moment voel je angst, verplichting en/of schuldgevoelens.

Soms wordt dit narcistisch misbruik aangeduid als gaslichten.  Met het oog om ervoor te zorgen dat je je mentaal incompetent voelt, zal de narcist opzettelijk je wantrouwig maken aan je percepties van de realiteit.

narcistisch misbruik
Wat zijn de 5 illusies van “ik ben een slachtoffer” of slachtofferschap? Deel 2

Concurrentie:

Concurrerend om altijd bovenaan te staan bereikt de narcist dat door onethische middelen. Bijv. valsspelen in een spel.

Negatief contrasterend:

onnodig vergelijkingen maken om je in contrast te plaatsen met de narcist of andere mensen.

Sabotage:

De narcist zal op zijn minst een onmiddellijk storende inmenging in uw inspanningen of relaties doen. Daarbij heeft hij tot doel om wraak te nemen of om persoonlijk voordeel te behalen.

Uitbuiting en objectivering als narcistisch misbruik:

De narcist maakt gebruik of profiteert van u voor persoonlijke doeleinden zonder rekening te houden met uw gevoelens of behoeften.

narcistisch misbruik
Het was een illusie dat begin met de narcist.

Liegen:

In het algemeen omvat liegen de aanhoudende misleiding om verantwoordelijkheid te vermijden. Eveneens liegt de narcist om de eigen doelen te bereiken.

Achterhouden:

Krijg je niet meer wat je nodig hebt? Dingen als geld, seks, communicatie of affectie worden die van u onthouden?

Verwaarlozing:

In werkelijkheid kan de narcist plotseling de behoeften negeren van een kind voor wie de dader verantwoordelijk is.

Omvat kinderbedreiging:

d.w.z. het plaatsen of verlaten van een kind in een gevaarlijke situatie.

Privacy-invasie:

De narcist zal in de toekomst uw grenzen negeren door uw spullen te doorbladeren, te bellen en te mailen. Aan de andere kant kan de narcist ook je fysieke privacy ontkennen of stalken of je volgen.

Hij zal de privacy negeren die u heeft aangevraagd. Je dient duidelijk te beseffen dat je je digitale veiligheid extra nauwkeurig moet behandelen.

Karaktermoord of laster:

Zolang als mogelijk zal de narcist roddels of leugens over jou aan andere mensen verspreiden.

Geweld:

In het kort omvat geweld het blokkeren van je beweging. Dat kan bijvoorbeeld door het trekken aan jouw haar, het gooien van dingen of het vernietigen van je eigendom.

Financieel misbruik:

Een ander belangrijk punt dat dikwijls over het hoofd gezien wordt, is financieel misbruik. Het kan inhouden dat u door economische overheersing wordt beheerst.

Mogelijk is ook dat uw financiën worden beperkt door afpersing, diefstal, manipulatie of gokken. Toch kan de narcist door schulden te maken op uw naam of door uw persoonlijke bezittingen te verkopen u in de macht houden.

Isolatie:

De narcist zal je isoleren van vrienden en familie. Dan ook kan hij je de toegang tot externe services verbieden. Net zo zal hij verhinderen dat je ondersteuning krijgt. Hoe doet hij dat? Door controle, manipulatie, verbaal geweld, moord op personages of ander narcistisch misbruik.

Welke ervaringen heb je met narcisten? Dank je voor het me te laten weten in de commentaren onderaan of per e-mail.

Ik wil vooral benadrukken dat dit artikel is geschreven om getraumatiseerde partners te helpen. Als dit uw situatie beschrijft, zoek dan professionele therapie. Als je partner geen tekenen van verandering vertoont, kun je overwegen de relatie te beëindigen.

Voel je je gevangen in een relatie met een narcist? Doe dan de nodige voorbereidingen om in zo goed mogelijke omstandigheden te scheiden.

Veiligheid en narcistisch misbruik

Ten slotte: Geen enkele suggestie wordt aanbevolen als je zich op enig moment onveilig voelt, of dat nu fysiek, seksueel, mentaal, emotioneel of psychologisch is. In ieder geval dient je veiligheid je eerste focus te zijn.

Als je niet veilig bent neem dan onmiddellijk contact op met de ondersteunende diensten voor hulp.

Mijn hart gaat uit naar jou. Het is vreselijk als je het meemaakt dat je een zware verslaving hebt aan een narcist(e)(n) en als je er niet in slaagt om er van los te komen.

Weet alsjeblieft de obsessie kan alleen stoppen als we ons naar binnen keren om te helen wat we nodig hebben – die delen van onszelf die verslaafd zijn.

We willen je graag helpen om narcistisch misbruik in je leven ongedaan te maken.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees