De ongezonde opwinding van de narcist niet gewoon worden.

De ongezonde opwinding van de narcist niet gewoon worden.

De opwindende geestelijk ongezonde narcist.

De narcist zorgt voor opwinding door overdreven liefdesbetuigingen. Ook de extra snelheid waarmee hij of zij zijn prooi overweldigd in de beginfase zorgt voor opwinding. Daarna zorgt de narcist(e)  door devaluatie, chaos, partnergeweld, misbruik en gaslighting enz. opnieuw voor opwinding.

Arousal jag — opwinding — een aangename reactie van het lichaam.

Dit begrip betreft een toename van de activering, gevolgd door een plotselinge daling, gepaard gaand met lachen om een vrijzetting van spanning aan te duiden. Dit heeft een verslavingseffect.

De abrupte daling van verhoogde niveaus van opwinding tot een lager, meer geschikt niveau van opwinding wordt verondersteld een aangename reactie te produceren, wat het lachen veroorzaakt.

Veel voorkomende ervaringen die deze reactie kunnen produceren, zijn onder meer een achtbaanrit. [geïntroduceerd in 1970 door de Brits-Canadese psycholoog Daniel E. Berlyne (1924-1976))

AROUSAL JAG: “Arousal jag verwijst naar een verhoogde mate van opwinding gevolgd door een plotselinge daling, die een ontlading schept – zoals te zien in een achtbaanervaring. ” Dit mechanisme tref je ook aan in de dynamiek van een narcistische relatie.

Arousal-boost-mechanisme.

Elk stimuluspatroon geproduceerd door contact met een stimulus die een meetbaar aangenaam (genot) effect geeft, wordt het arousal boost mechanisme genoemd. De opwinding wordt gemeten door verschillende psychologische en fysiologische tests als de deelnemer een selectie van stimuli bekijkt.

Vergelijk met opwinding-reductiemechanisme. (voorgesteld in 1967 door de Brits-Canadese psycholoog Daniel E. Berlyne (1924-1976) AROUSAL-BOOST MECHANISM: “Het arousal-boost-mechanisme verwijst naar een toename van opwinding na de presentatie van een treffende stimuli.”

Arousal-reductie mechanisme.

In essentie is een arousal verminderingsmechanisme elke stimulus of reactie die de mate van opwinding binnen een persoon na opwinding vermindert als dit een oncomfortabel hoog niveau heeft bereikt.

Volgens de Brits-Canadese psycholoog Daniel E. Berlyne (1924-1976) kan een sterke toename van de opwinding vervelende of aversieve gevolgen hebben.

Een arousal-reductiemechanisme kan een natuurlijk remmend effect op CNS-circuits hebben. CNS hebben op sterke stimulatie of het kan het gevolg zijn van een stimulus die een gevoel van harmonie of vrede uitstraalt.

Compleet tegengesteld aan het arousal-boost-mechanisme.

Arousal verminderingsmechanismen:

“Het opwindingseductiemechanisme vertraagt of vermindert opwinding nadat het onaangenaam hoge niveaus heeft bereikt.” Daardoor ontstaat een gewenning aan de hoge niveaus.

Bijvoorbeeld het zichzelf verwijderen van u en alle kinderen uit de kamer of het huis waar de dader zich bevindt. Die verwijdering zal onmiddellijk een vermindering van de opwinding met zich mee brengen.

Progressieve relaxatie:

Na de flexie komt dan de ontspanning van een spier. In werkelijkheid leer je door stretch oefeningen het verschil kennen tussen spanning en ontspanning. Vervolgens ga je nu gaan beseffen dat een spier niet tegelijkertijd ontspannen en gespannen kan zijn.

Door die constatatie tijdens de oefening hebben al velen geleerd dat na stretch ontspanning komt. Maar die ontspanning is  ook een afgifte van mentale spanning.

Ademhalingscontrole:

Ritmische diafragmatische ademhaling.

Cognitief: ontspanningsrespons met meditatie: geen afleiding.

Een comfortabele positie vinden.

Mentaal apparaat (een woord of gedachte herhalen, bijv. Tellen).

Passieve houding:

Als je dit in het achterhoofd houdt, kun je gedachten toestaan zonder aandacht aan hen te schenken.

Naar het einde van een wedstrijd heb je ontspanningsuiteinden tijdens competitie: lach.

Maak voor dat doel ruimte om ook zo goed mogelijk te functioneren en veel plezier te beleven, en te genieten van de situatie.

Stel stressvolle situaties in de praktijk op.

In het algemeen dien je te vertragen, neem je tijd. Alle dingen beschouwd, blijf gefocust op het nu. Wees voorbereid met een goede strategie / gameplan.

Angstverminderingstechnieken.

Multimodale angstvermindering.

De uiteindelijke werkwijze is in vier stappen om inoculatietraining (SIT) te benadrukken.

  1. Voorbereiding op de stressor bijv. “Het wordt ruw, houd je hoofd koel”.
  2. Beheersen en omgaan met de stressor. Bijv., omdat hij zijn kalmte verliest”
  3. Omgaan met gevoelens van overweldigd worden bijvoorbeeld: “Wees gefocust, wat moet je hierna doen? “
  4. Bespreken van coping-inspanningen. bijv. Zeggen dat je het heel goed gedaan hebt.

Normaal gezien heb je ervaring met sommige technieken om uw opwinding te beheersen, laat ze me weten in de commentaren. Heb je vragen? Ik antwoord graag.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

alle blogs over stressvermindering op narcisme.blog