Eenmaal ontsnapt aan de narcist: verzamel de brokstukken ontwikkel je veerkracht.

Eenmaal ontsnapt aan de narcist: verzamel de brokstukken ontwikkel je veerkracht.

Jezelf losmaken uit de klauwen van een narcistische misbruiker is alleen maar het begin van een veel langer genezingsproces. Een ogenschijnlijk onbelangrijk, maar krachtig ding dat je kunt doen om je herstel te bevorderen, is door dagelijks een reeks affirmaties aan jezelf te herhalen die je veerkracht zullen bevorderen. Er is echter nog zoveel meer dat je kunt doen.

Als het je gelukt is om te ontsnappen van de narcist. Dan is het tijd om de brokstukken van jezelf te verzamelen en je veerkracht te ontwikkelen.

Maar je kunt pas iets oplossen als je weet wat je hebt. Ik heb jarenlang rondgedoold, op zoek naar hulp, naar antwoorden. Was het mijn gebrek aan zelfvertrouwen? Was het mijn thuissituatie? Was het mijn familie situatie? Was het mijn werksituatie? Was het mijn rugklachten?

Mijn leven was een enorme strijd.

Mijn marge raakte op vooral toen ik een gewelddadige overval meemaakt.  Eindelijk ontdekken wat ik had, is dan ook mijn redding geweest. Ik bleek een ernstige vorm van C-PTSS te hebben.

Veel slachtoffers ontwikkelen een stressstoornis, omdat je regelmatig in een onoplosbare situatie zit.

Wanneer je in de normale wereld wordt aangevallen, dan is het normaal dat je je hiertegen te weer wilt stellen. Maar de narcist vindt dit niet normaal. Elke mogelijkheid om je te verdedigen word je ontnomen.

Je wordt op een sluipende manier afgebroken.

Maar het ligt altijd aan jou, aan dat jij zo moeilijk doet en niet mee wilt werken. Ik was een dromer. Ik was te spaarzaam. enz

Doordat je nooit een grens mocht stellen stond je voortdurend onder druk, die zich vertaalde in een enorme overgevoeligheid. Je kon om het minste of geringste geïrriteerd raken waarbij de narcist weer kon zeggen: “Zie je wel dat je heel labiel bent!”

Je kon je dus op geen enkele manier beschermen en moest de stress innerlijk zien weg te werken. Dat deed ik dan ook met veel lezen, veel schrijven, veel sporten en uiteindelijk met te veel werken.  Zie hier de oorzaak van een uitgeput stresssysteem; de kern van PTSS.

heropbouwen van je leven, ontwikkel uw veerkracht
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Narcistisch Slachtoffer Syndroom.

Met de vaststelling van het Narcissistic Victim Syndrome (NVS) hebben deskundigen slachtoffers erkenning gegeven voor het cluster van symptomen waarmee ze te maken kunnen krijgen.

Therapeuten ontdekten de oorzaak achter de eenduidige symptomen: narcistische mishandeling.

Deze vorm van mishandeling raakt elk aspect van je wezen, en daarom zijn de symptomen ook zo ernstig.

De opluchting was groot toen ik me realiseerde dat dit syndroom op mij van toepassing was.

Na jaren gedacht te hebben dat ik niet normaal was zoals mijn vader zei vanwege mijn symptomen, begreep ik nu dat die symptomen ergens voor stonden.

Eerst dacht ik bijvoorbeeld na de overval dat ik in therapie moest, omdat ik zo paranoïde kon zijn, nu begreep ik waarom ik zo paranoïde was. Net als veel andere slachtoffers schaamde ik me intens, tot ik begreep waar dit alles naar verwees. Schaamte is sowieso een probleem voor veel slachtoffers, doordat de narcisten altijd zijn schaamte op je geprojecteerd heeft.

Slachtoffers met NVS hebben een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld.

Zij denken dat alles aan hen ligt. Dit maakt hen een makkelijke prooi om opnieuw mishandeld te worden.

Veel slachtoffers gaan dissociëren. Door er niet meer te zijn valt de uitzichtloze situatie makkelijker vol te houden. Het grote nadeel is dat dissociatie ervoor zorgt dat je jezelf moeilijker bij elkaar kunt rapen, en het hierdoor moeilijker wordt het land van de duisternis te verlaten.

Als je veel dissocieerde, voel je je vervreemd van jezelf en de wereld, en hierdoor ben je een veel makkelijker slachtoffer. Je leven wordt gekenmerkt door crisissen. Er is altijd wel wat aan de hand en je staat er machteloos naar te kijken.

Het is mogelijk om weer grip op jezelf en je eigen leven te krijgen. Je kern lijkt verdwenen, maar dat is het niet. Je kunt jezelf weer terugvinden.

Hoe veerkracht zich ontwikkelt?

Er is  een groeiende trend in onderzoek naar veerkracht die aantoont dat blootstelling aan vroege uitdagingen die ons niet vernietigen, ons vermogen om toekomstige dreigingen het hoofd te bieden daadwerkelijk kan vergroten.

Dat is een heel belangrijk idee. Het herinnert ons eraan dat een getraumatiseerd kind unieke vaardigheden heeft die beter zijn dan die van hun leeftijdsgenoten.

Echter, kunnen we deze verborgen aspecten van veerkracht niet zien omdat we er niet naar op zoek zijn. Dat maakt natuurlijk kindermisbruik en mishandeling niet minder ernstig.

Deze overlevingspatronen zijn natuurlijk compenserend.

Kinderen worden gedwongen zich aan te passen wanneer hun omgeving bedreigend is. Het opmerkelijke is dat zovelen dat doen, soms door grote persoonlijke kosten.

Het is niet ongebruikelijk om jonge mensen te vinden die hoog scoren op veerkracht die zich hebben aangepast aan een slechte thuisomgeving door hyper-waakzaam of emotioneel teruggetrokken te worden.

Immers, opgroeien, ze moesten hun herinneringen afstellen en hun angst moduleren. Ze moesten onthouden of vrijdag de dag was dat hun beledigende vader ging drinken of laat werkte.

Ze moesten extra voorzichtig zijn om te leren hoe ze hun klusjes moesten doen en nooit een fout maken. Falen was geen optie voor deze kinderen, tenminste als ze een pak slaag wilden vermijden.

Kinderen die opgroeien in uitdagende, niet ondersteunende huisomgevingen hebben soms het geluk om veerkracht te ontwikkelen.

Ergens in hun leven, op school, of omdat ze een liefhebbende grootouder hebben, leren ze te overleven. Door deze kansen zijn hun hersenen bedraad voor succes en leren ze omgaan met een slechte situatie.

Het is alsof ze weten dat er niemand anders in de buurt is om hen te helpen, zodat ze compenseren en zich biologisch aanpassen.

Simpel gezegd, hoge veerkracht en een slecht huis kunnen gelijk zijn aan minder gedragsproblemen.

Dat is geweldig nieuws, want het betekent dat wanneer we kinderen uit slechte huizen helpen om veerkracht op te bouwen, we hen helpen het gedrag te ontwikkelen dat ze nodig hebben om goed in het leven te doen.

Deze veerkracht ontwikkelt zich als we ons laten inspireren door personen die net als ons grote problemen hebben overwonnen.

Zij zijn het die ons veerkracht kunnen leren.

Onderzoek door Willem Frankenhuis  en zijn collega’s in Nederland die ontdekten dat mensen met een geschiedenis van misbruik een griezelig vermogen hebben om bedreigingen in hun omgeving te detecteren.

Kortom, ze hebben een verbeterd vermogen om nieuwe dingen te leren, en zelfs verbeterde herinneringen als het gaat om aandacht te besteden aandelen van hun omgeving die het meest belangrijk zijn.

Daarom is het zo belangrijk dat je het niet opgeeft.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog
Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma