De ongezonde opwinding van de narcist.

De opwindende  geestelijk ongezonde narcist.

De narcist zorgt voor opwinding door overdreven liefdesbetuigingen. Ook de extra snelheid waarmee hij/zij zijn prooi overweldigd in de begin fase zorgt voor opwinding. Daarna zorgt de narcist(e)  door devaluatie, chaos, partnergeweld, misbruik en gaslighting enz. opnieuw voor opwinding.

Arousal jag – opwinding – een aangename reactie van het lichaam.

Dit begrip betreft een toename van de activering gevolgd door een plotselinge daling, vaak gepaard gaand met lachen om een vrijzetting van spanning aan te duiden. Dit heeft een verslavingseffect.

De abrupte daling van verhoogde niveaus van opwinding tot een lager, meer geschikt niveau van opwinding wordt verondersteld een aangename reactie te produceren, wat het lachen veroorzaakt.

Veel voorkomende ervaringen die deze reactie kunnen produceren, zijn onder meer een achtbaanrit. [geïntroduceerd in 1970 door de Brits-Canadese psycholoog Daniel E. Berlyne (1924-1976))

AROUSAL JAG: “Arousal jag verwijst naar een verhoogde mate van opwinding gevolgd door een plotselinge daling, die een release creëert – zoals te zien in een achtbaanervaring . “

Arousal-boost-mechanisme.

Elk stimuluspatroon geproduceerd door contact met een stimulus die een meetbaar aangenaam (genot) effect geeft wordt het arousal boost mechanisme genoemd. De opwinding wordt gemeten door verschillende psychologische en fysiologische tests als de deelnemer een selectie van stimuli bekijkt.

Vergelijk met opwinding-reductiemechanisme. (voorgesteld in 1967 door de Brits-Canadese psycholoog Daniel E. Berlyne (1924-1976) AROUSAL-BOOST MECHANISM: “Het arousal-boost-mechanisme verwijst naar een toename van opwinding na de presentatie van een treffende stimuli.”

Arousal-reductie mechanisme.

In essentie is een AROUSAAL VERMINDERINGSMECHANISME elke stimulus of reactie die de mate van opwinding binnen een persoon na opwinding vermindert als dit een oncomfortabel hoog niveau heeft bereikt.

Volgens de Brits-Canadese psycholoog Daniel E. Berlyne (1924-1976) kan een sterke toename van de opwinding vervelende of aversieve gevolgen hebben.

Een arousal-reductiemechanisme kan een natuurlijk remmend effect op CNS-circuits. CNS hebben op sterke stimulatie of het kan het gevolg zijn van een stimulus die een gevoel van harmonie of vrede uitstraalt.

Compleet tegengesteld aan het arousal-boost-mechanisme.

Deze post is nog niet voorbij, maar misschien ben je geïnteresseerd in :

Overwinnen van Angst

narcist narciste narcistisch narcisme De ongezonde opwinding van de narcist.

AROUSAAL VERMINDERINGSMECHANISMES:

“Het opwindingsreductiemechanisme vertraagt of vermindert opwinding nadat het onaangenaam hoge niveaus heeft bereikt.”

Bijvoorbeeld het zichzelf verwijderen van u en alle kinderen uit de kamer of het huis waar de dader zich bevindt. Die verwijdering zal onmiddellijk een vermindering van de opwinding met zich mee brengen.

Progressieve relaxatie:

Na de Flexie komt dan de ontspanning van een spier. In werkelijkheid leer je door strech oefeningen  het verschil kennen tussen spanning en ontspanning.Vervolgens ga je nu gaan beseffen dat een spier niet tegelijkertijd ontspannen en gespannen kan zijn. Door die constatatie tijdens de oefening hebben al velen  geleerd dat na strech ontspanning komt. Maar die ontspanning is  ook een afgifte van mentale spanning.

Ademhalingscontrole:

Ritmische diafragmatische ademhaling.

Cognitief: ontspanningsrespons (meditatie): geen afleiding.

Comfortabele positie VINDEN.

Mentaal apparaat (een woord of gedachte herhalen, bijv. Tellen).

Passieve houding:

Als je dit in het achterhoofd houdt kun je gedachten toestaan zonder aandacht aan hen te schenken.

Naar het einde van een wedstrijd heb je ontspanningsuiteinden tijdens competitie: lach.

Maak voor dat doel om ook optimaal te functionerenveel plezier, geniet van de situatie.

Stel stressvolle situaties in de praktijk op.

In het algemeen dien je te vertragen, neem je tijd.

Alle dingen beschouwd, blijf gefocust op het heden. Wees voorbereid met een goed strategie / gameplan.

Angstverminderingstechnieken

Multimodale angstvermindering

De uiteindelijke procedure is in vier stappen om inoculatietraining (SIT) te benadrukken.

  1. Voorbereiding op de stressor (bijv. “Het wordt ruw, houd je hoofd koel”)
  2. Beheersen en omgaan met de stressor (bijv. omdat hij zijn kalmte verliest “)
  3. Omgaan met gevoelens van overweldigd worden (bijvoorbeeld:” Wees gefocust, wat moet je hierna doen? “)
  4. Evalueren van coping-inspanningen (bijv. Zeggen dat je het heel goed gedaan hebt.)

 

Normaal gezien heb je ervaring met sommige technieken om uw opwinding te beheersen, laat ze me weten in de commentaren. Heb je vragen? Ik antwoord graag.

Johan Persyn

Lees meer

Angst wijsheid om stormen te doorstaan

Praktische gids om angst te overwinnen.
(H)erkennen en loslaten.
Angst beheerst het leven van velen: angst voor eenzaamheid, voor verlies, voor ziekte of dood. Vaak is niet eens duidelijk waar de angst vandaan komt. Angst verlamt, en daarom duwen we deze emotie het liefst ver weg. Thich Nhat Hanh laat zien dat erkenning angst hanteerbaar maakt. Zijn aanpak: spoor de oorsprong van deze negatieve emotie op, en leer los te laten. Zo kun je alle vormen van angst het hoofd bieden, op weg naar bevrijding en geluk. Mindfulnessoefeningen helpen daarbij.

Mindfulness voor een gelukkig leven

In Mindfulness laat Thich Nhat Hanh zien hoe belangrijk het is om aandachtig te leven. Als je bewust leeft, beweegt, eet en met relaties bezig bent, zul je je vanzelf gelukkiger voelen.

Met zijn oefeningen in mindfulness leert Thich Nhat Hanh je je geest te trainen om in het moment te leven. De oefeningen verbeteren je concentratie en verschaffen je inzicht, waarmee je je uiteindelijk kunt bevrijden van angst, spanning en boosheid en je het geluk beter kunt ervaren.

Mindfulness is het eerste boek dat alle oefeningen en meditaties van Thich Nhat Hanh bevat die hij samen met zijn meditatiegemeenschap gedurende zestig jaar heeft ontwikkeld. Met een voorwoord van prof. dr. Anne Speckens

Adem In, Adem Uit meditaties voor een druk bestaan

Meditaties voor een druk bestaan

* Eenvoudige gids voor een voller spiritueel leven
* Leef met aandacht zonder je leven stil te zetten
* Mooi vormgegeven cadeauboek

Of je nu opstaat, tandenpoetst, koffie haalt op je werk, boodschappen doet of autorijdt: elk moment is een goed moment voor een meditatie. Je hoeft je leven niet stil te zetten of uren te gaan zitten om te mediteren. Je kunt meditaties inpassen in je drukke bestaan wanneer je wilt, je hebt telkens slechts een paar minuten of minder nodig. Een fraai uitgevoerd geschenkboekje boordevol korte meditaties, anekdotes en advies om elk moment van de dag mindful te kunnen doorbrengen.

‘Van alle boeddhistische leiders die invloed hebben in het westen, wordt Thich Nhat Hanh alleen maar voorgegaan door de Dalai Lama.’ – New York Times

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.