Hoe ziet er emotionele verslaving eruit?

Emotionele verslaving ziet eruit als:

Geschatte leestijd: 3 minuten

  1. Herbeleef een situatie consequent door erover te praten met wie je maar kunt dat is emotionele verslaving.
  2. Relaties aangaan waarin je de “hit” – emotie kunt voelen in repetitieve cycli.
  3. Vind uw “hit” emotie door middel van liedjes, films, tv-shows en sociale media.
  4. Het aangaan van gezinsdynamiek waarbij het hele gezin een enkele emotie deelt (verstrengeling).
  5. Herlezen van gesprekken / social media “stalking”.
    Emoties worden ervaren in de geest en het lichaam.

Wanneer we krachtige emoties ervaren, geven de hersenen neurotransmitters af. Het lichaam reageert door hormonen zoals adrenaline en cortisol af te geven.

Dit stimuleert het zenuwstelsel om een ​​vecht- of vluchtreactie in te voeren. Voor velen van ons voelt dit ‘goed’ aan, omdat het de enige keer is dat we onszelf überhaupt voelen. Voor velen van ons is het de enige keer dat we onszelf voelen.

Emotionele verslaving gebeurt in cycli.

Het lichaam en de geest zoeken de krachtige chemische cocktail. We kunnen ons verdoofd, enigszins angstig of apathisch voelen. Dan vinden we situaties waarin we onze ‘hit’-emotie kunnen voelen. Hit-emoties zijn de emoties waaraan ons lichaam verslaafd is geraakt – emoties van woede, afwijzing, hulpeloosheid, angst, verdriet, enz.

We vinden dit onbewust door het consumeren van inhoud zoals nieuwsmedia of sociale media. Daarbij kunnen we dit vinden in onze relaties waar we push-pull-cycli aangaan die krachtige emoties rond verlatenheid oproepen.

Bovendien kunnen we ook onze hit-emotie krijgen door ons verhaal of onze ervaring opnieuw en opnieuw te vertellen. Dit is een bijzonder krachtige manier om de ‘hit’- emotie te ervaren, want als we onze verhalen opnieuw vertellen, ervaren het lichaam en de geest ze eigenlijk allemaal opnieuw.

Nadat we de hit-emotie hebben ervaren, is er een come-down-periode.

Dit is wanneer we de meeste schaamte ervaren. Met patronen van verhoogde emoties worden de logica / rede-gebieden van de hersenen afgesloten. We doen dingen die we normaal niet zouden doen, of dingen die niet in overeenstemming zijn met onze kernwaarden.

Het fysieke lichaam maakt een emotionele kater door. We voelen ons moe of levenloos. Totdat de cyclus weer gebeurt.

Emotionele verslaving houdt ons ‘vast’.

We willen onze patronen veranderen, maar omdat we ons niet bewust zijn van deze cycli, herhalen ze zich.

Daarom is bewust gewaarzijn zo belangrijk. Hoe bewuster we zijn, hoe meer we ons kunnen gaan inzetten voor het creëren van nieuwe patronen – nieuwe reacties.

Alle emoties zijn gezond. We moeten ons gewoon inzetten om te leren hoe we ze kunnen voelen en volledig verwerken in plaats van ze ons gedrag te laten sturen, wat leidt tot cycli van schaamte.

In dit Engelstalig e-book  luisterboek paperback vind je de methode van Melanie om te herstellen die we heel sterk aanbevelen. Immers die bloeien methode hebben wijzelf op ons toegepast. Om die reden zijn veel persoonlijke ervaringen het gevolg van het dagelijks gebruik van Melanie’s methode die we in onze teksten beschrijven.

Ik zou van harte willen dat dit artikel je vandaag heeft geholpen om je hoop, vertrouwen en troost te geven dat er opluchting, kracht en wederopbouw is van de ervaring van narcistisch misbruik.

Ik weet al lang dat ons grootste goud uit de diepste duisternis wordt gedolven.

Als wat ik geschreven heb diep met je resoneert, zou ik graag zien dat je NARP bekijkt, het pad dat ikzelf en zoveel anderen hebben gevolgd om te evolueren en onszelf te bevrijden.

Als Bol.com-partner ontvang ik een kleine commissie op aankopen zonder dat het jou iets kost om de kosten van onze website te kunnen dragen. Steunen kun je door te klikken op de bol.com publiciteit.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

Geef een reactie, vraag of antwoord.