Hebt u een narcistische dochter in de familie? Deel 1

De beste en gezondste manier om naast elkaar te bestaan, als je dat nog een leven kunt noemen,  is om ervoor te zorgen dat je je eigen grenzen stabiel en duidelijk zijn. Grenzen is een woord dat ik haat, maar het is handig hier om te gebruiken vooral als je te maken hebt met een narcistische dochter.

Een schuldgevoel bij niet-narcistische ouders over de opvoeding van hun kinderen.

In veel gesprekken hoor ik mijn gesprekspartner zeggen dat zij soms twijfelen of ze zelf ook geen narcist zijn. Als het een vrouw betreft dan duiden ze dikwijls hun moeder aan als narcist.

Het is een feit dat zelfs op forums van ondersteuningsgroepen voor slachtoffers van narcisten ook soms narcisten verschijnen.

Echter, denk ik niet dat veel narcisten mij zullen bevrienden, dan hun situatie schetsen, tips vragen wat ze kunnen doen, om daarna te blijken zelf een narcist te zijn.

Nu kan ik me wel voorstellen dat een slachtoffer van narcisten ook bipolariteit of borderline ontwikkelt en dat er tussen deze persoonlijkheidsstoornissen of moeilijkheden wel enkele overlappende gedragingen zijn.

Moeder en vader kwetsuren zijn geen teken van een narcistische ouder.

Als moeder is er de opvoedingsrol, die nooit perfect kan vervuld worden, daar kan dus bij een narcistische dochter een moederwond ontstaan zonder dat er sprake is dat de moeder een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Natuurlijk als de moeder een andere persoonlijkheidsstoornis heeft, depressief of zwaarmoedig van aard is, zal dat zijn effect op de kinderen hebben.

Het is ook best mogelijk dat vader en moeder geen zo’n goed koppel waren.

Als gevolg daarvan werden de kinderen op verschillende manieren verwaarloosd.

In al deze gevallen zal het niet slagen tot de opvoeding van je kinderen leiden in een soort schuldgevoel bij de ouders. Ik kan me niet voorstellen dat een narcist daartoe in staat zou zijn, om zich schuldig te voelen over wat hij of zij gedaan heeft.

Natuurlijk zijn kinderen zeer kwetsbaar, en kan één enkele gebeurtenis een zware invloed hebben op een kind, maar meestal is er sprake van een patroon.

narcistische dochter
Moet je stoppen met contact te maken met een familielid? deel 3

Het gouden kind wordt super verwend, wordt steeds over het paard getild, en mag feitelijk volledig zijn eigen weg gaan.

Het kind heeft nooit geleerd zijn afspraken te houden en had geen enkele plicht te vervullen. Kortom geen enkele frustratie kon het aan.

Zo’n kind vervult zeker niet tijdens zijn jeugd een zondebok rol in de familie.

Als je met een narcistische dochter te maken hebt en je doet een poging om als moeder haar persoonlijkheidsstoornis als nog te repareren dan heb je geen kans op slagen. Daarvoor is niet het juiste kader en afstand tussen dader en slachtoffer.

Vooreerst is het weinig productief om een narcistische dochter te vertellen dat jij vindt dat zij een narcist is.

Dat klinkt bij de meeste wel als een verwijt.

Ook al is het gevolg van het lezen van een artikel of een boek waar je veel herkenning hebt gevonden met je eigen situatie dan is het beter om al die informatie te laten bezinken, in plaats van onmiddellijk de reddende engel te spelen.

Het onderwerp narcisme is vooreerst een zeer omvangrijk gebied.

Er wordt ook wel enkele nieuwe onderzoeken rond gedaan. Er bestaan veel misverstanden rond.

Een diagnose wordt meestal door een team van psychologen, therapeuten en psychiaters gemaakt. Dus zeker niet door de familie.

Helaas hebben weinig psychologen en therapeuten, ook voor de context van het slachtoffer, kunnen ze niet alle feiten van de context bekomen als ze geen contact hebben met familie en vrienden.

De kijk van een familielid kan dus nog al verschillend zijn van dit van het psychologisch team.

Je kunt moeilijk verwachten dat een familielid die een narcistische dochter heeft, op de hoogte is en de ervaring heeft om een diagnose te stellen.

Maar als geen enkel gesprek met een narcistische dochter helpt over wat in het verleden is gebeurd dan is er wel een kans dat bij beiden of bij één van de gesprekspartners persoonlijkheidsmoeilijkheden aanwezig zijn.

Emotionele afhankelijkheid van de narcist.

Als een gesprek echter leidt tot meer misbruik van een ouder dan kan je toch wel gaan denken dat je hier een relatie hebt tussen een emotioneel afhankelijke moeder en een narcistische dochter.

Elke excuses over de imperfectie van de moeder leidt dan tot minder respect. Hoe meer excuses, hoe zwakker de narcistische dochter haar moeder ziet.

Als je emotioneel afhankelijk bent, omdat je een ‘pleaser’ persoonlijkheid hebt, ben je in de macht van de narcist.

Waarom zou dan een gesprek leiden tot een verandering? Integendeel daar zullen ze  misbruik van maken. Al wat je vertelt over je eigen achtergrond zal tegen je gebruikt worden.

Ze zullen uw schuldgevoelens nog meer gebruiken om van u te krijgen wat ze willen.

Denk niet dat je dan mededogen krijgt.

Geloof me de excuses, de cadeaus, het geld om een probleem op te lossen betekent niets voor een narcistische dochter. De beledigingen van uw narcistische dochter zullen u verder teleurstellen.

Vanzelfsprekend zal een moeder zich niet geweldig voelen over haar ouderschap. Maar dat ouderschap was natuurlijk niet alleen haar verantwoordelijkheid, de vader zal daar misschien een grotere rol in spelen dan de moeder wilt toegeven.

narcistische dochter
Stoppen met contact onderhouden met een narcistisch familielid 2

Wat het aandeel is van genetica hoe een persoon zich ontwikkelt, is geen uitgemaakte zaak.

Maar het is aannemelijk dat genetica een rol speelt. Maar genetica verlost je niet van het feit dat genetica zich alleen kan ontwikkelen in een bepaald milieu.

Ik stel echter vast in mijn gesprekken met mensen dat veel slachtoffers van narcisten het tweede kind zijn in een gezin, een kind dat niet verwacht werd en in veel gevallen ook ongewenst.

Zo’n situatie hoeft niet steeds het gevolg te zijn van een narcistische moeder of vader, maar het kan natuurlijk ook wel dat dit de situatie is.

De narcistische vader en zijn invloed op zijn kinderen.

De narcistische vader verkracht zijn vrouw die daardoor zwanger wordt en krijgt daardoor een ongewenst kind.

Of dit kind dan de onvoorwaardelijke liefde krijgt van zijn vader?

Ik denk niet dat die vader tot liefde in staat is. Er is een reden waarom hij zijn vrouw verkracht en daardoor een kind krijgt?

Misschien wil die man zijn vrouw uitbuiten, aan haar binden, zodat hij zijn narcistische weg kan gaan. Het is niet automatisch dat we dan kunnen veronderstellen dat de moeder dat kind niet zal liefhebben, maar het maakt het wel complex.

Dat een narcistische vader deze situatie zal gebruiken om van zijn dochter een handlanger tegen zijn vrouw te maken kun je bijna met zekerheid verwachten.

Is dit dan genetica of is dit de dynamiek binnen een scheefgetrokken gezinsrelatie?

Denk dus niet dat het gemakkelijk is, zelfs al is de moeder een slachtoffer van een narcist (haar man), om die situatie voor de dochter in kaart te brengen.

De perikelen met de narcist stoppen nooit.

En het is niet vanzelfsprekend dat de dochter dit gaat inzien en gaat kunnen weerstand aan de manipulatie technieken van de vader en zijn vliegende apen

Behalve de materiële voordelen waarmee ze kan worden uitgekocht en die het narcisme zullen bevorderen. Kinderen in zo’n complexe situatie kiezen dan voor wat hun het meeste vrijheid heeft, waardoor ze precies ook op het narcistische pad komen.

In veel gevallen zal de moeder zichzelf ook een schuldgevoel aanpraten voor het feit dat ze kinderen heeft met een narcistische man.

Het typische van een narcistische man is dat hij zijn slachtoffer kan bedriegen tot hij een groot deel van haar persoonlijkheid heeft vernietigd.

Als dan een dochter veel narcistische kenmerken vertoont of andere persoonlijkheidsstoornissen ontwikkelt dan zal de moeder zichzelf ook verantwoordelijk voelen.

Om dezelfde reden zal ze vinden dat ze alles uit de kast moet halen om haar dochter te redden van het narcisme. Als gevolg daarvan zal ze haarzelf als doormat te kijk leggen in de hoop dat veel liefde voor de narcistische dochter alsnog dat narcistisch kenmerk zal veranderen.

Bevrijd je van je toxische familie patronen.

Enkele voorbeelden waar mogelijk een narcistische dochter in het spel is:

1. Deze moeder had al haar hele leven problemen met haar dochter, die nu 46 jaar is.

Soms stuurt die dochter haar op 1 dag 60 berichten vol van woede. Haar kleinzonen zijn 19 jaar en 14 jaar waar ze een nauwe band mee had.  Die hebben echter besloten om niet meer met de grootmoeder te praten.

In het verleden aanvaardde de moeder de schuld voor wat er was gebeurd waarvan zij nooit echt iets wist.

Om de vrede te bewaren.

Er zijn verschillende voorwaarden verbonden door de dochter bepaalt of ze weigert elk contact. De grootmoeder vindt dit het breken van haar hart want ze hadden zoveel goede herinneringen met haar kleinkinderen.

2. Haar oudste kind had een verborgen kant.

Ze bracht de moeder altijd aan het lachen. Zij was haar beste fan. Dat kind kreeg niet altijd wat het wilde als het moreel verkeerd was. Op haar 21 jaar keerde ze zich tegen de moeder.

Ze trouwde en had de moeder niet langer nodig. Ook haar kinderen werden tegen haar gedraaid. Ze verspreiden ook geruchten over de moeder tegenover vrienden.

Ze is haar gevoel van eigenwaarde kwijt en haar persoonlijke geschiedenis wordt ontnomen en vervangen met leugens.

3. Een alleenstaande moeder heeft een dochter van 34 jaar.

Zij was de oudste van drie. Ze verliet het huis, omdat ze volgens haar een slachtoffer was. De moeder was volgens de dochter oorzaak van alle problemen.

Haar 2 zonen zien ook het probleem met de dochter. De dochter heeft 3 kinderen.  Die kleinkinderen kwetsen elkaar voortdurend en de echtgenoot loopt op eierschalen.

Moeder en dochter leven in verschillende staten in de USA. De kleinkinderen zijn 3,6 en 8 jaar.  De dochter gebruikt antidepressiva.

NARP

De kinderen hebben gewelddadige manieren.

Immers, de moeder schreeuwt ook tegen de kinderen.

Ze schreeuwen ook terug naar haar dat ze haar haten. En die respectloze woorden worden niet gecorrigeerd.

De narcistische dochter verpest de reputatie van de moeder ook tegenover haar zonen. Ze heeft haar schoonmoeder ervan overtuigd dat haar moeder een verschrikkelijk mens is.

Enkele e-mails die door de moeder werden verstuurd beantwoordde de dochter niet. Na vier jaar komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen leven moet leiden en haar vreugde niet meer zal laten verknallen.

narcistische dochters johanpersyn.com narcistische zuster narcistische broer narcistische zoon

4. Haar dochter is een narcist vermoedt deze moeder.

Als moeder deed ze alles voor haar. De narcistische werd geplaatst in speciaal onderwijs. Ze hielp haar met haar huiswerk. De moeder kocht haar drie auto’s.

Ze loog  over het waarom van haar scheiding. De narcistische dochter zei dat hij had geprobeerd haar te wurgen.

Haar kleindochter was voor haar het belangrijkste ding ooit in haar leven. Zij was daar voor haar dochter en haar kleindochter tot drie jaar geleden. Zij hielp zorgen voor haar kleindochter, speelde met haar, keek samen naar films, soms betaalde ze voor haar kinderopvang.

Haar dochter werd gearresteerd, en was er een arrestatiebevel uitgevaardigd, zij bracht haar $600 om haar uit de gevangenis te houden. Ze betaalt een deel van de huur.

Ze heeft haar moeder nog nooit bedankt, maar dat is oké vindt de moeder.

Zij liet haar dochter en kleindochter bij haar leven toen de dochter werkloos was.

Ongeveer vier jaar geleden ontmoette haar dochter een nieuwe man via het internet, en hij leeft nu met haar.

In heel korte tijd zei haar dochter dat haar kleindochter niet meer de nacht kon doorbrengen bij de grootmoeder. Na enkele maanden mocht de grootmoeder haar kleindochter niet meer zien en dat duurt nu al drie jaar.

Ze is bang dat de kleindochter zal denken dat ze haar verlaten heeft. Het doet de grootmoeder veel pijn.

Ze huurt een huis in het duurste onderdeel van de Dallas gebied om haar kleindochter alles te geven wat bij haar rijke buren past.

NARP

5. Deze moeder heeft een 22-jarig oude dochter die is gediagnosticeerd als een depressief individu met een bipolaire stoornis.

Ze zou willen dat haar narcistische dochter het huis verlaat, maar ze kan nergens naartoe want ze heeft ook geen werk. De moeder voelt zich ten einde raad.

6. Haar  26-jarige dochter stuurt haar teksten die aanstootgevend, verwoestend en beledigend zijn.

De moeder krijgt verwijten, omdat ze er niet op antwoord. Maar telefoongesprekken beantwoordt haar dochter zelf nooit.

Haar vader (waarvan de moeder gescheiden is) heeft haar alles wat ze wil want als ze het niet krijgt, dreigt ze met zelfmoord. Haar vader is bang voor haar woede.

Ze verwacht dat de moeder betaalt voor neuscorrectie, borstimplantaten, vakantiereizen, haarverlengingen. De dochter woont bij de vader.

De dochter zegt dat de moeder haar excuses moet aanbieden voor het misbruik dat ze zou gehad hebben in haar jeugd en die haar psychische problemen tot gevolg hadden.

Dat is allemaal de schuld van de moeder. Ze stuurde kortgeleden ‘s nachts om 3 uur een haatmail.

7. Zij heeft haar leven gewijd aan haar enige dochter die nu 40 jaar is, die alle symptomen heeft van NPD.

De counseling die ze kreeg, heeft nooit gewerkt, omdat ze altijd te slim af is bij iedereen. Zelfs bij de mensen die proberen haar te helpen. Ze maakte een poppenhuis voor haar barbie poppen en naaide outfits.

Haar dochter beschuldigt haar van het proberen om mensen om te kopen, met inbegrip van haar en haar familie, door zich aardiger voor te doen.

8. Kortgeleden realiseerde deze moeder haar, na bijna 40 jaar dat haar dochter ook een narcist is.

Ze hadden samen een bedrijf gesticht en de dochter heeft hen financieel geruïneerd. Toen begon de woede.

9. Twintig jaar geleden vertelde haar narcistische dochter (daarna in counseling) de counselor dat haar vader haar seksueel had misbruikt vanaf een zeer jonge leeftijd.

De counselor geloofde haar… het was één en al leugen.

Ze vertelde ook de counselor dat ze had  gevraagd om hulp bij mij en dat de moeder had gezegd dat ze loog.

Ze maakte  dezelfde beschuldiging tegen mijn zus… een andere leugen. Dus niet alleen heb ik een waanzinnig narcistische dochter, maar ze is ook een pathologische leugenaar om aandacht te krijgen.

10. Deze moeder heeft vier prachtige kinderen die allen nu volwassen zijn en ook kinderen hebben.

Haar jongste dochter beschuldigt haar plots van hen te misbruiken toen ze klein waren. Zij weet dat ze haar best deed om hen een goed leven te geven. Haar drie andere kinderen zijn daarover overstuur.

Transforming Family of Origine Wounds

11. Haar 28-jarige dochter vertoont alle eigenschappen van een narcist.

Zij moest bellen met de politie om haar uit haar huis te verwijderen. Op haar telefoon sprak ze afschuwelijke teksten in. Sinds een paar maanden gaat ze naar een counselor om de hulp te verkrijgen die ze nodig had.

Maar ze zal nooit blijven gaan want van zodra ze haar goed leren kennen verdwijnt ze.

12. Als deze moeder iets doet voor haar dochter doet ze dat zonder te verwachten iets in ruil te krijgen.

De moeder heeft ook geleerd om niet de verwachten dat haar dochter haar zal gedragen zoals zij dat wilt.

Een gevoel echter dat haar narcistische dochter haar niet waardeert, duikt meer en meer op.  Ook dat ze teleurgesteld is in haar moeder. Zij doet dat dus alleen die dingen wanneer ze het zelf wilt, niet omdat ze wilt dat haar dochter dankbaar is.

Daardoor wilt ze niet meer het gevoel hebben dat ze wordt gebruikt. Haar dochter liegt soms. De moeder is dan boos omdat ze door te liegen dingen gedaan heeft voor haar die ze eigenlijk niet wilde.

Zij wil niet meer dat haar dochter haar gedrag regelt.

De moeder hoopt dat naarmate haar dochter een vrolijker persoon wordt, ze beter zal behandeld worden. De moeder heeft zelf ook toe dat ze soms zeer narcistisch is geweest.

Maar het is niet haar standaard manier om volledig de gevoelens van een ander mens te negeren. De moeder probeert de beste persoon te zijn wie ze kan zijn.

Maar zegt daarbij dat als zij kan veranderen, dan kan haar dochter dat ook. Ze is vastbesloten om te helpen haarzelf te bestuderen (inzicht te krijgen). De moeder zegt dat ze zeer kritisch was tegenover haar moeder en streng opgevoed was door haar vader.

Zij vindt dat zij een super liefdevolle, gulle en vriendelijke persoon is net als haar grootmoeder. Ze zegt ook dat iedereen dat zegt.  Zij vindt dat haar dochter alleen leeft voor haarzelf en dat ze altijd krijgt wat ze wil.

Ze heeft een man waarvan ze alles krijgt dat zij nooit gehad heeft bij de moeder.

Die schuldgevoelens daarrond dienen wel doordacht te worden, niet om de verantwoordelijkheid voor de toen gemaakte keuze af te schuiven, maar omwille dat dat juist de bedoeling is van de narcist.

Door zijn bedrog, zijn “act van liefde” installeert de narcist een gevoel van naïviteit, en minderwaardigheid, waardoor de narcist zijn macht krijgt.

De verantwoordelijkheid ligt dan vooral in het zich niet meer schuldig voelen en het zelfrespect en eigenwaarde terug te krijgen, zonder de emotionele afhankelijkheid van de narcist.

In zo’n complexe situatie zal het leven van de narcistische dochter zeker niet gemakkelijk zijn, wat er kan toe leiden dat er een ononderbroken hulpvraag komt vooral op financieel en materieel vlak naar de moeder toe.

Gezien in veel gevallen een slachtoffer van een narcist een overgevoeligheid heeft, ook een empathisch vermogen en daarbij een co-afhankelijkheid heeft ontwikkeld, namelijk dat ze zich pas gelukkig voelt als ze een ander mag helpen, dan zal de narcistische dochter vooral haar moeder proberen uit te buiten.

Op die manier kan een narcistische familie situatie zich verder ontwikkelen van generatie op generatie.

Het is best mogelijk dat de narcistische dochter haar kinderen verwaarloost en dat grootmoeder voortdurend moet inspringen tot op een moment dat het wegnemen van de kleinkinderen meer voldoening heeft aan de narcistische dochter.

Maar sommige kinderen zijn meer driftig, moeilijker om eten te geven, of om in slaap te krijgen dan anderen. Dat dit allemaal situaties kunnen zijn waarin zich een narcistische stoornis ontwikkelt, is best mogelijk, zeker als in de familie geschiedenis er al sprake is van narcistische kenmerken.

Welke ervaringen hebt u met narcistische kinderen in de familie?

Ik zou van harte willen dat dit artikel je vandaag heeft geholpen om je hoop, vertrouwen en troost te geven dat er opluchting, kracht en wederopbouw is van de ervaring van narcistisch misbruik.

Ik weet al lang dat ons grootste goud uit de diepste duisternis wordt gedolven.

Als wat ik geschreven heb diep met je resoneert, zou ik graag zien dat je NARP bekijkt, het pad dat ikzelf en zoveel anderen hebben gevolgd om te evolueren en onszelf te bevrijden.

Als Bol.com-partner ontvang ik een kleine commissie op aankopen zonder dat het jou iets kost om de kosten van onze website te kunnen dragen. Steunen kun je door te klikken op de bol.com publiciteit.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

Geef een reactie, vraag of antwoord.