Categorieën
groeitaak zelfgenezing zelfliefde

Hoe doe je reparenting of zichzelf heropvoeden?

De 4 pijlers van reparenting of zichzelf heropvoeden:

Emotionele regulatie:

het vermogen om op een flexibele, tolerante en aanpasbare manier door onze emotionele toestand te navigeren is de eerste stap in reparenting of zichzelf heropvoeden.

Zelfzorg:

leren hoe je in jouw eigen behoeften kunt voorzien en hoe je jouw eigenwaarde kunt eren.

Liefdevolle discipline:

grenzen stellen en beloften aan onszelf die in de loop van de tijd worden gehandhaafd om het zelfvertrouwen te herstellen.

Spelen en kinderlijke verwondering:

bewust toegang tot onze inherente verbeeldingskracht, creativiteit, vreugde, spontaniteit en speelsheid.

Reparenting of zichzelf heropvoeden is een fundamenteel onderdeel van onze genezingsreis.

Velen van ons zijn kinderen in een volwassen lichaam (inclusief ikzelf). We hebben niet geleerd hoe we aan onze behoeften kunnen voldoen, grenzen kunnen stellen of zelfzorg kunnen uitoefenen.

Ons werk is om de dingen te leren waarvoor we niet zijn gemodelleerd.

Reparenting is je volwassen zelf geven wat je als kind niet van je ouders hebt gekregen.

Kinderen zijn voor veel meer afhankelijk van hun ouders dan alleen hun basisbehoeften (voedsel, kleding en onderdak). We hebben bijvoorbeeld onze ouders nodig om ons te leren hoe we onszelf grenzen kunnen stellen. Door hen leren we hoe we onze emoties kunnen identificeren, uiten en beheersen. We nemen over hoe we onszelf kunnen kalmeren en hoe we onszelf met mededogen kunnen behandelen.

Als we geen op de leeftijd afgestemde discipline, onvoorwaardelijke liefde, modellen voor gezonde relaties of de vaardigheden hebben gekregen om onze emoties en gedragingen te begrijpen en te beheren, zullen we waarschijnlijk met deze problemen worstelen op volwassen leeftijd.

Volwassenen denken vaak dat ze deze sociaal-emotionele vaardigheden gewoon van nature zouden moeten hebben – maar dit zijn aangeleerde gedragingen.

Om ze te leren, hebben we meelevende verzorgers, rolmodellen en veilige kansen nodig om deze levensvaardigheden te oefenen. Idealiter voordat we alleen op pad gaan. Soms kunnen ouders ons niet geven wat we emotioneel nodig hebben.

Ze kunnen ons niets leren over gezonde relaties, goede grenzen, zelfcompassie en vertrouwen in onze gevoelens. Dat komt vaak omdat ze niet weten hoe. Niemand heeft het ze ook geleerd. Dit is vaak het geval in gezinnen met emotionele verwaarlozing bij kinderen (CEN), ouderlijke verslaving, misbruik of andere vormen van disfunctioneren.

Het is ons werk om onze eigen beste ouder te worden.

Emotionele regulatie:

is het vermogen om emoties op een gezonde manier te verwerken. Hierdoor zijn we veerkrachtig + flexibel. Emotionele regulatie vereist dat we ons concentreren op dagelijkse oefeningen zoals ademwerk, lichaamsbeweging, aarden en meditatie. Dit doen we om ons zenuwstelsel te laten reguleren en vervolgens stressvolle emotionele toestanden te verwerken.

Zelfzorg wordt vaak gezien als verwennerij:

echte zelfzorg is leren wat jouw behoeften op dit moment zijn terwijl je nieuwe manieren beoefent om aan die behoeften te voldoen.

Het kan zo simpel zijn als eraan denken om de hele dag water te drinken. Of een huisgemaakte maaltijd. Elke keer dat we ervoor kiezen om in onze behoeften te voorzien, eren we het innerlijke kind in wiens behoeften niet altijd werd voorzien.

Zelfliefde is volledige vergeving acceptatie en respect voor wie je bent - reparenting of zichzelf heropvoeden
Tools voor groei en zelfgenezing!

Liefdevolle discipline is de praktijk van het vormen van nieuwe gewoonten en beloften:

het komt naar voren, wat het zelfvertrouwen herstelt. Als we ons woord voor onszelf niet kunnen vertrouwen omdat we onszelf in het verleden hebben verraden, hebben we een lage eigenwaarde.

Kinderlijk spel en verwondering essentieel voor reparenting:

de meeste volwassenen hebben deze innerlijke verbinding verloren. Dit lijkt op creëren, spontaan zijn, vreugde vinden in het huidige moment, en verbeelding kanaliseren.

Leer om jezelf te heropvoeden

We kunnen beginnen met reparenting door te identificeren wat we nodig hebben. Wat heb je niet geleerd in de kindertijd? Aan welke van jouw emotionele behoeften werd niet voldaan? Soms liggen de antwoorden op deze vragen voor de hand en soms weten we niet wat we niet weten. Het is ook gebruikelijk om extra tekorten aan het licht te brengen als je jezelf herstelt en meer leert over emotionele gezondheid en relaties.

Hoe leer je jezelf reparenting?

Leer zoveel mogelijk over de gebieden die je wilt verbeteren. Gebruik de zoekfunctie op narcisme.blog. Er zijn miljoenen gratis zelfhulp-artikelen online beschikbaar. Er zijn tal van boeken over deze onderwerpen in de bibliotheek of te koop.

Zoek naar rolmodellen en leerkrachten.

Je kunt ook veel leren door anderen te observeren. Identificeer bijvoorbeeld enkele mensen in jouw leven die gezonde grenzen hebben en hun emoties goed beheersen. Noteer wat ze zeggen en doen. Als je dicht bij ze bent, kun je ze om tips vragen over hoe ze grenzen stellen of zichzelf kalmeren.

Probeer een 12 stappen groep.

Het werken aan een 12-stappenprogramma zoals Al-Anon, Anonieme Codependents, Volwassen Kinderen of Anonieme Alcoholisten kan leiden tot een enorme groei en inzicht in jouw gevoelens en keuzes.

Ga naar een therapeut.

Therapeuten zijn experts in sociaal-emotionele vaardigheden. Ze kunnen je helpen bij het oplossen van problemen en jouw blinde vlekken zien. Ze bieden een veilige plek om nieuwe vaardigheden te oefenen. En als je therapeut je met mededogen en respect behandelt, en acceptatie, validatie en emotionele regulering modelleert, is dat zowel een corrigerende ervaring als een voorbeeld van hoe je jezelf kunt behandelen.

Oefen veel. Zelf ouderschap is niet eenvoudig!

Verwacht geen perfectie. Niemand beheert hun gedrag, gedachten en relaties

Kun je voor jezelf zorgen (zelf)partner? (groeitaak)

De narcistische wereld kan geen vrede produceren. Zelfzorg wel.

What Is Reparenting and Why You Should Consider It

Wat is reparenting en hoe begin je eraan? video

Met innerlijk kindwerk/ reparenten jezelf opvoeden

Affirmaties voor zelfgenezing

Glossary in English: Diagnostic terms, narcissistic behavior terms, abuse tactics, roles of people, mindcontrol terms, effects of abuse, terms for healing

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren