Yoga verbindt lichaam en geest
Yoga heeft talloze voordelen, maar waar ik het meest van houd, is het vermogen om lichaam en geest door middel van adem met elkaar te verbinden. Ik moedig jullie aan om yoga te beoefenen. Zelfs als je op een plek woont, waar op elke hoek yogastudio’s zijn, moedig ik om twee redenen een thuisbeoefening aan.
Ten eerste is de kans groter dat u iets doet als u het in uw eigen huis doet.
Ten tweede maakt het uw praktijk draagbaar.Alles wat je nodig hebt, is jezelf en een mat (of de aarde.)
Ik vind het geweldig dat ik yoga kan doen als ik op reis ben en midden op mijn werkdag. Als je nieuw bent bij yoga, raad ik je aan om @adrienelouise te bekijken. Ze heeft een geweldige YouTube voor beginners met oefeningen die variëren van 10 minuten tot een uur.
Haar uitdagingen van 30 dagen hebben me geholpen om in de dagelijkse praktijk te komen. Er is een studie gepubliceerd in de “Journal of Alzheimers disease” over dit onderwerp”.
De hersenfunctie verbetert
Een studie, onder leiding van Dr. Helen Lavretsky, toonde aan dat naast de voordelen op fysiek en mentaal niveau Yoga ook de hersenfunctie verbetert. Het verbetert letterlijk het functioneren van jouw hersenen. Daarom dat men Yoga ook al in vele bejaarden- en zorg tehuizen oefent. Maar dit is ook de reden waarom je veel voordeel zult halen tijdens het herstel van narcistisch trauma.
Voor deze studie vroeg men middelbare en oudere proefpersonen, die een kleine vermindering van hun cognitieve vermogens hadden, een reeks cognitieve tests uit te voeren. Daarna verdeelde men ze verdeeld in twee groepen.
De eerste groep moest een keer per week één uur aan een hersentraining meedoen, deze combineerde men met 15 minuten thuis oefenen op een dagelijkse basis.
De tweede groep kreeg een keer per week een uur Kundalini Yoga en men vroeg ze om elke dag 15 minuten te mediteren.
Een verbetering na 12 weken!
Na 12 weken kwamen alle proefpersonen weer bij elkaar om de cognitieve tests opnieuw te doen. Zij lieten allemaal een verbetering zien. Maar de mensen uit de yoga groep scoorden opvallend hoger dan de Yogatrainingsgroep. Maar niet alleen dat, de deelnemers van de Yoga groep hadden ook nog gerapporteerd dat zij zich mentaal en lichamelijk veel beter voelden.
Dr. Helen Lavretsky zei zelf over deze studie:
“De hersenscans in beide groepen vertoonden nu meer communicatie tussen de hersendelen die betrokken zijn bij geheugen en taalvaardigheden. Degenen die Yoga hadden beoefend, hadden echter ook meer communicatie ontwikkeld tussen de hersendelen die de aandacht beheersen, waardoor zij ook een groter vermogen hadden ontwikkeld om zich te concentreren en meerdere taken tegelijk te kunnen doen.
In feite hadden de Yoga en de meditatie de voordelen van de 12 weken hersenopleiding geëvenaard en zelfs ver overtroffen. Dr. Helen Lavretsky zei: “Wij waren best wel een beetje verbaasd over de omvang van deze herseneffecten”.
Yoga heeft ook een direct effect op onze hersengolven, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.
Hersengolven weerspiegelen de elektrische activiteit van ons brein, of specifieker van onze hersencellen (neuronen). Communicatie tussen hersencellen verloopt namelijk via elektrische stroompjes.
Deze elektrische stroompjes meet men aan de hand van elektro-encefalografie (EEG). EEG maakt het mogelijk om een breed spectrum aan hersengolven te meten die doorgaans in vijf hoofdgroepen worden opgedeeld: delta, theta, alpha, beta en gamma.
Deze hersengolven hebben ieder hun eigen trillingsintensiteit, uitgedrukt in Hz (trillingen per seconde), en men brengt ze in verband met verschillende mentale processen.
Zo zien we deltagolven (0,5-4 Hz) met name gedurende diepe slaap, thetagolven (4-7 Hz) in een diepe staat van ontspanning en tijdens meditatie en alphagolven (8-13 Hz) wanneer we ontspannen maar helder zijn.
Aan de andere kant zien we betagolven (12-38 Hz) wanneer we juist alert en waakzaam zijn en gammagolven (40-100 Hz) wanneer we in een opperste staat van concentratie verkeren.

Yoga en PTSS
De Nederlands-Amerikaanse psychiater Bessel van der Kolk ziet er juist een reden in om yoga voor te schrijven aan zijn patiënten – vooral aan die met een post-traumatische stress-stoornis (PTSS). Het leert hun namelijk dat zelfs aan houdingen die bij hen alle alarmbellen doen afgaan, een eind komt.
Een belangrijke les voor mensen die vaak hun tijdsgevoel verliezen op momenten dat ze worden overspoeld door herinneringen. Ook leert yoga hun dat ze fysieke stressreacties kunnen reguleren met een rustige ademhaling. Ze zijn dus niet willoos overgeleverd aan hun paniek.
Van der Kolk acht yoga zelfs zinniger voor de behandeling van PTSS dan traditionele traumatherapieën.
Daarin staat praten namelijk centraal. Maar, zegt Van der Kolk: traumapatiënten kúnnen vaak helemaal niet praten over wat hen is overkomen. Hun brein reageert zo heftig op stressvolle herinneringen dat het meeste bloed naar de emotionele gebieden gaat. De gebieden waar de taal en het redeneervermogen zetelen, worden als het ware afgeknepen. Laat PTSS’ers dus eerst maar met behulp van yoga leren hoe ze hun arousal-niveau – de activatie van hun centrale zenuwstelsel – kunnen temperen; dan komt daarna die gesprekstherapie wel.
Doe jij yoga?
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.
Lees meer

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren