De beste en gezondste manier om naast elkaar te bestaan, als je dat nog een leven kunt noemen,  is om ervoor te zorgen dat je je eigen grenzen stabiel en duidelijk zijn. Grenzen is een woord dat ik haat, maar het is handig hier om te gebruiken vooral als je te maken hebt met een narcistische dochter.

Een schuldgevoel bij niet-narcistische ouders over de opvoeding van hun kinderen.

In veel gesprekken hoor ik mijn gesprekspartner zeggen dat zij soms twijfelen of ze zelf ook geen narcist zijn. Als het een vrouw betreft dan duiden ze dikwijls hun moeder aan als narcist.

Het is een feit dat zelfs op forums van ondersteuningsgroepen voor slachtoffers van narcisten ook soms narcisten verschijnen.

Echter, denk ik niet dat veel narcisten mij zullen bevrienden, dan hun situatie schetsen, tips vragen wat ze kunnen doen, om daarna te blijken zelf een narcist te zijn.

Nu kan ik me wel voorstellen dat een slachtoffer van narcisten ook bipolariteit of borderline ontwikkelt en dat er tussen deze persoonlijkheidsstoornissen of moeilijkheden wel enkele overlappende gedragingen zijn.

Moeder en vader kwetsuren zijn geen teken van een narcistische ouder.

Als moeder is er de opvoedingsrol, die nooit perfect kan vervuld worden, daar kan dus bij een narcistische dochter een moederwond ontstaan zonder dat er sprake is dat de moeder een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Natuurlijk als de moeder een andere persoonlijkheidsstoornis heeft, depressief of zwaarmoedig van aard is, zal dat zijn effect op de kinderen hebben.

Het is ook best mogelijk dat vader en moeder geen zo’n goed koppel waren.

Als gevolg daarvan werden de kinderen op verschillende manieren verwaarloosd.

In al deze gevallen zal het niet slagen tot de opvoeding van je kinderen leiden in een soort schuldgevoel bij de ouders. Ik kan me niet voorstellen dat een narcist daartoe in staat zou zijn, om zich schuldig te voelen over wat hij of zij gedaan heeft.

Natuurlijk zijn kinderen zeer kwetsbaar, en kan één enkele gebeurtenis een zware invloed hebben op een kind, maar meestal is er sprake van een patroon.

Het gouden kind wordt super verwend, wordt steeds over het paard getild, en mag feitelijk volledig zijn eigen weg gaan.

Het kind heeft nooit geleerd zijn afspraken te houden en had geen enkele plicht te vervullen. Kortom geen enkele frustratie kon het aan.

Zo’n kind vervult zeker niet tijdens zijn jeugd een zondebok rol in de familie.

Als je met een narcistische dochter te maken hebt en je doet een poging om als moeder haar persoonlijkheidsstoornis als nog te repareren dan heb je geen kans op slagen. Daarvoor is niet het juiste kader en afstand tussen dader en slachtoffer.

Vooreerst is het weinig productief om een narcistische dochter te vertellen dat jij vindt dat zij een narcist is.

Dat klinkt bij de meeste wel als een verwijt.

Ook al is het gevolg van het lezen van een artikel of een boek waar je veel herkenning hebt gevonden met je eigen situatie dan is het beter om al die informatie te laten bezinken, in plaats van onmiddellijk de reddende engel te spelen.

Het onderwerp narcisme is vooreerst een zeer omvangrijk gebied.

Er wordt ook wel enkele nieuwe onderzoeken rond gedaan. Er bestaan veel misverstanden rond.

Een diagnose wordt meestal door een team van psychologen, therapeuten en psychiaters gemaakt. Dus zeker niet door de familie.

Helaas hebben weinig psychologen en therapeuten, ook voor de context van het slachtoffer, kunnen ze niet alle feiten van de context bekomen als ze geen contact hebben met familie en vrienden.

De kijk van een familielid kan dus nog al verschillend zijn van dit van het psychologisch team.

Je kunt moeilijk verwachten dat een familielid die een narcistische dochter heeft, op de hoogte is en de ervaring heeft om een diagnose te stellen.

Maar als geen enkel gesprek met een narcistische dochter helpt over wat in het verleden is gebeurd dan is er wel een kans dat bij beiden of bij één van de gesprekspartners persoonlijkheidsmoeilijkheden aanwezig zijn.

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!