Een groeitaak lezen en zet een stap mensen!

Kun je je voorstellen hoe het zou zijn om een eenvoudige alinea niet te kunnen lezen? Voor mij zou dat betekenen dat ik het bijna zou opgeven. Ik hou van lezen en ik lees veel voor zowel voor mijn plezier als voor onderzoek. Weet je, je kunt nog altijd de inspanning doen: lees een groeitaak!

Je beseft het misschien niet. Het doelwit zijn van langdurig narcistisch misbruik schept veel negatieve veranderingen in de hersenen. In sommige gevallen, daadwerkelijke hersenschade. Voor sommigen betekent dit dat ze het vermogen om te lezen verliezen. Schokkend, ik weet het. Maar dit gebeurt. Bij velen betekent dit dat hun baan in gevaar komt.

Er zijn gelukkig verschillende programma en genezingsmodaliteiten online te vinden, vaak in het Engels.

Er zijn goede therapeuten, en je kunt ook zelf aan je problemen werken. Zo heb je, voor, tijdens of na therapie, de middelen om aan jezelf te werken.

Sommigen vinden dat ze meer resultaat hebben bij zelfgenezing, anderen bij EMDR. Anderen vinden zichzelf bij een online programma of therapeut. Ook de groeitaken die we aanbrengen op onze website worden heel regelmatig gevolgd in Nederland en België door honderden mensen per week.

Resultaat haal je niet van de ene op de andere dag. Net zoals de keuze van de genezingsmodaliteit of de combinatie van modaliteiten in een traject heel persoonlijk is.

Maar in de loop van enkele maanden ben je in staat om nieuwe gewoonten te vormen. Een deel van de hersenschade die je hebt opgelopen tijdens een misbruik relatie kan hersteld worden. Herstel komt natuurlijk niet van de ene op de andere dag.

Maar je kunt binnen een paar maanden nieuwe, gezonde gewoonten vormen die je zenuwbanen opnieuw bedraden. Een deel van de hersenschade en fysieke schade die je hebt opgelopen tijdens je psychologisch gewelddadige relatie kan je herstellen vanaf de eerste goede gewoonte waar je aan vasthoudt.

Je kunt je misschien voorstellen hoe blij ik ben te zien in mijn statistieken dat de groeitaken voor velen deel uitmaken van hun reis naar herstel. En zoals een vriend gisteren zei: Je bent geen Sand in eigen land. Nederland leest tweemaal zoveel als België. Misschien is dat gewoon demografisch, of misschien komt het door het concept van zelfgenezing dat innovatief is! Of misschien zijn de wachtlijsten en wachttijden voor psychologische hulp daar nog langer.

Toch vinden mensen langzamerhand de weg naar methoden om zelf te werken aan hun geestelijke gezondheid.

En meer en meer mensen worden zich bewust van de levensstijl die nodig is om te herstellen zowel van fysieke als psychische schade. Ze gaan gezonder eten, bewegen, werken en slapen.

Als je voelt dat je langzaam onder je situatie door gaat, vind je eventueel in de groeitaken iets wat je aanspreekt om te doen. Stapje per stapje, beetje per beetje, maar volhouden is de boodschap. Of dit nu een Pilates klas, boksen of tekenen is, wat je plezier en rust brengt, herstelt je. Zelfs een wandeling met de hond in de koude lucht is zeer goed voor je, evenals het meer drinken van water. Kijk maar bij de uitleg over de groeitaken.

De Franse filosoof François-Marie Arouet zei ooit: “We zijn vrij op het moment dat we dat willen zijn.”

Ik heb misschien de afgelopen week veel gedaan om de groeitaken in het daglicht te brengen. De dagen worden inderdaad langer. Misschien heeft dat je een klein beetje hoop door een nieuw seizoen die voor de deur staat. Bovendien zou ik graag hebben dat je aan de slag gaat met jezelf zodat je je kunt bevrijden van pijnlijk emotioneel misbruik. Je leert nieuwe hulpbronnen aan te boren die je voor de rest van je leven beschikbaar zijn. Veerkracht is immers als een spier die je ontwikkelt.

Zie je, veel mensen geloven dat ze kunnen genezen door video’s te bekijken of boeken te lezen, maar hier is de waarheid: wanneer je een boek leest of een video bekijkt, kun je resoneren met het materiaal of je zelfs gewaardeerd voelen, maar je hersenen behandelen de informatie op dezelfde manier als kattenvoer reclame.

Dat betekent niet dat het verkeerd is om een boek te lezen die ik aanraad, of de video’s te bekijken die te vinden zijn op Youtube, in tegendeel je informeren en bewust worden is de eerste stap.

Maar een eerste stap is niet het resultaat dat je wilt, want dan gaat de pijn nog niet verlichten.

Om ervoor te zorgen dat de hersenen informatie verwerken, moeten die informatie eerst worden opgeslagen.  En omdat het werkgeheugen alleen maar ongeveer 20 seconden informatie opslaat, kun je je voorstellen dat nieuwe neurale paden niet in zo’n korte tijd worden opgebouwd.

Dat is waar groeitaken, werkboeken over zelfgenezing, en sommige online programma’s om de hoek komt kijken.

Het is duidelijk dat, wanneer er geen verbetering optreedt na tien sessies bij een therapeut gedurende een periode van zes maanden, het scheppen van nieuwe gewoonten bij uzelf een inspanning van minstens twintig dagen vereist.

En dit gaat maar over 1 gewoonte. Bijvoorbeeld de aanpassing van jezelf aan het alleen zijn. Het dagelijks een extra glas water drinken. Het dagelijks een wandeling van 1 uur maken. Enz. Rekeninghoudend dat je maar stap voor stap volgens waar je bent in je situatie en soms met heel kleine beetjes zo’n groeitaak kan toevoegen aan je dagelijkse routine.

Nu, eerlijk gezegd, dit is niet een of ander snel-genezen-van-1 dag-en-nacht-schema.  Emotionele genezing werkt gewoon niet op die manier. Maar mensen die volhouden met de groeitaken hebben me geschreven om me te vertellen dat de groeitaken hebben geholpen.

Dat zou ik graag voor je zien gebeuren.  Als je klaar bent om je leven weer in eigen handen te nemen, ga dan op zoek naar groeitaken voor zelfzorgHelp! Je vindt het in het menu, of als je zoekt op Google.

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je er nog niet klaar voor bent, maar ik wil niet dat je volgend jaar nog steeds in dezelfde situatie zit. Als je klaar bent om een beter leven te leiden, heb je 24/7 toegang tot een zoekfunctie waar je alle vragen kunt stellen. We zijn ook bereikbaar via sociale media en u kunt in onze gemeenschap VkoN vragen en opmerkingen maken.

Je vriend Johan

Waardering: 1 uit 5.

PS Als je je wilt voorbereiden op ware en gezonde liefde dan kun je ook zoeken op “relatie” op onze website.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees