Narcistische moeder gedragspatroon herkennen & herstellen. Dl 2

5. Het Strijdlustige narcistische moeder gedragspatroon.

“Open” oorlogvoering kenmerkt deze vorm van interactie. Hoewel ik “open” tussen aanhalingstekens plaats om een duidelijke reden.

Ga naar deel 1

Deze moeders zullen hun agressief gedrag nooit bekennen. Daarbij zijn ze meestal heel voorzichtig om dit te tonen in het openbaar. Inbegrepen in deze groep zijn de moeders die actief hun dochters denigreren, superkritisch, intens jaloers of hun kroost onderling laten concurreren.

De strijdlustige narcistische moeder maakt gebruik van machtsspelletjes.

Ik weet dat de woorden machtsspel en “moeder” ongerijmd zijn gecombineerd in één enkele zin.

Het kan niet beter gezegd worden dan dat uiteindelijk de kern van de macht van de narcistische ouder over een kind niet alleen bestaat, omdat zij als ouder in de wereld van het kind wonen. Deze moeders  bepalen hoe die wereld moet worden gecreëerd.

Een kind is geen partij voor deze strijdlustige narcistische moeder. De strijdlustige narcistische moeder is zelfs meer gevaarlijk dan alle andere patronen, omdat ze er zal voor zorgen dat haar mening op zodanige manier worden gecommuniceerd dat het kind ze internaliseert.

Veel dochters melden dan ook dat ze zich pijnlijk verantwoordelijk voelen, omdat ze zich als dochter onwaardig voelen.

Dat werkt zo verlammend net als bij het ontbreken van moederlijke liefde.

Schuld en schaamte is wat de strijdlustige narcistische moeder meestal gebruikt als wapens.

De strijdlustige moeder maakt gebruik van verbale en emotionele  mishandeling om te “winnen”.

Maar het is verkeerd te veronderstellen dat ze haar toevlucht niet tot fysieke kracht zou nemen.

Zij rationaliseert haar gedragingen als nodig wegens gebrek aan karakter bij de dochter.  Ook durft de moeder te beweren dat de dochter een slechte aard heeft.

Dit is echt gevaarlijk terrein en leidt tot zwaar psychisch lijden bij de dochter.

6. Het Onbetrouwbare narcistische moeder gedragspatroon.

Dit is in veel opzichten het moeilijkste gedrag voor een dochter om mee om te gaan, omdat ze nooit weet of de “goede mama” of de “slechte mama” zal verschijnen.

Alle kinderen vormen mentale beelden van hoe relaties in de echte wereld zijn op basis van hun band met hun moeders. Echter, deze dochters internaliseren op den duur dat een emotionele band beladen, onzekere, en zelfs gevaarlijk kant zijn.

Het gebrek aan zelfvertrouwen dat ze ontwikkelen is terug te voeren op hun narcistische moeder, die vreselijk emotioneel onbetrouwbaar en kritisch is over het algemeen.

In het bijzonder dat deze onbetrouwbare moeder zonder pinken kan overgaan van afwijzend naar uitlachend gedoe over hun dochter.

Meestal glimlacht deze moeder als er andere mensen bij zijn. Toch weet de dochter nooit wat ze kan verwachten. Ze kan ondraaglijk aanwezig zijn en vervolgens op onverklaarbare manier afwezig zijn.

Eerst denk je dat dit het gevolg is van de manier hoe je hebt gereageerd.  Meestal na een tijdje besef je dat ze doet wat ze zelf voelt, zonder enige gedachte of reden aan haar dochter.

Door dit gedrag blijft de stem van de moeder de dochter achtervolgen, vooral wanneer het leven moeilijk wordt. Dat heeft haar een zeer onzeker gevoel.

7. De zelfverheerlijkende narcistische moeder.

Deze moeder ziet haar dochter zoals ze zichzelf ziet op alle vlak.  Haar dochter is alleen een verlengstuk van zichzelf en niets meer. De kluwen moeder richt geheel de aandacht op haar kind.

Deze moeder controleert haar betrokkenheid als die past bij haar eigen. Ze is niet in staat om empathie te voelen, maar manipuleert alle optreden en meningen van anderen over haar dochter.  De band zelf met de dochter is oppervlakkig.

De tactiek die ze gebruikt om haar dochter te manipuleren en te controleren bestaat er in zich tegenover haar dochter zelf te verheerlijken, in die mate dat de dochter een minderwaardig gevoel krijgt.

Deze moeders zien er vaak geweldig uit aan de buitenkant. Ze zijn meestal aantrekkelijk en charmant wanneer je hen ontmoet. De zelfverheerlijkende moeder besteedt veel aandacht aan hun huizen, en kunnen een bewonderenswaardig talenten en carrière hebben. Dus zal dit de onbeminde dochter nog meer verwarren en isoleren.

Het is, helaas, makkelijker om anderen te doen erkennen en dit zelf te ontdekken dat je voor de moeder de rol van Assepoester speelt als je woont in een kelder.

Iedereen weet dat je moeder een vreselijk mens is, zoals de slechte stiefmoeder in het verhaal van de gebroeders Grimm dan wanneer je te doen hebt met een succes vrouw.

8. De vragende narcistische kind moeder.

Zelfs op jonge leeftijd kan de dochter een helper van de narcistische kind moeder worden of zelfs de moeder van haar eigen moeder.

Soms ontstaat dit patroon wanneer de moeder op zeer erg jong leeftijd kinderen heeft die ze eigenlijk niet aankan.

Meestal heeft die moeder dan ook weinig geld en geen steun. Zo’n dochter van 5 jaar leert dan al heel vroeg koken, de was doen en het huis schoon maken.

Maar als ze ouder wordt, is de situatie dezelfde gebleven, zij moeten blijven aandacht geven aan de jongere broers en zussen. Wat echter gebleven is, is dat de moeder de dochter nog steeds zeer kritisch behandelt.

Dochters van alcoholisch of drugsverslaafde moeders of degenen die lijden aan onbehandelde depressies kunnen zich ook bevinden in een helpers rol, ongeacht hun leeftijd.

Er zijn ook “fragiele” moeders die hun interactie met hun dochters ook op die manier doen. Dat wil niet zeggen dat deze moeders niet van hun dochters houden.

Deze kindmoeders missen echter de capaciteit om te reageren op de gevoelens van hun kinderen. Soms kan dit gedrag verholpen worden met therapie of interventie.

Dochters van deze fragiele moeders melden dan ook dikwijls verzoening en begrip in de volwassenheid daar deze moeders geen narcistische stoornis hebben.

Prachtige moeders zijn geen perfecte menselijke wezens.

Ondanks dat we allen er de voorkeur aan geven om te geloven dat de moeder hersenenpatronen hebben om haar kroost lief te hebben, is dit niet zo.

Het is het kind dat genetisch is uitgerust met een krachtige behoefte aan aandacht als hulpmiddel om te overleven.

Het is geschat dat min of meer de helft van ons geluk bestaat uit het hebben van moeders die variëren van “geweldig” tot “goed genoeg.”

Dit wil niet zeggen dat deze moeders per definitie “perfecte” menselijk wezens zijn.

Ze maken ook fouten.

Op een of ander moment kan een moeder een minder gelukkige gedrag vertonen zoals in een van deze vormen van interactie van een liefdeloze moeder.

Het gebeurt, maar het is geen patroon.

Deze moeders ontbreken echter niet een eigenschap wat we empathie noemen.

Of je het gebrek daaraan kunt verhelpen bij jezelf, zou ik graag horen in de commentaren hieronder.

U kunt lid worden van mijn Facebook Groep  Support voor volwassen kinderen van narcistische ouder of begin een gesprek met me op mijn Facebook profiel. Kijk in het menu/messenger.

Narcistische moeder gedragspatroon herkennen en herstellen. Deel 1

Mothers Who Can’t Love E-BOOK A Healing Guide for Daughters.

Hebt u een narcistische dochter in de familie? Deel 1

Heb je een narcistische moeder? Doe de test! (Engelstalig

De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is.

Moederwond EBOOK.

Het spel van de narcistische moeder.


Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees